Ma is élő népművészet

Augusztusi nemzeti ünnepünkig még van lehetőségünk megnézni ezt a különleges kiállítást, amelynek egyik fő célja, hogy bemutassa, miként él tovább a magyar népi alkotók öröksége kiváló kortárs kézművesek igényes munkáiban.

2018. augusztus 17. péntek

Hagyományőrző lovasok megáldása Vácon

Augusztus 1-jén Beer Miklós váci megyéspüspök a Nagyboldogasszony-székesegyház előtti Konstantin téren megáldotta a Veresegyházról az augusztus 5-én Ipolybalogon rendezett tizennegyedik Szent Korona-ünnepre tartó lovasokat.

2018. augusztus 7. kedd

Szent Anna-búcsút ünnepeltek Balassagyarmaton

A palóc vidék egyik legnagyobb vallási eseményét, a Szent Anna-napi búcsút ünnepelték július 29-én, vasárnap a Palóc Hagyományéltető Napok keretében. Az ünnepi szentmisére Nógrád megye számos településéről, sőt Németországból, Felvidékről, valamint Lengyelországból is... »

2018. augusztus 1. szerda

A gyilkos-tói Szent Kristóf-kápolna búcsúünnepe

Július 21–22-én, a helybéli Szent Kristóf-kápolna búcsújához kapcsolódóan rendezték meg a XV. Gyilkos-tói Népművészeti Sokadalmat.

2018. július 26. csütörtök

Szent Mária Magdolna

Az Úr feltámadásának első tanújára, az „apostolok apostolá”-ra, a megtérő bűnös nők, az orvosok és gyógyszerészek, a haldoklók, a foglyok, a borászok, a fodrászok és a parfümkészítők védőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, július 22-én.

2018. július 22. vasárnap

Őseinktől örököltük – Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút tartottak a felvidéki Kistapolcsányban

Július 14–15-én tartották a Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút a felvidéki Kistapolcsányban. A több évszázados hagyománnyal rendelkező zarándokhely Nyitra megyében található, Aranyosmarót városától mindössze néhány kilométerre északnyugatra, festői környezetben, körbevéve... »

2018. július 20. péntek

Bartók Béla „köpönyegéből” – Szlovák népdalok Szvorák Katalin előadásában

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jeles „évnapja” alkalmából gazdag, s életművéhez, egyéniségéhez hű ajándékokkal kedveskedett a művészetét nagyra becsülők népes táborának.

2018. július 16. hétfő

Bekerült a megyei értéktárba a bátai Szent Vér-kegyhely

Bogyiszlón rendezték meg június 22-én a „Vár a megye” nevet viselő megyei napot, amelynek keretében a Tolna Megyei Értéktár Bizottság átadta a kiemelt megyei érték elismeréseket, amit idén többek között a bátai Szent Vér-kegyhely is elnyert.

2018. június 28. csütörtök

Sümegi József tartott előadást az eucharisztikus gyökerű kegyhelyekről

A Szent István Tudományos Akadémia szervezésében június 4-én, hétfőn este Sümegi József történész „Eucharisztikus és Szent Vér-kegyhelyek a középkori Magyarországon” címmel tartott előadást a PPKE jogi karán. A rendezvényen részt vett Udvardy György pécsi megyéspüspök, az... »

2018. június 5. kedd

A bánsági Vingára látogatott a romániai apostoli nuncius – KÉPRIPORT

Miguel Maury Buendíát, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövetét a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyében tett pasztorációs látogatása során május 19-én a vingai templomban köszöntötték a bolgár nemzetiségű katolikus hívek.

2018. május 29. kedd

Pünkösdölő Körmenden – KÉPRIPORT

Május 20-án, pünkösdvasárnap este – a korábbi évekhez hasonlóan – a Béri Balogh Ádám táncegyüttes tette szebbé pünkösd ünnepét Körmenden.

2018. május 23. szerda

Nepomuki Szent János áldozópap, vértanú

Hidakon, vizek mellett gyakran látható az a barokk szobor, amely egy ujját ajkára tévő vagy kezében keresztet tartó papot ábrázol. Nepomuki Szent János nemcsak saját magát inti csendre, hanem minket is. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, május 16-án.

2018. május 16. szerda

Zarándokvonaton – Barna Gábor egyetemi tanár, néprajzkutató írása

Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanára a Vatikáni Rádió számára írt összefoglalót a „Különvonaton – A vasút szerepe a vallási életben és a turizmusban” című kötetről, mely a zarándoklás egyik újfajta, alig százéves formáját, a vonatos zarándoklatok... »

2018. május 7. hétfő

Szép magyar ének – Könyv- és filmbemutatót tartottak Budapesten

A budapesti Duna Palotában mutatták be április 26-án Béres József „Szép magyar ének” címmel eddig két kötetben megjelent daloskönyveinek összevont, bővített, javított kiadását és a könyv nyomán született dokumentumfilmet, Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását.

2018. május 1. kedd

„A modern világban is lehet szentként élni” – Bálint Sándorra emlékeztek Röszkén

A röszkei Páduai Szent Antal-plébánia szervezésében április 27-én tartották a Bálint Sándorról elnevezett hagyományőrző program megnyitóját a helyi polgármesteri hivatal képzési és konferenciaközpontjában.

2018. április 28. szombat

Országos búzaszentelőt tartottak Bátán

A katolikus néphagyomány Szent Márk ünnepéhez kapcsolja a búza, a gabonaföldek megáldását. Idén az evangélista emléknapját megelőző vasárnap, április 22-én szervezték meg a 28. országos búzaszentelőt a Szent Vér ősi kegyhelyén, Bátán.

2018. április 25. szerda

„Aki gondolsz a madárra…” – Búzaszentelés a gyulafehérvári egyházmegyében – KÉPRIPORT

Szent Márk és Szent György napján a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye több településén is búzaszentelési körmenetet tartottak – Alsócsernáton, Csíkszentdomokoson, Csíkszeredán, Erdőszentgyörgyön, Gyulafehérváron, Oroszhegyen és Perkőn is megáldották a határt, a... »

2018. április 25. szerda

Szent György vértanú

A világegyház április 23-án ünnepli Szent Györgyöt, a magyar egyházban azonban – Szent Adalbert ünnepe miatt – április 24-én emlékezünk meg róla. A középkorban az egyik leginkább tisztelt szent volt, egyike a tizennégy segítőszentnek.

2018. április 24. kedd

Erdélyi diákok látogattak a szombathelyi premontrei gimnáziumba

Gyimesi diákokat láttak vendégül a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tizedikesei. Az esemény a tavaly őszi Határtalanul! program keretében megvalósult út viszonzása, mely során a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumba látogathattak el a szombathelyi... »

2018. április 23. hétfő

Szentmisét tartottak a lillafüredi Limpiászi keresztnél – KÉPRIPORT

Kalna Zsolt minorita tartományfőnök mutatott be szentmisét a miskolc-lillafüredi Limpiászi keresztnél április 21-én.

2018. április 23. hétfő

tovább »