Politikai célú dezinformációs hadjáratok – A „fake news” világa

Az alábbiakban Charles de Pechpeyrou publicisztikáját adjuk közre magyar nyelven, mely a L’Osservatore Romano vatikáni napilapban jelent meg november 16-án.

2017. november 17. péntek

Raï pátriárka történelmi látogatása Szaúd-Arábiában

Bechara Boutros Raï maronita pátriárka, bíboros november 14-i szaúdi látogatását sok szempontból történelmi jelentőségűnek tartják, és úgy tűnik, máris kézzelfogható gyümölcsöket termett.

2017. november 16. csütörtök

Mentsük meg bolygónkat! – Bartholomaiosz pátriárka üzenetet küldött az ENSZ klímakonferenciájára

Az ökumenikus pátriárka felhívja a közösségeket és minden vallási vezetőt, hogy „gyakoroljanak erős nyomást a kormányokra és az illetékes testületekre a föld megvédése érdekében”. Bartholomaiosz üzenettel fordult az ENSZ 23. klímakonferenciájához, melyet november 6. és 17.... »

2017. november 14. kedd

Reformáció 500 – Református, evangélikus és katolikus püspök párbeszédkötete a megújulásért

„Hit által” címmel jelent meg az az interjúkötet, melyben Bogárdi Szabó István református, Gáncs Péter evangélikus és Veres András katolikus püspök vall az egységkeresés lelkületével hitről, életről, közös gondokról, megoldásokról. A kiadványt november 8-án mutatták be... »

2017. november 9. csütörtök

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt fogadta a pápa

A Szentatya november 6-án a Szent Márta-házban fogadta Kofi Annant, aki 1997 és 2006 között az ENSZ főtitkára volt, valamint Az Idősek (The Elders) elnevezésű nemzetközi nem kormányzati szervezet tagjait, közöttük Mary Robinsont, Írország 1990–1997 közötti elnökét.

2017. november 8. szerda

„Itt az idő a cselekvésre” – A chicagói érsek közleménye a texasi lövöldözés kapcsán

Blase J. Cupich bíboros, a Chicagói Főegyházmegye érseke a texasi Sutherland Springs baptista templomában történt lövöldözés kapcsán november 6-án közleményt adott ki, melynek magyar fordítását az alábbiakban közzétesszük.

2017. november 8. szerda

Gondolatok Európa lelkiségéről – Beran Ferenc írása

Az alábbiakban Beran Ferenc egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának erkölcsteológia-tanára jegyzetét tesszük közzé.

2017. november 6. hétfő

A pápa szerint a katolikus egyetemeknek tanulmányozniuk kell a migráció okait

Ferenc pápa az Apostoli Palota Konzisztórium termében fogadta november 4-én a Katolikus Egyetemek Nemzetközi Szövetségének (FIUC) tagjait, akik a Pápai Gergely Egyetem szervezésében vettek részt egy négynapos, migrációs témájú nemzetközi konferencián.

2017. november 5. vasárnap

A moldovai elnökkel találkozott a pápa

Ferenc pápa november 4-én fogadta Igor Dodont, a Moldovai Köztársaság elnökét. Ezt követően a politikus találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Antoine Camilleri prelátussal, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

2017. november 5. vasárnap

Az Úr számára nincs ismeretlen halott – A Szentatya imája az ardeai vérengzés emlékhelyén

November 2-án, csütörtökön kora este, a nettunói katonai temetőben tett délutáni látogatás után Ferenc pápa felkereste a Rómából délre, Ardeába vezető út mentén 1944-ben kivégzett olasz és zsidó emberek emlékhelyét.

2017. november 3. péntek

Közzétették a keresztényüldözésről rendezett budapesti konferencia nyilatkozatát

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkársága közzétette az október 11. és 13. között a keresztényüldözésről Budapesten rendezett nemzetközi konferencián elfogadott nyilatkozatot.

2017. november 3. péntek

Raï maronita bíboros: A Libanonba menekült szíriaiaknak és palesztinoknak ideje hazatérniük

Libanont nagy veszély fenyegeti politikai, gazdasági, demográfiai és kulturális téren a szíriai és palesztin menekültek jelenléte miatt, akik együttesen az egész lakosság felét teszik ki – mondta Béchara Boutros Raï bíboros, maronita pátriárka a L’Orient Le Jour libanoni francia... »

2017. november 3. péntek

Ferenc pápa azt szeretné, hogy Stepinac bíboros szentté avatása ne okozzon feszültséget

Ferenc pápa azt szeretné, hogy Alojzije Stepinac bíboros szentté avatása ne okozzon feszültséget a szerbek és a horvátok között, hanem inkább segítse a közös utat.

2017. november 2. csütörtök

Interjú Cserháti Ferenc püspökkel a vatikáni Európa-konferenciáról

Október 29-én, vasárnap, a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmise után érkezett a Vatikáni Rádió stúdiójába Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok püspöke, aki megosztotta a háromnapos vatikáni Európa-konferencián szerzett tapasztalatait.

2017. november 1. szerda

Egy katolikus a migrációról – Dávid Katalin művészettörténész előadása a Pázmányon

A Szent István Társulat havi rendszerességgel megtartott esti rendezvénysorozatának keretében október 30-án Dávid Katalin Széchenyi- és Stephanus-díjas művészettörténész tartott előadást „Egy katolikus a migrációról” címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.

2017. október 31. kedd

A pancsovai plébánia alapításának 300. évfordulóját ünnepelték

A Borromei Szent Károly-plébánia alapításának háromszázadik évfordulóját ünnepelték a vajdasági Pancsován október 14-én. Az ünnepségen részt vettek a dél-bánáti vallási, kulturális és politikai élet képviselői, valamint számos hívő a környező településekről.

2017. október 27. péntek

Óvjuk a víz értékes adományát! – Gyakorlati és átfogó nemzetközi összefogást sürget a pápa

Nemzetközi konferenciát rendeztek a római városházán „Víz és környezet. A világ nagy folyóinak összehasonlító elemzése” címmel. Az október 23-án tartott tanácskozásra Ferenc pápa rövid üzenetet küldött.

2017. október 25. szerda

Los Angelesben debütált az amerikai templombezárásokról készült új magyar dokumentumfilm

A Los Angeles-i „La Femme” Nemzetközi Filmfesztiválon október 21-én mutatták be a nemzetközi közönségnek „A hit kiárusítása” című dokumentumfilmet, melyet a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének egyik munkatársa, Somogyi Viktória és az Emmy-díjas Jeff MacIntyre Los Angeles-i... »

2017. október 23. hétfő

Az 1956-os forradalom az emberi méltóság forradalma volt – Imádságos megemlékezés Székesfehérváron

Közös imádsággal emlékeztek Spányi Antal megyéspüspök hívására a történelmi egyházak képviselői Székesfehérváron az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire a székesegyház oldalánál álló emlékkeresztnél.

2017. október 23. hétfő

A szegénység egyetemes – Nagyváradon is csatlakoztak az „Egymillió csillag a szegényekért” akcióhoz

A szegénység elleni küzdelem világnapján, október 17-én az immár hagyományos „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű rendezvény keretében gyertyagyújtással hívták fel a figyelmet a nehéz sorsú emberekre Nagyvárad főterén a római katolikus és görögkatolikus... »

2017. október 21. szombat

tovább »