Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén: Kapcsolataink lehetnek a híd, hogy átlépjük az űrt

Augusztus 18-án, szombaton, az olaszországi nemzeti gyász napján temették el Genovában a Morandi-híd összeomlásakor életét vesztett 19 embert. Húsz család az állami temetés helyett családi körben vett búcsút szeretteitől. A gyászszertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek... »

2018. augusztus 18. szombat

Szentmisét mutattak be Paskai László bíborosért halálának évfordulóján

Paskai László bíboros halálának évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét elődje sírjánál, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház altemplomában augusztus 16-án.

2018. augusztus 16. csütörtök

Születéstől a vértanúságig – Kerékpáros zarándoklattal emlékeztek Bódi Magdira, a fiatal mártírra

Bódi Mária Magdolna vértanúságának 73. évében, augusztus 11-én ismét megrendezték a hagyományossá váló kerékpáros zarándoklatot a Veszprémi Főegyházmegye fiatal vértanújának nyomában.

2018. augusztus 16. csütörtök

Megemlékezést tartottak Orbán László egyetemi lelkész halálának tizedik évfordulóján

Augusztus 9-én volt tíz éve, hogy Orbán László egyetemi lelkész egészen odaadta magát Istennek. Az évforduló napján a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség megemlékezést szervezett Kolozsváron.

2018. augusztus 14. kedd

Tíz nap a békéért – Japán kezdeményezés az atomtámadás áldozatainak emlékére

A japán püspöki kar – mint minden évben – idén is megszervezte a „Tíz nap a békéért” elnevezésű kezdeményezést az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atombomba-támadás áldozatainak emlékére.

2018. augusztus 10. péntek

Szentmisével emlékeztek meg az elhurcoltakról Simonyifalván

Idén immár tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Simonyifalvi Napok programsorozatot augusztus 3. és 5. között az Arad megyei Simonyifalván, melynek keretében szentmisén emlékeztek meg a Szovjetunióba hurcoltakról.

2018. augusztus 10. péntek

Szent Maximilian Maria Kolbe Auschwitz környékének védőszentje

A Szentszék Auschwitz környékének védőszentjévé nyilvánította Maximilian Kolbét. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa, Robert Sarah bíboros dekrétumát augusztus 14-én, a minorita szerzetes vértanúhalálának 77. évfordulóján tartandó ünnepi megemlékezésen... »

2018. augusztus 9. csütörtök

Szent Rókus-búcsú Szepsiben

Augusztus 5-én Gábor Bertalan esperes plébános és Karch Krisztián káplán szentmisét mutatott be Szent Rókus tiszteletére a felvidéki városban található fogadalmi kápolnánál. A szertartáson megemlékeztek az 1831-es kolerajárvány áldozatairól.

2018. augusztus 9. csütörtök

Hollai Antal plébánosra emlékeztek Albertfalván

Halálának negyedik évfordulóján Hollai Antal plébánosra emlékeztek Budapest-Albertfalván. Hollai Antal atya idén lenne hatvanéves. A július 29-én este tartott szentmisére ezúttal is megtelt a Szent Mihály-plébániatemplom.

2018. augusztus 1. szerda

Anna-napi ünnepséget és görögkatolikus papi lelkigyakorlatot tartottak Nagypeleskén

Hármas ünnepet ültek a Szatmár megyei Nagypeleskén július 25-én: lelkigyakorlatra gyűltek össze a romániai magyar görögkatolikus papok, Anna-napi ünnepséget tartottak, valamint megemlékeztek a 145 éve pusztított kolerajárványról, mely a hagyomány szerint Szent Anna közbenjárására... »

2018. július 29. vasárnap

Gál Ferenc professzorra emlékeztek szülőhelyén, Pácinban

Halálának 20. évfordulóján szentmise keretében emlékeztek meg Gál Ferenc dogmatika professzorról szülőhelyén, Pácinban (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) július 25-én. A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, a homíliát Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök... »

2018. július 28. szombat

Jakubinyi György: Isten szolgája Márton Áron az erdélyi püspökök sorában

A gyulafehérvári érsek az általa összeállított kötetben az egykori elődjével, Márton Áronnal kapcsolatos dokumentumokat, műveket gyűjtötte össze.

2018. július 28. szombat

Kopjafát állítottak a pálos rend tiszteletére Illyefalván

Július 15-én, vasárnap az ökumenikus istentisztelet után, a 21. alkalommal megtartott Illés-napokon emlékeztek meg Illyefalván az egyetlen magyar gyökerű szerzetesrendről, a pálosokról.

2018. július 27. péntek

A két éve meggyilkolt Jacques Hamelra emlékeztek Franciaországban

Július 26-án, két évvel Jacques Hamel plébános meggyilkolása után az észak-franciaországi Saint-Étienne-du-Rouvray településen megemlékezést tartanak a békéért és a testvériségért. A merénylet órájában Dominique Lebrun roueni érsek mutatott be szentmisét.

2018. július 26. csütörtök

A hazának hű őre és oszlopa – Szepesy Ignác püspök emlékezete I.

180 évvel ezelőtt, 1838 júliusában hunyt el Szepesy Ignác, a Pécsi Egyházmegye 71. püspöke. A tudomány- és irodalompártoló főpásztorra emlékezett júniusban a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont-Történeti Gyűjtemények Osztálya. Schmelczer-Pohánka Éva... »

2018. július 20. péntek

Folytatódott az engesztelő imádság a nyíregyházi Fatimai Szűz Mária templomban

2018. július 13-án, a nyíregyházi Fatimai Szűz Mária tiszteletére szentelt templomban folytatódott az engesztelő imasorozat, amelyre a környező egyházközségekből is érkeztek hívek lelkipásztoraikkal. Ezen az estén Kis István pápai prelátus, nyugalmazott plébános mutatott be... »

2018. július 18. szerda

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek a hétvégén Szegeden

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren július 20–21-én – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

2018. július 17. kedd

Capestranóban temették el Mihályi Gézát

Június 30-án hunyt el a római magyar közösség meghatározó tagja, Mihályi Géza. Hamvait Capestrano olasz város temetőjében helyezték örök nyugalomra július 14-én. A temetési szentmisét Németh László Imre olaszországi főlelkész, a Szent István Alapítvány elnöke mutatta... »

2018. július 17. kedd

Újratemették a szigetvári barátokat Budapesten

Szigetvári ferences szerzeteseket temettek újra Budapesten, a Margit körúti ferences kolostorban. A szertartást Dobszay Benedek OFM tartományfőnök végezte június 18-án, az Országúti plébániához tartozó kriptában.

2018. július 15. vasárnap

Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergmannak (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat

tovább »