GAUDETE! Örvendjetek, mert közel az Úr!

Advent 3. vasárnapja az öröm vasárnapja. A Gaudete vasárnap a latin „Örvendjetek [az Úrban]” kezdetű, Pál apostol szavait idéző introitusról kapta a nevét.

2018. december 15. szombat

Főpásztor a konyhában – Addig kell gyúrni a tésztát, amíg elmondjuk az 50. zsoltárt

December 4-én Kocsis Fülöp metropolita az Eucharisztiához használt kovászos kenyeret, proszforát készített Budapesten, a Központi Papnevelő Intézetben; december 5-én pedig Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök felolvasóvá avatta Dévai Marcell negyedéves görögkatolikus... »

2018. december 10. hétfő

Az Eucharisztia ünneplése 45.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. december 9. vasárnap

„Én választottalak benneteket” – Diakónust szenteltek Szent Miklós ünnepén Múcsonyban

Szent Miklós ünnepén, december 6-án Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök diakónussá szentelte Varga Csaba alszerpapot Múcsonyban.

2018. december 8. szombat

Ökológiai és humanitárius megtérésre buzdított Beer Miklós püspök

Krisztus Király ünnepén, november 25-én Beer Miklós váci megyéspüspök a székesegyházban tartott ünnepi szentmise keretében lektorrá avatta Hajnal Bencét; reverendába öltözött Szabó Gábor papnövendék; diakónusi megbízatást kért és kapott Hugyecz Balázs és Ondi Alex.

2018. december 4. kedd

Lektorokat és akolitusokat avattak a budapesti Egyetemi templomban

November 25-én, Krisztus király főünnepén Budapesten, az Egyetemi templomban a 10 órakor kezdődő szentmisén a Központi Papnevelő Intézet három harmadéves növendékét lektorrá, két negyedéves növendékét akolitussá avatta Cserháti Ferenc püspök.

2018. december 4. kedd

„Harmatozzatok...” – A roráték szép hagyományáról

Idén is megkezdjük a betlehemi jászol felé vezető adventi utunkat. Sötétben járunk, de a fény felé tartunk, a Megváltót várva. A decemberi hajnalok különlegesen szép szentmiséinek hagyománya mélységeiben kifejezi ezt a várakozást, imádkozva megtett lépéseinket, melyek a... »

2018. december 2. vasárnap

„Mosd le, Uram, bűneimet…”

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. december 2. vasárnap

Advent kívül és belül – Huszonöt kérdés és válasz segít a készületben

Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát kérdeztük az adventről – a készületről és annak eszközeiről –, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is).

2018. november 30. péntek

Ministránsavatás Győr-Révfaluban

Krisztus király ünnepén, november 25-én tizenegy gyermek és fiatal öltötte magára a ministránsok ruháját a győr-révfalui Szentháromság-templomban.

2018. november 30. péntek

A mennyből alászállott élő kenyér – Folytatódott az esztergomi eucharisztikus konferencia

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve konferenciát tartanak Esztergomban november 27. és 29. között. A tanácskozás második napjának délelőttjén a keleti egyházak Eucharisztiához kapcsolódó hagyományait, illetve néhány liturgikus gyakorlatát ismerhették meg a... »

2018. november 28. szerda

Az Eucharisztia ünneplése 44.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. november 25. vasárnap

A hit zsinórmértéke

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. november 18. vasárnap

Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő

Az Eucharisztia ünneplése 43.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. november 11. vasárnap

Bábel Balázs érsek mutatott be szentmisét a gelencei Szent Imre-templom búcsúján

A gelencei (Kovászna megye) Szent Imre-templom búcsúján, november 5-én Bereczi István plébános meghívására Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be az ünnepi szentmisét.

2018. november 7. szerda

A Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában mutattak be szentmisét az erdélyi magyar püspökök

November 6-án az ad limina látogatáson Rómában tartózkodó romániai magyar püspökök a Szent Péter-bazilika altemplomában, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt kápolnában mutattak be szentmisét.

2018. november 7. szerda

Egyházzenei szakmai bemutató koncertet tartottak a budapesti Hermina-kápolnában

November 5-én különleges hangversenyre került sor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend által fenntartott budapesti Hermina-kápolnában a Magyar Egyházzenei Műhely szervezésében.

2018. november 7. szerda

A Szeretet választ vár – Jubileumi búcsút ünnepeltek a görgetegi templomban

A görgetegi Nagyboldogasszony-templom 170. búcsúját ünnepelték november 4-én. A jubileum alkalmából Varga László kaposvári megyéspüspök celebrált szentmisét.

2018. november 6. kedd

Az áldozat mércéje a szeretet – Boldog Romzsa Tódorra emlékeztek Nyíregyháza-Örökösföldön

A magyar görögkatolikus hívek és a Nyíregyházi Ruszin Kisebbségi Önkormányzat együtt emlékezett meg Boldog Romzsa Tódorról november 4-én Nyíregyháza-Örökösföldön.

2018. november 6. kedd

tovább »