A vallásközi párbeszéd jegyében palesztin delegációt fogadott a pápa

Ferenc pápa december 6-án kihallgatáson fogadta a palesztin vallási vezetőkkel folytatott párbeszéd felelős bizottságának tagjait.

2017. december 8. péntek

A boszniai miniszterelnököt fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa december 7-én fogadta kihallgatáson Denis Zvizdićet, Bosznia-Hercegovina miniszterelnökét és kíséretét. A politikus a pápai audienciát követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Antoine Camilleri prelátussal, az államközi kapcsolatok... »

2017. december 8. péntek

„Akkor én sírtam” – Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőgép fedélzetén, visszaúton Bangladesből

December 2-án, hatnapos mianmari és bangladesi látogatásáról hazatérőben a Szentatya ismét válaszolt a vele utazó újságírók kérdéseire. A sajtótájékoztató fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 7. csütörtök

Ferenc pápa találkozott a bangladesi püspökökkel

December 1-jén a pápa találkozott a bangladesi püspökökkel a dakkai érsekség épületében.

2017. december 1. péntek

Ferenc pápa vallási vezetőkkel találkozott Dakkában

A pápa bangladesi látogatása jelentős pillanatának nevezte a vallásközi és ökumenikus találkozót, amelyet a békéért tartottak december 1-jén délután a főváros érsekségén. Jelen voltak a muszlim, a hindu, a buddhista vallások és a keresztény felekezetek képviselői.

2017. december 1. péntek

Ferenc pápa Dakkában: őszinte párbeszéd és a sokszínűség tiszteletben tartása

November 30-án este a dakkai elnöki palotában az egységről, a mianmari menekültekről, a vallásközi párbeszédről és a katolikusok szerepéről szólt Ferenc pápa a diplomáciai testülethez, valamint a politikai élet és a civil társadalom képviselőihez intézett beszédében.

2017. november 30. csütörtök

Ferenc pápa homíliája Rangunban: Krisztus sebeiben találjuk meg minden gyógyulás forrását

Apostoli útjának első nagy, nyilvános szentmiséjét november 29-én a mianmari Rangunban mutatta be a Szentatya. Mintegy százötvenezer hívő előtt elmondott beszédében a kiengesztelődés fontosságát, a harag és az erőszak elutasítását hangsúlyozta. Homíliáját teljes terjedelmében... »

2017. november 29. szerda

Ferenc pápa a mianmari püspökökhöz: Gyógyítsátok a megosztottság sebeit!

November 29-én Ferenc pápa napi programja zárásaként találkozott a mianmari katolikus püspöki konferencia huszonkét tagjával a ranguni érsekségen. Beszédében három témát járt körül: a társadalmi sebek gyógyítása, a lelkipásztori kísérés és a prófétai küldetés.

2017. november 29. szerda

Ferenc pápa Mianmarban a buddhista szerzetesekhez: Együtt kínáljuk fel a remény szavát

Ferenc pápa november 29-én, szerda délután Rangunban, a Kaba Aye- (Világbéke) pagodában találkozott a szangha (buddhista szerzetesek közössége) legfőbb tanácsának tagjaival. Ferenc pápát az ország vallásügyi minisztere köszöntötte a szentélyben.

2017. november 29. szerda

Ferenc pápa Mianmar vezetőihez: Építsétek a békét az emberi jogok tiszteletben tartásával

Ferenc pápa november 28-án, kedden Rangunból Nepjidába, Mianmar fővárosába repült, ahol találkozott az államfővel, majd az ország politikai és társadalmi vezetőivel.

2017. november 28. kedd

Mauro Longhi II. János Pál látomásairól: invázió, Európa jövője és Bush elnöknek mondott szavai

Mauro Longhi, az Opus Dei prelátusa egy rendezvényen II. János Pállal kapcsolatos emlékeiről beszélt. Minderről tudomása és engedélye nélkül filmfelvétel készült, melyet – szintén jóváhagyása nélkül – közzétettek a YouTube videómegosztó portálon.

2017. november 27. hétfő

Böjte Csaba az erdélyi katolikusok legféltettebb kincsét vitte Egyiptomba

Egyiptomban tartózkodik Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita és Hölvényi György európai parlamenti képviselő. Azért utaztak ki, hogy találkozzanak a helyi kopt közösséggel és vezetőikkel, illetve hogy segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetben lévő keresztényeknek.

2017. november 24. péntek

Ferenc pápa találkozik Bangladesben az üldözött rohingjákkal

Ferenc pápa hamarosan találkozik a muszlim rohingja kisebbség tagjaival – jelentette be Greg Burke szentszéki szóvivő az egyházfő november 26. és december 2. között Mianmarban és Bangladesben esedékes apostoli látogatásának sajtótájékoztatóján a Vatikánban november 22-én.

2017. november 24. péntek

Történelmi jelentőségű egyetemi program indult Bosznia-Hercegovinában

Az idén ősszel kezdődött szarajevói mesterképzésben katolikus, iszlám és ortodox teológiai szemináriumok vesznek részt; középpontjában a vallásközi kapcsolatok, a béke építése és a kiengesztelődés áll.

2017. november 20. hétfő

Raï pátriárka történelmi látogatása Szaúd-Arábiában

Bechara Boutros Raï maronita pátriárka, bíboros november 14-i szaúdi látogatását sok szempontból történelmi jelentőségűnek tartják, és úgy tűnik, máris kézzelfogható gyümölcsöket termett.

2017. november 16. csütörtök

Több vallásból nem lehet egyet összegyúrni – Párbeszéd az iszlámról a Sapientián

„Párbeszéd az iszlámról” címmel tartott november 14-én előadást a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán Gyöngyösi Csilla iszlámkutató a napokban megjelenő „Allahot kerestem, Jézusra találtam” című kötetről, amelynek szaklektora volt.

2017. november 15. szerda

A kereszténység és a világvallások – Neves teológusok tartottak előadást Pécsen

A kereszténység és a világvallások kapcsolatának teológiai kérdéseiről szerveztek tudományos konferenciát november 7-én a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán.

2017. november 13. hétfő

A vallás korunk mentőöve – Ferenc pápa fogadta a kairói al-Azhar szunnita központ főimámját

November 7-én Ferenc pápa a vatikáni VI. Pál teremben fogadta Ahmad et-Tajjeb professzort, a kairói al-Azhar mecset és egyetem főimámját, a szunnita iszlám legmagasabb rangú vallási elöljáróját. Az audienciát követően együtt ebédeltek a Szent Márta-házban.

2017. november 8. szerda

„Mindenkiben Jézust akarom látni” – Az egyetemes testvériség álma és valósága a Fokoláre mozgalomban

November 4-én a Fokoláre mozgalom mutatkozott be a VI. Keresztény Film- és Könyvnapok vendégeként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

2017. november 5. vasárnap

Krisztus vértanúi és az iszlám barátai – Boldoggá avatják a tibhirine-i trappista szerzeteseket?

1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka terroristák egy csoportja az algériai tibhirine-i trappista monostor kilenc szerzetese közül elrabolt hetet, akiket később kivégeztek. Az Emberek és istenek című filmből ismert szerzetesek boldoggá avatásáról kérdezték Thomas Georgeont, ügyük... »

2017. november 4. szombat

tovább »