Boldog Scheffler János püspökre emlékeztek Szatmárnémetiben

Püspöki szentmise keretében emlékeztek Boldog Scheffler János vértanú szatmári püspökre liturgikus emléknapján, május 17-én a szatmárnémeti székesegyházban. Az ünnepi szónok Szinovácz György mezőpetri plébános volt.

2019. május 21., kedd

Jean Vanier-től búcsúztak Budapesten

Hálaadó megemlékezést szerveztek a közelmúltban elhunyt Jean Vanier, a Bárka és a Hit és Fény közösségek alapítójának temetése napján, május 16-án Budapesten, a Párbeszéd Házában.

2019. május 17., péntek

Ferenc pápa a katolikus iskolatestvérekhez: A remény és a szeretet evangéliumát hirdessétek!

Ferenc pápa május 16-án délben fogadta a De La Salle Szent János által alapított laikus férfi szerzeteskongregáció közel háromszáz képviselőjét az Apostoli Palota Kelemen termében.

2019. május 17., péntek

Megújult a váci piarista kripta és sírkert

Ruppert József piarista szerzetes kezdeményezésére 2019 húsvétjára teljesen megújult a piaristák váci sírhelye. A felújított kriptát és obeliszket május 10-én áldották meg a váci alsóvárosi temetőben a váci rendtagok, novíciusok, valamint a váci piarista gimnázium tanárai... »

2019. május 16., csütörtök

Mindszenty József bíboros utolsó napjaira emlékeztek Bécsben

Május 5-én, vasárnap délután Varga János, a Pázmáneum rektora szervezésében emlékeztek meg Mindszenty József bíborosról az Irgalmas Rendiek Kórházában Bécsben, halálának 44. évfordulóján.

2019. május 15., szerda

Mindszenty-zarándoklat Rómában – Ferenc pápa Mindszenty bíboros vértanúságát méltatta

A római magyar intézmények és közösségek által szervezett május 9-i Mindszenty-emlékmisére Magyarországról a Mária Út Egyesület a Magyarországi Mindszenty Alapítvánnyal együtt zarándoklatot vezetett. A zarándokok május 8-án délelőtt a Vatikánban részt vettek a szerdai általános... »

2019. május 13., hétfő

Megemlékeztek a holokauszt pécsi és baranyai áldozatairól

Május 9-én immár 14. alkalommal emlékezett meg a Pécsi Zsidó Hitközség és a pécsi Sant’Egidio közösség a holokauszt pécsi és baranyai áldozatairól. Az eseményen részt vett Udvardy György pécsi megyéspüspök.

2019. május 13., hétfő

Konferenciát rendeztek az 1444-es várnai csata évfordulója alkalmából

„Várna, a kereszténység védőpajzsa” címmel konferenciát rendeztek a várnai csata 575. évfordulója alkalmából az Országház felsőházi üléstermében április 25-én.

2019. május 13., hétfő

Emléktáblát avattak a kölni dómban Mindszenty bíboros emlékére

Emléktáblát avattak a kölni dómban Mindszenty József emlékére május 6-án, a bíboros-hercegprímás halálának 44. évfordulóján. Az eseményre a Nyugat-Európában szolgáló magyar lelkipásztorok kétnapos konferenciája adott alkalmat.

2019. május 11., szombat

Prokop Péter műveiből nyílt kiállítás a nagyváradi várban

Prokop Péter pap, festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából „Prokop 100” címmel kiállítás nyílt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és Nagyvárad Város Múzeuma rendezésében május 6-án a nagyváradi várban.

2019. május 11., szombat

Évadnyitóját ünnepelte a váci egyházmegyei múzeum

A hagyományokhoz híven a hónap első vasárnapján, május 5-én rendezték meg a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény évadnyitóját a váci nagypréposti palotában.

2019. május 9., csütörtök

Megújult templomban emlékeztek a száz éve kivégzett Wohlmuth Ferenc atyára Császáron

A megemlékezésre a Szent Péter és Pál-templom belső terének felújítása is elkészült a Komárom-Esztergom megyei településen. A megújult templombelsőt Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg április 28-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján.

2019. május 8., szerda

„Hegyet hágék” – PaSa kerékpáros zarándoklat az esztergomi Mindszenty-ünnepre

Istenért, hazáért, iskoláért, osztályért, családért – a budapesti Pannonia Sacra-iskola (PaSa) fiataljai, a tanárokkal és szülőkkel együtt kerékpárral zarándokolnak évről évre a Pilisen át Esztergomba, a Mindszenty József boldoggá avatásáért felajánlott szentmisére. Május 3-án... »

2019. május 6., hétfő

A Tanácsköztársaság idején meggyilkolt plébánosra és káplánra emlékeztek Jászkarajenőn

Ünnepi szentmisével, dombormű- és szoboravatással, könyvbemutatóval, valamint tudományos konferenciával emlékeztek a Tanácsköztársaság idején meggyilkolt Kósa József plébánosra és Hornyik Károly káplánra a Pest megyei Jászkarajenőn május 4-én.

2019. május 5., vasárnap

Találkozás, tanulás, egymásba kapaszkodó elköteleződés – Mindszenty-ünnep Esztergomban

Mindszenty József boldoggá avatásáért mutattak be szentmisét május 4-én az esztergomi bazilikában. A főcelebráns Erdő Péter bíboros, prímás volt, a szónok Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, aki arra buzdított, hogy egymásba kapaszkodó elköteleződéssel tegyünk egy jobb,... »

2019. május 4., szombat

Szentmisével és szoboravatással emlékeztek a 2002-es buszbaleset lengyel áldozataira a Balatonnál

Lengyel–magyar nyelvű szentmisét mutattak be Varga László kaposvári megyéspüspök főcelebrálásával május 3-án Balatonszentgyörgyön a 2002-es tragédia áldozataiért, majd Mária-szobrot avattak a 7-es főút balatonkeresztúri körforgalmánál. A megemlékezésre Lengyelországból is... »

2019. május 4., szombat

Emlékművet állítottak a nagy ukrán éhínség áldozatainak Nyíregyházán

Megáldották a nagy ukrán éhínség, a holodomor áldozatainak emlékművét a nyíregyháza-jósavárosi görögkatolikus templom udvarán április 24-én. A megemlékezés ukrán és magyar nyelven zajlott.

2019. május 2., csütörtök

Kiss György szobrászművészre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

Kiss Györgyre, a magyar épület- és köztéri szobrászat egyik jelentős alkotójára emlékeztek április 29-én, halálának századik évfordulóján a Fiumei úti sírkertben.

2019. május 2., csütörtök

Faültetéssel emlékeztek Kelemen Didákra Miskolcon

Április 28-án, az irgalmasság vasárnapján emlékeztek meg a miskolci minorita templomban Kelemen Didák OFM Conv atyáról, aki 1683-ban született az erdélyi Baksafalván, és 1744. április 28-án hunyt el Miskolcon.

2019. április 29., hétfő

Harsányi Lajos pap költőre emlékeznek Nagyigmándon

Idén van Harsányi Lajos pap költő halálának 60. évfordulója. Április 28-án könyvbemutatóval és püspöki szentmisével tisztelegnek a lelkipásztor emléke előtt szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándon.

2019. április 23., kedd

tovább »