Ferenc pápa: Óvakodjunk a „jól nevelt ördögöktől”, akik megrontanak minket

Az ördög el akar minket pusztítani: káros szenvedélyeket ébreszt, háborúkat gerjeszt, vagy éppenséggel jól nevelten próbálkozik és világias szellemre szoktat – figyelmeztetett Ferenc pápa az október 12-i péntek reggeli szentmisén.

2018. október 12. péntek

Ferenc pápa: Bátran és belefáradás nélkül imádkozzunk!

Bátornak kell lenni, amikor kérünk valamit az Úrtól – mondta homíliájában a pápa október 11-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén. – Isten az a barát, aki meg tudja adni nekünk azt, amire szükségünk van.

2018. október 11. csütörtök

Ferenc pápa: Az igazi keresztény szerelmes az Úrba

„Mária és Márta mutatják meg nekünk, hogyan kell a keresztényeknek élniük, »szerelmesnek lenniük« az Úrba. Teendőink közepette mi is találjunk időt a szemlélődésre!” – buzdított a pápa október 9-én reggel a Szent Márta-házban.

2018. október 9. kedd

Ferenc pápa: Legyünk nyitottak Isten meglepetéseire!

Október 8-án, hétfőn a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában Ferenc pápa az irgalmas szamaritánus példája nyomán arra buzdította a híveket és a papokat, hogy legyenek nyitottak Isten meglepetéseire, és álljanak a szükséget szenvedők... »

2018. október 9. kedd

Ferenc pápa: Ne hagyjuk Jézust a templomban, vigyük haza magunkkal

Őrizkedjünk attól, hogy puszta szokásként éljük meg a kereszténységet, formálisan. Ha így teszünk, keresztények vagyunk ugyan, de pogányok módjára élünk – figyelmeztetett október 5-én Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

2018. október 5. péntek

Ferenc pápa: Az angyal iránytű, aki segít előrehaladni

A szent őrzőangyalok liturgikus ünnepén, október 2-án Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában az őrangyalok szerepéről szólt, akik életünket kísérik, óvják, irányt mutatnak, és Isten felé vezetnek minket.

2018. október 2. kedd

Ferenc pápa: Az Úr a legmélyebbről hív

Szeptember 21-én, Szent Máté apostol, vértanú, evangélista liturgikus emléknapján Ferenc pápa az irgalomról és a választottságról beszélt reggeli homíliájában a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

2018. szeptember 22. szombat

Ferenc pápa: Az ördög az álszenteket használja fel, de Jézus az igazi szeretetre tanít

A képmutatók megbotránkoznak, ám Jézus valódi irgalommal néz a keresztényüldöző Pálra és a bűnös nőre. Az álszentek nem találják meg az igaz szeretetet, mert zárva a szívük – elmélkedett reggeli homíliájában Ferenc pápa, a Szent Márta-ház kápolnájában szeptember 20-án... »

2018. szeptember 20. csütörtök

Ferenc pápa: A pásztor az emberekhez áll közel, nem a hatalmasokhoz

A pápa a Szent Márta-házban szeptember 18-án, kedden reggel bemutatott szentmisén elmondott homíliájában emlékeztetett, hogy Jézus a pásztor, akinek tekintélye volt: alázatos és együttérző volt, amit szelídségben és gyengédségben fejezett ki.

2018. szeptember 18. kedd

Ferenc pápa: A kereszt arra tanít, hogy ne féljünk a kudarctól

Az életben jelen van a kudarc s a győzelem, de nem kell félnünk a sötét pillanatoktól: a kereszt világosságot gyújt, megmutatva, hogy Isten győzedelmeskedik a gonosz fölött – mondta homíliájában a pápa Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én a Szent Márta-házban... »

2018. szeptember 14. péntek

Ferenc pápa: A keresztények imádkozzanak a bosszantó emberekért!

Szeresd ellenségeidet, imádkozz azokért, akik bosszantanak téged, ahelyett hogy szidnád őket – buzdított reggeli homíliájában Ferenc pápa szeptember 13-án, csütörtökön a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. A keresztény életstílus alapja az irgalmasság – hangsúlyozta a... »

2018. szeptember 13. csütörtök

Ferenc pápa: A püspök legyen az imádság embere, és alázatos

A püspök legyen az imádság embere, minthogy választott, legyen alázatos, és álljon közel Isten népéhez – állt a Szentatya kedd reggeli homíliájának középpontjában, mely a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában, püspökök jelenlétében szeptember 11-én bemutatott szentmisén... »

2018. szeptember 12. szerda

Ferenc pápa: Magunkat vádoljuk, ne másokat!

A Jézus általi üdvözülés nem „kozmetikázás”, hanem átalakít bennünket. El kell tehát ismernünk, hogy bűnösök vagyunk, és magunkat kell vádolni, nem másokat. Így fogalmazott Ferenc pápa szeptember 6-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmise homíliájában.

2018. szeptember 6. csütörtök

Ferenc pápa: Hagyjunk helyet a szívünkben a Szentléleknek!

Szeptember 4-én mondott reggeli homíliájában Ferenc pápa az ember szívében dúló küzdelemről beszélt, melyben a Szentlélek és e világ lelke áll szemben egymással. A keresztény ember feladata, hogy különbséget tegyen a kétféle lélek között, győzze le a kísértéseket, és hagyjon... »

2018. szeptember 4. kedd

Ferenc pápa: A „vad kutyák falkájával” szemben a csend és az ima a válasz

A nyári szünet után először szeptember 3-án mutatott be Ferenc pápa reggeli szentmisét a Szent Márta-ház kápolnájában. Homíliájában azok ellen emelt szólt, akik megosztást akarnak kelteni, ahogy Jézus korában is tették egyesek. A megfelelő válasz erre az Úr válasza: a csend és az... »

2018. szeptember 3. hétfő

Ferenc pápa: Meg kell tanulnunk Jézus és a vértanúk logikáját

Nehéz belépnünk Jézus logikájába, vagyis megbocsátanunk ellenségünknek, megpróbálni szeretni őt és imádkozni érte. Mégis erre az isteni tökéletességre kell törekednie a keresztény embernek – fejtette ki június 19-én, kedden a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli... »

2018. június 19. kedd

Ferenc pápa: A diktatúrák a rágalmazó kommunikációval kezdődnek

A botrányról szóló hírek vonzzák az embereket, és ezt a rossz szándékú hatalom kihasználja, hogy lerontsa mások hírnevét. Innen már csak egy lépés, hogy ténylegesen elpusztítsa az embert, mint az a zsidókkal történt az elmúlt évszázadban – mondta Ferenc pápa június 18-i reggeli... »

2018. június 18. hétfő

Ferenc pápa: A nők kihasználása bűn Isten ellen

Június 15-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén a pápa a nők tárgyként való kezelése, kihasználása ellen emelte fel szavát. Emlékeztetett rá, hogy minden férfi mellett kell hogy álljon egy nő ahhoz, hogy a férfi Isten képe és hasonlatossága lehessen.

2018. június 15. péntek

Ferenc pápa: A sértés a gyilkosság kezdete

Idegességből, irigységből kiszalad a szánkon a sértés, amivel elvesszük a másik méltóságát. Jézus azt kéri, hogy engesztelődjünk ki testvérünkkel, még ha haragszunk is rá – erről elmélkedett a pápa június 14-én, a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén.

2018. június 14. csütörtök

Ferenc pápa: Legyünk só és világosság mások számára!

A só ahhoz kell, hogy megízesítse az ételt; a fény sem önmagát világítja meg. Ekképpen a keresztény ember hétköznapi tanúságtétele másokat szolgál, nem arra van, hogy hivalkodjon saját érdemeivel. Erről beszélt a pápa június 12-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2018. június 12. kedd

tovább »