A búcsújárás hagyományát elevenítik fel az idei Csángó Bálon

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket február 23-án, szombaton a huszonharmadik Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

18:54

Kortárs képzőművészek kiállításával ünneplik Aba-Novák Vilmos 125. születésnapját

Aba-Novák Vilmos (1894–1941) festőművész, grafikus születésének 125. évfordulója alkalmából 25 kortárs képzőművész munkáiból rendezi meg századik kiállítását a leányfalui Aba-Novák Galéria.

17:33

Jótékonysági koncert a Ráday Kollégium támogatására

Február 22-én jótékonysági koncertet tartanak a Kálvin téri református templomban a leégett budapesti Ráday Kollégium támogatására, a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében. A rendezvényen befolyt adományokból a diákokat és a tűzben elhunyt áldozat családját támogatja a... »

2019. február 21. csütörtök

„A kenyér dicsérete” címmel nyílt kiállítás Kolozsváron

„A kenyér dicsérete” címmel nyílt meg Tudoran Klára festmény-, grafikai és textilkiállítása a kolozsvári Ars Sacra Claudiopolitana Galériában február 6-án.

2019. február 21. csütörtök

A Démétér Háznak gyűjtő Lovagi Milán fotós volt a szombathelyi Brenner nevelési központ vendége

Február 18-án rendezték meg a második Brenner-estet Szombathelyen, a Brenner János Nevelési Központ aulájában. A rendezvény vendége Lovagi Milán fotós volt, aki a közelmúltban egyedülálló kezdeményezést indított el.

2019. február 21. csütörtök

Emlékezés a kassai Ulyssesre – Harminc éve hunyt el Márai Sándor

Harminc éve, 1989. február 21-én hunyt el Márai Sándor. Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő emlékező jegyzetét adjuk közre.

2019. február 20. szerda

A Forrest Gump Dan hadnagya elmeséli megtérése történetét

Gary Sinise nevét legtöbben a Forrest Gump című 1994-es kultfilmből ismerik. A Dan hadnagy karakterét alakító amerikai színész nemrég megjelent önéletrajzában elmeséli felesége, valamint saját megtérése és katolizálása történetét.

2019. február 20. szerda

Szabadtéri keresztút készül Győrben

Február 19-én Győrben sajtótájékoztatón mutatta be Veres András megyéspüspök; Fekete Dávid alpolgármester és Bogisich Ferenc helyi üzletember a belvárosban készülő szabadtéri keresztutat, amelyet idén nagyhéten adnak át.

2019. február 20. szerda

Vallásos alkotóközösségeket, zenei együtteseket és zenészeket támogató programról döntött a kormány

Vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését segítő források biztosításáról is határozatot hozott a kormány – írja a január 18-i Magyar Közlöny.

2019. február 20. szerda

Egyenesnek és őszintének lenni – Találkozás Szász Júliával

A kaposvári színészképzésben tanuló Szász Júliával igazságérzetről, versszavalásról, Csehov-drámákról beszélgettünk.

2019. február 16. szombat

Különleges koncertet és utat szerveznek az isonzói csaták áldozatainak emlékére

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom kulturális központban részese lesz az isonzói csaták áldozatainak emlékére rendezett koncertnek, melyen Avgust Ipavec zeneszerző, katolikus pap művét adják elő. A koncerthez kapcsolódva tematikus utat... »

2019. február 16. szombat

Befejezés előtt Mel Gibson feltámadásról szóló filmje

Talán már idén, de legkésőbb 2020 húsvétja előtt a mozikba kerül „A passió”-nak, minden idők legsikeresebb vallási témájú filmjének folytatása, mely a feltámadásról szól – adta hírül spanyol filmes portálokra hivatkozva az osztrák katolikus hírügynökség, a... »

2019. február 15. péntek

Restaurálták az Esztergomban őrzött Ulászló-graduálét

Restaurálták az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár gyűjteményének hatalmas méretű liturgikus díszkódexét, az úgynevezett Ulászló-graduálét. A műtárgy a könyvtár honlapján digitalizált formában is megtekinthető.

2019. február 15. péntek

Látható és láthatatlan a vásznon – Megújulnak a Faludi-filmklubok

A jezsuita Faludi Ferenc Akadémia filmklubjai idén nagykorúságba léptek, ebből az alkalomból megújulnak a programok. A DOKU Faludi-filmklub új helyszíne a Premier Kultcafé, a 6.45 Faludi játékfilmes klub pedig a Puskin moziba költözik.

2019. február 13. szerda

Koncert három (össz)hangra – Nemzetközi kórustalálkozó a Kálvin téri református templomban

Különleges zenei élményben lehet részük azoknak, akik február 15-én ellátogatnak a budapesti Kálvin téri református templomba.

2019. február 10. vasárnap

A látható világ rejtett jelentése – Kákonyi Konstantina nővér művészete

„Látomások feketében, aranyban – Kákonyi Konstantina (1908–1998) művészi világa” címmel tekinthető meg a kiállítás, amelyet Sajgó Szabolcs SJ, Cserháti Ferenc püspök és Prokopp Mária művészettörténész nyitott meg január 18-án Budapesten a Párbeszéd Házában.

2019. február 9. szombat

Nyitható-e még az ajtód? – A világ legtöbbet utazó festménye Jézust ábrázolja

William Holman Hunt az ajtón kopogtató Jézust ábrázoló allegorikus festményét több millióan látták 1905 és 1907 közötti világ körüli útja során.

2019. február 9. szombat

Szent László-freskótöredékre bukkantak a marosvásárhelyi vártemplom felújításakor

Szent Lászlót ábrázoló részlet került elő a marosvásárhelyi református templom felújítása során. Több erdélyi freskó mutatja be a híres Szent László-legenda leánymentő jelenetét, ez a falkép azonban egyedülálló.

2019. február 6. szerda

Erdő Péter bíborossal ünnepelt a Weiner Leó katolikus zeneiskola közössége

Erdő Péter bíboros tett látogatást február 5-én a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnáziumban. A főpásztor megáldotta a múlt év szeptemberében egyházmegyei fenntartásba vett Prima Primissima díjas zenei intézmény épületét és egész közösségét.

2019. február 5. kedd

Újabb nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat a Megszállottak

Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című filmje a dél-ázsai Aranykor Nemzetközi Művészfilm Fesztiválja (L'Age d'Or International Arthouse Film Festival, LIAFF) januári fordulóján a kritikusok díját nyerte el játékfilm kategóriában.

2019. február 5. kedd

tovább »