Latin nyelvű kötetben is megjelentek a pápa Twitter-üzenetei

A Vatikán hivatalos nyelve a latin – olyannyira, hogy a vatikánvárosi bankautomatáknál is elsőként latinul szerepelnek a menüpontok. A Vatikáni Könyvkiadó „Brevilocquia Francisci Papae” címmel megjelentette Ferenc pápa latin nyelvű Twitter-üzeneteit.

2019. május 20., hétfő

Nemzetközi nyári egyetemet szerveztek a pécsi hittudományi főiskolán

Május 6–10-ig rendezték meg a IV. PPHF Nemzetközi Nyári Egyetemet a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán. A bioetika oktatásának módszertanával foglalkozó eseményre 15 országból érkeztek oktatók, hallgatók. A rendezvényről Horváth Sarolta és Szolnoki Barna írt beszámolót, melyet... »

2019. május 19., vasárnap

Naprághy Demeter püspökre emlékeztek Győrben

Naprághy Demeter egykori győri püspök halálának 400. évfordulója alkalmából május 16-án „Fáradozással és béketűréssel – Labore et patientia” mottóval emléknapot szerveztek a Brenner János Hittudományi Főiskolán.

2019. május 18., szombat

Kánonjogi konferenciával zárták az akadémiai évet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

A Magyar Kánonjogi Társaság idei első ülését május 14-én rendezték meg, az esemény hagyományosan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Kánonjogi Posztgraduális Intézetének akadémiai évet lezáró tudományos konferenciájához kapcsolódik.

2019. május 16., csütörtök

Krzysztof Zanussi: A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást

A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást, ma már tudjuk, hogy a misztériumok, rejtélyek léteznek – hangsúlyozta az MTI-nek Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, forgatókönyvíró, akinek „Éter” című új filmjét május 16-tól vetítik a magyar mozikban.

2019. május 16., csütörtök

Közép- és kelet-európai katolikus egyetemek konferenciája Esztergomban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) „Fenntarthatóság – a társadalmi, jogi, politikai és emberi környezet alapján” címmel május 10. és 12. között Esztergomban, immár harmadik alkalommal rendezte meg a közép- és kelet-európai katolikus egyetemek 2003-ban létrehozott... »

2019. május 14., kedd

Konferenciát rendeztek az 1444-es várnai csata évfordulója alkalmából

„Várna, a kereszténység védőpajzsa” címmel konferenciát rendeztek a várnai csata 575. évfordulója alkalmából az Országház felsőházi üléstermében április 25-én.

2019. május 13., hétfő

Hittudományi posztdoktori konferenciát tartottak a Pázmányon

Posztdoktori konferenciát tartottak május 9-én, csütörtökön délelőtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán (PPKE HTK).

2019. május 11., szombat

Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója a Szent István Könyvhét újdonságairól

A Szent István Társulat 27. alkalommal rendezi meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb seregszemléjét május 13. és 18. között. A budapesti Ferenciek terén 29 könyvkiadó közel 7 ezer kiadvánnyal, köztük 53 könyvheti újdonsággal várja az olvasókat. Farkas Olivér... »

2019. május 11., szombat

A jubiláló Pápai Biblikus Intézet képviselőit fogadta a pápa

Ferenc pápa május 9-én fogadta a Pápai Biblikus Intézet négyszáz képviselőjét, akik nemzetközi vallásközi konferencia keretében ünnepelték Rómában az intézmény létrejöttének 110. évfordulóját.

2019. május 9., csütörtök

18. századi kéziratos kántor- és zarándokkönyvet mutattak be Kalocsán

Feltehetően a 18. század végétől több mint hetven éven át vezetett bátyai eredetű, kéziratos kántor- és zarándokkönyvet mutattak be május 8-án Kalocsán – közölte az MTI.

2019. május 9., csütörtök

Erdélyi szociális testvér is van az MTA új tagjai között

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választotta Gábor Csilla irodalomtörténészt, egyetemi tanárt, a kolozsvári Szociális Testvérek Társaságának tagját.

2019. május 8., szerda

A Gál Ferenc Főiskolán rendezték meg a roma szakkollégiumok országos konferenciáját

„Magam mondom el!” címmel rendezték meg május 3-án a Roma Szakkollégiumok Országos Tudományos, Ismeretterjesztő Konferenciáját Szegeden, a Gál Ferenc Főiskolán.

2019. május 8., szerda

Meghalt John Lukacs történész

Kilencvenöt éves korában meghalt John Lukacs Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai történész, író.

2019. május 7., kedd

Pécsett mutattuk be az „Imádság ködben” című kötetünket

A pécsi Magtár Látogatóközpontban mutattuk be május 3-án Hans Joas és Robert Spaemann Imádság ködben című kötetét. Az eseményen jelen volt Udvardy György pécsi megyéspüspök is.

2019. május 6., hétfő

Dér Katalin: A Biblia olvasása

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. A Kairosz Kiadónál immár másodszor megjelent könyvében a bibliai nyelvezet és az azt formáló gondolkodásmód sajátosságairól elmélkedik.

2019. május 4., szombat

Teremtésvédelmi kalendárium – Globális megállapodás a természetért

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben.

2019. május 3., péntek

Így még sohasem láttad a kassai vértanúkat

Április 30-án Kassán, a teológiai fakultás három szent kassai vértanú nevét viselő aulájában ünnepélyesen bemutatták Körösi Márk, esztergomi kanonok, Pongrácz István és Grodziecki (Grodecz) Menyhért jezsuiták rekonstruált arcképét.

2019. április 30., kedd

520 éve jelent meg a Pécsi Misekönyv második kiadása

Liturgikus és humanista művekre az első budai nyomda 1473-ban történt megszűnése után is szükség volt a Magyar Királyság területén, főként mivel I. Mátyás király (1458–1490) 1477-ben elrendelte a magyar egyházmegyék számára a misekönyvek és breviáriumok kiadását.

2019. április 28., vasárnap

Fejérdy András történész: A kommunista ideológiában kódolva van a terror az egyházakkal szemben

A közelmúltban a Károli Gáspár Református Egyetemen rendeztek konferenciát a Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról. Az esemény egyik szervezőjével és előadójával, Fejérdy András történésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensével beszélgettünk.

2019. április 27., szombat

tovább »