Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök

Megöltek egy papot Kenyában

Fegyveres rablás áldozata lett John Njoroge Muhia kenyai lelkipásztor a főváros, Nairobi közelében fekvő Kikuyu településen. A pap éppen a helyi bankba tartott, hogy befizesse a hívek adományait.

2018. december 12. szerda

Elhunyt Nagy József atya

Veres András győri megyéspüspök az egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Nagy József székesegyházi kanonok, nyugalmazott plébános életének 82., papságának 58. évében szentségekkel megerősítve 2018. december... »

2018. december 12. szerda

Lengyel minoriták ünnepelték ezüstmiséjüket Miskolcon

A miskolci Nagyboldogasszony-templomban szentelte pappá 1993. június 19-én Seregély István egri érsek Bogdan Adamczyk és Pawel Cebula lengyel minoritákat. Most, december 9-én ugyancsak a miskolci templomban tartották az azóta is Magyarországon szolgáló lelkipásztorok... »

2018. december 10. hétfő

Főpásztor a konyhában – Addig kell gyúrni a tésztát, amíg elmondjuk az 50. zsoltárt

December 4-én Kocsis Fülöp metropolita az Eucharisztiához használt kovászos kenyeret, proszforát készített Budapesten, a Központi Papnevelő Intézetben; december 5-én pedig Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök felolvasóvá avatta Dévai Marcell negyedéves görögkatolikus... »

2018. december 10. hétfő

Esztergomi szeminárium – A jövő papjai a Szűzanya oltalma alatt

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása ünnepének előestéjén, december 7-én az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet elöljárói és növendékei rózsafüzér imádságon és szentmisén vettek részt, melyen Kovács Zoltán rektor Szent II. János Pál pápa egy imájával a Szűzanya oltalmába... »

2018. december 9. vasárnap

Püspökké szentelték Mohos Gábort

Mohos Gábort, a Pápai Magyar Intézet rektorát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi titkárát december 8-án szentelték püspökké Esztergomban. A főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás; a társszentelők Michael August Blume apostoli nuncius és Ternyák Csaba egri érsek... »

2018. december 8. szombat

„Én választottalak benneteket” – Diakónust szenteltek Szent Miklós ünnepén Múcsonyban

Szent Miklós ünnepén, december 6-án Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök diakónussá szentelte Varga Csaba alszerpapot Múcsonyban.

2018. december 8. szombat

Élőben is követhető lesz az esztergomi püspökszentelés

Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A december 8-án 10.30-kor kezdődő püspökszentelési szertartást a Bonum TV és az EWTN magyar... »

2018. december 7. péntek

Ökológiai és humanitárius megtérésre buzdított Beer Miklós püspök

Krisztus Király ünnepén, november 25-én Beer Miklós váci megyéspüspök a székesegyházban tartott ünnepi szentmise keretében lektorrá avatta Hajnal Bencét; reverendába öltözött Szabó Gábor papnövendék; diakónusi megbízatást kért és kapott Hugyecz Balázs és Ondi Alex.

2018. december 4. kedd

Lektorokat és akolitusokat avattak a budapesti Egyetemi templomban

November 25-én, Krisztus király főünnepén Budapesten, az Egyetemi templomban a 10 órakor kezdődő szentmisén a Központi Papnevelő Intézet három harmadéves növendékét lektorrá, két negyedéves növendékét akolitussá avatta Cserháti Ferenc püspök.

2018. december 4. kedd

„Éberen szolgálni” – Diakónust szenteltek Sajópálfalán

December 1-jén Orosz Atanáz püspök diakónussá szentelte Pásztor Gergely alszerpapot Sajópálfalán, a Szentlélek leszállása görögkatolikus templomban.

2018. december 3. hétfő

December 8-án, szombaton szentelik püspökké Mohos Gábort

Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A püspökszenteléssel kapcsolatos információkat az alábbiakban tesszük közzé.

2018. december 3. hétfő

Müller bíboros: Senkinek sincs joga megvádolni vagy lemondásra felszólítani a pápát!

Az olasz vatikanista, Andrea Tornielli (La Stampa, Vatican Insider) a napokban készített interjút Gerhard Ludwig Müller bíborossal. Az interjú fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2018. november 29. csütörtök

A másodévesek beöltözését ünnepelték a budapesti Központi Papnevelő Intézetben

Krisztus király vasárnapja vigíliáján, november 24-én este a budapesti Központi Papnevelő Intézet két másodéves növedéke ünnepi szentmise keretében magára ölthette a reverendát.

2018. november 27. kedd

Lektor- és akolitusavatás a Pápai Német–Magyar Kollégiumban

Krisztus Király vasárnapja a római Német–Magyar Kollégiumban egyben a lektor- és akolitusavatások, valamint az admissio ünnepe is. Idén november 25-én Gianrico Ruzza, Róma város központi kerületének segédpüspöke mutatta be az ünnepi szentmisét a kollégiumban.

2018. november 27. kedd

Krisztus nem leigázni jött, hanem szolgálni – Szeminaristák beöltözése Esztergomban

Krisztus király vasárnapján, november 25-én az esztergomi bazilikában hat másodéves papnövendék ünnepélyes beöltözésére került sor.

2018. november 26. hétfő

Kilenc papnövendék beöltözését ünnepelték Győrben – FRISSÍTVE

A győri és a szombathelyi egyházmegyék kispapjai november 24-én ünnepi szentmise keretében öltötték magukra a reverendát a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2018. november 26. hétfő

Diakónusokat szenteltek Veszprémben

A veszprémi Szent Mihály-bazilikában november 24-én, szombaton Márfi Gyula érsek diakónussá szentelte Meleg Sándor Máté és Tamás Zoltán papnövendékeket. A szertartás keretében emellett akolitussá avatta a bazilikában szolgáló két lektort, Lendvai-Frikkel Attilát és Torma... »

2018. november 26. hétfő

Ferenc pápa a szicíliai szeminaristáknak: A hivatás a Szentlélek mesterműve

Francesco Montenegróval, Agrigento bíboros érsekével együtt fogadta Ferenc pápa november 24-én a szicíliai agrigentói egyházmegye szemináriumának negyven növendékét.

2018. november 26. hétfő

tovább »