Ferenc pápa a Ratzinger-díj átadásán: A teológiát és a művészetet a Lélek ereje hassa át

November 17-én, szombaton a vatikáni Kelemen-teremben adták át a Joseph Ratziner-XVI. Benedek vatikáni alapítvány díját az idei két kitüntetettnek: Marianne Schlosser osztrák teológusnőnek és Mario Botta svájci építésznek.

2018. november 18. vasárnap

Dolhai Lajos két új könyve az Eucharisztiáról

A Szent István Társulatnál megjelent Az Eucharisztia teológiája című könyvből az Eucharisztia teológiáját és liturgikus teológiai vonatkozásait ismerheti meg, a Jel Kiadó gondozta Csúcs és forrás kötetben pedig az Oltáriszentséggel és a szentmisével kapcsolatos 52 kérdést és... »

2018. november 17. szombat

A harmóniakeresés iskolája – György László a gazdaság, a kultúra és az élet egyensúlyairól

Legyen szó gazdasági szakértőként adott tévéinterjúkról, egyetemi órákról vagy hétköznapi, civilben folytatott beszélgetésekről, György Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkárának „hangvétele”... »

2018. november 17. szombat

Krisztus katonája – Szombathelyen is bemutatták Sághy Marianne Szent Mártonról szóló könyvét

A nemrég elhunyt Sághy Marianne „Szent Márton – Krisztus katonája” című könyvét november 12-én Szombathelyen, a szent szülőhelyén is bemutatták.

2018. november 17. szombat

Isten szent törvénye volt a pécsi szabadegyetemen témája

Szent II. János Pál pápa „Evangelium vitae” kezdetű enciklikája nyomán Isten szent törvényéről értekeztek a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadói november 14-én a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

2018. november 16. péntek

Hamvas Béla és a hely szelleme – Szakmai nap a váci Apor Vilmos-főiskolán

Hamvas Béla halálának ötvenedik évfordulója alkalmából „A genius loci” (a hely szelleme) címmel műhelykonferenciát és pedagógiai szakmódszertani továbbképzést tartottak október 12–13-án a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán.

2018. november 16. péntek

Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító

Nagy Szent Albert („Albertus Magnus”) életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, november 15-én.

2018. november 15. csütörtök

Digitálisan is elérhetők az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódextöredékei

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár digitalizációjának keretében immár valamennyi, az intézményben őrzött kódextöredék hozzáférhetővé vált a könyvtár honlapján.

2018. november 14. szerda

Szent Márton tiszteletére rendeztek konferenciát Tours-ban

Másodszor rendeztek nemzetközi konferenciát Szent Márton tiszteletére a tours-i Szent Márton-bazilika Szent Klotild termében november 3-án. A Szent Márton tanulmányi napok keretében tartott találkozóról Tóth Ferenc, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának munkatársa írt... »

2018. november 13. kedd

Szolgáljátok az emberiséget! – A Szentatya a Pápai Tudományos Akadémia tagjait fogadta

Ferenc pápa november 12-én, hétfőn fél egykor a konzisztóriumi teremben találkozott a Pápai Tudományos Akadémia közgyűlésének mintegy nyolcvan résztvevőjével.

2018. november 12. hétfő

Rejt még titkokat Százd páratlan temploma

A felvidéki Százd Szent Miklós-templomának szentélyfreskói az Anjou-kor legértékesebb mesterművei közé tartoznak a Kárpát-medencében, de a hajó is rejthet meglepetéseket. A templomon belüli régészeti feltárás pedig még mindig várat magára – írja a Műemlékem.hu magazin.

2018. november 11. vasárnap

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 10-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2018. november 10. szombat

A teológia élni tanít – 25 éves a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja

November 8-án ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a Győri Hittudományi Főiskola (GYHF) Szombathelyi Képzési Központja. Az ünnepség keretében megáldották az intézménynek helyet adó épület belső, felújított terét.

2018. november 10. szombat

Rómában mutatta be legújabb kiadványát a Fraknói Vilmos egyháztörténeti kutatócsoport

Rómában mutatták be november 7-én az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport legújabb kiadványát, a Formularium Ecclesiae Strigoniensist. A kötet közreadói Erdő Péter bíboros, valamint Szovák Kornél és Tusor Péter történészek, egyetemi docensek.

2018. november 9. péntek

Nemcsak hogyan, de hol? – Piarista konferencia a pedagógia új útjairól és tereiről

Konferenciát rendeztek november 6-án a piaristák „Új pedagógiák terei, új terek pedagógiái” címmel Budapesten, a tartományfőnökség Duna-parti épületében.

2018. november 7. szerda

Egyedülálló kódexkiállítás nyílt a budai várban – A Vatikáni Könyvtár egyik ritkasága is látható

Új szempontból vizsgálja Mátyás király legendás könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár november 5-én megnyílt kiállítása. „A Corvina könyvtár budai műhelye” című tárlat a Budán készült kódexek történetét mutatja be. A megnyitón jelen volt Michael August Blume... »

2018. november 5. hétfő

Szoros együttműködés a PPKE és az amerikai Notre Dame Egyetem között műszaki és informatikai téren

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem (UND) kétéves szakmai egyeztetési folyamat eredményeként a műszaki és informatikai tudományok területét magába foglaló, magasabb szintű és szélesebb körű együttműködést készített elő.... »

2018. november 5. hétfő

Belső világunk és az információrobbanás hatásai – Freund Tamás agykutató előadása

Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja tartott előadást október 18-án a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatának keretében a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

2018. november 4. vasárnap

Szuromi Szabolcs előadást tartott a fenntartható fejlődést vizsgáló amerikai tudományos konferencián

November 1-jén és 2-án tartották Pittsburgh-ben a „Fenntartható fejlődés céljai – műszaki és mérnöki kihívások” című konferenciát, amelyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem küldöttsége is részt vett.

2018. november 3. szombat

Az ember képes arra, hogy fölé emelkedjen saját magának – Korzenszky Richárd Székesfehérváron

A holisztikus emberképről, azaz a teljességre, az egészre törekvő, a világot egységben, összefüggéseiben láttató szemléletről tartott vetített képes előadást október 16-án a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban a Katolikus Kultúra Napjai keretében... »

2018. november 2. péntek

tovább »