Megjelent a Vigilia decemberi száma

A Vigilia ez évi tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. december 9. vasárnap

Észak Mona Lisája – „Leány gyöngy fülbevalóval” az Uránia mozi műsorán

Nagyon jó látni, ahogyan a hágai Mauritshuis múzeum munkatársai kicsomagolják a Hollandiába visszaérkezett, milliókat érő, világhírű festményeket. Fehér kesztyűben dolgoznak, finoman, de biztos kézzel emelik ki a képeket a ládákból. Pörögnek a csavarhúzók, lekerül a festményekről... »

2018. december 9. vasárnap

Isten festménye mindig másmilyen, mindig gyönyörű – Beszélgetés egy fiatal alkotóval

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Az Eucharisztia az Egyház életének forrása című fotópályázaton Pesti Dóra fotóját különdíjban részesítette a szakmai zsűri. Az elismerést novemberben Budapesten, a Szent István-bazilikában vette át a fiatal alkotó.

2018. december 9. vasárnap

Felavatták a Szent Péter téren felállított karácsonyfát és betlehemet

December 7-én késő délután az olaszországi és vatikáni hagyományoknak megfelelően felavatták a római Szent Péter téren felállított karácsonyfát és betlehemet.

2018. december 8. szombat

Megújult a nagykárolyi Szent József-templom egy értékes oltárképe

A Szatmári Egyházmegye szatmárnémeti restaurátorműhelyében újult meg a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templom egyik értékes mellékoltárképe, melyet egy jelentős barokk festő, Johann Ignaz Cimbal készített 1778-ban. A képet a napokban szállítják vissza Nagykárolyba.

2018. december 8. szombat

Betlehemkiállítás nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában

„Messiás született, ki jövendöltetett...” címmel rendeztek betlehemkiállítást a Szeged-Csanádi Egyházmegye templomainak, a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményének, valamint Bálint Sándor hagyatékának anyagából. A tárlat január 6-ig látogatható.

2018. december 7. péntek

A szeretet színei – Megzenésítik Szent II. János Pál imáit

2020-ban ünnepeljük Szent II. János Pál születésének 100. évfordulóját. A centenáriumra készülve egy olasz produkciós iroda úgy döntött, hogy népszerű művészek közreműködésével megzenésítik Karol Wojtyła néhány imáját.

2018. december 7. péntek

Hagyományteremtő adventi szavalóversenyt tartottak Szegeden

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója hagyományteremtő céllal szervezett adventi szavalóversenyt valamennyi katolikus egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmény számára december 2-án.

2018. december 7. péntek

A pápának nem kell olvasójegy – Váratlan látogatás a Vatikáni Könyvtárban

Ferenc pápa december 4-én felkereste a Vatikáni Könyvtárat. Az intézmény hivatalos Twitter-oldalán tett közzé fotókat a meglepetésvizitről.

2018. december 6. csütörtök

Alkalmas idő a megújulásra – Színes programokat kínál a Pécsi Egyházmegye adventben

December 2-án kezdetét vette a Pécsi Egyházmegye adventi programsorozata. Advent első vasárnapján Udvardy György megyéspüspök celebrált szentmisét a székesegyházban, majd a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar hangversenyére került sor.

2018. december 5. szerda

Egyházmegyei kórustalálkozót tartottak Nagyváradon

Az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye immár hetedik alkalommal az egyházmegyei kórustalálkozót november 24-én a váradi székesegyházban. Tizenhárom kórus lépett fel, köztük három gyermekkórus.

2018. december 3. hétfő

Csöndes adventi imaiskola Pilinszky Jánossal

Csöndes napok jönnek. Sötét hajnalok, roráték ideje, a várakozás hetei. „Add, Istenem, hogy a világ kisimuljon és elcsendesedjen bennem és mindenkiben...”

2018. december 1. szombat

Az egész gyöngysort nekem kell viselnem – Varga Zsuzsával Muráti Liliről, szerepekről, színészekről

„Könnyek nélkül” – ez a címe Varga Zsuzsa zenés estjének, amely Muráti Lili színésznő, a hajdani bálvány életének fájó epizódját eleveníti meg. A háború éveivel, a koholt vádak szülte kényszerű menekülés megrázó történetével szembesül a néző a kaposvári Csiky... »

2018. december 1. szombat

Adventi jótékonysági koncertet rendeznek a máltai rohamkocsi megújításáért

Adventi jótékonysági koncertet rendez a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten, a Fő utcai Szent Ferenc sebei-templomban december 5-én, szerdán este 19 órától.

2018. december 1. szombat

Egy kiállítás képei – A Vatikánban vendégeskedő orosz művészeti tárlatot tekintette meg Ferenc pápa

Magánlátogatás keretében tekintette meg a pápa november 27-én a moszkvai Tretyakov-képtárból és más orosz múzeumokból érkezett ötvennégy értékes műalkotást a Szent Péter tér Nagy Károly-szárnyában megnyílt, „Az orosz művészet zarándoklata – Dionysiustól Malevicsig” című... »

2018. november 30. péntek

Egy isteni óceánban úszkálunk – Keserü Katalin és Lázár Kovács Ákos a szakrális művészetről

A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendszeresen megtartott Asztali beszélgetések sorozat keretében november 29-én este Keserü Katalin művészettörténész és Lázár Kovács Ákos esztéta, a PPKE BTK Médiatudományi Intézet intézetvezető docense beszélgettek. A moderátor Galambos Ádám... »

2018. november 30. péntek

Van egy város a szívemben – Megjelent a Képmás együttes albuma

„Van egy város a szívemben” címmel jelent meg a keresztény könnyűzenét is játszó Képmás zenekar első nem szerzői kiadású lemeze a Grund Records gondozásában. Az együttes adventi lemezbemutató koncertsorozata november 30-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászon... »

2018. november 28. szerda

Mátyás király a Káptalandombon – Kiállítás nyílt Győrben a reneszánsz uralkodóról

„Mátyás király – mecénás és katona” címmel Merényi Zoltán és Somodi András acél-, réz- és vászonkompozícióiból nyílt kiállítás a Szent László Látogatóközpont szervezésében november 15-én Győrben, a Káptalandombon, a Mátyás-emlékév keretében.

2018. november 27. kedd

Egyházzenei napot tartottak Kaposváron

A Kaposvári Egyházmegyében szolgáló kórusok találkoztak november 24-én, szombaton a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2018. november 27. kedd

Babits Mihály: Miatyánk

1883. november 26-án született Babits Mihály. Egy 1914-ben írt versével emlékezünk, így köszöntjük nagy nyugatos költőnket.

2018. november 26. hétfő

tovább »