Premontrei tudós tanárokra emlékeztek Szombathelyen

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a „Premontrei tudós tanárok és híres diákok” című diákkonferenciát a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban április 10-én.

2019. április 13., szombat

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról tartottak konferenciát Budapesten

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról rendezett konferenciát április 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézete és a Dunamelléki Egyházkerület Ráday Gyűjteménye a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen.

2019. április 12., péntek

„Keresztényüldözés a történelemben” címmel rendeztek konferenciát Budapesten

„Keresztényüldözés a történelemben” címmel rendeztek konferenciát Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen április 11-én.

2019. április 12., péntek

Ferenc pápa: A másik ember áruba bocsátása az emberiség mély sebe

A pápa április 11-én fogadta az emberkereskedelemről szóló nemzetközi konferencia résztvevőit. A tanácskozást az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának migránsokkal és menekültekkel foglalkozó szekciója szervezte a Rómához közeli Sacrofanóban.

2019. április 12., péntek

Megvolt benne Krisztus bátorsága – Prohászka Ottokárra emlékeztek halálának évfordulóján Budapesten

Prohászka Ottokár püspök emlékére április 6-án ünnepséget rendeztek a budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében, valamint az Egyetemi templomban. Tudományos konferenciával, illetve püspöki szentmisével emlékeztek meg Prohászka Ottokárról halálának 92. évfordulója... »

2019. április 9., kedd

„A belső fórum szent dolog” – Gyóntatók számára szervezett továbbképzés résztvevőit fogadta a pápa

Harminc éve rendezi meg a gyónással foglalkozó tanfolyamát az Apostoli Penitenciária. A továbbképzésen részt vevő 750 lelkipásztort március 29-én délelőtt a VI. Pál teremben fogadta Ferenc pápa.

2019. március 29., péntek

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Roma Napi Konferenciát Vácon

Immár kilencedik alkalommal rendezte meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) Vallástudományi, Társadalomtudományi és Romológiai Tanszéke a Roma Napi Konferenciát március 21-én Vácon.

2019. március 29., péntek

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász munkatársainak találkozója

A székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartották éves találkozójukat a helyi egyházmegyei karitász munkatársai március 23-án.

2019. március 27., szerda

Nemzetközi konferenciát tartottak az európai katolikus oktatás kihívásairól Brüsszelben

Március 14–15-én Brüsszelben nemzetközi konferenciát tartott az európai katolikus oktatás kihívásairól a Katolikus Oktatás Európai Bizottsága (CEEC).

2019. március 27., szerda

Mennyit ér a figyelem, ha Krisztust hirdetjük? – Médiakonferencia a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége március 22-én, pénteken médiakonferenciát szervezett a szegedi Katolikus Házban a plébániák kommunikációját segítő munkatársak és önkéntesek számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és szakmai kapcsolatokat... »

2019. március 27., szerda

A katekéta szegődjön a hívek mellé, mint Jézus az emmauszi tanítványokhoz – CCEE-konferencia Rómában

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) szervezésében tanácskozást tartanak a hitoktatásról a napokban Rómában. Magyarországot Udvardy György pécsi megyéspüspök, az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke képviseli.

2019. március 21., csütörtök

Egy élő és sokszínű valóság képei – A szerzetesség helyzetéről tartottak előadást a Sapientián

„A szerzetesek helyzete Magyarországon – Egy felmérés eredményei” címmel tartott előadást Matolcsy János és Mészáros Anett a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán március 13-án.

2019. március 13., szerda

Konferenciával emlékeztek Iglódy István minorita vértanúra Tőketerebesen

„Alszom, de szívem ébren van” (Én 5,2) címmel, Iglódy István minorita vértanú halálának 380. évfordulója alkalmából március 12-én tudományos konferenciát rendeztek Tőketerebesen, Böőr Roland plébános és munkatársai szervezésében.

2019. március 13., szerda

Teljes emberséggel a beteg mellett – Konferencia a gyógyítás spirituális dimenzióiról Budapesten

Hit és gyógyulás címmel konferenciát rendeztek a Bethesda Gyermekkórházban március 1-jén. Az idei volt a második ilyen alkalom, a sorozat jövőre folytatódik.

2019. március 13., szerda

Fiatal kutatók és doktoranduszok nemzetközi teológuskonferenciája Nyíregyházán

Március első hétvégéjén rendezték meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Hittudományi Osztályának éves nemzetközi teológuskonferenciáját, amelynek idén a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont.

2019. március 7., csütörtök

Német László püspök a kiskorúak védelméről szóló tanácskozás nyomán: Feladatunk vigyázni mindenkire

A kiskorúak védelméről szóló négynapos, február 21-től 24-ig tartó vatikáni tanácskozáson a püspöki konferenciák elnökei, a keleti katolikus egyházak vezetői, a szerzetes-elöljárók képviselői, a római kúria és a bíborosi tanács tagjai vettek részt.

2019. március 2., szombat

A közel-keleti pátriárkák szerint a Nyugatot is felelősség terheli az iraki és a szíriai helyzetért

Február 17-én, vasárnap lezárult az 55. Biztonságpolitikai Konferencia Münchenben. A tanácskozáson jelen voltak a közel-keleti egyházak képviselői is: Louis Raphaël Sako káld katolikus pátriárka és II. Ignác Efrém antiochiai szír ortodox pátriárka.

2019. február 28., csütörtök

Felvidéki magyarok a történelem sodrában – Nemzetközi konferenciát tartottak Szegeden

„A cseh-szlovákiai magyarság megpróbáltatásai vallási, politikai, kulturális téren 1938–2010” címmel rendeztek nemzetközi konferenciát február 26-án Szegeden, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány (HEH)... »

2019. február 27., szerda

EXKLUZÍV: Ferenc pápa záróbeszéde a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozáson

Február 24-én mondta el a Szentatya a kiskorúak védelméről szóló vatikáni tanácskozást lezáró beszédét, amelyben nemcsak az Egyház egyértelmű elkötelezettségét fejezte ki ezen a téren, hanem minden jóakaratú embert összefogásra hívott a kiskorúakkal szembeni mindenféle erőszak... »

2019. február 26., kedd

Veres András: Az Egyház „a gyermekek hangos sikolya” szeretne lenni

Ferenc pápa kezdeményezésére február 21. és 24. között A kiskorúak védelme az Egyházban címmel rendeztek tanácskozást a Vatikánban. Rómában jelen volt Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is, akit a tanácskozás után kérdeztünk.

2019. február 25., hétfő

tovább »