San Marino régenskapitányait fogadta Ferenc pápa

Matteo Fiorinit és Enrico Carattonit, San Marino Köztársaság régenskapitányait fogadta március 23-án délelőtt Ferenc pápa. Az audienciát követően Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával találkoztak.... »

2018. március 23. péntek

Ferenc pápa elfogadta a Kommunikációs Titkárság vezetőjének lemondását

A Szentszék sajtófőnöke, Greg Burke március 21-én azt közölte, hogy a Szentatya elfogadta Dario Edoardo Viganònak, a Kommunikációs Titkárság prefektusának lemondását, és az új prefektus kinevezéséig a dikasztérium titkárát, Lucio Adrian Ruizt bízta meg a hivatal... »

2018. március 21. szerda

A Pápai Ház szónokának negyedik nagyböjti prédikációja: Az engedelmesség kegyelem

Március 16-án, pénteken tartotta meg a kapucinus Raniero Cantalamessa negyedik nagyböjti prédikációját „Isten iránti engedelmesség a keresztény életben” címmel Ferenc pápa és a Római Kúria tagjai számára az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában.

2018. március 17. szombat

Magyar egyházi delegáció tárgyalt a Vatikánban – Erdő Péter bíboros összefoglalója

Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével magyar egyházi küldöttség tárgyalt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról március 15-én, csütörtökön a Vatikánban. A megbeszélés témáit a Vatikáni Rádió számára foglalta össze a főpásztor.

2018. március 16. péntek

Ferenc pápa tajvani taoista küldöttséget fogadott a Vatikánban

Március 14-én, a szerdai általános kihallgatás előtt a VI. Pál csarnok kistermében fogadta Ferenc pápa és a tajpeji Bao’an taoista templom küldöttségét, melynek tagjai a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának vatikáni megbeszélésein vesznek részt.

2018. március 15. csütörtök

„A csillagokat nézzétek, ne a lábatokat” – Elhunyt Stephen Hawking, korunk egyik legnagyobb fizikusa

Bár azt vallotta, hogy nem volt szükség Isten beavatkozására a világ teremtéséhez, 1986-ban mégis kinevezték a Pápai Tudományos Akadémia tagjává, és négy pápával is találkozott. 2018. március 14-én elhunyt Stephen Hawking.

2018. március 14. szerda

A bíróságon halt meg az idős nővér, aki nem akarta eladni Katy Perrynek a rendházukat

A 89 éves Catherine Rose Holzman nővér március 8-án esett össze egy Los Angeles-i bíróságon, ahol a Katy Perry popsztárral évek óta folyó per kapcsán kellett megjelennie.

2018. március 14. szerda

Ökumenikus imádságot tartottak wittenbergi és vatikáni sportolók a Szent Péter-bazilikában

A Szent Péter-bazilika altemplomában, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában tartottak ökumenikus imaórát március 12-én, hétfőn a Luther Márton városából, Lutherstadt Wittenbergből érkezett protestáns német maratonfutók és az Athletica Vaticana, a vatikáni alkalmazottakból álló... »

2018. március 14. szerda

Piacenza bíboros: Kapcsoljuk ki a mobiltelefont, amikor gyóntatunk!

Március 5. és 8. között zajlik a vatikáni kancelláriai palotában az Apostoli Penitenciária 29. továbbképzése, amelyen Mauro Piacenza bíboros elnököl.

2018. március 6. kedd

Veritatem in caritate – Walter Kasper 85 éves

Lukács László piarista szerzetes, teológus, a Vigilia katolikus folyóirat főszerkesztőjének írását adjuk közre.

2018. március 6. kedd

A Pápai Ház szónokának második nagyböjti prédikációja: A szeretet legyen tettetés nélkül

Március 2-án az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában tartotta második nagyböjti prédikációját a Pápai Ház szónoka, Raniero Cantalamessa „A szeretet legyen tettetés nélkül” címmel. Az elmélkedésen részt vett Ferenc pápa a Római Kúria tagjaival együtt.

2018. március 2. péntek

A szlovén püspökök tettek ad limina látogatást a Vatikánban

Ezen a héten végzik ad limina látogatásukat a szlovén püspöki konferencia tagjai. Római tartózkodásuk során a püspökök felkerestek egyes vatikáni dikasztériumokat. Március elsején 11 órakor Ferenc pápa fogadta Szlovénia főpásztorait az Apostoli Palotában.

2018. március 1. csütörtök

Befejeződött a bíborosi tanács ülése a Vatikánban

Háromnapos tanácskozás után február 28-án zárult le a kilenc bíborosból álló tanács (C9) 23. ülése a Vatikánban a pápa részvételével. A szentszéki sajtóközpont közleményt adott ki a bíborosok munkájáról.

2018. március 1. csütörtök

A palliatív kezelésről tartanak nemzetközi konferenciát Rómában

Február 28-án kétnapos konferencia kezdődött a gyógyíthatatlan betegek ápolásáról a római Austinianum Intézetben, a Pápai Életvédő Akadémia szervezésében. A megbeszélések célja, hogy a végső stádiumban lévő betegek gondozására irányítsa a figyelmet, és így senkinek ne... »

2018. március 1. csütörtök

Háromnapos ülést tart a kilenctagú bíborosi tanács

Február 26–28-ig tartja huszonharmadik ülését a C9-nek nevezett kilenctagú bíborosi tanács, melyet Ferenc pápa hozott létre öt évvel ezelőtt. Az ülésen részt vesz a Szentatya is.

2018. február 28. szerda

A Vatikánból érkeznek liturgikus öltözékek a New York-i Metropolitan Museum új kiállítására

Február 26-án, hétfőn a római Palazzo Colonnában bemutatták azokat a különleges egyházi öltözékeket, melyek a májusban a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban nyíló „Égitestek: A divat és a katolikus képzelet” című kiállításon lesznek láthatóak.

2018. február 27. kedd

A Pápai Ház szónokának első nagyböjti prédikációja: Ne alkalmazkodjunk e világ gondolkodásmódjához!

Február 24-én az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában tartotta első nagyböjti prédikációját a Pápai Ház szónoka, Raniero Cantalamessa „Öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust! A keresztény életszentség a páli buzdításban” címmel.

2018. február 26. hétfő

Különleges vatikáni támogatást kapott a Mária Maraton

A Vatikáni Rádió Szabó Tamással, a Mária Út Egyesület elnökével beszélgetett a szervezet február 22-i vatikáni megbeszélés eredményeiről: ezentúl „a sport az emberiség szolgálatában” pápai kezdeményezés mintaprogramjaként mutatkozhat be a Mária Maraton.

2018. február 25. vasárnap

A szinódus főszereplői a fiatalok – Ferenc pápa közös munkára hívja a világ fiataljait

A fiatalokat középpontba állító 2018. októberi püspöki szinódus munkájába és annak előkészületeibe maguk a fiatalok is bekapcsolódnak, többek között a március 19. és 24. között Rómában tartott kongresszus révén.

2018. február 23. péntek

A csütörtök délelőtti elmélkedés a pápa lelkigyakorlatán: Aki hisz Istenben, hisz az irgalmasságban

A pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatán a Rómához közeli Aricciában február 22-én nyolcadik elmélkedésében José Tolentino a tékozló fiú példabeszéde kapcsán Isten határtalan irgalmáról beszélt, aki nem méricskél, hanem túláradóan szeret, együtt érez velünk,... »

2018. február 23. péntek

tovább »