Elhunyt Kányádi Sándor költő, író, műfordító

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót június 20-án, szerdán hajnalban érte a halál Budapesten.

13:19

Mácsai Pállal és szerzetesi programokkal erősít a pannonhalmi fesztivál

Az idei Arcus Temporum, a pannonhalmi művészeti fesztivál programjait június 19-én mutatták be a sajtónak a Budapest Music Center könyvtárában. Az augusztus 24. és 26. között sorra kerülő esemény elsősorban a zene, az irodalom és a spiritualitás köré szerveződik.

2018. június 19. kedd

Bővült a „somogyikumok” köre

Somogy megye közgyűlése, valamint az értéktár bizottság évről évre választ azon büszkeségek, helyi nevezetességek közül, amelyek méltóak az „Örökségünk – Somogyország Kincse” kitüntető címre, illetve eredetiségük, unikális jellegük miatt az értéktár meghatározó elemei... »

2018. június 18. hétfő

Sajtótájékoztatót tartottak a székesfehérvári püspökségen a Múzeumok Éjszakájáról

Tizedik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakáját. A város és környéke egyik legkedveltebb és leggazdagabb kulturális rendezvénye évről évre egyre több látogatót vonz az év legrövidebb éjszakáján a fesztivál helyszíneire. Idén június 23-án várják az... »

2018. június 18. hétfő

Egy emberarcú kastély: Bonchida

Szemet-lelket gyönyörködtető kirándulásként érdemes ellátogatnunk a bonchidai kastélyba, amely Erdély egész művészettörténetének nemes összefoglalása.

2018. június 17. vasárnap

Régi zenei napok lesznek Vácon

Az idei évben Vácon rendezik meg a Régi Zenei Napok fesztivált, mely június 30. és július 7. között várja páratlan kurzus- és koncertkínálattal a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget.

2018. június 17. vasárnap

Tükörtojás tálalva – Látogatás az Epreskertben

A Képzőművészeti Egyetem tanév végén megrendezett kiállításai mindig tartogatnak meglepetéseket. Az epreskerti Székely Bertalan-, Lotz- és Benczúr-műtermekben, a Stróbl-műteremházban és a többi pavilonban, meg persze az Andrássy úti főépületben sokféle alkotást láthatunk... »

2018. június 16. szombat

Kincsek éjszakája a pécsi püspökségen

A pécsi püspökség idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz június 23-án. Az idei rendezvény kiemelt városa Pécs – témája a család.

2018. június 16. szombat

Elképesztő dolgok kerültek elő Szent Tamás apostol prágai szobrából

Néhány, valószínűleg több száz éves, kisebb állatfigurát és az 1940-es évekből származó üzenetet találtak a híres Orloj, a prágai óvárosi városháza toronyórája felújításakor.

2018. június 14. csütörtök

Pro Cultura Christiana díjban részesült Varga Dezső restaurátor

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díjat adományozott Varga Dezső restaurátornak. A kitüntetést a testület nevében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek adta át június 13-án Esztergomban, a Keresztény Múzeumban.

2018. június 13. szerda

Időn és téren túli ragyogásban – Udvardi Erzsébet képeiből nyílt kiállítás Badacsonyban

Udvardi Erzsébet Kossuth- és Pro Cultura Christiana díjas festőművész Balatonról készült képeiből nyílt kiállítás június 1-jén a badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban.

2018. június 13. szerda

A Mátyás király-emlékév veszprémi gyermekpályázatának győztesei

Június 2-án ünnepélyesen kihirdette a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény az óvodások, általános és középiskolás diákok számára tavasszal meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázat eredményét. A díjazott pályamunkákból a gyűjtemény kiállítóterében tárlatot... »

2018. június 12. kedd

Elhunyt Král Éva festő- és grafikusművész, festő-restaurátor

Életének 75. évében, június 1-jén hajnalban, nagy önfegyelemmel, türelemmel és nagy alázattal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után Veszprémben elhunyt Král Éva festő- és grafikusművész, festő-restaurátor.

2018. június 11. hétfő

Opus Mirabile díjat kapott a Keresztény Múzeum online katalógusa

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottságának elnöke, Lővei Pál adta át a 2017. év legkiválóbb művészettörténeti, műkritikai műveinek megítélt Opus Mirabile díjakat június 8-án az MTA budapesti székházában.

2018. június 11. hétfő

Máriapócson is ablak nyílt az örökkévalóságra – KÉPRIPORT

Hajdúszoboszlót, Debrecent és Nyíregyházát követően Máriapócson nyílt meg az „Ablak az örökkévalóságra” címet viselő vándorkiállítás június 3-án.

2018. június 11. hétfő

Megjelent a Vigilia júniusi száma

A Vigilia ez évi hatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. június 10. vasárnap

Jótékonysági előadások a tűzkárt szenvedett kemenessömjéni templomért

Jótékonysági előadásokkal segítik a június 14–15-i celldömölki 9. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó társulatai a tűzkárt szenvedett kemenessömjéni templom felújítását és az egyházashetyei tűzeset károsultjait.

2018. június 10. vasárnap

Aki megnézi a filmjeit, többé válik, és jobbá – Könyv jelent meg Huszárik Zoltánról

Huszárik Zoltán (1931–1981) a magyar filmművészet egyik legeredetibb és legnagyobb rendezője volt. A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó az ünnepi könyvhét alkalmából „Talán mindenütt voltam – Huszárik Zoltán” címmel jelentetett meg kötetet róla.

2018. június 9. szombat

Lezárult a 7. Ökumenikus Diákfilmszemle

Az ország különböző pontjairól érkező diákfilmes csapatokat látta vendégül június 2-án, szombaton a Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum terme. Wettstein József piarista, a verseny főszervezője tájékoztatott az eseményről.

2018. június 8. péntek

A gyónási titok hőséről adtak elő színdarabot Erdélyben

Az „Örök titok. A gyónási titok áldozata” című darab a francia Dumoulin abbé életéről szól. A gyónási titkot saját szabadsága árán is megőrző pap történetét a gyimesközéplok-hidegségi Szent István király plébániához tartozó fiatalok több helyen is előadták... »

2018. június 6. szerda

tovább »