Az elmúlt években földrengés sújtotta olasz egyházmegyébe látogat júniusban a pápa

Ferenc pápa június 16-án a közép-olaszországi Marche tartományban felkeresi a Camerino-San Severino Marche-i Főegyházmegye 2016-ban és 2017-ben földrengés által sújtott területeit – jelentette be április 6-án a szentszéki sajtóközpont megbízott igazgatója.

2019. április 9., kedd

Ferenc pápa levele a tíz évvel ezelőtt földrengés pusztította L’Aquila lakosaihoz

A legerősebb földrengést éppen tíz éve, 2009. április 6-án hajnalban mérték L’Aquilában. Giuseppe Petrocchi bíboros, L’Aquila érseke a napokban átadta Ferenc pápának a l’aquilai és abruzzói hívek köszöntését a Vatikánban, amire a Szentatya levéllel válaszolt.

2019. április 6., szombat

Pápai távirat a Nepálban pusztító vihar hírére

Ferenc pápa április 5-én táviratot küldött a nepáli apostoli helynökség püspökének, miután értesült az ázsiai ország déli részén pusztító viharról.

2019. április 6., szombat

Ferenc pápa is gyászolja az iráni árvíz áldozatait

Hatalmas esőzések okoztak katasztrófát Iránban az elmúlt napokban. A kialakult árvizek több mint 56 ezer embert sújtottak a Kaszpi-tenger partján található két északi tartomány 270 településén. A Szentatya részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a nehéz helyzetbe került... »

2019. március 27., szerda

Ferenc pápa imádkozik az afrikai árvizek áldozataiért

A március 20-i általános kihallgatás végén a Szentatya lelki közelségét fejezte ki Mozambik, Zimbabwe és Malawi lakosságának. Az afrikai országokat az Idai ciklon okozta árvizek sújtják, eddig több mint kétszáz halálos áldozata van a természeti katasztrófának, és ez a szám... »

2019. március 20., szerda

Ferenc pápa második Twitter-üzenete március 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2019. március 20., szerda

A pápa részvéttáviratot küldött Alabama államba

Ferenc pápát mélyen lesújtotta a március 3-án történt természeti katasztrófa, amely emberi életeket követelt és súlyos károkat okozott az Egyesült Államokban. Az alabamai tornádók miatt legalább huszonhárman vesztették életüket.

2019. március 7., csütörtök

Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

2019. február 22., péntek

Részvéttáviratot küldött Ferenc pápa a dakkai tűzvész érintettjeinek

Ferenc pápa február 21-én részvéttáviratot küldött a Bangladesben pusztító tűzvész érintettjeinek. Az ázsiai ország fővárosában, Dakkában történt szerencsétlenségben legalább 78 ember vesztette életét, és mintegy ötvenen megsérültek.

2019. február 22., péntek

Ferenc pápa: A mi Istenünk a szívével szeret minket, nem eszmékkel

Kérnünk kell a kegyelmet, hogy sírni tudjunk a természeti csapások, az üldözöttek, a háborúk áldozatainak láttán – mondta a pápa február 19-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. Homíliájában a Szentatya az ószövetségi vízözönhöz hasonlította a mai... »

2019. február 19., kedd

Új terepjáró segíti a görögkatolikus speciális mentők munkáját

Jelentős összeget nyert a Hajdúdorogi Főegyházmegye égisze alatt működő LEGOTT Kutató Mentőcsoport az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán. A pénzből terepjárót vásárolt a speciális egység, az új járművet február 7-én áldotta meg Kocsis Fülöp... »

2019. február 12., kedd

Csak a Bibliája maradt épen a hős diáknak a kollégiumtűzben

Hősként ünneplik azt a diákot, aki menekülésre szólította fel társait a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumából a január 23-án este keletkezett tűz miatt. Borza Ferenc az Echo TV „Jó reggelt!” című műsorának január 29-i adásában idézte fel a múlt heti... »

2019. január 31., csütörtök

A pápa segélyt küld a szökőár sújtotta Indonéziába

December 22-én szökőár sújtotta Jáva és Szumátra szigetét. Több mint 16 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, az ENSZ jelenlegi adatai szerint több mint négyszázan életüket vesztették, ezerötszázan megsebesültek.

2018. december 30., vasárnap

Segélyt küld Indiába a püspöki konferencia

Az alábbiakban közöljük a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 10-én kiadott közleményét.

2018. december 10., hétfő

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató figyelmeztet: Kísérletezünk a Földdel, de nem tudjuk mi lesz a vége

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató tartott előadást a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara (PPKE JÁK) Szent II. János Pál pápa termében december 3-án. A szakember arról beszélt, hogy milyen fontos lenne tartani az éghajlat felmelegedésének másfél... »

2018. december 3., hétfő

Madassery Benvin Sebastian SVD előadása a mátészalkai iskolában – KÉPRIPORT

November 15-én a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola vendége volt az indiai származású Madassery Benvin Sebastian SVD, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója.

2018. november 20., kedd

Ferenc pápa: Mindannyiunknak számot kell adnunk életünkről!

November 18-án délben, az Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya a napi evangéliumról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy a végső időkről szóló szentírási szövegek a jelen pillanat felelős megélésére akarnak figyelmeztetni.

2018. november 18., vasárnap

Zenéből épült város – Néhány gondolat a „Treme” című sorozatról

Napjainkban olyan sok sorozat készül, hogy az gyakorlatilag már követhetetlen. Még a sorozatkedvelők – esetleg -függők – sem képesek mindegyikbe belenézni csupán azért, nehogy véletlenül elmenjenek egy igazi csemege mellett. Ennek ellenére előfordul, hogy későn értesülünk egy-egy... »

2018. november 18., vasárnap

Pro Caritate díjat kapott Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke

A szociális munka napján, november 12-én Pro Caritate díjjal tüntették ki Győri-Dani Lajost, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökét a Parlamentben.

2018. november 13., kedd

Húszévnyi károsodást szenvedett a velencei Szent Márk-bazilika egy nap alatt

„Egyetlen nap alatt húsz évet öregedett a bazilika, és ez optimista becslés” – mondta Carlo Alberto Tesserin, a velencei Szent Márk-székesegyház gondnoka október 31-én, miután rég nem tapasztalt áradást szenvedett el az északolasz település és vele az híres templom.

2018. november 1., csütörtök

tovább »