Békét építeni konkrét munka – Templomot szenteltek a délvidéki Zentán

Szeptember 11-én, a zentai csata 320. évfordulóján szentelték fel a zentai Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomot, Pénzes János bácskai, szabadkai püspök és Német László nagybecskereki püspök vezetésével. Az alábbiakban a nagybecskereki megyés főpásztor homíliáját... »

2017. szeptember 20. szerda

Keresztet állítottak a nyíregyházi Rókahegyen

Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó áldotta meg szeptember 10-én azt a keresztet, amely közös összefogásból épült fel a nyíregyházi Rókahegy görögkatolikus kápolnája előtt.

2017. szeptember 19. kedd

Hűség az igazsághoz – Megkezdődött a Pázmány-egyetem akadémiai éve

A hagyományokhoz híven Veni Sanctéval kezdődött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2017/18-as akadémiai éve. Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem rektor szeptember 17-én az Egyetemi templomban mutatta be a szentmisét. Az alábbiakban az ott elhangzott homíliát olvashatják.

2017. szeptember 19. kedd

Harmincéves a pünkösdfürdői Boldog Özséb-templom

A Budapest III. kerületében lévő, pünkösdfürdői Boldog Özséb-templomot 1987-ben szentelték fel. A szentelés harmincadik évfordulóján jubileumi ünnepséget rendeztek, amelynek keretében Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét.

2017. szeptember 18. hétfő

Megújult a mányi templom

Szeptember 14-én püspöki szentmisével ünnepelték a 230 éve felszentelt mányi katolikus templom megújulását. A renoválási munkálatok a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepére, a templom búcsújára fejeződtek be a Fejér megyei településen.

2017. szeptember 18. hétfő

Az Eucharisztia ünneplése 8.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2017. szeptember 17. vasárnap

Ferenc pápa: Szemléljük a Fájdalmas Szűzanyát, a kereszten győzedelmeskedő Jézus édesanyját!

Szeptember 15-én, pénteken a pápa a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén a kereszt tövénél álló Fájdalmas Szűzanyáról elmélkedett, akinek ma tartja liturgikus emléknapját az Egyház.

2017. szeptember 15. péntek

Zeneiskolások koncertje a muzslyai templom búcsúünnepén

Szűz Mária szent neve ünnepe a muzslyai templom búcsúja is. E jeles nap alkalmából szeptember 12.én a nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskola muzslyai diákjai és tanárai közös koncertet adtak a templomban – tájékoztatott Jenován Flórián.

2017. szeptember 15. péntek

A Fájdalmas Szűzanya

Szeptember 15. a Fájdalmas Szűzanya (Hétfájdalmú Szűz) emléknapja Egyházunkban. A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódik, liturgikus ünneplését először a szervita rendnek engedélyezték, majd VII. Piusz pápa terjesztette ki az egész egyházra.

2017. szeptember 15. péntek

Ferenc pápa arra hív, hogy a kereszt szempontjából tekintsünk minden fájdalomra

A Szentatya szeptember 13-án, a szerdai általános kihallgatás végén a különböző nyelvű hívek csoportjait – közöttük a magyar zarándokokat – köszöntve emlékeztetett arra, hogy az Egyház szeptember 14-én a Szent Kereszt felmagasztalását ünnepli.

2017. szeptember 14. csütörtök

A Szent Kereszt felmagasztalása

Szeptember 14-én a Szent Kereszt felmagasztalását ünnepli Egyházunk.

2017. szeptember 14. csütörtök

Templombúcsút és elszármazottak találkozóját tartottak Timárban

A Timári Görögkatolius Egyházközség és a Vidék Kincse Egyesület együttműködésének eredményeként szeptember 3-án újra megrendezték a templombúcsút követő Hazaváró fesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timárban.

2017. szeptember 12. kedd

Szűz Mária szent neve

Szeptember 12-én a magyar és a német nyelvterületen a Boldogságos Szűz Mária neve napját tartjuk. Az ünnepet Boldog XI. Ince pápa rendelte el annak emlékére, hogy 1683-ban a keresztény seregek megfutamították a Bécset ostromló török hadsereget.

2017. szeptember 12. kedd

Mária neve napi búcsút ünnepeltek Vasváron

Szeptember 10-én a Szombathelyi Egyházmegye ismert búcsújáró helyén, Vasváron köszöntötte a Szűzanyát helyi hívek és zarándokok sokasága.

2017. szeptember 12. kedd

„Megújulás a gyökereknél” – Egyházmegyei zarándoklat Szentjobbon

Kisboldogasszony ünnepén, Szűz Mária születésnapján, 2017. szeptember 10-én a nagyváradi egyházmegye hívei Szentjobbon gyűltek össze, hogy hálát adjanak, és kérjék a Szűzanya további oltalmát. Az ünnepi szabadtéri szentmise főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek... »

2017. szeptember 12. kedd

Kisboldogasszony-napi búcsút tartottak Máriapócson

Szeptember 10-én tartották a máriapócsi nemzeti kegyhelyen a Kisboldogasszony-napi búcsút. Az ünnepi hétvége csúcspontja a vasárnapi Szent Liturgia volt. A szertartást Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezette.

2017. szeptember 11. hétfő

Háromszáz elsőáldozó zarándokolt el a bodajki Segítő Szűzanyához

Kétnapos búcsúra gyűltek össze a Székesfehérvári Egyházmegye elsőáldozói szüleik és hitoktatóik kíséretében szeptember 9-én és 10-én a bodajki kegyhelyen. Az ünnepi szentmise mellett keresztúton és éjszakai virrasztáson is részt vehettek a gyermekek.

2017. szeptember 11. hétfő

Megalakult a Szeretetláng Mozgalom első szerzetesi közössége

Hivatalosan is megalakult a Szeretetláng Mozgalom első szerzetesi közössége az ausztriai Aflenzben szeptember 8-án, Szűz Mária születésének ünnepén. A közösség hat fővel: négy nővel és két férfival kezdte meg munkáját.

2017. szeptember 11. hétfő

Veni Sanctére gyűltek össze a katolikus egyetemisták Budapesten

Katolikus egyetemisták Veni Sanctéja, tanévkezdő szentmiséje volt szeptember 10-én, vasárnap a budai Magyar Szentek templomában. Együtt miséztek: Écsy Gábor plébános, Jaczkó Sándor budapesti görögkatolikus helynök és Pákozdi István egyetemi lelkész.

2017. szeptember 11. hétfő

Szűz Mária születése – Kisboldogasszony

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony (népi elnevezése: Kisasszony) napján Egyházunk Szűz Mária születésnapját (Nativitas Beatae Mariae Virginis) ünnepli.

2017. szeptember 8. péntek

tovább »