Országos találkozót tartottak a magyar világi domonkos közösségek

Október 14-én, szombaton tartották a magyar világi domonkos közösségek (Domonkos-rend világi harmadrendje) őszi országos találkozóját Hódmezővásárhelyen.

2017. október 16. hétfő

Piarista pedagógiai napokat tartottak a rend jubileumi évében

A hagyomány szerint kétévente megrendezett piarista pedagógiai napokat október 6. és 7. között Siófokon tartották. Az idei rendezvény témája „Kalazanciusi identitásunk” volt.

2017. október 16. hétfő

Másolják és illusztrálják is a Bibliát Makón

Egyedülálló ötletet valósít meg a makó-belvárosi katolikus egyházközség: nemcsak lemásolják, de saját illusztrációkkal is ellátják a Szentírás részleteit. „A mi Bibliánk” elnevezésű akcióban már elkészült öt kötet, és adventre várható a hatodik is.

2017. október 16. hétfő

A bizalom új korszaka – Testvéri közösségben a verbitáknál

Október 14-én a keresztény közösség erejét, derűjét tapasztalhattuk meg Budatétényben, a misszió 16. országos ünnepén, az Isteni Ige Társasága vendégeiként. Varga László kaposvári püspök a nap fő témáiról: a kenyér színébe öltöző Krisztusról és evangelizációs... »

2017. október 15. vasárnap

Megjelent a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár ősnyomtatvány-adatbázisa és nyomtatott katalógusa

A „Tradíció és innováció – Muzeális gyűjteményeink helyzete, állapota, feldolgozottsága, digitalizálása” című konferenciához kapcsolódóan mutatták be október 2-án a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár új kiadványait a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

2017. október 15. vasárnap

Jézusról nevezett Avilai Nagy Szent Teréz szűz és egyháztanító

Nagy Szent Terézre, kora és minden idők nagy misztikusára, a kármelita rend megújítójára emlékezünk liturgikus emléknapján, október 15-én.

2017. október 15. vasárnap

Ferenc pápa a Vincés Család szerzetesközösségeihez: Imádkozni, befogadni, elindulni

Örömteli találkozót tartottak október 14-én, szombaton délelőtt a Szent Péter téren Ferenc pápa és a Vincés Család szerzetesközösségei között.

2017. október 14. szombat

Isten bennünk van, szeret minket – Előadássorozat a „Belső várkastély”-ról a D18-as kávézóban

A budapesti D18-as könyvesbolt-kávézó előadássorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „Belső várkastély” című műve alapján. Az első előadásra október 13-án került sor, nagy érdeklődés mellett. Az előadók Béri Renátó karmelita szerzetes, lelkigondozó és Baráth Évi... »

2017. október 14. szombat

Tiszteletre méltó Serafin Kaszuba OFMCap – aki közel negyven éven át titokban misézett

Ferenc pápa október 9-én elismerte Serafin Kaszuba OFMCap hősies erényeit: a kapucinus szerzetes pap közel negyven éven át titokban misézett a Szovjetunió különböző vidékein.

2017. október 13. péntek

Új tagokkal bővült a bazilita harmadrend közössége

2017 áprilisától – Ihnáth János máriapócsi főgyóntató áldozatos munkájának köszönhetően – megújult a bazilita harmadrend máriapócsi közösségének hitélete. A csoport új tagokkal bővült, akik szeptember 30-án Máriapócson, a közösség országos találkozóján tették le... »

2017. október 13. péntek

Szaléziak: Meghallgatni a fiatalok vágyait, elvárásait, bizonytalanságait

A nemzetközi szalézi hírügynökség írását adjuk közre a szalézi hivatásról, az ifjúságpasztorációról.

2017. október 12. csütörtök

Elhunyt a brazíliai magyar bencés monostor első apátja

Linka Ödön Ernő OSB a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja és a São Pauló-i Szent Gellért Apátság apátja életének 92., szerzetességének 74., áldozópapságának 69. évében a betegek szentségével megerősítve 2017. október 4-én hazatért Mennyei Atyjához.

2017. október 12. csütörtök

Elhunyt Csergő Ervin jászboldogházai plébániai kormányzó

Az Egri Főegyházmegye, a papság és a rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Csergő Ervin jászboldogházai plébániai kormányzó életének 54., áldozópapságának 29. évében, október 9-én, Budapesten, szentségekkel megerősítve elhunyt.

2017. október 12. csütörtök

„Vászonjézus” – Királyok királya két filmen

A Párbeszéd Háza „Vászonjézus” címmel sorozatot indított, mely bemutatja, hogyan jelenik meg Jézus Krisztus alakja a filmművészetben. Október 10-én Cecil B. DeMille 1927-es „Királyok királya” című némafilmjéből, illetve Nicholas Ray ugyanezt a címet viselő, 1961-es mozijából... »

2017. október 11. szerda

Tudtad, hogy szerzetesek sütöttek először perecet?

Eredetileg „pretiola”-nak vagy „bracellae”-nak nevezték a pereceket, amelyeket itáliai szerzetesek kezdtek sütni a 7. században.

2017. október 11. szerda

Diakónusokat és papokat szenteltek a római Szent Ignác-templomban

Három diakónust, köztük egy debrecen-nyíregyházi egyházmegyés magyar jelöltet és két papot szenteltek október 10-én a római Szent Ignác-templomban a római Collegium Germanicum et Hungaricum (Német-Magyar Kollégium) növendékei közül.

2017. október 11. szerda

Őszi erdei misére gyűltek össze Lillafüreden

A Bükk hegység gyöngyszeme Lillafüreden a Palotaszálló. Innen rövid séta után érkezünk el ahhoz a szabadtéri oltárhoz, ahol a nemrégiben felújított feszület magasodik a kis tisztás fölött. Évente kétszer tartanak itt szentmisét, az egyiket Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódva... »

2017. október 11. szerda

Alapításának 90. évfordulóját ünnepelte a Ferences Szegénygondozó Nővérek rendje

Október 6-án ünnepelte alapításának 90. évfordulóját a Ferences Szegénygondozó Nővérek rendje. Az ünnepséget az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban tartották, ahol kiállítás is nyílt a rend tevékenységéről.

2017. október 10. kedd

Management by Jesus – A sikeresség és a tisztesség egymást erősítik

Éry Gábort, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgatóját, a Management by Jesus szimpózium egyik előadóját kérdeztük az október 12-én kezdődő találkozó előtt.

2017. október 9. hétfő

Nyílt napot hirdet a kazincbarcikai Don Bosco-iskola

A Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium október 27-én nyílt napot tart, amire sok szeretettel várja az intézmény iránt érdeklődő nyolcadik osztályos diákokat.

2017. október 9. hétfő

tovább »