Állami kitüntetésben részesült Dominik Duka bíboros, prágai érsek

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vett át Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása Áder János köztársasági elnöktől május 23-án, szerdán a Parlamentben.

2018. május 23. szerda

Előrelépés történt August Hlond SDB bíboros, lengyel prímás boldoggáavatási ügyében

A Szentek Ügyeinek Kongregációja május 15-i rendes ülésén a testület elismerte, hogy Isten Szolgája August Hlond (1881–1948) szalézi tartományfőnök, bíboros, lengyel prímás hősiesen gyakorolta a keresztény erényeket.

2018. május 18. péntek

Sikertelenül zárult a Szoboszlay-perben kivégzett áldozatok közös sírjának keresése

Sikertelenül zárult Aradon az a keresési akció, amelynek során a Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozatának sírját próbálták megtalálni – közölte az MTI-vel az ásatást vezető Gheorghe Petrov, a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet... »

2018. május 11. péntek

Eltemették Doina Corneát, a romániai antikommunista mozgalom ikonikus alakját

Több százan vettek végső búcsút május 7-én a kolozsvári Egyetemiek Házában a romániai antikommunista mozgalom egyik legismertebb alakjától, Doina Corneától. A 88 évesen elhunyt egykori aktivistát a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezték örök nyugalomra, görögkatolikus... »

2018. május 7. hétfő

Mindszenty bíborost a Krisztushoz való feltétlen hűség jellemezte – Emlékmisét mutattak be Rómában

Május 2-án este hat órakor a római Santo Stefano Rotondo-bazilikában ünnepélyes szentmise keretében emlékeztek meg Isten szolgája Mindszenty József bíboros halálának 43. évfordulójáról.

2018. május 3. csütörtök

Angelo Amato: A gonoszság misztériuma beszennyezi a történelmet, megrontja az emberi szívet!

Hívek tízezrei gyűltek össze a magyar Egyház örömteli ünnepére, Brenner János vértanú pap boldoggá avatására május elsején Szombathelyen. A szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa volt.

2018. május 3. csütörtök

„Susorlások” mindörökké? – Vitézy László „A színésznő” című új filmjéről

A Vitézy-film forgatókönyvét a rendező és Sz. Szabó István írta. A fekete-fehér képek – Markert Károly és Pap Ferenc operatőrök ugyancsak korhű munkája – a hatvanas évek filmjeinek hangulatát idézik.

2018. május 1. kedd

Fölragyog a fény – Boldoggá avatták Brenner Jánost

Hívek tízezrei gyűltek össze a magyar Egyház örömteli ünnepére, Brenner János vértanú pap boldoggá avatására május elsején Szombathelyen, az Emlékmű-dombon. A szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa, szónoka Erdő Péter bíboros,... »

2018. május 1. kedd

Sillye Jenő és Kovács Gábor „Kristályóriás” című misztériumjátékának bemutatója Angyalföldön

A Kedves Kartársak Zenei Műhely sikerrel mutatta be április 29-én, vasárnap az Angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője „Kristályóriás” című felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap... »

2018. április 30. hétfő

„A modern világban is lehet szentként élni” – Bálint Sándorra emlékeztek Röszkén

A röszkei Páduai Szent Antal-plébánia szervezésében április 27-én tartották a Bálint Sándorról elnevezett hagyományőrző program megnyitóját a helyi polgármesteri hivatal képzési és konferenciaközpontjában.

2018. április 28. szombat

Rendhagyó történelemórát tartottak Pécsen Brenner Jánosról

„Modernkori vértanúság” címmel tárlatvezetéssel egybekötött előadást szervezett Brenner János boldoggá avatására készülve a Pécsi Egyházmegye. Az április 20-i nyilvános rendezvény után április 24-én az egyházmegye fenntartásában működő iskolák diákjai vehettek részt a... »

2018. április 26. csütörtök

Újratemették Prágában Josef Beran bíborost

Április 23-án este helyezték örök nyugalomra Prágában Josef Beran cseh bíborost, akinek földi maradványait fél évszázados száműzetés után a múlt pénteken, április 20-án szállítottak haza a Vatikánból Csehországba.

2018. április 24. kedd

„Nem bűnösöket akarunk keresni” – Folytatódott a bencés rendtörténeti konferenciasorozat

Április 13-án tartották a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején” című tudományos konferenciasorozat harmadik alkalmát Budapesten, a Magyar Nemzeti Levéltárban.

2018. április 14. szombat

Érdemes a nehezebb utat választanunk – Szabadegyetemi előadás Brenner Jánosról Győrben

Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) tagja, a boldoggá avatás történész szakértője tartott előadást a Győri Hittudományi Főiskolán a kommunista diktatúra egyházüldözéséről, Brenner János életútján keresztül a „Hitünk és életünk” című szabadegyetem... »

2018. április 9. hétfő

A szentszéki szóvivő nyilatkozott a Vatikán és Kína közötti kapcsolatokról

Greg Burke szentszéki szóvivő újságírók kérdéseire válaszolva, akik a Szentszék és a Kínai Népköztársaság közötti megállapodásról érdeklődtek, a következő nyilatkozatot tette közzé március 29-én, nagycsütörtökön.

2018. március 30. péntek

Pap segédmotoros kerékpáron – Felavatták Himfy Ferenc plébános szobrát Szolnokon

Március 24-én felavatták Pogány Gábor Benő szobrászművész Himfy Ferenc egykori plébánost ábrázoló alkotását a szolnoki Eötvös téren. A szobrot Máthé György szolnoki esperes-plébános áldotta meg.

2018. március 26. hétfő

Megkésett lélekharang – Az „Örök tél” című filmről

Az „Örök tél” mérföldkő a kommunizmus rémtetteiről szóló mozgóképek lassan gyarapodó sorában, mert végre nem magyaráz, hanem megmutat.

2018. március 24. szombat

A börtönviselt Pál József plébánosról emlékeztek meg Nagykárolyban

Március 19-én mutatták be Nagykárolyban Barth Ottó „Nincsenek hősök, csak küzdő emberek” című könyvét. A kötetet és „főszereplőjét”, Pál József egykori plébánost Sopronyi Roland, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskola tanára méltatta.

2018. március 22. csütörtök

Esterházy-díjat vett át a Parlamentben Marek Jędraszewski krakkói érsek és Paulisz Boldizsár

Március 20-án, kedden az Országház Felsőházi Üléstermében Esterházy János-emlékplakettet vehetett át Marek Jędraszewski krakkói érsek és az alsóbodoki Esterházy-emlékhely létrehozója, Paulisz Boldizsár.

2018. március 20. kedd

Film készült a hite miatt megkínzott Richard Wurmbrand evangélikus lelkészről

Mintegy hétszáz moziban vetítették azt az amerikai filmet, amit egy romániai evangélikus lelkész, Richard Wurmbrand életéről forgattak. A „Krisztusért megkínozva” című filmalkotást március 15-étől a romániai mozikban is láthatja a közönség.

2018. március 17. szombat

tovább »