A család Isten ajándéka – Interjú Sánta Jánossal, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola lelkészével

2018 a magyar kormány döntése nyomán a családok éve volt hazánkban, amelyhez az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) rendezvénysorozattal kapcsolódott. Az év lezárultával a programok céljáról, tartalmáról kérdezte Bölönyi Gabriella, a Váci Egyházmegye sajtóreferense Sánta Jánost,... »

2019. január 21. hétfő

Rómában doktorált Czapkó Mihály

Január 15-én Rómában, a Pápai Lateráni Egyetemhez tartozó Szent Alfonz Akadémián védte meg a migráció jelenségének erkölcsteológiai megfontolásairól és javaslatairól szóló doktori értekezését Czapkó Mihály, az Egri Főegyházmegye lelkipásztora.

2019. január 18. péntek

Ferenc pápa levelet írt a huszonöt éves Pápai Életvédő Akadémiának

Január 15-én mutatták be a Szentszék Sajtótermében Ferenc pápa január 6-án kelt levelét, melyet a Pápai Életvédő Akadémiának küldött, alapításának 25. évfordulója alkalmából.

2019. január 18. péntek

A pápa kinevezte a Vatikáni Titkos Levéltár új alprefektusát

Ferenc pápa január 15-én kinevezte Paolo Viant, a Vatikáni Apostoli Könyvtár latin scriptorát és kéziratgyűjteményének igazgatóját a Vatikáni Titkos Levéltár alprefektusává.

2019. január 17. csütörtök

Megjelent Zimányi Ágnes Pauler Ákos filozófiájáról írt könyve

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg Zimányi Ágnes „Az Abszolútum jelentősége és ismeretének eredete Pauler Ákos bölcseletében” című kötete. A könyvhöz Vincze Krisztián, a PPKE Hittudományi Karának tanszékvezetője írt ajánlást.

2019. január 17. csütörtök

A nevelés az élet szolgálata – Pedagógiai továbbképzést tartottak Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Katekétikai Központja január 11–12-én negyedik alkalommal szervezett képzést „A nevelés az élet szolgálata” címmel hitoktatóknak, egyházi iskolában tanító pedagógusoknak a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai... »

2019. január 16. szerda

Portugáliában mutatták be a Görögkatolikus Metropólia oktatási és nevelési rendszerét

Január 10. és 13. között Lisszabonban rendezték meg az International School Choice and Reform című konferenciát, melynek középpontjában az iskolaválasztás kérdésköre állt.

2019. január 16. szerda

Megjelent a Teológia legfrissebb száma

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara évente két alkalommal adja közre folyóiratát, melyben jeles magyar teológusok tanulmányait adják közre. Most a 2018/3–4. számot ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2019. január 16. szerda

Együttműködés a Pázmány és a Kaliforniai Egyetem között

A bölcsészettudományi kutatási és oktatási területekre vonatkozó általános együttműködési megállapodást írt alá Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora és a Kaliforniai Egyetem (University of California, Los Angeles – UCLA) vezetősége január 11-én... »

2019. január 15. kedd

Muhari-Papp Sándor Balázs – Csókay András: Művészet és idegsebészet együtt a hitben

A kötet egyik szerzője festőművész, a másik idegsebész. Személyes megtapasztalásuk alapján vallják, hogy az imádság, a tudomány, a művészet – bár különböző területek – segítik egymást. Tudomány és művészet a hétköznapi misztika által áll együtt Jézus... »

2019. január 13. vasárnap

Az erények nyomában – Folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata

2019-ben is folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata. A cél idén is a fogalmak tisztázása, katolikus hagyományaink és kultúránk megértése, a hit és a tudás egységének helyreállítása. Az idei első előadás január 9-én volt a pécsi Magtár... »

2019. január 12. szombat

Magyar ókorkutatók Keresztelő Szent János nyomában – Vörös Győző előadása Pécsen

Vörös Győző ókorkutató, akadémikus tartott előadást január 6-án a pécsi Magtár Látogatóközpontban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, a Pécsi Egyházmegye támogatásával.

2019. január 10. csütörtök

Krakkóban esküt tett az Esterházy János boldoggáavatási perét előkészítő történészbizottság

Esküt tett a krakkói püspöki palota kápolnájában január 7-én az a magyar, szlovák, lengyel és cseh szakértőkből álló történészbizottság, amely előkészíti Esterházy János felvidéki magyar politikus boldoggáavatási perét.

2019. január 8. kedd

Borotválkozás közben bele tudott nézni a tükörbe... – Robert Spaemann halálára

December 10-én, kilencvenegy éves korában meghalt Robert Spaemann filozófus, katolikus gondolkodó. Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense, a Vigilia főszerkesztő-helyettese emlékező írását adjuk közre.

2018. december 21. péntek

Vörös Győző ókorkutató, régész tart előadást Pécsett

Különleges régészeti előadást szervez a Pécsi Egyházmegye és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat: vízkereszt napján, január 6-án 16 órától Vörös Győző ókorkutató akadémikus, régész tart előadást Pécsett, a Magtár Látogatóközpontban az általa vezetett szentföldi... »

2018. december 21. péntek

Ferenc pápa új vezetőket nevezett ki a Szentszék kommunikációs hivatalába

December 18-án Ferenc pápa Andrea Torniellit nevezte ki a kommunikációért felelős vatikáni dikasztérium kiadójának igazgatójává, Andrea Monda pedig a L’Osservatore Romano újság irányítását veszi át.

2018. december 18. kedd

Dezsőke, a Laczkó Dezső Múzeum új kabalaállata

December 6-án mutatták be a nyilvánosság előtt a piarista tanárról elnevezett veszprémi Laczkó Dezső Múzeum új kabalaállatát.

2018. december 18. kedd

Budapesten is bemutatta legújabb kiadványát a Fraknói Vilmos egyháztörténeti kutatócsoport

Róma után Budapesten is bemutatták a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport „Collectanea Studiorum et Textuum” sorozatának „Formularium Ecclesiae Strigoniensis” (Esztergomi formuláskönyv) című kötetét december 13-án a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

2018. december 15. szombat

Felavatták Jancsó Benedek mellszobrát a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

Mellszobrot avattak Jancsó Benedek pedagógus, kisebbségpolitikai és nemzetiségtörténeti szakíró emlékére december 11-én, kedden a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban, ahol egykor tanított.

2018. december 14. péntek

Párbeszédben a természettudomány és a teológia

A közelmúltban jelent meg Bagyinszki Ágoston és Mészáros Lukács szerkesztésében az Apóriák: természettudomány és teológia párbeszédben című tanulmánykötet, mely a teológus és biológus szerkesztők által koordinált ötfős egyetemi team másfél évtizedes kutatói-oktatói... »

2018. december 9. vasárnap

tovább »