„Jézust élte elénk” – megemlékezés Futó Károly atyáról

Életem legnagyobb élménye, hogy ismerhettem őt. Ahogy emlékezem rá, Jézus jut az eszembe róla, őt élte elénk – fogalmaz Karcsi bácsiról egyik „lelki gyermeke”, Roska Péter atya. Írását teljes terjedelmében közöljük.

2017. november 16. csütörtök

Ökumenikus megemlékezés Veszprémben a nemzeti gyásznapon

A november 4-i nemzeti gyásznapon több helyszínen emlékeztek a forradalom és szabadságharc áldozataira Veszprémben. A megemlékezéseket a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány szervezte.

2017. november 10. péntek

Brenner Jánosra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

November 4-én, a nemzeti gyásznap alkalmából Brenner Jánosra, az 1957-ben vértanúságot szenvedett rábakethelyi káplánra emlékeztek a bécsi Collegium Pazmanianum dísztermében.

2017. november 9. csütörtök

Templomépíttető plébánosukra emlékeztek Ságújfaluban

Ságújfalu önkormányzatának képviselő-testülete a Szent László-emlékévben felújíttatta a község templomépítő lelkipásztorának síremlékét. November elsején áldották meg Horváth József esperes sírját.

2017. november 9. csütörtök

Apor Vilmosra emlékeztek Rómában

November 7-én reggel a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Apor Vilmosra, Győr vértanú püspökére emlékeztek, akit II. János Pál pápa húsz évvel ezelőtt, 1997. november 9-én avatott boldoggá. A szentmisét Németh László prelátus, az olaszországi magyarok... »

2017. november 9. csütörtök

Szent Márton-hét kezdődött a Szombathelyi Egyházmegyében

November 6-án megkezdődött a Szent Márton-hét a Szombathelyi Egyházmegyében. A programsorozat a Szent Márton Látogatóközpont megnyitása tizedik évfordulójának megünneplésével vette kezdetét.

2017. november 7. kedd

Szent László királyt ünnepelték Rumban

November 5-én Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált szentmisét a Vas megyei Rum községben, ahol Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.

2017. november 6. hétfő

Halottak napi megemlékezést tartottak a váci kórházban

Kórházi dolgozók, lelkigondozók és betegek együtt emlékeztek az elhunytakra november 3-án a váci Jávorszky Ödön Kórházban. A rendezvény azt szolgálta, hogy azok is meg tudjanak emlékezni halottaikról, akik kórházi kezeléseik miatt nem tudják hozzátartozóik sírját... »

2017. november 6. hétfő

Hatvan éve hunyt el Hunya Dániel jezsuita szerzetes

1957. november 6-án hunyt el Hunya Dániel jezsuita szerzetes, aki mint az 1930-ban alapított szegedi szeminárium első lelkivezetője nagy hatással volt a magyar papképzésre. Az évforduló alkalmából egykori növendéke, Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök írását adjuk... »

2017. november 6. hétfő

Ősbemutató is lesz a Cecília-hangversenyen a váci székesegyházban

Változatos, különleges ősbemutatót is tartalmazó műsorral készül hagyományos év végi hangversenyére a váci székesegyház Szent Cecília Kórusa. A koncert november 26-án a 18 órai szentmise után kezdődik.

2017. november 6. hétfő

Az Úr számára nincs ismeretlen halott – A Szentatya imája az ardeai vérengzés emlékhelyén

November 2-án, csütörtökön kora este, a nettunói katonai temetőben tett délutáni látogatás után Ferenc pápa felkereste a Rómából délre, Ardeába vezető út mentén 1944-ben kivégzett olasz és zsidó emberek emlékhelyét.

2017. november 3. péntek

Az I. világháborúban elesett magyar hősi halottakra emlékeztek Rómában

80 éve, 1937-ben áldották meg a római Santa Maria dell’Anima templom emlékkápolnáját, amely alatt, az altemplomban az osztrák-magyar hadsereg I. világháborúban meghalt 456 katonáját temették el, köztük magyarokat is. A templomban halottak napján, november 2-án jubileumi megemlékezést... »

2017. november 3. péntek

Ferenc pápa szentmisét mutatott be az idén elhunyt püspökök és bíborosok lelki üdvéért

A Szentatya november 3-án szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában az elmúlt egy év folyamán elhunyt püspökök és bíborosok lelki üdvéért.

2017. november 3. péntek

Halottak napja egyházmegyéinkben

Egyházmegyéink beszámolóit adjuk közre a november 2-án, halottak napján bemutatott püspöki szentmisékről.

2017. november 3. péntek

Ferenc pápa halottak napján: Az emberiség nem akarja megtanulni a leckét!

Ferenc pápa november 2-án felkereste a nettunói katonai temetőt, ahol a második világháborúban elesett amerikai katonák nyugszanak, és a Fosse Ardeatine római kőbányát, ahol 1944-ben a nácik hajtottak végre tömegmészárlást. A Szentatya Nettunóban elmondott homíliáját teljes... »

2017. november 2. csütörtök

Az elhunyt főpásztorokért imádkoztak Esztergomban halottak napján

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek november 2-án, halottak napján szentmisét mutatott be az egyházmegye elhunyt főpásztoraiért az esztergomi bazilika altemplomában. Szentbeszédét teljes terjedelmében közzétesszük.

2017. november 2. csütörtök

Szent Ágoston levele az elmúlásról: Ne sírj, mert szeretsz engem!

Szent Ágoston levelével kívánunk elcsendesülést és vigasztalást halottak napjára.

2017. november 2. csütörtök

Hetvenöt éve alapították a debreceni Szent László-plébániát

Alapításának hetvenötödik évfordulóját ünnepelte október 14-én a debreceni Szent László domonkos plébánia.

2017. november 2. csütörtök

Elcsendesülésre hív mindenszentek ünnepén a pécsi temetőkápolna

Sokunk számára az emlékezés és a látogatás idejét jelenti mindenszentek ünnepe és halottak napja. Azok számára, akik a pécsi köztemetőbe látogatnak és elcsendesülésre, imára vágynak, a temető Szent Mihály-kápolnája mindenszentek ünnepén estéig nyitva áll.

2017. november 1. szerda

Halottak napjáig tovább tartanak nyitva a fővárosi temetők

November 2-áig, halottak napjáig hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket a budapesti temetők.

2017. október 31. kedd

tovább »