Ferenc pápa: Az Egyház olyan, mint a kerékpár

Az emberi történelemben mindig lesz ellenállás a Szentlélekkel szemben, lesznek olyanok, akik nem fogadják el az újdonságot és a változást. Ám Isten gyermekei szabadok, és képesek rá, hogy a Szentlelket állítsák a középpontba – mondta a pápa április 24-én a Szent Márta-házban... »

2018. április 24. kedd

Ferenc pápa: Nem létezik fotelből végzett evangelizálás

Az április 19-i reggeli szentmisén a pápa arról beszélt, hogy a Szentlélek miként ösztönzi a keresztényeket az evangelizálásra. Az evangelizáció három felszólító módú ige köré épül: kelj fel, lépj közel, és indulj ki a konkrét helyzetből.

2018. április 19. csütörtök

Ferenc pápa: Az igazi próféta a saját bőrét kockáztatja

Az igazi próféta tud sírni a népéért, még akkor is, ha az nem hallgat rá – mondta Ferenc pápa a Szent Márta-házban április 17-én reggel bemutatott szentmise homíliájában. A Szentatya a napi olvasmány alapján István diakónus vértanúságáról elmélkedett.

2018. április 17. kedd

Ferenc pápa: Ne érdekből, hanem hittel kövessük Jézust!

Ne „érdekből” kövessük Jézust, a csodáiért, hanem hittel keressük őt. Frissítsük fel emlékeinket arról, amit az Úr az életünkben művelt, hogy szeretettel válaszolhassunk szavára – emelte ki Ferenc pápa április 16-án, hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2018. április 16. hétfő

Ferenc pápa: Legyünk türelmesek, engedjük, hogy Isten cselekedjen!

Az igazán szabad ember nem fél az időtől: engedi, hogy Isten cselekedjen, helyet ad neki, hogy működése kibontakozhasson – emelte ki Ferenc pápa április 13-án, péntek reggel homíliájában, melyet a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmisén mondott.

2018. április 13. péntek

Ferenc pápa: Kérjük a húsvéti engedelmesség, tanúságtétel és gyakorlatiasság örömét!

A húsvéti ünnepeket követően Ferenc pápa április 12-én kezdte újra reggeli szentmiséit a Szent Márta-ház kápolnájában. Engedelmesség, tanúságtétel, gyakorlatiasság – e három, a húsvéti örömből születő hozzáállásról beszélt csütörtök reggeli homíliájában.

2018. április 12. csütörtök

Ferenc pápa: Isten szeret minket, mint egy anya és egy apa

„Az Úr hűséges, nem feledkezik meg rólunk: ez ösztönöz minket arra, hogy ujjongjunk a reményben” – emlékeztetett a pápa március 22-i reggeli szentmiséjén, amelyet a Szent Márta-ház kápolnájában mutatott be.

2018. március 22. csütörtök

Ferenc pápa: Tekintsünk a keresztre feszített Krisztusra nehézségeink idején

Tekintsünk a keresztre feszített Krisztusra a nehéz pillanatokban, amikor a szív reményvesztett és amikor megfáradtunk az élet útján. Erre hívott a pápa március 21-i, kedd reggeli homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmiséjén.

2018. március 20. kedd

Ferenc pápa: A közbenjáró imához bátorságra és türelemre van szükség

Isten megkönyörül népén Mózes közbenjáró imájára. Ehhez az imához pedig bátorságra és türelemre van szükség – Ferenc pápa erről beszélt március 15-én, a reggeli szentmisén, amelyet a Szent Márta-ház kápolnájában mutatott be.

2018. március 15. csütörtök

Ferenc pápa: A csoda csak az előétel

Akkor vagyunk valódi keresztények, ha nem állunk meg az első kapott kegyelemnél, hanem mindig továbbmegyünk, mert keressük az Úrral való együttlét örömét – erről beszélt március 12-én reggel a pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2018. március 12. hétfő

Ferenc pápa: Isten megbocsát nekünk, de csak ha megbocsátunk másoknak

Vigyázzunk a haraggal, amely befészkeli magát a szívünkbe – mutatott rá Ferenc pápa homíliájában március 6-án reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2018. március 6. kedd

Ferenc pápa: Isten lelkületével gondolkodjunk, ne egy pogányéval!

A vallás és a hit nem látványosság, ezért az Egyház a cselekedetek és az érzelmek terén való megtérésen túl a gondolatainkban való megtérést is kéri tőlünk – mutatott rá Ferenc pápa március 5-én reggeli homíliájában, melyet a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmisén... »

2018. március 5. hétfő

Ferenc pápa: A gyóntatófülkében fenyegetés helyett az Atya bocsánatát kell közvetíteni

Az Úr soha nem fárad bele, hogy mindenkit a megtérésre szólítson, és ezt szelíden, atyai bizalommal teszi. Így tegyenek tehát a gyóntatók is! – figyelmeztetett Ferenc pápa reggeli homíliájában, a Szent Márta-ház kápolnájában február 27-én bemutatott szentmisén.

2018. február 27. kedd

Ferenc pápa: Kérjük a szégyen kegyelmét!

A múlt heti lelkigyakorlat után a pápa február 26-án reggel újrakezdte a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmiséit.

2018. február 26. hétfő

Ferenc pápa: Következetesen böjtöljünk, hogy segíthessünk másoknak

A Szentatya február 16-án, pénteken reggeli homíliájában a következetes böjtre figyelmeztetett, óva intett a színlelt böjtöléstől és mások megvetésétől. Az igazi böjt ugyanis mások megsegítésére irányul.

2018. február 16. péntek

Ferenc pápa: A keresztény türelem nem belenyugvás vagy a legyőzöttség érzése

„Kérjük az Úrtól a türelem erényét, ami azé, aki úton van, és vállára veszi a nehézségeket, megpróbáltatásokat, mint sok üldözött keresztény testvérünk a Közel-Keleten” – mondta Ferenc pápa február 12-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2018. február 12. hétfő

Ferenc pápa: A bűnös szentté válhat, a bűneiben megnyugvó ember nem

Mindennap éberen őrködjünk, hogy ne kerüljünk távol az Úrtól – mondta Ferenc pápa a február 8-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában. A Szentatya arról a kockázatról szólt, amelynek mindannyian ki vagyunk téve: a szív... »

2018. február 8. csütörtök

Ferenc pápa: Törekedjünk az adorációs imára!

Haladjunk előre a felfelé vezető úton az adorációs ima felé, szívünkben a kiválasztottság és a szövetség emlékezetével – ezzel a felhívással fordult február 5-én, hétfőn reggel a pápa a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén a hívekhez, akik között számos újonnan kinevezett... »

2018. február 5. hétfő

Ferenc pápa: A lelkipásztor legyen mindig az emberek között, mint Jézus

A Szentatya január 30-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Márk evangéliumának napi szakasza (Mk 5,21–43) alapján a csodás gyógyulásokról szólva azt elemezte, hogy milyenek voltak Jézus mindennapjai. A papoknak is ezt a példát kell követniük, Jézus gyengédségével... »

2018. január 30. kedd

Ferenc pápa: Nincs valódi alázat megaláztatás nélkül

Az alázat nem egy öltözet, nem azt jelenti, hogy lehajtott fejjel közlekedünk, ez nem hoz üdvösséget. Az alázat útja a megaláztatások elviselése – mutatott rá Ferenc pápa január 29-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén, melyen Dávid király életútjáról... »

2018. január 29. hétfő

tovább »