Hilarion orosz metropolita: Töröltük Bartholomaiosz nevét a pátriárkák hivatalos listájáról

Hilarion metropolita a SIR olasz katolikus hírügynökségnek úgy nyilatkozott: az ukrán ortodox egyház különválásának elismerésével egyértelműen egyházszakadás jött létre a moszkvai és a konstantinápolyi patriarchátus között, és ebben Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkának... »

2018. október 20. szombat

Ragyogó szavak, határtalan képek – Találkozás Benczúr Emese képzőművésszel

Számos hazai és nemzetközi kiállításon, többek között a Velencei Biennálén is láthatta már a közönség Benczúr Emese Munkácsy-díjas képzőművész munkáit. A művésszel az október végéig Debrecenben látható „Let It Be” („Hadd legyen”) című egyéni kiállítása kapcsán... »

2018. október 20. szombat

Akkor van jövőnk, ha tisztázzuk a múltat – A hadifoglyokra emlékeztek a Csillagbörtönben

„Hadifogolytábor és hadifogolysors a Szegedi Fegyház és Börtönben 1944–1945-ben” címmel rendeztek emléknapot a szegedi büntetés-végrehajtási intézmény dísztermében október 5-én. A programon részt vett Kis-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök is.

2018. október 18. csütörtök

Regionális taizéi találkozót rendeznek Grazban

Regionális taizéi találkozót rendeznek október 25. és 27. között az ausztriai Grazban, melyre 16–35 éves fiatalok jelentkezését várják október 18-ig.

2018. október 17. szerda

A moszkvai patriarkátus megszakítja az „eucharisztikus szeretetközösséget” a konstantinápolyival

Az orosz ortodox egyház Szent Szinódusa október 15-én Minszkben gyűlt össze Kirill moszkvai pátriárka vezetésével, hogy megvitassák a konstantinápolyi ortodox szinódus által október 11-én bejelentett állásfoglalást az ukrajnai ortodox egyház autokefáliájáról.

2018. október 17. szerda

„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda

A béke hídjai – Bolognában tartják a vallások közötti nemzetközi találkozót

Idén október 14. és 16. között 32. alkalommal szervezi meg a Sant’Egidio közösség azt a nemzetközi béketalálkozót, amelyen – a II. János Pál pápa által Assisiben 1986-ban megrendezett találkozó nyomán – a világ vallási vezetői párbeszédet folytatnak és hitet tesznek a béke... »

2018. október 15. hétfő

Az ökumené jegyében – Katolikus püspök látogatott az evangélikus lelkészakadémiára

Történelmi jelentőségű esemény zajlott október 7–10. között a Veszprém megyei Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban, ahol egy katolikus és egy evangélikus püspök is részt vett a lelkészek találkozóján. Az Evangélikus.hu oldal beszámolóját adjuk... »

2018. október 15. hétfő

Van, hogy a lelkiismeret telefonon szól – Ökumenikus zsűri a CineFesten

A tizenöt éves Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a régió fontos filmmustrájává vált, melyen idén nyolcadik alkalommal jutalmazta díjjal nemzetközi ökumenikus zsűri is az arra érdemes alkotást. A zsűri egyik tagjának, Csabai Attilának írását közöljük.

2018. október 14. vasárnap

Ahol múlt és jövő találkozik – Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai konferenciája Budapesten

„Élő muzeális gyűjtemények – Élő egyházi könyvtárak” címmel szervezett szakmai napot az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) október 2-án Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK) konferenciatermében.

2018. október 12. péntek

A konstantinápolyi ortodox szinódus támogatja az ukrán ortodox egyház önállóvá válását

A konstantinápolyi ortodox szinódus október 11-én megújította az ukrán ortodox egyháznak az orosz ortodox egyháztól való különválására vonatkozó korábbi támogató állásfoglalását – közölte Emmanuel Adamakis, a francia görög ortodox érsekség metropolitája a tanácskozás... »

2018. október 12. péntek

Szentté avatás előtt: „Egyház, mit mondasz magadról?” – A párbeszédtől a világ szolgálatáig

Ferenc pápa október 14-én szentté avatja elődjét, VI. Pált, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda. Teológusokat kértünk, hogy a szentté avatás előtti napokban ismertessék meg olvasóinkkal Giovanni Battista Montini életét és szolgálatát. Lukács László SchP írását adjuk... »

2018. október 12. péntek

Szentté avatás előtt: VI. Pál, az első „ökumenikus” pápa

Ferenc pápa október 14-én szentté avatja elődjét, VI. Pált, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda. Teológusokat kértünk, hogy a szentté avatás előtti napokban ismertessék meg olvasóinkkal Giovanni Battista Montini életét és szolgálatát. Kránitz Mihály egyetemi tanár... »

2018. október 10. szerda

A Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa plenáris ülésének tagjaival találkozott a pápa

Szeptember 28-án, pénteken fogadta Ferenc pápa a vatikáni dikasztérium közgyűlésének résztvevőit. A megbeszélés témája a következő volt: „Pünkösdisták, karizmatikusok, evangéliumi keresztények és hatásuk az egység koncepciójára”.

2018. szeptember 29. szombat

Ferenc pápa a fiatalokhoz Tallinnban: A szeretet nem halott, hív és küld bennünket!

Szeptember 25-én délben a Szentatya az észt fiatalokkal találkozott a tallinni evangélikus templomban. Többször is hivatkozott a közelgő ifjúsági szinódus munkadokumentumára, mely őszintén leírja, hogy sok fiatal számára az Egyháznak nincs mondanivalója.

2018. szeptember 25. kedd

Böjte Csaba fővédnökségével rendezik meg az idei „72 óra kompromisszum nélkül” akciót

A „72 óra kompromisszum nélkül” szociális, önkéntes, ifjúsági akciót tizenegyedik alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház hazánkban október 11. és 14. között.

2018. szeptember 25. kedd

Ferenc pápa a lett ökumenikus találkozón: A mai korban kell megszólaltatnunk az evangélium dallamát!

Szeptember 24-én délelőtt a Szentatya a rigai evangélikus székesegyházban (Lettországban) ökumenikus imán vett részt.

2018. szeptember 24. hétfő

Kimarad Isten az életünkből, mert nincs fent a Facebookon? – Beszélgetés Dublinban a családról

Augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott háromnapos pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját... »

2018. szeptember 24. hétfő

Képzés indul Szombathelyen egyházi zenei szolgálatot végzők számára

A Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében „Dávid sátra” elnevezéssel képzés indul azok számára, akik zenével, illetve énekkel szolgálnak vagy szeretnének szolgálni keresztény alkalmakon: dicsőítésen, imaórán, gitáros misén és más liturgikus eseményeken.

2018. szeptember 24. hétfő

Az ortodox kereszténység lett Ausztria második legnagyobb vallása

Miközben Ausztriában nagy figyelemmel kísérik az iszlám hit terjedését, az ortodox kereszténység minden különösebb hírverés nélkül a második legnagyobb vallás lett az országban, számol be az osztrák Der Standard napilap és a román nyelvű Basilica portál.

2018. szeptember 20. csütörtök

tovább »