Megjelent a Praeconia liturgikus szakfolyóirat őszi száma

Megjelent a Praeconia magyar liturgikus szakfolyóirat 2018. évi őszi száma.

2018. október 14. vasárnap

Ferenc pápa VI. Pál és Óscar Romero szentté avatásán: Tegyünk mindent kockára Jézus követéséért!

Október 14-én több tízezer hívő gyűlt össze a Szent Péter téren, hogy részt vegyen a szentmisén, melynek keretében Ferenc pápa hét új szentet emelt oltárra. A Szentatya homíliájának fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2018. október 14. vasárnap

Az Eucharisztia ünneplése 41.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. október 14. vasárnap

Az evangélium igéi

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. október 7. vasárnap

Püspöki szentmisével ünnepelték Szent Rafael, a betegek angyala napját a zalaegerszegi kórházban

Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepén, szeptember 29-én Székely János szombathelyi megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be Zalaegerszegen, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház ebédlőjében.

2018. október 5. péntek

Kántorok továbbképzése és találkozója a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián

Találkozót és továbbképzést szerveztek a Szombathelyi Egyházmegyében szolgáló kántorok számára szeptember 28–29-én a Martineum Felnőttképző Akadémián.

2018. október 4. csütörtök

Tegyétek, amit Krisztus tett – Lektorokat avattak Vácon

A szent főangyalok ünnepén, szeptember 29-én szentmise keretében harmincnégy lektort (felolvasót) avatott Beer Miklós váci megyéspüspök a váci Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2018. október 2. kedd

Nem elég felolvasni, hanem ebben az Igében hinnünk kell – Lektorokat avattak Kaposváron

Szeptember 29-én délután Kaposváron, a Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatott be szentmisét Varga László megyéspüspök, melynek keretében lektorrá avatott tizenhét akolitusi szolgálatra készülő férfit.

2018. október 2. kedd

Margittán találkoztak a Nagyváradi Egyházmegye ministránsai

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Nagyváradi Egyházmegye ministránstalálkozóját szeptember 29-én a partiumi Margittán, „Aki első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája” mottóval.

2018. október 2. kedd

Kétszáz éve alapították az eperjesi görögkatolikus főegyházmegyét

Szeptember 20. és 23. között ünnepelték az eperjesi görögkatolikus egyházmegye alapításának 200. évfordulóját. Az érsekség jubileumi évének kiemelt eseménye volt az éppen az évforduló napján, szeptember 22-én tartott ünnepi Szent Liturgia.

2018. október 2. kedd

Püspöki liturgiával ünnepelték az edelényi Szent János görögkatolikus iskola névadóját

Szeptember 26-án, a Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium védőszentjének tiszteletére püspöki Szent Liturgiát tartottak Edelényben.

2018. október 1. hétfő

Az Eucharisztia ünneplése 40.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. szeptember 30. vasárnap

Az ember szomjazik a Jóistenre – A Fájdalmas Szűzanya búcsúja Sümegen

Szeptember 15–16-án tartották a sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban a Fájdalmas Szűzanya búcsúját. Szombat este vecsernyével és szentmisével kezdődött meg az ünnep. A vasárnapi nagymisét idén Bíró László tábori püspök mutatta be.

2018. szeptember 28. péntek

Hivatásuk: a hit átadása – A pedagógusokat köszöntötték Szent Gellért ünnepén Székesfehérváron

Szentmisével és konferenciával köszöntötte pedagógusait a Székesfehérvári Egyházmegye Szent Gellért ünnepén, szeptember 24-én Székesfehérváron. Spányi Antal megyéspüspök a pedagógus hivatás eszményképének, Szent Gellértnek magyarországi apostoli és tanítói szolgálatára... »

2018. szeptember 26. szerda

Szent Gellértre emlékeztek ősi püspöki székhelyén

A Szeged-Csanádi és a Temesvári Egyházmegyéből is érkeztek zarándokok az ősi püspöki székhelyre, Nagycsanádra (Cenad, Románia; régi neve: Marosvár) Gellért püspök névünnepén és vértanúságának emléknapján, szeptember 24-én.

2018. szeptember 25. kedd

Képzés indul Szombathelyen egyházi zenei szolgálatot végzők számára

A Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében „Dávid sátra” elnevezéssel képzés indul azok számára, akik zenével, illetve énekkel szolgálnak vagy szeretnének szolgálni keresztény alkalmakon: dicsőítésen, imaórán, gitáros misén és más liturgikus eseményeken.

2018. szeptember 24. hétfő

Milan Lach amerikai püspök a miskolci székesegyházban

Milan Lach, az egyesült államokbeli parmai ruszin egyházmegye püspöke szeptember 21-én Orosz Atanáz püspökkel együtt végezte az esti vecsernyét Miskolcon, a görögkatolikus székesegyházban. Az eseményről Szemerszk Mihály parókus tájékoztatott.

2018. szeptember 24. hétfő

Párbeszéd a liturgiáról: Ég és föld

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

2018. szeptember 23. vasárnap

Boldoggá avatták Antal Veronikát

Szeptember 22-én boldoggá avatták Antal Veronika (1935–1958) vértanút szülőfalujában, a moldvai Nisiporeștiben. A helyi Szűz Mária mennybevétele templomban bemutatott boldoggáavatási szentmisén Ferenc pápa nevében jelen volt Giovanni Angelo Becciu érsek, a Szentek Ügyeinek... »

2018. szeptember 22. szombat

Szentmise Gaál Endre nagyprépost emlékére a budapesti Egyetemi templomban

A közelmúltban elhunyt Gaál Endre nagyprépost, teológiai tanár emlékére Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora mutat be szentmisét szeptember 29-én az Egyetemi templomban.

2018. szeptember 22. szombat

tovább »