Francis Clooney SJ: Mélyen a saját hitünkben kell gyökereznünk, amikor elindulunk más vallások felé

Május 5. és 11. között Magyarországon tartózkodott Francis X. Clooney amerikai jezsuita, a Harvard Egyetem professzora, a hinduizmus és az úgynevezett komparatív teológia világhírű szakértője. A jezsuita professzorral Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) docense... »

11:01

Végtelen titok képmásai vagyunk – Egy Srí Lanka-i jezsuita szerzetes az erőszakmentességről

A Párbeszéd Háza „Jezsuita hivatások” című programsorozata keretében május 17-én, Budapesten Christlin Rajendram, Srí Lanka-i jezsuita szerzetes tartott előadást, aki az amerikai székhelyű, nemzetközi Center for Nonviolent Communication (Erőszakmentes Kommunikációs Központ)... »

2019. május 18., szombat

Balog Márta CB – Csernai Balázs: Az én utam a szeretet, nincs időm másra

A könyv Mester Margit Mária (1906–1961) életútjával és lelkiségével ismertet meg bennünket, aki Isten szentháromságos szeretetére válaszolva alapította meg az Unum Társaságot.

2019. május 18., szombat

A hivatásokért zarándokoltak a domonkos nővérek vezetésével

4–99 éves korig – olvashatjuk sok társasjáték dobozán. Ugyanez volt igaz a május 11-i, hivatásokért meghirdetett zarándoklatra is, amelyet Máriaremetéről Makkosmáriára tettek meg kicsik és nagyok a domonkos nővérek vezetésével.

2019. május 17., péntek

Rendhagyó történelemóra a kitelepítésről a nyíradonyi görögkatolikus iskolában

Topor István tanár és Sárközi Balázs plébános szervezésében rendhagyó történelemóra keretében emlékeztek meg a Rákosi-korszak kegyetlen sorstragédiájáról, a kitelepítésekről a nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában május 2-án.

2019. május 17., péntek

Ökumenikus lelkészkörök találkozója: A dialógushoz az kell, hogy ne ragaszkodjunk semmihez!

Május 16-án Cegléden szervezték meg az ökumenikus lelkészkörök idei találkozóját. „Töredezettségből – elszigeteltségből – a krisztusi közösség felé!” mottóval. A találkozó előadói között volt Pál József Csaba temesvári püspök és Bakonybélből két szerzetes, Ábel... »

2019. május 17., péntek

Ferenc pápa a katolikus iskolatestvérekhez: A remény és a szeretet evangéliumát hirdessétek!

Ferenc pápa május 16-án délben fogadta a De La Salle Szent János által alapított laikus férfi szerzeteskongregáció közel háromszáz képviselőjét az Apostoli Palota Kelemen termében.

2019. május 17., péntek

A Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadójának könyvajánlója

A május 13–18-ig tartó Szent István Könyvhét alkalmából az alábbi köteteket ajánlja a Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadója az olvasók figyelmébe.

2019. május 16., csütörtök

Szatmári egyházmegyei szerzetesek zarándokoltak főpásztorukkal

Nagyváradra és Máriaradnára zarándokolt május 10-én a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében szolgáló szerzetesekkel Schönberger Jenő püspök.

2019. május 16., csütörtök

Megújult a váci piarista kripta és sírkert

Ruppert József piarista szerzetes kezdeményezésére 2019 húsvétjára teljesen megújult a piaristák váci sírhelye. A felújított kriptát és obeliszket május 10-én áldották meg a váci alsóvárosi temetőben a váci rendtagok, novíciusok, valamint a váci piarista gimnázium tanárai... »

2019. május 16., csütörtök

Mentőövet adni – Átadták a pedagógusokat elismerő Kunszt-díjat Kalocsán

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében működő oktatási intézmények kiváló pedagógusai május 15-én 19. alkalommal vehették át az díjalapító Bábel Balázs érsektől az oktató-nevelő munkát elismerő Kunszt József-díjat a kalocsai Astriceum Érseki Múzeumban. Beszédet mondott... »

2019. május 15., szerda

„A legnagyobb dolgok egyszerűek” – Nemeshegyi Péter estje a Párbeszéd Házában

Május 10-én, pénteken a Jezsuita hivatások sorozat alkalmaként Nemeshegyi Péter-estet rendeztek a Párbeszéd Házában. Írásunk előadása főbb pontjainak lejegyzett változata.

2019. május 14., kedd

Válogatás a Szent István Társulat ünnepi könyvhetének kiadványaiból

A Szent István Társulat immár huszonhetedik alkalommal rendezi meg május 13. és 18. között a Ferenciek terén a Szent István Könyvhetet, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legjelentősebb hazai seregszemléjét. Összeállításunkban néhány új kiadványra szeretnénk felhívni olvasóink... »

2019. május 14., kedd

A marosszentgyörgyi kármeliták két könyvet ajánlanak

A Jel Kiadó és a marosszentgyörgyi kármelita nővérek két új könyvet adtak ki a Szent István Könyvhétre: Antonio Mas Arrondo „Érinteni az Eget”, valamint Sr. Johanna-Andrea OCD „Szent Teréz válaszol – Hogyan imádkozzunk?” című kötetét.

2019. május 14., kedd

„Kik a szerzetesek?” – Kiállításmegnyitó a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban

Május 11-én több mint száz látványos fényképből álló kiállítás nyílt meg a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban, amely szeptember 30-ig látható.

2019. május 13., hétfő

Harminc éve az építés örömével – Kárpátaljai ferences misszió (II. rész)

Nagyszőlősön jártunk, három napot töltöttünk az itt szolgáló ferencesekkel, hogy megismerjük missziójukat, tevékenységüket.

2019. május 12., vasárnap

Gyerekemelési rekordot állított fel a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Gyerekemelési rekordot állított fel a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom május 11-én, szombaton országszerte és a határokon túl; tízezernél több gyereket emeltek egyszerre a magasba – közölte Skrabski Fruzsina, a mozgalom kuratóriumi elnöke a rekordkísérlet után az... »

2019. május 12., vasárnap

Ferenc pápa a női szerzetes-elöljárókhoz: Küldetésetek szolgálat, nem szolgaság

A Szentatya május 10-én a VI. Pál teremben fogadta a női szerzetes-elöljárók kilencszáz fős közösségét, akik május 6-tól Rómában tartottak tanácskozást a „Prófétai reménység magvetői” címmel.

2019. május 11., szombat

Fejérdy Judit Mónika OCist: Krisztus test szerinti ismeretétől Krisztus lélek szerinti ismeretéig

A monasztikus teológia képviselői a szerzetesek, az apátok voltak, akik az Isten iránti áhítat és vágyódás felszítására törekedtek. A ciszterci szerzetesnővér szerző doktori dolgozatában a monasztikus teológiához hűségesen mutatja be Clairvaux-i Szent Bernát Krisztusról szóló... »

2019. május 11., szombat

Boldog Salkaházi Sára szűz és vértanú

Salkaházi Sárára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 11-én. A Szociális Testvérek Társasága nővére 1944. december 27-én életét adta az üldözöttekért.

2019. május 11., szombat

tovább »