Hargita megye tanácsa: „Itt az alkalom, hogy megmutassuk hitünket, vendégszeretetünket”

A csíksomlyói pápalátogatás szervezői arra kérik a helyi lakosságot, hogy a látogatás idején biztosítsanak szállást a zarándokoknak; a kereskedelmi szálláshelyek már javarészt foglaltak – a Hargita megyei tanács felhívása a február 8-án Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón... »

2019. február 11. hétfő

Szűz Mária lourdes-i jelenése – A betegek világnapja

1858. február 11-én a Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya.

2019. február 11. hétfő

Szent Balázs ünnepe a Szent Balázs-hegyen

Szabadtéri szentmisével ünnepelték Szent Balázs püspök napját február 2-án a balatoncsicsói Szent Balázs-hegyen lévő Árpád-kori templomromnál.

2019. február 8. péntek

Jakubinyi György üzenete a csíksomlyói pápalátogatásról: „Figyeljenek arra, amit a Szentatya mond”

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Jakubinyi György gyulafehérvári érseket kérdezte a Krónika erdélyi magyar napilap.

2019. február 7. csütörtök

Amikor a telefonok is elnémultak – Helyszíni magyar olvasói levél az abu-dzabi pápai miséről

2019. február 3. és 5. között Ferenc pápa Abu-Dzabiba utazott, hogy nemzetközi vallásközi találkozón vegyen részt és találkozzon a helyi keresztényekkel. Török Tímea, Dubajban élő olvasónk – aki családjával részt vett Arábia első pápai szentmiséjén – beszámolóját... »

2019. február 5. kedd

Mária-köszöntés Gyertyaszentelő Boldogasszony napján Csíksomlyón

Ünnepi szentmisét tartottak február 2-án a csíksomlyói Mária-kegyhelyen: egyrészt elsőszombatot, másrészt Gyertyaszentelő Boldogasszony napját ünnepelték a hívek.

2019. február 5. kedd

Fogadalomtételt ünnepeltek a domonkos nővérek a budakeszi konventben

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a megszentelt élet napján szentmise keretében tette le első fogadalmát a soproni származású Hillebrand Barbara Ágota domonkos nővér a budakeszi Sziénai Szent Katalin Konventben.

2019. február 5. kedd

Gyertyát készítettek a mezőnyárádi iskolások

A Boldog Sándor István István Katolikus Általános Iskola junior karitászos tanulói Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére készülve gyertyát öntöttek és díszítettek az iskolában.

2019. február 5. kedd

A megszentelt élet ünnepe a külhoni magyar egyházmegyékben

Szent II. János Pál pápa február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet ünnepévé nevezte ki: ezen a napon az egész világegyházban hálát adnak Istennek a szerzetesi hivatásokért. Így tettek a határon túli magyar egyházmegyékben is.

2019. február 5. kedd

A megszentelt élet napja egyházmegyéinkben

Február 2-án ünnepli az Egyház Urunk bemutatását a templomban. Gyertyaszentelő Boldogasszonyt 1997-ben nyilvánította a megszentelt élet napjává Szent II. János Pál pápa.

2019. február 4. hétfő

Don Bosco-búcsút ünnepelt a nagybányai Krisztus Király-plébánia

Szentségimádás előzte meg január 31-én a Don Bosco-búcsút a nagybányai, veresvízi Krisztus Király-templomban, mely szalézi gyökerei miatt őrzi a szent tiszteletét. A szentmise főcelebránsa Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök volt.

2019. február 4. hétfő

Barátság, szeretet, a végtelen Úrnak pedig tisztelet – Ünnep a Havanna-lakótelepen

A fővárosi Havanna-lakótelepen található Szent László plébánia felújított templomát áldotta meg Erdő Péter bíboros, prímás február 3-án. Ezt követően a főpásztor Gábor Elemér plébániai kormányzóval, illetve a környék papjaival szentmisét mutatott be, melynek végén a hívek... »

2019. február 3. vasárnap

Krisztus világosságában járni – Görögkatolikus papszentelést ünnepeltek Nyíregyházán

„Krisztus világosságában járni, s ezt a világosságot másoknak megmutatni, átadni: ez a pap feladata” – mondta prédikációjában Szocska A. Ábel megyéspüspök a nyíregyháza-kertvárosi görögkatolikus Szent Kereszt felmagasztalása templomban, ahol február 2-án pappá szentelte ifj.... »

2019. február 3. vasárnap

Ferenc pápa: A megszentelt élet prófétai hang, mely azt mondja: „Isten elég, minden más elmúlik”

Február 2-án este az Úr bemutatásának ünnepén a Szentatya a megszentelt személyekkel együtt mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában. Beszédében a találkozás, a hívás, a látás és a dicsőítés fogalmait körüljárva világított rá a megszentelt élt mai szerepére az... »

2019. február 3. vasárnap

A pápa virágot ajándékozott a Vatikánban szolgáló szerzetesnőknek

Folytatva a hagyományt, Ferenc pápa idén is a figyelmes szeretet jelét küldte a Vatikánban szolgálatot teljesítő szerzetesnővéreknek a megszentelt élet napján, február 2-án.

2019. február 2. szombat

„Biztos oltalom szerelmed”– Ihletett imaest a megszentelt élet világnapjának előestéjén

Gyertyaszentelő Boldogasszony, Urunk bemutatása és a megszentelt élet világnapja előestéjén, február 1-jén imaest volt a budapesti Örökimádás-templomban. Némi újítással: idén egy házaspár is beszélt a hivatásáról, és az egyedülállók (meg az ő hivatásuk-hivatásaik) is... »

2019. február 2. szombat

Házszentelést ünnepeltek a kaposvári tűzoltók

Varga László kaposvári megyéspüspök szentelte meg február 1-jén a kaposvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság épületét, majd megáldotta a katasztrófavédelem dolgozóit és szolgálati járműveiket.

2019. február 2. szombat

Urunk bemutatása – Gyertyaszentelő Boldogasszony

A mai ünnepen arra emlékezünk, hogy Szűz Mária, negyven nappal Jézus születése után, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.

2019. február 2. szombat

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe: Az üdvösség titkának ünneplésében Krisztussal találkozunk

Az alábbiakban Kovács Zoltán rektor, mariológus írását tesszük közzé Urunk bemutatása, magyar népi nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről.

2019. február 2. szombat

Életükkel világoskodtak – A három szent főpapot ünnepelték a görögkatolikusok

A három szent főpap (Aranyszájú Szent János, Nagy Szent Bazil és Nazianzi Szent Gergely) ünnepe volt január 30-án a görögkatolikus egyházban. Papp Zoltán atya gondolatait adjuk közre.

2019. január 31. csütörtök

tovább »