Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló... »

2018. szeptember 18. kedd

Bérczi Bernát ciszterci apát benedikálását ünnepelték Zircen

Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án választotta meg hat évre Bérczi L. Bernát eddigi kormányzóperjelt a... »

2018. szeptember 18. kedd

Ferenc pápa levele az örmény mechitarista szerzeteskongregáció jubileumára

1717-ben Mechitár örmény katolikus apát monostort alapított Velencében, a Szent Lázár-szigeten. A monostor tricentenáriumát tavaly kezdték ünnepelni. Szeptember 5-én, a jubileum befejezése alkalmából Ferenc pápa levelet írt Levon Boghos Zékiyan prelátusnak, a mechitarista rend pápai... »

2018. szeptember 18. kedd

Ünnepélyes fogadalomtétel a kapucinus rend milánói képzési központjában

A milánói kapucinus kolostorban szeptember 2-án tartott ünnepélyes szentmise keretében öt fiatal kapucinus szerzetestestvér tett örök fogadalmat – köztük Anton testvér, a magyar kapucinus közösség tagja.

2018. szeptember 18. kedd

Búcsút tartottak az erdélyi Árkoson Assisi Szent Ferenc sebhelyeinek ünnepén

Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek árkosi (Kovászna megye) házánál búcsúi szentmisét mutatott be szeptember 16-án az idén aranymisés Tamás József püspök.

2018. szeptember 17. hétfő

Hortobágyi Cirill: Ne a kudarcoknál tapadjunk le, mert akkor a szívünk beszűkül

Szeptember 5–13. között tartották Rómában az utóbbi évben szentelt új püspökök és kinevezett ordináriusok továbbképzését. Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapátot kérdeztük tapasztalatairól.

2018. szeptember 17. hétfő

Ferenc pápa a kapucinusok nagykáptalanjához: Alázat, egyszerűség és evangéliumi öröm

Szeptember 14-én, pénteken délben az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta Ferenc pápa a kapucinusok nagykáptalanjának, azaz rendi nagygyűlésének 250 résztvevőjét. Átnyújtotta nekik megírt beszédét, majd kötetlen beszélgetést folytatott a rend vezetőivel.

2018. szeptember 16. vasárnap

„Apátságok Magyarország földjén” – Grafikai kiállítás nyílik Olaszországban

Az első világháború befejezésének 100. évfordulóján közös olasz–magyar ünnepi megemlékezést tartanak szeptember 21-én Torrita di Siena városában a megbékélés jegyében. Itt nyitják meg az „Apátságok Magyarország földjén” című grafikai kiállítást.

2018. szeptember 15. szombat

Kaszap István-emlékestet rendeznek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeznek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én, hétfőn 18 órától.

2018. szeptember 14. péntek

Öt novícius, köztük Tóth Árpád SJ tette le első fogadalmát Nürnbergben

A nürnbergi Szent Klára-templomban az osztrák és a magyar provinciális jelenlétében, Thomas Hollweck SJ novíciusmester irányításával öt fiatalember tette le első fogadalmait a kétéves noviciátus után.

2018. szeptember 14. péntek

Új fogadalmas testvérek a kapucinus közösségekben

Az egyéves próbaidő, a noviciátus leteltével tizenkét testvér tette le első fogadalmát a kapucinus rend tartományközi tanulmányi házában, az olaszországi Tortonában szeptember 9-én. Szerkesztőségünket Virth József OFMCap tájékoztatta.

2018. szeptember 12. szerda

„Vannak dolgok, amelyeket nem lehet elfelejteni” – Bemutatták Király Kelemen OFM naplóját Budapesten

A pasaréti Kájoni János ferences házban nagy érdeklődés mellett mutatták be Király Kelemen OFM „Naplóm 1944–1947” című könyvét szeptember 10-én. A kötetet Tusor Péter egyetemi docens és Török József egyháztörténész, egyetemi tanár mutatták be.

2018. szeptember 11. kedd

A kassai vértanúkra emlékeztek a magyar jezsuiták ünnepén

Többszörös ünnepet ültek szeptember 7-én a magyarországi jezsuiták. A hazai rendtartomány védőszentjei, a kassai vértanúk emléknapján lektort és akolitust avattak, valamint megemlékeztek arról, hogy 70 éve áldották meg a pesti Úti Boldogasszony-kegyképet.

2018. szeptember 11. kedd

Fogadalomtételt ünnepeltek a verbiták Kőszegen – KÉPRIPORT

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén Kőszegen, a Szent Imre Missziósházban két verbita szerzetes tett örökfogadalmat, ketten pedig megújították fogadalmukat az Isteni Ige Társaságában.

2018. szeptember 11. kedd

Boldoggá avatták Alphonse-Marie Eppinger nővért Strasbourgban

Szeptember 9-én, vasárnap Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa boldoggá avatta a Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációjának alapítóját, Élisabeth Eppingert (1814–1867).

2018. szeptember 11. kedd

Teréz anya rendi közössége Kalkuttában emlékezett alapítójára

Szeptember 5-én, Kalkuttai Szent Teréz ünnepének reggelén szentmisére gyűlt össze Kalkuttában Teréz anya szerzetesi közössége, hogy a rendalapító sírjánál imádkozzanak, a Szeretet Misszionáriusainak székházában.

2018. szeptember 10. hétfő

Ferenc pápa a bencés apátnőknek: Isten gyengédségét jelentitek a rászorulók számára

Ferenc pápa szeptember 8-án, szombaton az Apostoli Palota Konzisztórium termében találkozott öt kontinens százhúsz bencés szerzetesnőjével, akik a Bencés Szerzetesnők Nemzetközi Egyesülete szimpóziumán vesznek részt Rómában.

2018. szeptember 10. hétfő

Evangéliumfényt a társadalomba! – Szociális testvérek találkoztak Gyergyószárhegyen

Erdélyben idén először, a gyergyószárhegyi ferences kolostorban tartották a szociális testvérek a szokásos nyári, nemzetközi programjaikat: a kerületi elöljárók és a képzők találkozóját augusztus 23–30. között.

2018. szeptember 8. szombat

A mai Kína és a katolikus társadalmi tanítás volt Stephan Rothlin SJ második előadásának témája

Stephan Rothlin SJ Kínában élő egyetemi tanár tartott előadást szeptember 6-án Budapesten, a Párbeszéd Házában a katolikus társadalmi tanítás megismertetésének szükségességéről a mai Kínában.

2018. szeptember 7. péntek

Ruth Pfau nővérre, a leprások megmentőjére emlékeztek Pakisztánban

Ruth Pfau nővérre, vagy ahogy a nép nevezte, „a pakisztáni Teréz anyára”, a leprások megmentőjére emlékeztek halálának első évfordulóján, augusztus 10-én Pakisztánban, ahol a lipcsei születésű szerzetesnő több mint öt évtizeden át a leprások szolgálatának szentelte... »

2018. szeptember 7. péntek

tovább »