Cantalamessa második nagyböjti prédikációja a Vatikánban: Szívünk rejtekében találkozunk Istennel

„Szállj magadba, térj vissza magadhoz” címmel tartotta meg Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka második nagyböjti elmélkedését március 22-én az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában.

2019. március 23., szombat

Új boldogokkal és tiszteletre méltó személyekkel gazdagodik a világegyház

Ferenc pápa március 19-én magánkihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencián jóváhagyta új dekrétumok közzétételét kilenc új boldogra és öt tiszteletre méltó személyre vonatkozóan.

2019. március 22., péntek

A máltai államfőt fogadta a pápa

Ferenc pápa március 21-én fogadta Marie Louise Coleiro Preca asszonyt, Málta elnökét. A politikus ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Antoine Camilleri prelátussal, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárhelyettesével.

2019. március 22., péntek

Negyven napra eltávolítják a faburkolatot a római Szent Lépcsőről

A Scala Santa az egyik legkeresettebb zarándokcélpont Rómában – jóllehet a Jeruzsálemből származó lépcsősort háromszáz éve faburkolat fedi. Április 11-étől negyven napon át kivételes lehetőség kínálkozik: a hívek láthatják s megérinthetik a márványlapokat, amelyeken Jézus... »

2019. március 20., szerda

Ferenc pápa köszönetet mondott az aricciai nagyböjti lelkigyakorlatért

Március 15-én, pénteken ért véget a pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlata a Róma-közeli Aricciában, az Isteni Mester lelkigyakorlatos házban. A Szentatya köszönetet mondott a firenzei San Miniato bencés apátság elöljárójának, aki az elmélkedéseket tartotta.

2019. március 19., kedd

Cantalamessa első nagyböjti prédikációja a Vatikánban: Tiszta szívvel lássuk meg az Istent

Március 15-én reggel éppen csak véget ért a pápa és a Római Kúria számára tartott ötnapos lelkigyakorlat Aricciában, amikor kilenc órakor az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában megkezdődött a vatikáni nagyböjti prédikációsorozat.

2019. március 18., hétfő

Magyar tanulmányok is megjelentek a vatikáni levéltár legújabb eredményeit bemutató kötetben

Március 8-án a római Szent Péter tér mellett található Augustinianum Patrisztikai Intézetben ismerhette meg a vatikáni és római nemzetközi történésztársadalom a Sergio Paganónak, a Vatikáni Titkos Levéltár püspök-prefektusának ajánlott monumentális emlékkönyvet.

2019. március 18., hétfő

Újabb ereklyékkel gazdagodott a miskolci görögkatolikus székesegyház

Hat szent a Hittani Kongregáció által hitelesített ereklyéjét helyezték el a miskolci székesegyházban mácius 10-én, nagyböjt első vasárnapján.

2019. március 16., szombat

Először van jelen a Vatikán az ENSZ nőkkel foglalkozó ülésszakán

A Vatikáni Múzeumok igazgatója, Barbara Jatta személyében a Vatikán is jelen van az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 63. ülésszakán, melyet március 11–22. között tartanak New Yorkban.

2019. március 15., péntek

Megújult a svájci gárda honlapja

A több mint ötszáz éves, dicső múltú Pápai Svájci Gárda töretlen hűséggel szolgálja Péter utódát, ugyanakkor lépést tart az idővel: megújult honlappal jelentkezik. Ezen minden szükséges információt megtalálhatnak az érdeklődők, legyenek jövőbeli jelentkezők vagy... »

2019. március 15., péntek

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: A valódi jézusi tanúságtételhez testvéri szeretetközösség kell

Ferenc pápa és a Római Kúria lelkigyakorlatának negyedik napján, szerdán délután Bernardo Francesco Maria Gianni bencés apát folytatta elmélkedését Mario Luzi firenzei költő versének egy részletéből kiindulva: „Fogjuk meg egymás kezét”.

2019. március 15., péntek

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Az idő Istené

Március 12-én, kedden délután tartott elmélkedésében Bernardo Gianni az emlékezetről beszélt a pápa és a Római Kúria számára tartott aricciai lelkigyakorlaton. Szabadon fogalmazott hosszú beszédében a bencés apát a tanúságtétel összefüggésében elemezte az emlékezés... »

2019. március 13., szerda

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Keressük az Istentől való szépséget és mértéket!

A közöny, a másik ember előtt való bezárkózás ellentétes az evangélium üzenetével. Isten a föld porából teremtett minket, hagyjuk hát el a beképzeltséget; teljes szívünkből szeressük az Urat, hogy visszanyerjük szépségünket – mondta a nagyböjti lelkigyakorlat szónoka március... »

2019. március 13., szerda

Hat éve választották meg Ferenc pápát

2013. március 13-án választották pápává Jorge Mario Bergogliót. Andrea Tornielli, a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium főszerkesztője vezércikkben emlékezett meg az évfordulóról.

2019. március 13., szerda

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Azért vagyunk itt, hogy felélesszük a parazsat

Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatának második napján, március 11-én, hétfőn délután Bernardo Gianni arról beszélt elmélkedésében, hogy föl kell élesztenünk magunkban hivatásunk lángját, és késznek kell lennünk az újjászületésre.

2019. március 12., kedd

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Városaink váljanak a testvériség és a befogadás jelképeivé

„Giorgio La Pira álma” – e témáról beszélt második elmélkedésében március 11-én, hétfőn délelőtt Bernardo Francesco Maria Gianni, a firenzei San Miniato bencés apátság elöljárója Aricciában, Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatán.

2019. március 12., kedd

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Isten tekintetével nézzünk a világra!

Ferenc pápa és a Római Kúria tagjai március 10-én, vasárnap délután autóbusszal az albanói hegyek között fekvő Ariccia lelkigyakorlatos házába utaztak, ahol Bernardo Francesco Maria Gianni, a firenzei San Miniato al Monte bencés kolostor apátja vezetésével nagyböjti lelkigyakorlaton... »

2019. március 11., hétfő

A Papi Kongregáció prefektusa: Egy papnak, ha gyermeke van, elsődlegesen vele kell törődnie

Andrea Tornielli, a Vatican News igazgatója február 27-én interjút készített Beniamino Stella bíborossal, a Papi Kongregáció prefektusával arról, mi az Egyház eljárásmódja a latin rítusú (nőtlen) katolikus papok ügyében, akiknek gyermekük van. Az interjú második részét... »

2019. március 7., csütörtök

A történelem igazságot szolgáltat – Tóth Tamás a XII. Piuszt érintő levéltári anyag megnyitásáról

Ferenc pápa döntése nyomán 2020. március 2-ától kutathatóvá válik a Vatikáni Titkos Levéltár XII. Piusz pápaságának idejét érintő anyaga. A döntésről, az előkészítő munkáról, a vatikáni levéltárról Tóth Tamás egyháztörténész, az MKPK titkára írását adjuk közre.... »

2019. március 6., szerda

A gyermekek java számít – A Papi Kongregáció prefektusa azokról a papokról, akiknek gyermekük van

Andrea Tornielli, a Vatican News igazgatója február 27-én interjút készített Beniamino Stella bíborossal, a Papi Kongregáció prefektusával arról, mi az Egyház eljárásmódja a latin rítusú (nőtlen) katolikus papok ügyében, akiknek gyermekük van.

2019. március 5., kedd

tovább »

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle