Ulrich Wilckens – Walter Kasper: Felhívás az ökumenére

Walter Kasper bíboros és Ulrich Wilckens nyugalmazott evangélikus püspök belső megújulásra hívják meg Krisztus valamennyi követőjét, ami a valódi ökumené legfőbb feltétele. Kötetük a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóján, hazánkban a Vigilia Kiadónál jelent... »

2017. december 16. szombat

Állandóság és változás – Félévzáró előadás a pécsi Szabadegyetemen

December 13-án tartotta félévzáró előadását a Pécsi Egyházmegye Szabadegyeteme a Magtár Látogatóközpontban. Az eseményen Udvardy György pécsi megyéspüspök és Török Csaba teológus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára adtak elő az állandóság és változás... »

2017. december 15. péntek

Krisztus szava által – Szent Ambrus gondolatai az eucharisztiáról

A Pécsi Egyházmegye honlapja Vadfüge rovatának eucharisztikus sorozatában Szent Ambrus ünnepén, december 7-én a nagy egyházatya néhány gondolatát idézik fel.

2017. december 7. csütörtök

Megjelent a Vigilia decemberi száma

A Vigilia ez évi tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2017. december 3. vasárnap

Istent mindig megszólíthatjuk – Rózsa Huba előadása a Pázmányon

A Szent István Társulat havi rendszerességgel megtartott esti rendezvénysorozatának keretében november 27-én este Rózsa Huba Széchenyi-díjas egyetemi tanár „Isten-tapasztalat a bibliai hagyományban” címmel tartott előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.

2017. november 29. szerda

Létezik-e gyermekhez való jog? – Szakmai nap az OLI-ban aktuális bioetikai kérdésekről

Papok, katekéták és egyházi munkatársak részére szervezett szakmai napot november 27-én Budapesten az Országos Lelkipásztori Intézet (OLI). Aktuális bioetikai kérdések, kiemelten a mesterséges megtermékenyítés állt az orvos, a morálteológus, a Creighton-tanácsadó előadásának... »

2017. november 27. hétfő

Megjelent a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciájának kötete

Február 9. és 11. között került sor a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciájára, melynek a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola adott helyet. Az előadások anyagából szerkesztett tanulmánykötet már online is elérhető.

2017. november 23. csütörtök

Párbeszéd a liturgiáról: Székesegyház

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

2017. november 19. vasárnap

Kenyér, bor, feltámadás

Sorozatában a Pécsi Egyházmegye a 2020-ban tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészüléshez kíván segítséget nyújtani: a korai tanúságok, elsősorban az egyházatyák munkái alapján mutatja be az Egyház eucharisztikus teológiáját. Heidl György írását... »

2017. november 18. szombat

A Kultúra Pápai Tanácsa az antropológiai kihívásokról

November 15. és 18. között konferenciát tart a Kultúra Pápai Tanácsa, „Az emberiség jövője. Új kihívások előtt az antropológia” címmel Rómában. A tudományos találkozón részt vesz a pápai tanács munkaközösségének huszonhét tagja, köztük Kovács Gergely prelátus.

2017. november 16. csütörtök

„Hitre, tudásra” – Megnyitották a piaristák magyarországi tevékenységét bemutató kiállítást

Megnyitották a piarista rend többszörös jubileumának alkalmából rendezett kiállítást a Budapesti Történeti Múzeumban november 15-én. Az eseményen jelen volt Labancz Zsolt tartományfőnök, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Tarlós István főpolgármester.

2017. november 15. szerda

Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító

Nagy Szent Albert („Albertus Magnus”) életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, november 15-én.

2017. november 15. szerda

A Biblia hitünk igazságairól, misztériumairól – Székely János válogatása

Székely János szombathelyi megyéspüspök serkent gondolkodásra a katolikus és apostoli hit igazságairól és misztériumairól a Szentírásból válogatott idézetekkel.

2017. november 14. kedd

A kereszténység és a világvallások – Neves teológusok tartottak előadást Pécsen

A kereszténység és a világvallások kapcsolatának teológiai kérdéseiről szerveztek tudományos konferenciát november 7-én a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán.

2017. november 13. hétfő

Élet az élet kenyeréből – Teológiai szakmai napot tartottak a PPKE Hittudományi Karán

Az Eucharisztiáról tartottak teológiai szakmai napot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán november 10-én. A konferencián előadást tartott Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke is.

2017. november 10. péntek

A velencei egyetem teológiai karán tartott előadást Erdő Péter

Erdő Péter bíboros, prímás november 8-án délelőtt előadást tartott Velencében, a Szent X. Piusz Kánonjogi Kar Dies Academicus rendezvényén.

2017. november 8. szerda

Civilizáltan bánunk ma a holttestekkel?

Piotr Morciniec bioetikai témájú írását a Pécsi Egyházmegye honlapjának Vadfüge rovata közölte. A szerző a lengyel Opolei Egyetem morális teológia, szociáletika tanszékének vezetője, katolikus pap.

2017. november 2. csütörtök

Reformáció 500 – Az Ágoston-rend elöljárója Lutherről: „Rendtársunk volt, osztozott a karizmánkban”

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük magyar fordításban Alejandro Moral Antónnak, a Szent Ágoston-rend elöljárójának írását, mely a L’Osservatore Romano vatikáni napilap október 26-i számában jelent meg.

2017. október 31. kedd

A Nemzetközi Űrállomás legénységével beszélgetett Ferenc pápa

Filozófiai mélységű beszélgetést folytatott a pápa október 26-án, csütörtökön a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységével. Az űrhajósokat mindenekelőtt arról kérdezte, hogy hol az „ember helye a világegyetemben”.

2017. október 27. péntek

Decemberben megnyitják Romano Guardini teológus boldoggáavatási ügyét

Reinhard Marx, a München-Freisingi Főegyházmegye érseke október 24-én, kedden megerősítette, idén december 16-án megnyitják a hazánkban is népszerű Romano Guardini pap, teológus és vallásfilozófus boldoggáavatási ügyét.

2017. október 26. csütörtök

tovább »