Ne csak termoszmeleget árasszunk! – Beszélgetés Pál József Csaba új temesvári megyéspüspökkel

Pál József Csaba kanonokot, a hegyvidéki főesperesség elöljáróját, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát május 16-án nevezte ki Ferenc pápa a Temesvári Egyházmegye megyéspüspökévé. Püspökké szentelésére és beiktatására augusztus 6-án került sor a temesvári... »

2018. szeptember 9. vasárnap

Pozsonyban gyűltek össze a közép-kelet-európai püspöki konferenciák képviselői

Stanislav Zvolenský érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke meghívására szeptember 6-7-ig Pozsonyban gyűltek össze kétnapos tanácskozásra a közép-kelet-európai régió püspöki konferenciáinak képviselői.

2018. szeptember 7. péntek

Tagle manilai érsek: Mennyi az értéke a bíborosnak? És az órájának?

Augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott háromnapos pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját... »

2018. szeptember 4. kedd

Éljünk magunkra reflektálva és helyet hagyva a belső csendre – Tanácsok papoknak és híveknek

Lelkigyakorlaton vettek részt a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjai augusztus 27. és 30. között Erdődhegyen. A lelkigyakorlat témáiról Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébánossal az egyházmegye sajtóreferense, Józsa János készített interjút, ezt közöljük szerkesztve.

2018. szeptember 2. vasárnap

Egy életre elköteleződni a szolgáló szeretetben – Jubiláns házaspárok adtak hálát Győrben

Veres András megyéspüspök szeptember 1-jén hálaadó szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, amelyre mintegy háromszáz jubiláns házaspár gyűlt össze családtagjaik kíséretében a Győri Egyházmegye különböző településeiről.

2018. szeptember 1. szombat

Hitre nevelünk, hozzáértéssel, szeretettel – Katekéták találkozója Esztergomban

Első ízben gyűltek össze az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén lévő oktatási-nevelési intézmények katekétái tanévkezdő ünneplésre. A kapcsolatépítő, identitásuk erősítését célzó találkozón Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét és tartott előadást ... »

2018. szeptember 1. szombat

Újabb díjakat nyert „A hit kiárusítása” című magyar dokumentumfilm

Augusztus 26-án tartották a Virginia állambeli Newport Newsban a keresztény filmfesztivált, melyen Somogyi Viktória és Jeff MacIntyre alkotása, „A hit kiárusítása” című magyar dokumentumfilm három kategóriában is díjat nyert.

2018. augusztus 30. csütörtök

A jezsuita generális a visszaélések ügyében: Bánat, szégyenérzet és zéró tolerancia

Arturo Sosa, a jezsuiták általános rendfőnöke Ferenc pápa minapi levele nyomán felszólította rendtársait, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a szexuális visszaélések miatti válság orvoslására.

2018. augusztus 30. csütörtök

Az igazi forradalom a szív forradalma – Véget ért a 39. Rimini Meeting

Augusztus 25-én, szombaton véget ért a 39. Rimini Meeting. A világ legnagyobb közéleti, vallásközi és kulturális nyári fesztiváljának utolsó napjáról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora tudósította a Vatikáni Rádiót.

2018. augusztus 29. szerda

„Mint minden emberi közösség” – Cigánypasztoráció a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Juhász Imre újfehértói plébánossal szolgálatáról, tapasztalatairól beszélgetett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának munkatársa.

2018. augusztus 24. péntek

Csipetnyi mosoly, megértés, türelem – Villanófényben Németh Gábor

„Csak azt sajnálom, hogy ilyen gyorsan eltelt” – summázza papsága tizenhat évét Németh Gábor atya, akit júniusban neveztek ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának irodavezetőjévé.

2018. augusztus 24. péntek

Katolikum, amelyben mindenkinek helye van – A Rimini Meeting második napja

A világ legnagyobb közéleti, vallásközi és kulturális nyári fesztiválját, a Rimini Meetinget 39. alkalommal rendezi meg a Comunione e Liberazione lelkiségi mozgalom augusztus 19. és 25. között. A találkozó második napjáról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora tudósította a... »

2018. augusztus 22. szerda

Erők, melyek az embert boldoggá teszik – Elkezdődött a 39. Rimini Meeting

Augusztus 19-én, vasárnap délelőtt nyitotta meg kapuit a „népek közötti barátságért” megrendezett nemzetközi találkozó, a 39. Rimini Meeting, amelyről Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora a helyszínről tudósította a Vatikáni Rádiót.

2018. augusztus 20. hétfő

Nyáron is aktívak a debreceni görögkatolikus szakkollégisták

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatói a társadalmi felelősségvállalás és a tudományos munka ötvözésének jegyében három településen végeztek kérdőíves kutatást és önkéntes munkát idén nyáron.

2018. augusztus 14. kedd

CSAK, avagy a Schönstatt Családakadémia a családpasztoráció szolgálatában

A Kaposvári Egyházmegyében 2017 novemberében második alkalommal indult Schönstatt Családakadémia (CSAK). A házaspároknak szóló kétéves képzés első évében a résztvevők a házasságuk megerősítésén dolgoznak. Ennek része a nyári tábor, melyet július utolsó hetében... »

2018. augusztus 12. vasárnap

„Itthon vagyok...” – A Szombathelyi Egyházmegye családtábora Győrben

A Szombathelyi Egyházmegye július 31. és augusztus 4. között rendezte meg Győrben családtáborát, melyre ellátogatott Székely János szombathelyi és Varga László kaposvári megyéspüspök is.

2018. augusztus 6. hétfő

Vianney Szent János Mária áldozópap

Az ars-i plébánosra, a plébánosok védőszentjére emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 4-én.

2018. augusztus 4. szombat

Szükségünk van a fiatalokra! – Megkezdődött a szatmárnémeti katolikus ifjúsági találkozó

Július 25-én megkezdődött a romániai Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (OKIT) Szatmárnémetiben. „A fiatalokért, értetek érdemes minden áldozat” – mondta Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök a találkozó megnyitóján.

2018. július 26. csütörtök

Nyári szabadegyetemet rendeztek papoknak és kispapoknak Csíksomlyón

Július közepén zajlott a Teljes Szívvel Clerical elnevezésű, nyári szabadegyetem jellegű képzés, amelyet a gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) második alkalommal szervezett meg papoknak és kispapoknak a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban.

2018. július 26. csütörtök

Idén is megrendezték a Székesfehérvári Egyházmegye családtáborát Balatongyörökön

A Székesfehérvári Egyházmegye idén június 30-tól július 5-ig tartotta hagyományos családtáborát Balatongyörökön. Az egyházmegye több mint húsz éve hirdet nyári táborokat családoknak.

2018. július 13. péntek

tovább »