„A nagy teljesítmény a kis feladatok megoldásából áll össze” – Boldog Nikolaus Groß

Január 23-án emlékezik az Egyház Nikolaus Großra, akit 2001-ben avatott boldoggá II. János Pál pápa. A hétgyermekes családapát a nácik végezték ki 1945-ben.

2019. január 23. szerda

Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai... »

2019. január 23. szerda

Magyarország egy teljes évig finanszírozza három szíriai kórház működését

Orbán Viktor miniszterelnök január 22-én Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Mario Zenari bíborost, szíriai apostoli nunciust, akinek átadta a magyar kormány szíriai humanitárius segítségnyújtásáról szóló okiratot – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök... »

2019. január 22. kedd

Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi... »

2019. január 22. kedd

Hetven éve kezdődött a Görögkatolikus Egyház felszámolása Kárpátalján

Hetven éve, 1949. január 20-án Puskás László lelkész letartóztatásával kezdődött el a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye erőszakos felszámolása. Ez volt a kárpátaljai görögkatolikus egyház üldözésének második, a teljes megszüntetést célzó szakasza.

2019. január 21. hétfő

Keresztény politikusok tiltakoznak Irakban két templom eladása és lerombolása ellen

Két bagdadi templom eladásának híre vitát váltott ki a helyi keresztény közösségekben, ellentétet szított az egyházvezetés és a politikában elkötelezett keresztények között – tájékoztatott január 8-án a Fides missziós hírügynökség.

2019. január 16. szerda

Magyar ókorkutatók Keresztelő Szent János nyomában – Vörös Győző előadása Pécsen

Vörös Győző ókorkutató, akadémikus tartott előadást január 6-án a pécsi Magtár Látogatóközpontban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, a Pécsi Egyházmegye támogatásával.

2019. január 10. csütörtök

„Senki nem hitetlen” – Pakisztánban ötszáz imám állt ki a keresztény Ászja Bibi mellett

„A vallás ürügyén gyilkolni szemben áll az iszlám előírásaival” – ezzel a kijelentéssel kezdődik az Iszlámábádi Nyilatkozat, amelyet a pakisztáni ulémák tanácsának ülésén írtak alá január 6-án.

2019. január 9. szerda

Régen mi misszionáltuk a vietnámiakat, ma ők minket – Interjú Vízi Elemérrel távol-keleti útjáról

Vízi Elemérrel, a magyar jezsuiták tartományfőnökével Szőnyi Szilárd beszélgetett decemberi távol-keleti útjáról. Az elöljáró beszámolójából kiderül, hogy egy helyi provinciális Isten után miért a kommunistáknak hálás a hivatásokért, s az is, hogy mit tanulhatunk a távol-keleti... »

2019. január 8. kedd

Kopt templom mellett készültek robbantásra a terroristák Kairóban

Egy rendőrségi tűzszerész életét vesztette, amikor hatástalanítani próbált egy robbanószerkezetet, amelyet ismeretlenek egy kopt templom közelében helyeztek el Kairó egyik keleti elővárosában január 5-én, szombaton.

2019. január 7. hétfő

Békés együttélésre és a kölcsönös tiszteletre buzdít az iraki káld pátriárka

Louis Raphaël Sako bíboros, babiloni káld pátriárka újévi jókívánságaiban arra buzdítja a keresztényeket és a muszlimokat, hogy tegyék félre a régi mentalitást, amely megakadályozza, hogy megnyíljanak egymás felé, és megismerjék egymás vallását az eredeti forrásokból.

2019. január 3. csütörtök

Negyven katolikus misszionáriust öltek meg 2018-ban

A Fides nemzetközi katolikus hírügynökség december 29-én tette közzé éves jelentését arról, hány, az Egyház missziós szolgálatában elkötelezett embert öltek meg 2018-ban.

2019. január 1. kedd

Szent I. Szilveszter pápa

Szilveszter pápa 314-től 335-ig vezette az Egyházat, elsőként az üldözések lezárulása után.

2018. december 31. hétfő

Karacsitól Szombathelyig – Kondul a harang, él a hit, ébred a hivatás

A pakisztáni Karacsiból tavaly március végén azért költözött Szombathelyre a James család, mert szerették volna, hogy gyermekeik erősek maradjanak a keresztény hitben. Kopogtattak, ajtót nyitottunk. És ajándékot kaptunk a jelenlétükkel.

2018. december 31. hétfő

Az egész Egyház hálás az iraki keresztényeknek – Interjú Pietro Parolin bíboros államtitkárral

December 29-én érkezett vissza a Vatikánba Irakból Pietro Parolin bíboros államtitkár, aki közel egyhetes karácsonyi missziós látogatása után nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

2018. december 30. vasárnap

Pietro Parolin bíboros karácsonyi missziója Irakban: Ti vagytok Jézus jelenléte!

Ferenc pápa megbízásából Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár december 24. és 29. között hivatalos látogatást tett Irakban, melynek során találkozott az ország állami vezetőivel és a különböző rítusú keresztény közösségekkel.

2018. december 29. szombat

A német egyház december 26-án tartja az üldözött és elnyomott keresztények imanapját

Szent István, a kereszténység első vértanújának ünnepén, december 26-án a német katolikusok 2003 óta imanapot tartanak az üldözött és elnyomott keresztényekért.

2018. december 25. kedd

Ferenc pápa karácsonyi Urbi et Orbi üzenete: Fedezzük fel újra a bennünket összekötő testvériséget!

December 25-én délben a Szentatya a szokásnak megfelelően elmondta karácsonyi üzenetét a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről, az Úrangyala elimádkozása után pedig Urbi et Orbi áldást adott Rómára és az egész világra.

2018. december 25. kedd

Együttműködik a magyar és az amerikai kormány az üldözött keresztények megsegítésében

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kormányzati együttműködési megállapodást írt alá december 19-én Washingtonban az amerikai USAID kormányszervezettel az üldözött keresztények védelméről és megsegítéséről.

2018. december 21. péntek

Fáklyás megemlékezést tartottak Budapesten az üldözött keresztényekért

Fáklyás megemlékezést tartott a Fidelitas az üldözött keresztények melletti kiállás kifejezésére december 17-én, hétfőn Budapesten.

2018. december 19. szerda

tovább »