Ferenc pápa: A liturgia élet, amely formál, és nem megtanulandó ismeret

Február 14-én délben a Szentatya az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció plenáris ülésének résztvevőit fogadta, akik Isten népének liturgikus képzéséről tanácskoznak ezekben a napokban. Az összejövetelen a kongregáció tagjaként részt vesz Erdő Péter bíboros, prímás... »

2019. február 14. csütörtök

Május 29-én emlékezik az Egyház Szent VI. Pál pápára

Szent VI. Pál pápa liturgikus emléknapja május 29., ami Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini pappá szentelésének dátuma. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció február 6-án adta ki az erről szóló dekrétumot.

2019. február 11. hétfő

Liturgikusének-versenyt hirdet a Görögkatolikus Metropólia

A Görögkatolikus Metropólia tizenegyedik alkalommal hirdeti meg liturgikusének-versenyét minden korosztálynak. Az egyházmegyei elődöntők legjobbjai a metropóliai döntőbe juthatnak tovább.

2019. február 8. péntek

Mária-köszöntés Gyertyaszentelő Boldogasszony napján Csíksomlyón

Ünnepi szentmisét tartottak február 2-án a csíksomlyói Mária-kegyhelyen: egyrészt elsőszombatot, másrészt Gyertyaszentelő Boldogasszony napját ünnepelték a hívek.

2019. február 5. kedd

Vlog indul a szentmiséről az eucharisztikus kongresszusra készülve

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében február 7-én „Misevlog”, szentmiséről szóló videoblog indul Fábry Kornéllal, a NEK Általános Titkárságának főtitkárával.

2019. február 5. kedd

Beiktatták Dunakeszi első görögkatolikus parókusát

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita január elsejével emelte parókiai rangra a dunakeszi görögkatolikus egyházközséget. A főpásztor február 3-án érseki Szent Liturgia keretében iktatta be a város első parókusát, Bubrik Miklóst.

2019. február 4. hétfő

Párbeszéd a liturgiáról: Zöld hétköznapok – I. rész

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

2019. február 3. vasárnap

Ferenc pápa: A megszentelt élet prófétai hang, mely azt mondja: „Isten elég, minden más elmúlik”

Február 2-án este az Úr bemutatásának ünnepén a Szentatya a megszentelt személyekkel együtt mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában. Beszédében a találkozás, a hívás, a látás és a dicsőítés fogalmait körüljárva világított rá a megszentelt élt mai szerepére az... »

2019. február 3. vasárnap

Urunk bemutatása – Gyertyaszentelő Boldogasszony

A mai ünnepen arra emlékezünk, hogy Szűz Mária, negyven nappal Jézus születése után, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.

2019. február 2. szombat

Új görögkatolikus parókia a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Az ökumenikus imahét utolsó napján, január 27-én görögkatolikus hívek s más felekezetek képviselői jelenlétében bemutatott Szent Liturgián Kocsis Fülöp metropolita parókiai rangra emelte a hajdúnánási görögkatolikus szervezőlelkészséget, és Szaplonczay Gergelyt az egyházközség... »

2019. február 1. péntek

Az eufórián túl – Egy csángó pap a bákói magyar szentmise után a közösség megmaradásának esélyeiről

Tampu-Ababei József, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye csángó papja, a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve-főplébánia vezetője. József atya, amikor itthonról hazamegy testvéreihez, szülei sírjához, akkor szülőfalujába, Lujzikalagorba látogat. Az első bákói magyar szentmise... »

2019. január 28. hétfő

Zarándok-idegenvezető képzést tartottak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) – a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve – január 19-én egész napos zarándok-idegenvezető képzést tartott, mintegy ötven jelenlegi és leendő kolléga részvételével.

2019. január 23. szerda

Történelmi eseményre készülve – Rendszeres magyar nyelvű római katolikus mise Moldvában

Történelmi eseményre készül a moldvai csángó magyarok közössége: a jászvásári egyházmegye engedélyével az új évben Bákóban rendszeresen bemutatnak magyar nyelvű szentmisét.

2019. január 23. szerda

„Hinni a templomban kell”

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

2019. január 20. vasárnap

Január 20-án, vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Idén január 20. és 27. között rendezik meg az imahetet a Krisztus-hívők egységéért. Az országos nyitó istentisztelet január 20-án, vasárnap 18 órakor lesz a Deák téri evangélikus templomban. Igét hirdet Szabó István református püspök, szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros,... »

2019. január 14. hétfő

Az Eucharisztia ünneplése 48.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2019. január 13. vasárnap

Gyászmise a római magyar kápolnában Seregély István és Miklósházy Attila lelki üdvéért

Január 8-án a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Németh László olaszországi magyar főlelkész gyászmisét mutatott be a közelmúltban elhunyt két magyar püspök, Seregély István nyugalmazott egri érsek és Miklósházy Attila, a külföldi magyarok nyugalmazott... »

2019. január 10. csütörtök

A misére járás jótékony hatásai – az egészségedre

Azt mindannyian tudjuk, hogy jót tesz a lelkünknek, ha gyakran részt veszünk szentmisén. Számos kutatás azonban arra jutott, hogy a szervezetünk, a testünk is részesül az áldásokból.

2019. január 9. szerda

„Az imádság embere volt” – Utolsó útjára kísérték Seregély István érseket Egerben

Seregély István nyugalmazott egri érsek temetése január 8-án délelőtt volt az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyházban. Lelki üdvéért koporsója előtt elimádkozták a dicsőséges rózsafüzért, majd szentmisét mutattak be. Ezt követően helyezték el földi maradványait a... »

2019. január 8. kedd

Szentmise Seregély István, a Pázmány első nagykancellárja emlékére

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora január 19-én, szombaton 18 órakor szentmisét mutat be Budapesten, az Egyetemi templomban Seregély István nyugalmazott egri érsek, a PPKE első nagykancellárja emlékére.

2019. január 7. hétfő

tovább »