Kovács Gergely posztulátor: Ferenc pápa mártírnak tartja Mindszenty bíborost

Kovács Gergellyel, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetőjével, Mindszenty bíboros boldoggáavatási eljárásának viceposztulátorával beszélgetett Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adásának vezetője május 10-én.

2019. május 17., péntek

Rendhagyó történelemóra a kitelepítésről a nyíradonyi görögkatolikus iskolában

Topor István tanár és Sárközi Balázs plébános szervezésében rendhagyó történelemóra keretében emlékeztek meg a Rákosi-korszak kegyetlen sorstragédiájáról, a kitelepítésekről a nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában május 2-án.

2019. május 17., péntek

Boldog Scheffler János püspök és vértanú

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye vértanú püspöke, Boldog Scheffler János életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, május 17-én.

2019. május 17., péntek

A Tanácsköztársaság idején meggyilkolt plébánosra és káplánra emlékeztek Jászkarajenőn

Ünnepi szentmisével, dombormű- és szoboravatással, könyvbemutatóval, valamint tudományos konferenciával emlékeztek a Tanácsköztársaság idején meggyilkolt Kósa József plébánosra és Hornyik Károly káplánra a Pest megyei Jászkarajenőn május 4-én.

2019. május 5., vasárnap

A száz éve vértanúhalált halt Kucsera Ferenc káplánra emlékeztek Szentendrén

Kucsera Ferenc szentendrei káplánt a Tanácsköztársaság 133 napos rémuralma idején lőtték agyon. A város önkormányzata és Keresztelő Szent Jánosról elnevezett plébániája az idei évet a vértanúhalált halt pap emlékévének nyilvánította. A nyitórendezvényt május 3-án tartották a... »

2019. május 4., szombat

Emlékművet állítottak a nagy ukrán éhínség áldozatainak Nyíregyházán

Megáldották a nagy ukrán éhínség, a holodomor áldozatainak emlékművét a nyíregyháza-jósavárosi görögkatolikus templom udvarán április 24-én. A megemlékezés ukrán és magyar nyelven zajlott.

2019. május 2., csütörtök

Rajtunk keresztül áradjon új erő a világba – Huszonöt éves a budapest-kőbányai Szent György-templom

Huszonöt esztendővel ezelőtt is nagyon sokan gyűltek össze a budapest-kőbányai Szent György-templomban szentmisére, munkás Szent József ünnepén, május 1-jén, akárcsak idén. A templom megáldásának évfordulóján Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be... »

2019. május 1., szerda

Isten szól hozzánk rajta keresztül – Beszélgetés Pawel Cebulával Esterházy Jánosról

Tavaly december 12-én Marek Jędraszewski, a Krakkói Főegyházmegye érseke Paweł Cebula lengyel, hosszú évek óta hazánkban élő minorita szerzetes papot nevezte ki az 1957-ben a szlovákiai Mirov börtönében elhunyt Esterházy János boldoggáavatási eljárásának posztulátorává. Cebula... »

2019. április 28., vasárnap

Kegyelem életfogytig – Esterházy János szenvedéstörténetének dokumentumai

Ez a megrendítő kötet 2008-ban jelent meg, a METEM (Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség) és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány gondozásában, Várszegi Asztrik püspök, akkori pannonhalmi főapát előszavával.

2019. április 28., vasárnap

Fejérdy András történész: A kommunista ideológiában kódolva van a terror az egyházakkal szemben

A közelmúltban a Károli Gáspár Református Egyetemen rendeztek konferenciát a Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról. Az esemény egyik szervezőjével és előadójával, Fejérdy András történésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensével beszélgettünk.

2019. április 27., szombat

Elhunyt Adolf Fugel

Április 11-én elhunyt Adolf Fugel teológiai doktor, sokak lelkiatyja.

2019. április 16., kedd

Katolikus és ortodox püspökök is elítélik a kuropatyi keresztek ledózerolását Belaruszban

Belarusz katolikus és ortodox püspökei egyhangúlag elítélik azt az elnöki rendeletet, melynek nyomán a Minszk határában fekvő Kuropaty erdőségben emelt kereszteket ledózerolták, noha azokat az ország hívő népe állította az ottani egykori sztálinista tömegmészárlások áldozatainak... »

2019. április 15., hétfő

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról tartottak konferenciát Budapesten

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról rendezett konferenciát április 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézete és a Dunamelléki Egyházkerület Ráday Gyűjteménye a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen.

2019. április 12., péntek

A szív szabadságáról tett tanúságot – Szemelliker Antal vértanú plébánosra emlékeztek Sopronban

A Tanácsköztársaság idején, 1919. április 10-én végezték ki Szemelliker Antal fülesi (ma Nikitsch, Ausztria) plébánost Sopronban. A lelkipásztor vértanúságára emlékeztek a századik évfordulón április 10-én Sopronban.

2019. április 12., péntek

Hatvan év után épülhetett katolikus templom Kubában

1959, vagyis a Fidel Castro vezette forradalom győzelme óta először építhetett a katolikus egyház új istentiszteleti helyet Kubában. A Jézus Szent Szíve-templomot január 26-án adták át a sziget nyugati részén található Pinal del Rio tartomány egyik városában.

2019. április 9., kedd

Cseh, szlovák és ukrán görögkatolikusokkal találkozott Sandri bíboros Prágában

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa április 6-án és 7-én a cseh fővárosban találkozott a különféle nemzetiségű keleti katolikus közösségek tagjaival és képviselőivel.

2019. április 9., kedd

„Minden félelem nélkül” – Szemelliker Antal, a hit tanúja

A tanácsköztársaság idején, 1919. április 10-én végezték ki Szemelliker Antal fülesi (ma Nikitsch, Ausztria) plébánost Sopronban. Az évforduló alkalmából 2019. április 6–7-én Fülesen, április 10-én pedig Sopronban tartanak megemlékezéseket.

2019. április 6., szombat

Bemutatták a kárpátaljai vértanúkról szóló dokumentumfilmet Debrecenben

A kárpátaljai vértanúknak állít emléket a Médiacentrum Debrecen új filmje. A Vojtkó Ferenc által rendezett alkotás a kárpátaljai magyarság 20. századi történetét foglalja össze. A filmet április 1-jén mutatták be a Hajdúdorogi Metropólia debreceni székházában.

2019. április 3., szerda

Dokumentumfilm készült a kárpátaljai görögkatolikus papság meghurcolásáról

A trianoni békét, majd a szovjet hatalomátvételt követően súlyos meghurcoltatások érték a görögkatolikus papságot Kárpátalján. Róluk készített dokumentumfilmet a Médiacentrum Debrecen Kft. „Kárpátaljai vértanúk” címmel, melyet 2019. április 1-jén, 17 órakor mutatnak be a... »

2019. március 28., csütörtök

Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti... »

2019. március 23., szombat

tovább »