Ülésezett a Nemzetközi Teológiai Bizottság – Dolhai Lajos professzor beszélt a munkájukról

Múlt héten ülésezett a Vatikánban a Nemzetközi Teológiai Bizottság, amelynek magyar tagja is van. Dolhai Lajos professzor, az Egri Hittudományi Főiskola rektora a tanácskozást követően a Vatikáni Rádiónak beszélt a szekcióülésről.

2019. május 20., hétfő

Nemzetközi nyári egyetemet szerveztek a pécsi hittudományi főiskolán

Május 6–10-ig rendezték meg a IV. PPHF Nemzetközi Nyári Egyetemet a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán. A bioetika oktatásának módszertanával foglalkozó eseményre 15 országból érkeztek oktatók, hallgatók. A rendezvényről Horváth Sarolta és Szolnoki Barna írt beszámolót, melyet... »

2019. május 19., vasárnap

Megjelent a Praeconia liturgikus szakfolyóirat legújabb száma

Megjelent a „Praeconia” című magyar liturgikus szakfolyóirat 2019. évi első száma. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, egyetemi tanár ajánlóját olvashatják.

2019. május 18., szombat

Képzések magyar híveknek a Pozsonyi Főegyházmegyében

Negyedik évfolyamát zárja a magyar nyelvű teológiai szabadegyetem Pozsonyban. Rendszeresen szerveznek kateketikai napot, nem csak hitoktatóknak; a közelmúltban lektorképzést tartottak a Pozsonyi Főegyházmegye magyar hívei számára – tájékoztatott Molnár Tamás pozsonyi magyar... »

2019. május 17., péntek

A Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadójának könyvajánlója

A május 13–18-ig tartó Szent István Könyvhét alkalmából az alábbi köteteket ajánlja a Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadója az olvasók figyelmébe.

2019. május 16., csütörtök

Válogatás a Szent István Társulat ünnepi könyvhetének kiadványaiból

A Szent István Társulat immár huszonhetedik alkalommal rendezi meg május 13. és 18. között a Ferenciek terén a Szent István Könyvhetet, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legjelentősebb hazai seregszemléjét. Összeállításunkban néhány új kiadványra szeretnénk felhívni olvasóink... »

2019. május 14., kedd

Összeköt, nem szétválaszt! – Megjelent a 2018-as eucharisztikus tudományos konferencia anyaga

A Magyar Kurír gondozásában megjelent az „Összeköt, nem szétválaszt!” című kötet, melyben a 2018. november 27–29. között Esztergomban megrendezett eucharisztikus tudományos konferencia előadásainak szerkesztett változata olvasható. Az alábbiakban Erdő Péter bíboros, prímás... »

2019. május 13., hétfő

Könyvújdonságaink a Szent István Könyvhéten

Idén az „Új Ember Kiadványok” sorozatban hét kötetet jelentetett meg a Magyar Kurír. Ezeket a könyveket ajánljuk most a kedves olvasók figyelmébe.

2019. május 11., szombat

Hittudományi posztdoktori konferenciát tartottak a Pázmányon

Posztdoktori konferenciát tartottak május 9-én, csütörtökön délelőtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán (PPKE HTK).

2019. május 11., szombat

Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója a Szent István Könyvhét újdonságairól

A Szent István Társulat 27. alkalommal rendezi meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb seregszemléjét május 13. és 18. között. A budapesti Ferenciek terén 29 könyvkiadó közel 7 ezer kiadvánnyal, köztük 53 könyvheti újdonsággal várja az olvasókat. Farkas Olivér... »

2019. május 11., szombat

Fejérdy Judit Mónika OCist: Krisztus test szerinti ismeretétől Krisztus lélek szerinti ismeretéig

A monasztikus teológia képviselői a szerzetesek, az apátok voltak, akik az Isten iránti áhítat és vágyódás felszítására törekedtek. A ciszterci szerzetesnővér szerző doktori dolgozatában a monasztikus teológiához hűségesen mutatja be Clairvaux-i Szent Bernát Krisztusról szóló... »

2019. május 11., szombat

A jubiláló Pápai Biblikus Intézet képviselőit fogadta a pápa

Ferenc pápa május 9-én fogadta a Pápai Biblikus Intézet négyszáz képviselőjét, akik nemzetközi vallásközi konferencia keretében ünnepelték Rómában az intézmény létrejöttének 110. évfordulóját.

2019. május 9., csütörtök

„Az Eucharisztia a teremtést megelőzve létezett” – Barsi Balázs előadása Székesfehérváron

Barsi Balázs ferences szerzetes „Eucharisztia és a teremtés misztériuma” című előadásával folytatódott a felkészülés a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban április 29-én.

2019. május 8., szerda

Pécsett mutattuk be az „Imádság ködben” című kötetünket

A pécsi Magtár Látogatóközpontban mutattuk be május 3-án Hans Joas és Robert Spaemann Imádság ködben című kötetét. Az eseményen jelen volt Udvardy György pécsi megyéspüspök is.

2019. május 6., hétfő

Dér Katalin: A Biblia olvasása

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. A Kairosz Kiadónál immár másodszor megjelent könyvében a bibliai nyelvezet és az azt formáló gondolkodásmód sajátosságairól elmélkedik.

2019. május 4., szombat

Van-e jövője a keresztény hitnek? – Könyvbemutatót tartunk Pécsett

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában jelent meg Hans Joas és Robert Spaemann „Imádság ködben – Van-e jövője a keresztény hitnek?” című könyve. A kötetet május 3-án, pénteken, 17 órakor mutatjuk be a pécsi Magtár Látogatóközpontban (7621 Pécs, Dóm tér... »

2019. április 30., kedd

Az Egyház legnagyobb imádsága – Dolhai Lajos előadása az eucharisztikus imáról

A Szent István Társulat havonta megtartott esti rendezvénysorozatának keretében április 29-én, hétfőn Dolhai Lajos rektor, egyetemi tanár „Az eucharisztikus kánonok teológiája – A szentmise legfontosabb imádságának liturgikus-teológiai elemzése” címmel tartott előadást a PPKE jogi... »

2019. április 30., kedd

520 éve jelent meg a Pécsi Misekönyv második kiadása

Liturgikus és humanista művekre az első budai nyomda 1473-ban történt megszűnése után is szükség volt a Magyar Királyság területén, főként mivel I. Mátyás király (1458–1490) 1477-ben elrendelte a magyar egyházmegyék számára a misekönyvek és breviáriumok kiadását.

2019. április 28., vasárnap

Az Eucharisztia ünneplése 55.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2019. április 28., vasárnap

A Katolikus Bibliaszövetség kongresszusának résztvevőit fogadta a pápa

Április 23. és 26. között nemzetközi biblikus teológiai konferenciát rendeztek Rómában, „A Biblia és az élet” címmel. Zárónapján, április 26-án Ferenc pápa kihallgatáson fogadta a Katolikus Bibliaszövetség nemzetközi kongresszusának résztvevőit a vatikáni... »

2019. április 27., szombat

tovább »