A szőlőtő biztonsága – Avilai Szent Teréz mai üzenetei

Október 14-én, vasárnap tartották a budapest-terézvárosi templom búcsúját. A szertartáson Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök az ima és a szeretetgyakorlás egységére, összekapcsolására buzdított prédikációjában.

13:40

A Messiás a liturgikus évben – Megjelent a Váci Egyházmegye tankönyvsorozatának legújabb kötete

„A Messiás a liturgikus évben” című hittankönyvsorozat negyedik kötete szeptemberben jelent meg a Váci Egyházmegye kiadásában.

09:50

December 8-án szentelik püspökké Mohos Gábort

Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A püspökszenteléssel kapcsolatos információkat az alábbiakban olvashatják.

2018. október 12. péntek

Felújított templomokat áldottak meg Zalában

Szeptember 30-án Márfi Gyula veszprémi érsek megáldotta a Zala megyei Sárhida megújult templomát, valamint a szomszédos település, Bak templomának új ólomüveg ablakait.

2018. október 11. csütörtök

Harangszentelés Egyházaskeszőn

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábriel és Szent Rafael főangyalok ünnepén szentmise keretében áldotta meg a temető lélekharangját a Veszprém megyei Egyházaskeszőn.

2018. október 11. csütörtök

Papi rekollekcióval és szentmisével ünnepelték Magyarok Nagyasszonyát Győrben

Magyarok Nagyasszonyának ünnepén, október 8-án délelőtt a Nagyboldogasszony-székesegyházban gyűlt össze a Győri Egyházmegye papsága lelki továbbképzésre. Az ünnep délután főpásztori szentmisével folytatódott, melyet Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke mutatott... »

2018. október 10. szerda

Amilyen az imádság, olyan az élet – Szent Ferencet ünnepelték Tusnádon

A nagytusnádi templomban október 4-én délután ünnepelték a Szent Ferenc-napi búcsút. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Pál Vilmos Barna alcsíki-kászoni főesperes, csíkszentgyörgyi plébános volt.

2018. október 9. kedd

Az idősek világnapja alkalmából mutatott be szentmisét Schönberger Jenő püspök

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye kórházpasztorációs irodája idén is a szentmisében való közös ünneplésre, erőgyűjtésre hívta az időseket világnapjuk alkalmából. A szatmárnémeti székesegyházban október 6-án Schönberger Jenő megyéspüspök mutatott be szentmisét.

2018. október 9. kedd

A Szűzanya népe vagyunk – Magyar ünnep a Szent Péter-bazilikában

Magyarok Nagyasszonya ünnepén szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilika katedra-oltáránál Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottságának elnöke.

2018. október 8. hétfő

Szlovák vendégszónok a Szent Mihály-búcsún Egerben

Az egri bazilika Szent Mihály-búcsúját szeptember 30-án tartották. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Štefan Sečka szepesi püspök volt.

2018. október 8. hétfő

Megújult a csornai premontreiek konventkápolnája

Szeptember 29-én, az apátság védőszentje, Szent Mihály főangyal ünnepén Fazakas Márton apát megáldotta a Csornai Premontrei Apátság felújított konventkápolnáját.

2018. október 8. hétfő

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya

Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. A külön ünnepet XIII. Leó pápa engedélyezte népünk számára.

2018. október 8. hétfő

Rózsafüzér Királynője

Október a rózsafüzér hónapja egyházunkban, október 7. Rózsafüzér Királynője (Regina Rosarii), az „Olvasós Boldogasszony” emléknapja: hálaünnep Mária közbenjárásáért, Isten segítségéért.

2018. október 7. vasárnap

Kettős ünnep Lisieux-i Szent Teréz liturgikus emléknapján Arad-Ségában

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök 22 paptestvér koncelebrálásával október 1-jén, a Lisieux-i Szent Teréz tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepén Arad-Ségában hálaadó szentmisét mutatott be a 25 éve épült templomtoronyért és plébániaközpontért.

2018. október 6. szombat

A lazarista rend alapítójára emlékeztek Nagyváradon

A lazarista rend és a vincés család alapításának ünnepén, szeptember 27-én, Páli Szent Vince liturgikus emléknapján a nagyváradi Katalin-telepi plébániatemplomban Barta Szabolcs tartományfőnök mutatott be szentmisét.

2018. október 4. csütörtök

Püspöki aranymisét ünnepeltek a marosszentgyörgyi kármelita kolostorban

Lisieux-i Szent Teréz liturgikus emléknapján, október elsején Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke hálaadó szentmisét mutatott be a marosszentgyörgyi kármelita kolostorban.

2018. október 3. szerda

Ferencesek üzenete Szent Ferenc ünnepére

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány a következő gondolatokkal készül október 4-re, Assisi Szent Ferenc ünnepére.

2018. október 3. szerda

Ferenc pápa: Az angyal iránytű, aki segít előrehaladni

A szent őrzőangyalok liturgikus ünnepén, október 2-án Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában az őrangyalok szerepéről szólt, akik életünket kísérik, óvják, irányt mutatnak, és Isten felé vezetnek minket.

2018. október 2. kedd

Dobszay Benedek: „Az Úristent imádjuk, aki megteremtette őt, és elvezette az életszentségre”

A ferences közösségek október 3-án emlékeznek meg rendalapítójuk boldog haláláról. A szent ünnepének (október 4.) előestéjén a világ valamennyi ferences templomában a tranzitus szertartásával idézik fel Assisi Szent Ferenc átköltözését a mennyei Atya dicsőségébe.

2018. október 1. hétfő

Legyetek emberközeliek! – Kettős ünnep Gyulafehérváron

A gyulafehérvári székesegyház búcsúját, amely egyben a helyi papnevelő intézet Veni Sancte szentmiséje is, hagyományosan szeptember 29-én tartották. Számos zarándok jelenlétében Jakubinyi György érsek Tamás József segédpüspökkel és a főegyházmegye papjaival együtt mutatott be... »

2018. október 1. hétfő

tovább »