Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

Barsi Balázs ferences és Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora kapta idén az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Fraknói Vilmos-díját. A kitüntetéseket október 12-én adta át Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Emmi Akadémia utcai épületének... »

2017. október 13. péntek

A keleti katolikus pátriárkákkal és nagyérsekekkel találkozott a pápa

A Szentatya október 9-én délben kihallgatáson fogadta a keleti katolikus egyházak pátriárkáit és nagyérsekeit, akik Rómában tartózkodnak a Keleti Egyházak Kongregációja közgyűlésén, melyet október 9. és 12. között tartanak a dikasztérium alapításának századik évfordulója... »

2017. október 10. kedd

Egyházmegyei teológiai tanfolyam kezdődött Munkácson

Szeptemberben ismét hároméves teológiai tanfolyam indult világi híveknek a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyében. A tanévnyitó szentmisét szeptember 23-án mutatta be a munkácsi székesegyház kápolnájában Majnek Antal püspök és Heidelsperger István mátészalkai plébános.

2017. október 6. péntek

Ratzinger korunk Ágostonja – beszélgetés Peter Seewalddal

XVI. Benedek életének és művének egyik legjobb ismerője beszélt a Lengyel Katolikus Hírügynökségnek (KAI) többek között az emeritus pápa életének legfontosabb pillanatairól, a mesterekről, akik legnagyobb hatással voltak rá vagy a zene iránti szeretetéről.

2017. október 5. csütörtök

Egri rektorok tettek látogatást a kassai szemináriumban

Szeptember 24–25-én Buda Péter, az Érseki Papnevelő Intézet rektora és Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora meglátogatta a kassai szeminárium és a Rózsahegyi Katolikus Egyetem kassai Teológiai Karának dékánját. A vendégeket Bernard Bober kassai érsek is fogadta.

2017. október 5. csütörtök

Papi továbbképzést tartottak a kaposvári püspökségen

A kezdetektől egészen Ferenc pápa Amoris Laetitia kezdetű enciklikájáig ismertette a házasság teológiájának kialakulását Heidl György. A Pécsi Tudományegyetem docense Varga László megyéspüspök meghívására érkezett Kaposvárra október 2-án.

2017. október 5. csütörtök

Salvatore Perrella olasz mariológus mutat be szentmisét Angyalföldön

Október 8-án, vasárnap, Magyarok Nagyasszonyának főünnepén délelőtt fél 11-kor Salvatore Perrella szervita atya mutat be szentmisét az angyalföldi Szent Mihály-templomban, melyet megelőzően a fatimai jelenések századik évfordulója alkalmából felajánlják a plébániát a Szűzanya... »

2017. október 4. szerda

Ökumenikus rendezvényen mutatták be Debrecenben Krakomperger Zoltán katolikus teológus könyvét

A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban mutatták be szeptember 26-án az „Isten igéjének üdvrendi hatékonysága” című kötetet. A rendezvényen köszöntőt mondott Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és referált Fekete Károly, a Tiszántúli Református... »

2017. szeptember 29. péntek

A kívülről és a belülről érkező fény – Szakrális építészeti konferencia Budapesten

Az Ars Sacra rendezvénysorozat keretében szeptember 19-én, kedden A fény címmel egész napos konferenciát rendeztek a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a Magyar Építész Szövetség szervezésében. A mottót Kölcsey Ferenc Huszt című verséből vették a szervezők: „…s a haza fényre... »

2017. szeptember 20. szerda

Őrsy László SJ: Életerős zsinat

A washingtoni jezsuita Georgetown Egyetem professzorának tanulmánykötete 2009-ben már megjelent az Egyesült Államokban angolul. A mostani magyar kiadást a Jezsuita Kiadó gondozta. A könyv jelentős részét Sólyom László egykori államfő fordította, a tizenegyedik fejezetet kivéve, amit... »

2017. szeptember 17. vasárnap

Megjelent a Teológia folyóirat legújabb száma

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara évente két alkalommal adja közre hittudományi lapját, mely jeles magyar teológusok tanulmányait gyűjti össze.

2017. szeptember 14. csütörtök

Keleti kánonjogi világkongresszusnak adott otthont Debrecen

Szeptember 3. és 8. között rendezték meg a Keleti Kánonjogi Társaság (Society for the Law of the Eastern Churches) 23. világkongresszusát Debrecenben a Hajdúdorogi Főegyházmegye szervezésében. A rangos nemzetközi kánonjogi kongresszusnak közel nyolcvan résztvevője volt.

2017. szeptember 13. szerda

Szubdiakónust avattak a Szatmári Egyházmegyében

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, a templombúcsúi Szent Liturgia előtt Vasile Bizău máramarosi megyéspüspök alszerpappá avatta Simon István teológust Kökényesden. Pallai Béla parókus tájékoztatta szerkesztőségünket.

2017. szeptember 13. szerda

Tanévnyitó szentmisét tartottak a győri szeminárium kápolnájában

Veres András megyéspüspök tanévnyitó szentmiséjével hivatalosan is megkezdődött a 2017/18-as tanév a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben. A szeptember 11-én tartott szentmisén részt vett Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök, valamint a szeminárium elöljárói és... »

2017. szeptember 12. kedd

A testvériség kihívása – Nemzetközi teológiai konferenciát rendeztek Strasbourgban

A European Society for Catholic Theology (ESCT – Európai Katolikus Teológiai Társaság) augusztus 30. és szeptember 2. között Strasbourgban tartotta kétévente megrendezett nemzetközi konferenciáját „A testvériség kihívása” címmel.

2017. szeptember 8. péntek

Megkezdődött a Keleti Kánonjogi Társaság világkongresszusa Debrecenben

Debrecenben rendezik szeptember 3–8. között a Hajdúdorogi Főegyházmegye szervezésében a Society for the Law of the Eastern Churches (Keleti Kánonjogi Társaság) 23. világkongresszusát. A nemzetközi kánonjogászok rangos fórumának közel nyolcvan résztvevője van.

2017. szeptember 4. hétfő

Harmadszor rendeznek nemzetközi patrisztikus konferenciát Nyíregyházán

2013 és 2015 után harmadik alkalommal szerveznek nemzetközi patrisztikus konferenciát a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a római Augustinianum Patrisztikai Intézettel együttműködésben szeptember 11–12-én.

2017. szeptember 4. hétfő

Nemzetközi kánonjogi kongresszus kezdődik vasárnap Debrecenben

Szeptember 3–8. között rendezik Debrecenben a Hajdúdorogi Főegyházmegye szervezésében a Keleti Kánonjogi Társaság (Society for the Law of the Eastern Churches) 23. világkongresszusát.

2017. szeptember 2. szombat

28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia – Fröhlich Ida kapta a Gnilka-díjat

„A Római levél értelmezése az ortodox teológiában, a reneszánszban, a reformáció korában és a mai bibliatudományban” címmel rendezték meg a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát augusztus 28. és 30. között. Az eseményen került sor a Gnilka-díj átadására, melyet idén... »

2017. augusztus 30. szerda

Nyár végi beszélgetés Kovács Gusztávval, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola új rektorával

Egyre többen választják a teológiát – derül ki a Pécsi Egyházmegye honlapján megjelent nyár végi beszélgetésből Kovács Gusztávval, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola új rektorával.

2017. augusztus 29. kedd

tovább »