Ünnepi megemlékezés a vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulójáról Bukarestben

Magyar és román nyelvű istentisztelettel, könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg április 18–19-én Bukarestben a 450 éve Tordán tartott erdélyi országgyűlésről, amely 1568. január 13-án a világon elsőként iktatta törvénybe a vallás- és lelkiismereti... »

2018. április 18. szerda

Istenes versfolyam Komáromban

Március 21-én immár negyedik alkalommal tartotta Komáromban a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda a helyi katolikus közösséggel együtt az Istenes versfolyam című irodalmi estjét.

2018. április 16. hétfő

A szíriai pátriárkák tiltakoznak a bombázások miatt

A szír ortodox, melkita katolikus és antiochiai görög ortodox pátriárkák április 14-én közös nyilatkozatot adtak ki Szíria bombázásával kapcsolatban. Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita fordítását közöljük.

2018. április 16. hétfő

„Drukkeresztények” – Istenes focirajongók a „Szólj be a papnak!” csapatából

Az április 14-i, szombati DVSC–FTC focimeccs előtt egy református, zöld-fehér szívű lányt és egy katolikus lokista srácot kérdezett meg a „Szólj be a papnak!” blog arról, hogy keresztényként hogyan élik meg a futball szeretetét, a szurkolást és a táborok közti... »

2018. április 13. péntek

Van egy hatalom az életünk felett – Konferenciát tartottak Billy Grahamről és Martin Luther Kingről

A februárban elhunyt amerikai prédikátor, Billy Graham és az ötven éve meggyilkolt Martin Luther King emlékére rendezett konferenciát a Magyar Baptista Egyház (MBE) és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége április 9-én Budapesten.

2018. április 11. szerda

Örmény küldöttséget fogadott Ferenc pápa Nareki Szent Gergely szobrának avatása alkalmából

Ferenc pápa avatta fel és áldotta meg április 5-én Nareki Szent Gergely bronzszobrát a vatikáni kertekben. Ebből az alkalomból magas szintű örmény állami és egyházi delegáció érkezett a Vatikánba.

2018. április 6. péntek

Ötszáz év után újra katolikus szentmisét mutatnak be a lundi székesegyházban

A lutheri reformáció óta nem tartanak katolikus szentmisét a lundi székesegyházban Svédországban. Október 21-étől azonban a székesegyház megnyílik a vasárnapi katolikus szentmise előtt arra az időszakra, amíg a Szent Tamás katolikus plébánia temploma felújítási munkálatok miatt... »

2018. április 5. csütörtök

A MEÖT és az MKPK közös nyilatkozata 2018 húsvétján

2018 húsvétjára közös nyilatkozatot adott ki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A dokumentumot az alábbiakban közöljük.

2018. április 1. vasárnap

A jeruzsálemi keresztény egyházi vezetők közös húsvéti üzenetet tettek közzé

A jeruzsálemi pátriárkák és keresztény vezetők, köztük Pierbattista Pizzaballa püspök, a latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora és Francesco Patton szentföldi kusztos közös húsvéti üzenet tettek közzé, melyben imával fordulnak Istenhez azokért, akik szenvednek a Szentföldön... »

2018. március 31. szombat

II. Tawadrosz egyiptomi kopt pátriárka húsvéti jókívánságai Ferenc pápának

II. Tawadrosz, a kopt ortodox egyház vezetője, alexandriai pátriárka videoüzenetet küldött Ferenc pápának húsvéti jókívánságaival. A felvételt a SIR olasz katolikus hírügynökség rögzítette.

2018. március 31. szombat

Keresztet szentelt Szocska A. Ábel apostoli kormányzó Csengersimán

Lázár szombatján, március 24-én keresztet szentelt Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója Csengersimán. A Csengeri Esperesi Kerület parókusai, római katolikus lelkipásztorok, valamint a szomszédos határon túli települések görögkatolikus papjai együtt... »

2018. március 31. szombat

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem delegációja Örményországban tárgyalt

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Khachatur Abovyan-ról nevezett Állami Pedagógiai Egyetem (ASPU) kulturális, oktatási és kutatási kapcsolatainak tízedik évfordulója alkalmából mérföldkőnek tekinthető együttműködési megállapodásokat írt alá Jerevánban március... »

2018. március 30. péntek

Ökumenikus imaórát tartottak Budapesten a keresztény vértanúk emlékére

Bíró László tábori püspök vezette március 28-án, nagyszerdán este a budapesti Egyetemi templomban azt az imádságot, amelyet napjaink vértanúiért szervezett a Szent Egyed közösség. A testvéregyházakat Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Fogarasi Gábor református lelkész... »

2018. március 29. csütörtök

Építenek is: templomot vásárolt a svéd katolikus egyház új plébánia nyitásához

Templomot vásárolt a svéd katolikus egyház egy dél-svédországi városban, Motalában, hogy új plébániát nyithasson. A hírt az egész országra kiterjedő stockholmi egyházmegye tette közzé honlapján.

2018. március 28. szerda

Ökumenikus keresztutat rendeztek virágvasárnap előestéjén Nyíregyházán

Virágvasárnapot megelőző szombaton, március 24-én huszonhetedik alkalommal rendeztek városi keresztutat Nyíregyházán, amelyen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Bosák Nándor nyugalmazott megyéspüspök is részt vett.

2018. március 26. hétfő

Együtt ünnepeltek a keresztény felekezetek virágvasárnap Debrecenben

Együtt emlékeztek meg a nagyhét kezdetéről március 25-én Debrecen keresztény felekezetei. A hetedik alkalommal megrendezett ökumenikus keresztút a Kossuth tértől indult.

2018. március 26. hétfő

„Schottenkreuzigung” – Egy Cranach-téma legkorábbi változata

A képzőművészeti szakirodalom ez idáig tizenöt olyan alkotást tart számon, amelyeken az idősebbik Lucas Cranach, a reformáció legismertebb festője, Wittenberg és a Luther-család, továbbá számos neves reformátor életének, egyéniségének „piktoriális krónikása” Jézus keresztre... »

2018. március 25. vasárnap

A történelmi egyházak és az önkormányzat együtt ünnepli a virágvasárnapot Debrecenben

Debrecenben közösen ünnepli a virágvasárnapot a város és a történelmi egyházak. Az ünnephez kapcsolódó programokról, valamint az önkormányzat és az egyházak egyedülálló összefogásáról március 22-én a Régi Városházán tartottak sajtótájékoztatót.

2018. március 23. péntek

A faluközösség keresztútja Szendrőládon

Tizennyolc éves hagyomány, hogy együtt járják végig a keresztutat a szendrőládiak: katolikusok és reformátusok, cigányok és nem cigányok, ifjak és idősek felváltva viszik vállukon Krisztus keresztjét – a Szent Kamill Szociális Otthontól végig a településen, fel a falu fölött... »

2018. március 23. péntek

Fekete Károly református püspök köszöntötte az édesapákat a Svetits-óvodában apák napján

Március 19-én, Szent József főünnepén köszöntötték az édesapákat Debrecenben, a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium óvodájában.

2018. március 23. péntek

tovább »