Ferenc pápa megszüntette az Ecclesia Dei Pápai Bizottságot

Ferenc pápa január 17-én kelt motu propio formájában megjelent levelében megszüntette az Ecclesia Dei Pápai Bizottságot, doktrinális illetékességét pedig – tekintettel a megváltozott körülményekre – átutalta a Hittani Kongregáció hatáskörébe.

2019. január 20. vasárnap

Ferenc pápa levelet írt a huszonöt éves Pápai Életvédő Akadémiának

Január 15-én mutatták be a Szentszék Sajtótermében Ferenc pápa január 6-án kelt levelét, melyet a Pápai Életvédő Akadémiának küldött, alapításának 25. évfordulója alkalmából.

2019. január 18. péntek

A pápa kinevezte a Vatikáni Titkos Levéltár új alprefektusát

Ferenc pápa január 15-én kinevezte Paolo Viant, a Vatikáni Apostoli Könyvtár latin scriptorát és kéziratgyűjteményének igazgatóját a Vatikáni Titkos Levéltár alprefektusává.

2019. január 17. csütörtök

Szentté- és boldoggáavatási dekrétumokat hagyott jóvá a pápa

Január 15-én Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. A közeljövőben egy új szenttel, egy új boldoggal, valamint két tiszteletreméltóval gazdagodik az Egyház.

2019. január 17. csütörtök

Ülésezett a kiskorúak védelmével foglalkozó februári találkozó szervezőbizottsága

Február 21. és 24. között rendezik meg a Vatikánban a püspökök kiskorúak védelmével foglalkozó találkozóját. Január 10-én ült össze a szervezőbizottság, melynek feladata, hogy előkészítse a találkozót.

2019. január 17. csütörtök

Szentszéki közlemény a venezuelai elnök beiktatása kapcsán

Nemzetközi tiltakozások ellenére január 10-én beiktatták hivatalába Nicolás Maduro venezuelai elnököt, aki második hatéves államfői mandátumát kezdte meg. Újságírók arról kértek tájékoztatást a Szentszéktől, miért volt jelen képviselője a venezuelai elnök beiktatási... »

2019. január 16. szerda

A Szentlélek jelenlétében – A Pápai Ház szónoka tartott lelkigyakorlatot az amerikai püspököknek

Ferenc pápa kérésére Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka tartott elmélkedést az egyesült államokbeli püspököknek, akik január 2-től 8-ig a Chicagóhoz közeli mundeleini szemináriumban gyűltek össze lelkigyakorlatra.

2019. január 14. hétfő

Thaiföldön tartanak találkozót az ázsiai országok püspöki konferenciáinak hitoktatási bizottságai

Január 15. és 18. között Bangkokban rendezik meg az ázsiai országok püspöki konferenciái hitoktatási bizottságainak tanácskozását, amelyen részt vesz a Hittani Kongregáció küldöttsége is.

2019. január 14. hétfő

Új őrnagy-parancsnoka van a Svájci Gárdának

Ferenc pápa január 12-én kinevezte a Svájci Gárda új őrnagy-parancsnokává Martin Kurmannt.

2019. január 13. vasárnap

Létrejött a Szentszék első sportegyesülete

Január 10-én mutatták be a Vatikán sajtótermében a Szentszék első sportegyesületét, amely Athletica Vaticana (Vatikáni Atlétika) néven alakult meg a Kultúra Pápai Tanácsa égisze alatt, az Atlétikai Szövetség tagjaként. A klub jelenleg hatvan tagot számlál.

2019. január 12. szombat

Ahol a pápa nap mint nap misézik

A Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna jól ismertek a Vatikánba zarándoklók előtt. A törpeállamnak azonban van több olyan imahelye, melyek csak korlátozva látogathatók. Ezek egyike a Szent Márta-ház kápolnája, ahol a pápa mindennap szentmisét mutat be.

2019. január 10. csütörtök

Németh Norbert a Pápai Magyar Intézet új rektora

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) felterjesztése nyomán a Szentszék dr. Németh Norbert atyát, a Szombathelyi Egyházmegye pasztorális helynökét nevezte ki a római Pápai Magyar Intézet rektorává.

2019. január 10. csütörtök

55 éve tett zarándoklatot VI. Pál pápa a Szentföldre – Második rész

1964. január 4. és 6. között Szent VI. Pál pápa apostoli látogatást tett a Szentföldön. A Vatikáni Rádió sorozata az ötvenöt évvel ezelőtti zarándokút főbb eseményeit eleveníti fel.

2019. január 8. kedd

Szentszéki sajtóközlemény Zanchetta argentin püspök lemondásáról

Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője január 4-én újságírók kérdésére válaszolva nyilatkozott Gustavo Óscar Zanchetta nyugalmazott oráni püspök lemondásának hátteréről.

2019. január 7. hétfő

Ferenc pápa bizonyos esetekben jóváhagyta a méheltávolítást

A Hittani Kongregáció állásfoglalást tett közzé, amelyben választ ad egy a méheltávolításra vonatkozó erkölcsi kérdésre. Olyan esetekről van szó, amelyekben a méh már nem alkalmas az utód kihordására, és amikor orvosilag bizonyított, hogy egy esetleges terhesség spontán... »

2019. január 4. péntek

Megjelent Tomka Ferenc könyve a pápáról – Provokatívan napjaink Egyházáról

Tomka Ferenc ajánlja olvasóink figyelmébe „Ferenc pápa – próféta vagy eretnek? Új korszak az Egyház életében” címmel decemberben megjelent kötetét.

2019. január 4. péntek

Lemondott a Szentszék sajtóirodájának igazgatója és igazgatóhelyettese

December 31-én Ferenc pápa elfogadta a Szentszék sajtóirodája (Sala Stampa) igazgatója, Greg Burke és igazgatóhelyettese, Paloma García Ovejero lemondását.

2018. december 31. hétfő

Ferenc pápa levele a L’Osservatore Romano nyugalmazott főigazgatójának

A pápa december 22-i keltezéssel levelet írt Giovanni Maria Vian újságírónak, a L’Osservatore Romano lapigazgatójának, akit napokkal korábban mentettek fel szolgálatából. A Szentatya levelét, melyben elismerését fejezi ki a nyugalmazott főszerkesztőnek, december 27-én tették közzé a... »

2018. december 28. péntek

Történelmi ítéletet született pénzmosási perben a vatikáni bíróságon

A Szentszék Sajtóterme december 27-én jelentette be: a történelem során először ítélt el valakit pénzmosás miatt a vatikáni büntetőbíróság.

2018. december 27. csütörtök

Az olaszországi magyar főlelkész várja a híveket a magyar misékre a Szent Péter-bazilikába

Németh László pápai káplán, olaszországi magyar főlelkész beszámolóját adjuk közre.

2018. december 25. kedd

tovább »

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle