Kenyér, bor, feltámadás

Sorozatában a Pécsi Egyházmegye a 2020-ban tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészüléshez kíván segítséget nyújtani: a korai tanúságok, elsősorban az egyházatyák munkái alapján mutatja be az Egyház eucharisztikus teológiáját. Heidl György írását... »

2017. november 18. szombat

Sankó Szabolcs újmisés celebrált szentmisét Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére Győrben

Sankó Szabolcs újmisés dunaszerdahelyi segédlelkész szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére november 13-án az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában.

2017. november 16. csütörtök

Az Eucharisztia ünneplése 13.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2017. november 12. vasárnap

Régi rítusú főpapi szentmisét mutattak be a budapesti Szent Mihály-templomban

Tíz éve tartanak rendszeresen régi rítusú szentmiséket a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánián. Az évforduló alkalmából november 11-én Varga Lajos váci segédpüspök mutatott be ünnepi főpapi szentmisét a római rítus rendkívüli formája szerint a Szent Mihály-templomban.

2017. november 11. szombat

San Giovanni Rotondo lesz a Fatimai Szűzanya vándorszobra útjának utolsó állomása

San Giovanni Rotondo lesz a Fatimai Szűzanya eredeti vándorszobra zarándokútjának utolsó állomása. Az olasz városban november 15. és 27. között fogadják a szobrot, ami ezután visszakerül a fatimai Rózsafüzér Királynője-bazilikába, és többé nem viszik rendszeres... »

2017. november 9. csütörtök

Szent Imre-búcsút ünnepeltek a nyolcvanéves pécsi pálos templomban

November 5-én, Szent Imre emléknapján ünnepelték a pécsi pálos templom búcsúját. Minden évben az Imre-naphoz kapcsolódva tartja lelki délutánját a Pálos Baráti Kör, amelyen egy meghívott vendég tart előadást – idén Porpáczy Attila görcsönyi plébános.

2017. november 9. csütörtök

Egyéves a zselickislaki katolikus idősotthon

Egy évvel ezelőtt adták át a Zselic Katolikus Idősek Otthonát a Somogy megyei Zselickislakon, ahol jelenleg 95-en élnek. Az évfordulót szentmisével ünnepelte az intézmény, melyet Varga László megyéspüspök celebrált.

2017. november 8. szerda

Kelet-Afrikából menekült – katolikus pappá szentelték Németországban

Hazájában, Eritreában veszélyben volt az élete, Szudánban börtönbe zárták, mégsem rendült meg Medhanie Uqbamichael hite Isten szeretetében. November 4-én szentelték pappá a frankfurti Szent Hedvig-templomban, a dobokkal kísért keleti Ge’ez rítus szerint, a griesheimi eritreai közösség... »

2017. november 7. kedd

Megáldották a Katolikus Szeretetszolgálat csákvári otthonának felújított kápolnáját

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg Spányi Antal megyéspüspök november 3-án a Katolikus Szeretetszolgálat csákvári Szent Vince Otthonának felújított kápolnáját.

2017. november 6. hétfő

Szent László királyt ünnepelték Rumban

November 5-én Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált szentmisét a Vas megyei Rum községben, ahol Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.

2017. november 6. hétfő

Új emberré kell válnunk – Beöltözést és akolitusavatást ünnepeltek a győri szemináriumban

November 1-jén, mindenszentek ünnepén püspöki szentmise keretében került sor a győri Papnevelő Intézet növendékeinek beöltözési és avatási szertartására a szeminárium kápolnájában. A szentmise főcelebránsa Veres András megyéspüspök volt.

2017. november 3. péntek

Az I. világháborúban elesett magyar hősi halottakra emlékeztek Rómában

80 éve, 1937-ben áldották meg a római Santa Maria dell’Anima templom emlékkápolnáját, amely alatt, az altemplomban az osztrák-magyar hadsereg I. világháborúban meghalt 456 katonáját temették el, köztük magyarokat is. A templomban halottak napján, november 2-án jubileumi megemlékezést... »

2017. november 3. péntek

Ferenc pápa szentmisét mutatott be az idén elhunyt püspökök és bíborosok lelki üdvéért

A Szentatya november 3-án szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában az elmúlt egy év folyamán elhunyt püspökök és bíborosok lelki üdvéért.

2017. november 3. péntek

Halottak napja egyházmegyéinkben

Egyházmegyéink beszámolóit adjuk közre a november 2-án, halottak napján bemutatott püspöki szentmisékről.

2017. november 3. péntek

Királyi ajtó került a nyíregyházi görögkatolikus székesegyházba

A nemrég nemzeti értéknek nyilvánított és a Nyíregyházi Települési Értéktárba is bekerült nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház új ékessége az október 27-én felszerelt királyi ajtó.

2017. november 3. péntek

Az elhunyt főpásztorokért imádkoztak Esztergomban halottak napján

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek november 2-án, halottak napján szentmisét mutatott be az egyházmegye elhunyt főpásztoraiért az esztergomi bazilika altemplomában. Szentbeszédét teljes terjedelmében közzétesszük.

2017. november 2. csütörtök

Liturgikus képzési hétvégén vettek részt a szatmári egyházmegye ministránsai

Másodszor tartott képzési hétvégét a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ministránsai számára – ezúttal október 27-én és 28-án – az egyházmegyei ifjúsági iroda a nagyszokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos Központban. Céljuk, hogy a ministránsok minél tudatosabban végezzék... »

2017. november 2. csütörtök

Erdő Péter mutatott be szentmisét Esztergomban mindenszentek ünnepén

November 1-jén, mindenszentek főünnepén Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. Szentbeszédét teljes terjedelmében tesszük közzé.

2017. november 1. szerda

Ferenc pápa: Isten országának építéséhez bátorságra van szükség

Ahhoz, hogy növekedjen Isten országa, bátran el kell vetni a mustármagot. Ehelyett azonban sokszor a „konzerválást” részesítik előnyben a lelkipásztorok – a pápa erről az ellentétről beszélt október 31-én, kedd reggel homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2017. október 31. kedd

A Görögkatolikus Metropólia megkezdte a távol élő magyar görögkatolikusok lelkipásztori ellátását

Az európai keleti katolikus püspökök londoni találkozójához kapcsolódva október 29-én rendezték meg az Angliában élő magyar görögkatolikusok összejövetelét. Ezzel az eseménnyel kezdte meg a Görögkatolikus Metropólia a távol élő magyar görögkatolikusok rendszeres lelkipásztori... »

2017. október 31. kedd

tovább »