Megemlékeztek a huszonöt évvel ezelőtt elkövetett trusinai tömeggyilkosságról

A bosznia-hercegovinai Trusinában április 16-án a huszonöt éve, a boszniai háború során elkövetett tömeggyilkosság áldozataira emlékeztek. Az elhunytakért Pero Sudar, Szarajevó segédpüspöke mutatott be szentmisét.

2018. április 19. csütörtök

A görögkatolikusok jubileumi napját ünnepelték Hajdúdorogon

150 évvel ezelőtt Hajdúdorogon gyűltek össze először a Kárpát-medencében élő magyar ajkú görögkatolikusok. Az évforduló alkalmából április 14-én családi napot rendeztek Hajdúdorogon, melyen több mint háromszázan vettek részt.

2018. április 19. csütörtök

Emléket állítottak Komjátiban Vanyó Lászlónak

A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt Vanyó László áldozópapnak, egyetemi tanárnak, képzőművésznek állítottak emléket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komjátiban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori professzorának mellszobrát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg április... »

2018. április 17. kedd

A szalézi szerzetesrend előtt tisztelegtek a holokauszt-emléknapon

A szalézi szerzetesek embermentő munkájára emlékeztek április 15-én, a holokauszt-emléknap alkalmából, a Terror Háza Múzeum előtt.

2018. április 16. hétfő

Aki túllépett a korlátain – Bódi Mária Magdolnára emlékeztek Litéren

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért imádkoztak április 14-én Litéren, ahol 1945. március 23-án egy szovjet katona lövései végeztek a tisztaságát és társait védő munkáslánnyal.

2018. április 16. hétfő

Isten emberei – Az elhunyt főpásztorokra emlékeztek Pécsen

Elhunyt főpásztoraira emlékezett a Pécsi Egyházmegye április 12-én. Cserháti József püspök halálának évfordulóján Udvardy György megyéspüspök a székesegyház altemplomában mutatott be szentmisét.

2018. április 14. szombat

Van egy hatalom az életünk felett – Konferenciát tartottak Billy Grahamről és Martin Luther Kingről

A februárban elhunyt amerikai prédikátor, Billy Graham és az ötven éve meggyilkolt Martin Luther King emlékére rendezett konferenciát a Magyar Baptista Egyház (MBE) és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége április 9-én Budapesten.

2018. április 11. szerda

A költészet napja – József Attila születésnapjának köszöntése

113 évvel ezelőtt, 1905. április 11-én született József Attila. Születésnapja 1964 óta a költészet napja hazánkban. A magyar lírát ünnepeljük a 20. század egyik legnagyobb magyar lírikusának születésnapján.

2018. április 11. szerda

Márton Áronról szóló dokumentumfilmet mutattak be Szepsiben

„A Hegy – Mozaikképek Márton Áron életéből” címmel készített filmet Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató. Alkotását április 8-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján a szepsi katolikus templomban, 9-én a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban mutatták be.

2018. április 10. kedd

Prohászka Ottokárra emlékeztek halálának évfordulója alkalmából

A Székesfehérvári Egyházmegye és a Központi Szeminárium szervezésében a szeminárium épületének dísztermében konferenciával, valamint az Egyetemi templomban szentmisével emlékeztek meg Prohászka Ottokár püspök halálának 91. évfordulójáról április 7-én.

2018. április 10. kedd

Kaszap Istvánra emlékeztek születésének évfordulóján Székesfehérváron

A szentéletű jezsuita papnövendékre, Kaszap Istvánra emlékeztek szülővárosában, Székesfehérváron, a Prohászka Ottokár Jó Pásztor-emléktemplomban található sírjánál március 24-én.

2018. április 6. péntek

Feltárulnak a pécsi püspöki sírok titkai

Április 12-én szentmisével és különleges idegenvezetéssel emlékezik elhunyt püspökeire a Pécsi Egyházmegye.

2018. április 6. péntek

Kallós Zoltánra emlékeztek Székesfehérváron

A februárban elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő tiszteletére szerveztek emlékestet április 3-án a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

2018. április 6. péntek

„Legyen meg a te akaratod!” – Apor Vilmosra emlékeztek mennyei születésnapján

Apor Vilmosra emlékeztek Győrben április 2-án, mely idén ugyanúgy húsvéthétfőre esett, mint 1945-ben, mikor a vértanú főpásztor meghalt. Húsvéthétfő estéjén Barsi Balázs OFM mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Vilmos püspök tiszteletére a... »

2018. április 5. csütörtök

Kopjafát állítottak a furtai hősöknek

Április 1-jén, húsvétvasárnap áldották meg az 1848-49-es szabadságharcban, illetve az első és második világháborúban elesett hősök kopjafáját a Hajdú-Bihar megyei Furtán. A Szent László-templom kertjében álló emlékmű közadakozásból készült el.

2018. április 3. kedd

Örök ragyogásban… – Emlékház lesz Udvardi Erzsébet badacsonytomaji műteremlakásából

Udvardi Anna azt tervezi, hogy nagynénje születésnapjának kilencvenedik évfordulójára, 2019. december 27-ére nyílik meg az Udvardi Emlékház, amely az életmű bemutatott képeivel vall majd a fény festőjéről.

2018. április 1. vasárnap

Naplójegyzetek – 1945 húsvétján

Különleges az idei húsvét: napjai dátum szerint épp azokra a napokra esnek, mint 1945-ben. Ozsváth Sándor művelődéstörténész, tanár, újságíró személyes hangú írását olvashatják, melyben édesapja naplója alapján felidézi a világháború utolsó évének húsvétját.

2018. április 1. vasárnap

Meg nem hajló szálfa – Apor Vilmos püspök vértanúságára emlékeztek Győrben

Március 30-án, a nagypénteki liturgiát követően emlékeztek meg Boldog Apor Vilmos püspök vértanúságáról a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban. A főpásztort 1945 nagypéntekén érték a lövések, melyek április 2-án a halálát okozták.

2018. március 31. szombat

Főpásztori szentmise a magyar–lengyel barátság napja alkalmából Veszprémben

2007 óta rendezik meg a lengyel–magyar barátság napját – március 23-át, egyik évben Lengyelországban, a következő évben Magyarországon. Idén Veszprém városa nyerte el a rendezés jogát. Nem egy nap, hanem egy eseményekkel teli hét várta a veszprémieket, az idelátogatókat, köztük a... »

2018. március 24. szombat

A müncheni magyar katolikusok megemlékezése az 1848-as forradalomról

A Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség március 18-án, a Szent Erzsébet-templomban bemutatott vasárnapi mise után emlékezett meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről és mártírjairól.

2018. március 23. péntek

tovább »