Lelki gondjainkról – nem csak plébánosoknak és teológusoknak

A plébánosok és teológusok napja résztvevői különleges előadásokat hallhattak október 18-án Pannonhalmán: Anselm Grün OSB lelki gondjainkról, Tomáš Halík professzor pedig hit és hitetlenség kérdéseiről osztotta meg gondolatait a gimnázium dísztermében.

2018. október 19. péntek

Magyar fiatalokat szenteltek diakónussá Rómában

A római Szent Ignác-templomban Felix Gmür bázeli püspök október 10-én diakónussá szentelte Kulcsár Dávid veszprémi főegyházmegyés, Kovács Szabolcs gyulafehérvári és Vito Urbanija ljubljanai papnövendékeket; továbbá pappá szentelte a bázeli egyházmegye diakónusát, Philipp... »

2018. október 18. csütörtök

Papi rekollekciót tartottak Vácon a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében

A Váci Egyházmegye papjai október 16-án lelki továbbképzésen vettek részt a váci püspöki palota dísztermében, Beer Miklós püspök vezetésével.

2018. október 18. csütörtök

Magvetővé válva – Karakó Roland diakónussá szentelése Nyírkarászon

„Naponta csupán egy embert szólíts meg, hogy az Krisztus tanítványává váljon” – buzdította Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Karakó Roland alszerpapot diakónussá szentelése napján, október 14-én Nyírkarászon.

2018. október 17. szerda

Ferenc pápa az északolasz szeminaristákhoz: Pásztorok legyetek, ne klerikusok!

Ferenc pápa október 13-án fogadta a Kelemen teremben a lombardiai szeminaristák négyszáz fős csoportját.

2018. október 17. szerda

Tűzzel, boldogan, áldozatkészen – Esztergomi kispapok zarándoklata a Szombathelyi Egyházmegyében

Boldog Brenner János nyomában mottóval október 12. és 14. között zarándokúton jártak a Szombathelyi Egyházmegyében az esztergomi szeminárium papnövendékei és elöljárói. A zarándoklatról Müller Márk kispap írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

2018. október 16. kedd

Kováts Ferenc mártírsorsú káplánra emlékeztek Zalaegerszegen

Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg Kováts Ferenc mártírsorsú áldozópap emlékművét a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences plébániatemplom melletti Mindszenty-kertben október 7-én.

2018. október 13. szombat

Kik lesznek az Egyház új szentjei?

Utánajártunk, hogy VI. Pál pápa és Óscar Arnulfo Romero salvadori érsek mellett kiket avat még szentté Ferenc pápa október 14-én, a Szent Péter téren.

2018. október 12. péntek

December 8-án szentelik püspökké Mohos Gábort

Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A püspökszenteléssel kapcsolatos információkat az alábbiakban olvashatják.

2018. október 12. péntek

Boldog Jan Beyzym, a leprás betegek szolgája

Október 12-én emlékezik az Egyház Boldog Jan Beyzym szerzetesre. A lengyel származású jezsuita tizennégy évig szolgálta Madagaszkáron a leprás betegeket. II. János Pál pápa avatta őt boldoggá 2002-ben Krakkóban.

2018. október 12. péntek

Papi rekollekcióval és szentmisével ünnepelték Magyarok Nagyasszonyát Győrben

Magyarok Nagyasszonyának ünnepén, október 8-án délelőtt a Nagyboldogasszony-székesegyházban gyűlt össze a Győri Egyházmegye papsága lelki továbbképzésre. Az ünnep délután főpásztori szentmisével folytatódott, melyet Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke mutatott... »

2018. október 10. szerda

Gyémántmisés lelkipásztorok találkoztak Piliscsabán

Hatvan éve, 1958. június 15-én Papp Kálmán győri püspök tizenhárom diakónust szentelt pappá a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az összetartó évfolyamtársak évente találkoznak. Így történt idén is, ezúttal szeptember 19-én Piliscsabán találkoztak és ünnepeltek együtt... »

2018. október 10. szerda

Katona István püspököt köszöntötték 90. születésnapján

Paptestvérei, munkatársai, rokonai és barátai köszöntötték Katona István nyugalmazott egri segédpüspököt 90. születésnapja alkalmából október 7-én az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

2018. október 9. kedd

Örök nyugalomra helyezték Ács Lajos atyát

Szeptember 28-án a szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban vettek végső búcsút a falu szülöttétől, Ács Lajos nyugalmazott plébánostól, székesegyházi kanonoktól, aki életének 81., papságának 57. évében hunyt el. A gyászmisét Veres András püspök mutatta be a paptestvérek... »

2018. október 9. kedd

Először találkoztak a Szeged-Csanádi Egyházmegye ministránsai

Először rendezett egyházmegyei ministránstalálkozót a Szeged-Csanádi Egyházmegye október 6-án. „Az Úr házában van elültetve, Istenének csarnokában bont virágot” mottóval szervezett rendezvénynek, melyre százharmincegy fiatal érkezett, a szegedi dóm és a Szent Gellért Szeminárium... »

2018. október 9. kedd

„Valóban az Úr van ezen a helyen” – Búcsú és diakónusszentelés Görömbölyön

Október 7-én, felszentelésének 150. évfordulóján tartották a görömbölyi templom búcsúját. Az ünnepi szertartást Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke vezette, aki a liturgián állandó diakónussá szentelte Dorcsinec Lászlót.

2018. október 8. hétfő

„Isten távollétében” – Plébánosok és teológusok napjára invitálnak Pannonhalmára

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium Pannonhalmi Szent Mór szerzetespüspök ünnepe alkalmából évek óta megrendezi a plébánosok napját. Idén október 18-ára várják Pannonhalmára az ott tanuló diákok plébánosait és lelkipásztorait, hogy közösen gondolkodjanak, dolgozzanak egymás jobb... »

2018. október 8. hétfő

Diakónus- és papszentelést ünnepeltek a piaristáknál

Várszegi Asztrik OSB püspök október 6-án diakónussá szentelte Balla János örökfogadalmas piaristát és pappá szentelte Molnár Lehel piarista diakónust a budapesti piarista kápolnában.

2018. október 8. hétfő

Egyeken tartotta országos találkozóját a Teréz-misszió imamozgalom

Papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak szeptember 29-én, a Teréz-misszió imamozgalom 11. országos találkozóján a Hajdú-Bihar megyei Egyeken. A találkozó az egyeki plébánia jubileumi évének kiemelt eseménye volt.

2018. október 8. hétfő

Az örömhír hirdetői vagytok a világ számára – Missziós ünnep és diakónusszentelés Budapesten

Eucharisztia, ami missziós közösségbe gyűjt egybe minket – az eucharisztikus kongresszusra való felkészülés jegyében ez volt a mottója a Világmisszió 17. Országos Ünnepének, amit október 6-án rendeztek meg az Isteni Ige Társasága budapest-budatétényi missziósházának... »

2018. október 7. vasárnap

tovább »