Szép dolgok, emberhez méltó otthonok – Kozma Lajos és a Budapesti Műhely a Műcsarnokban

„Kozma Klasszik – A Budapesti Műhely és Kozma Lajos” címmel rendeztek kiállítást a Műcsarnokban. A 20. század elején a kiváló építész, bútortervező és grafikus a magyar népi formakincs gazdag motívumait fedezte fel magának.

11:20

Egy megrendítő werkfilm Béres József énekeskönyvéhez

2009 és 2016 között jelent meg Béres József két, hatalmas és gazdag zenei gyűjteménye, a „Szép magyar ének” első és második kötete, amelyekről annak idején „Családok zenei kincseskamrája” címen adtam hírt.

2018. október 6. szombat

A brezjei Segítő Szűz Mária-kegyhelyen találkoztak az Európai Máriás Háló képviselői

Éves találkozóját tartotta szeptember 25. és 28. között a húsz ország huszonkét nemzeti Mária-kegyhelyét tömörítő Európai Máriás Háló Szlovénia nemzeti kegyhelyén, Brezjében.

2018. október 5. péntek

Terményeket áldott meg Erdő Péter bíboros Budapesten – KÉPRIPORT

A mindennapi kenyérért adunk hálát ezen a napon – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapest-istenhegyi Szent László-templomban tartott szentmisén, szeptember 30-án, vasárnap.

2018. október 1. hétfő

Ferenc pápa üzenete a kínai katolikusokhoz és az egyetemes Egyházhoz – teljes szöveg!

Szeptember 26-án a Szentatya üzenetet küldött abból az alkalomból, hogy hosszú tárgyalások után a Szentszéknek sikerült megállapodnia a kínai hatóságokkal a püspökök kinevezését illetően, és ezáltal új fejezet nyílhat a kínai katolikusok életében.

2018. szeptember 29. szombat

Az ember szomjazik a Jóistenre – A Fájdalmas Szűzanya búcsúja Sümegen

Szeptember 15–16-án tartották a sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban a Fájdalmas Szűzanya búcsúját. Szombat este vecsernyével és szentmisével kezdődött meg az ünnep. A vasárnapi nagymisét idén Bíró László tábori püspök mutatta be.

2018. szeptember 28. péntek

Gyerekfoglalkozások a szilágysomlyói plébánián

A Csillogó Mosoly Egyesület szervezésében szeptember 22-én ismét gyermekfoglalkozást tartottak a szilágysomlyói római katolikus plébánia közösségi házában.

2018. szeptember 27. csütörtök

Szeder Fábián bencés tudósnak állítottak szobrot a felvidéki Csábon

Ötnapos rendezvénysorozattal ünnepelte a felvidéki Csáb község temploma felszentelésének 250. évfordulóját, melynek zárónapján, szeptember 16-án felavatták a falu neves szülötte, Szeder Fábián bencés szerzetes, néprajzkutató (1784–1859) köztéri szobrát.

2018. szeptember 19. szerda

Szűz Mária születése – Kisboldogasszony

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony (népi elnevezése: Kisasszony) napján Egyházunk Szűz Mária születésnapját (Nativitas Beatae Mariae Virginis) ünnepli.

2018. szeptember 8. szombat

Menyasszonyi ruhában viszik a Mária-szobrot az ajaki máriás lányok

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak a hagyományairól és annak megőrzéséről is híres település. Népviseletük színes, egyedi, messzi földön ismert. Az 1930-as években már létezett a máriás lányok csoportja a településen.

2018. szeptember 2. vasárnap

Ökumenikus kenyérmegáldást tartottak a debreceni virágkarneválon

Augusztus 20-án, államalapító Szent István király ünnepén ökumenikus kenyérmegáldást tartottak Debrecenben a virágkarnevál során. Az új kenyér megáldását Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Palánki Ferenc megyéspüspök és Fekete Károly református püspök végezte.

2018. augusztus 29. szerda

Hazatért a Csíksomlyói passió

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes „Csíksomlyói passió” című előadásának szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói nyeregben augusztus 18-án, szombaton – közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel vasárnap.

2018. augusztus 19. vasárnap

Ma is élő népművészet

Augusztusi nemzeti ünnepünkig még van lehetőségünk megnézni ezt a különleges kiállítást, amelynek egyik fő célja, hogy bemutassa, miként él tovább a magyar népi alkotók öröksége kiváló kortárs kézművesek igényes munkáiban.

2018. augusztus 17. péntek

Hagyományőrző lovasok megáldása Vácon

Augusztus 1-jén Beer Miklós váci megyéspüspök a Nagyboldogasszony-székesegyház előtti Konstantin téren megáldotta a Veresegyházról az augusztus 5-én Ipolybalogon rendezett tizennegyedik Szent Korona-ünnepre tartó lovasokat.

2018. augusztus 7. kedd

Szent Anna-búcsút ünnepeltek Balassagyarmaton

A palóc vidék egyik legnagyobb vallási eseményét, a Szent Anna-napi búcsút ünnepelték július 29-én, vasárnap a Palóc Hagyományéltető Napok keretében. Az ünnepi szentmisére Nógrád megye számos településéről, sőt Németországból, Felvidékről, valamint Lengyelországból is... »

2018. augusztus 1. szerda

A gyilkos-tói Szent Kristóf-kápolna búcsúünnepe

Július 21–22-én, a helybéli Szent Kristóf-kápolna búcsújához kapcsolódóan rendezték meg a XV. Gyilkos-tói Népművészeti Sokadalmat.

2018. július 26. csütörtök

Szent Mária Magdolna

Az Úr feltámadásának első tanújára, az „apostolok apostolá”-ra, a megtérő bűnös nők, az orvosok és gyógyszerészek, a haldoklók, a foglyok, a borászok, a fodrászok és a parfümkészítők védőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, július 22-én.

2018. július 22. vasárnap

Őseinktől örököltük – Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút tartottak a felvidéki Kistapolcsányban

Július 14–15-én tartották a Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút a felvidéki Kistapolcsányban. A több évszázados hagyománnyal rendelkező zarándokhely Nyitra megyében található, Aranyosmarót városától mindössze néhány kilométerre északnyugatra, festői környezetben, körbevéve... »

2018. július 20. péntek

Bartók Béla „köpönyegéből” – Szlovák népdalok Szvorák Katalin előadásában

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jeles „évnapja” alkalmából gazdag, s életművéhez, egyéniségéhez hű ajándékokkal kedveskedett a művészetét nagyra becsülők népes táborának.

2018. július 16. hétfő

Bekerült a megyei értéktárba a bátai Szent Vér-kegyhely

Bogyiszlón rendezték meg június 22-én a „Vár a megye” nevet viselő megyei napot, amelynek keretében a Tolna Megyei Értéktár Bizottság átadta a kiemelt megyei érték elismeréseket, amit idén többek között a bátai Szent Vér-kegyhely is elnyert.

2018. június 28. csütörtök

tovább »