Meggyilkoltak Afrikában egy szerzetesnővért és egy misszionáriust, a szegények szolgálóit

A 34 éves Landry Ibil Ikwel atyát Mozambikban machetével gyilkolták meg, a 77 esztendős Ines Nieves Sancho nővért pedig május 19-ről 20-ra virradó éjjel ölték és csonkították meg a Közép-afrikai Köztársaságban.

2019. május 22., szerda

A Szentatya a Pápai Külmissziós Intézet tagjaihoz: A misszió mindig személyes példán alapul

A Pápai Külmissziós Intézet (PIME) április 28. és május 23. között tartja 15. nagykáptalanját Rómában. Ferenc pápa május 20-án a Konzisztórium teremben fogadta a PIME 52 tagját, és hozzájuk intézett beszédében a szervezet közel 170 éves fennállására és alapvető célkitűzéseire... »

2019. május 22., szerda

Születésnap a kereszt alatt – Marini érsekkel emlékeztek II. János Pál pápára Szanyban

Különleges eseményre gyűltek össze helyiek, közelről és távolról érkezők a rábaközi Szany határában található Szent Anna-kápolnánál május 18-án. Piero Marini érsek mutatott be szentmisét a missziós kereszt jelenlétében, és elhelyezték II. János Pál pápa ereklyéjét. ... »

2019. május 18., szombat

A pápa imádkozik a Nigerben elrabolt misszionáriusért

Ferenc pápa május 17-én fogadta a Vatikánban az Afrikai Missziók Társasága nagykáptalanjának résztvevőit. Elmondta, imádkozik a Nigerben elrabolt Pierluigi Maccalli atyáért és mindazokért, akik életüket kockáztatják az evangéliumért.

2019. május 18., szombat

A hiteles kereszténység a legnagyobb misszió – Három püspök kötetét mutatták be Nyíregyházán

Az ökumenikus párbeszéd jegyében keresték a húsvét és a kereszténység legnagyobb titkát a „Hogy a lámpatartóra tegyék” című beszélgetőkönyv megszólalói, Kocsis Fülöp érsek, Fekete Károly református püspök és Palánki Ferenc püspök a május 7-én a nyíregyházi református... »

2019. május 15., szerda

„A legnagyobb dolgok egyszerűek” – Nemeshegyi Péter estje a Párbeszéd Házában

Május 10-én, pénteken a Jezsuita hivatások sorozat alkalmaként Nemeshegyi Péter-estet rendeztek a Párbeszéd Házában. Írásunk előadása főbb pontjainak lejegyzett változata.

2019. május 14., kedd

„Kerülj beljebb!” – Missziós évet hirdettek a soproni Szent Imre-plébánián

Május 11-én Veres András megyéspüspök jelenlétében, a 2020-as eucharisztikus kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt előtt Németh István plébános a méltó felkészülés jegyében missziós évet hirdetett a soproni Szent Imre-templomban a plébániai közösség lelki... »

2019. május 14., kedd

Kitüntették az augsburgi magyar katolikus misszió lelkipásztori munkatársát

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Kibili Angélát, az Augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió lelkipásztori munkatársát, az Augsburgi Szent Piroska Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda vezetőjét. Kibili Angéla május 3-án, Magyarország müncheni főkonzulátusán vette át a... »

2019. május 14., kedd

Harminc éve az építés örömével – Kárpátaljai ferences misszió (II. rész)

Nagyszőlősön jártunk, három napot töltöttünk az itt szolgáló ferencesekkel, hogy megismerjük missziójukat, tevékenységüket.

2019. május 12., vasárnap

Ferenc pápa római egyházmegyéje papjaihoz: A Szentlélek egy rúgással levegőbe röpíti az asztalt

Ferenc pápa május 9-én, csütörtökön este találkozott a lateráni székesegyházban római egyházmegyéje papjaival, és többek között „a jézusi boldogmondások Nobel-díjat érdemlő aránytalanságáról” beszélt nekik.

2019. május 11., szombat

A legmagyarabb belga jezsuita (világ)hálóval halász – Beszélgetés Thierry Monfils-lal

Thierry atya törve, de roppant választékosan beszél magyarul. Jezsuita szerzetes, jogász, tanár, író, fordító, szociális apostol, kilenc nyelven beszél – ebből néhányat tökéletesen tud, néhányat kicsit tör, ha kell, tangóharmonikázik, ha kell, kenyeret koldul. Ő promotálja a Pápa... »

2019. május 5., vasárnap

Lelkigyakorlat Péliföldszentkereszten – Úton Emmausz felé a Szalézi Család

Tadeusz Rozmus, a közép- és észak-európai szalézi régió vezetője, a rendfőnök munkáját segítő Egyetemes Tanács tagja tartott lelkigyakorlatot Péliföldszentkereszten a húsvétot követő „fényes héten”, április 22–27. között a szalézi szerzeteseknek, nővéreknek és világi... »

2019. május 4., szombat

Missziós gyermekek találkozója Patakon

A Váci Egyházmegyei Szent Gyermekség Műve – másképpen: Missziós Gyermekek Társasága – idei találkozóját április 27-én a Nógrád megyei Patakon rendezték meg. Az egyházmegye több településéről is érkeztek résztvevők.

2019. május 3., péntek

Ismét Miskolcra látogatott Michael August Blume

A szentszéki nagykövet április 30-án tett újabb hivatalos látogatást a Miskolci Egyházmegyében. Többek között a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot is felkereste Ternyák Csaba egri érsekkel együtt.

2019. május 3., péntek

Elhunyt Gyurás István jezsuita szerzetes

Életének 82., papságának 56. évében, 2019. május 2-án a budapesi Farkas Edith Szeretetotthonban elhunyt Gyurás István jezsuita atya.

2019. május 3., péntek

Mozdulatlan utazás térben és időben – A boldog püspök, a vizek városa és a missziós szimbólum

Eltelt a nagyhét, vele suhant a szent háromnap is. Utolsó vacsorával, szenvedéssel, kereszthódolattal – majd beteljesülve a feltámadással. Még kísérnek minket a hittel teli „Valóban feltámadt!” köszöntések, de lassan visszazökkenünk a hétköznapokba.

2019. május 1., szerda

Szent Adalbert püspök és vértanú

Szent Adalbertre, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye védőszentjére emlékezünk. A vértanú püspök 994–995-ben járt Magyarországon, ő keresztelte és bérmálta meg Szent Istvánt. Ünnepe április 23-án van, ami ebben az évben húsvét nyolcadára esett, ezért emléknapját idén... »

2019. április 30., kedd

Püspöki szentmise a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézetben

Április 15-én, nagyhétfőn Zalaegerszegre, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki Gyöngyös Balázs börtönlelkésszel együtt mutatott be szentmisét a fogvatartottaknak.

2019. április 26., péntek

Jó nekünk itt! – Interjú Német László nagybecskereki megyéspüspökkel

Főpásztori szolgálatának eltelt tizenegy évéről, a délvidéki katolikusság életéről, misszióról és missziós tapasztalatairól, valamint a csíksomlyói pápalátogatásról nyilatkozott Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök a Romkat.ro erdélyi hírportálnak. Részleteket... »

2019. április 25., csütörtök

Húsvét az újjászületés ünnepe – Bábel Balázs érsek húsvéthétfői gondolatai

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek húsvéthétfői gondolatait adjuk közre.

2019. április 22., hétfő

tovább »