A Pápai Keleti Intézetbe látogatott a Szentatya

A Keleti Egyházak Kongregációja és a Pápai Keleti Intézet centenáriuma alkalmából Ferenc pápa október 12-én felkereste a Santa Maria Maggiore-bazilika közelében fekvő felsőoktatási intézményt, majd szentmisét mutatott be a pápai bazilikában.

2017. október 13. péntek

Két vértanúságot és hősies erényeket ismert el a Szentek Ügyeinek Kongregációja

Ferenc pápa október 9-én kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott kilenc dekrétum közzétételére, melyekben két vértanúság, valamint hét Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

2017. október 13. péntek

Diakónusokat és papokat szenteltek a római Szent Ignác-templomban

Három diakónust, köztük egy debrecen-nyíregyházi egyházmegyés magyar jelöltet és két papot szenteltek október 10-én a római Szent Ignác-templomban a római Collegium Germanicum et Hungaricum (Német-Magyar Kollégium) növendékei közül.

2017. október 11. szerda

A keleti katolikus pátriárkákkal és nagyérsekekkel találkozott a pápa

A Szentatya október 9-én délben kihallgatáson fogadta a keleti katolikus egyházak pátriárkáit és nagyérsekeit, akik Rómában tartózkodnak a Keleti Egyházak Kongregációja közgyűlésén, melyet október 9. és 12. között tartanak a dikasztérium alapításának századik évfordulója... »

2017. október 10. kedd

Rekordhosszúságú tárgyalás – Ferenc pápa fogadta a Német Szövetségi Köztársaság elnökét

Ferenc pápa hétfő délelőtt tíz órakor az Apostoli Palota dolgozószobájában bemutatkozó látogatásán fogadta Franz-Walter Steinmeiert, a Német Szövetségi Köztársaság elnökét, feleségét és kíséretét.

2017. október 9. hétfő

Magyar résztvevője is volt a Pápai Életvédő Akadémia konferenciájának

Október 5-e és 7-e között tartotta közgyűlését a Vatikánban a Pápai Életvédő Akadémia, amelynek egyedüli magyar tagja Kovács László professzor.

2017. október 9. hétfő

Ferenc pápa találkozott a Papi Kongregáció nemzetközi konferenciájának résztvevőivel

A Papi Kongregáció a papképzés újabb általános szabályzata megjelenésének első évfordulójához kapcsolódva nemzetközi konferenciát szervezett a papképzés jelenlegi helyzetéről. A résztvevők a rendezvény végén, október 7-én a vatikáni Kelemen teremben találkoztak a... »

2017. október 8. vasárnap

Római konferencia a gyermekek védelméről a digitális világban: globális összefogásra van szükség

„Gyermekek méltósága a digitális világban” (Child Dignity in the Digital World) címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Pápai Gergely Egyetem kiskorúak védelmével foglalkozó központja és a WePROTECT világszövetség október 3. és 6. között Rómában.

2017. október 7. szombat

Jó úton haladunk a fenntartható gazdasági gondolkodás felé – Interjú Baritz Sarolta Laurával

Baritz Sarolta Laura a Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG) képzés megszervezőjeként ért el első helyezést a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány és a madridi Francisco de Vitoria Egyetem „Tágabb értelem” elnevezésű pályázatán.

2017. október 7. szombat

A Pápai Életvédő Akadémia közgyűlésének résztvevőit fogadta a Szentatya

Ferenc pápa október 5-én a vatikáni szinódusi aulában fogadta a Pápai Életvédő Akadémia közgyűlésének résztvevőit. Az idei ülés témája: „Elkísérni az életet. Új felelősség a technológia korában”.

2017. október 6. péntek

A pápa köszöntötte a káld szinódus tagjait

„Isten irgalmassága enyhítse a háború sebeit, amelyeket közösségeitek szívükben hordoznak, hogy végre megkönnyebbüljenek” – ezekkel a szavakkal fordult Ferenc pápa október 5-én a káld egyház tagjaihoz, akik ezekben a napokban tartják szinódusukat Rómában.

2017. október 6. péntek

Ratzinger korunk Ágostonja – beszélgetés Peter Seewalddal

XVI. Benedek életének és művének egyik legjobb ismerője beszélt a Lengyel Katolikus Hírügynökségnek (KAI) többek között az emeritus pápa életének legfontosabb pillanatairól, a mesterekről, akik legnagyobb hatással voltak rá vagy a zene iránti szeretetéről.

2017. október 5. csütörtök

Ferenc pápa: Szinódus előtti megbeszélést tartunk jövő márciusban

Az október 4-i, szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa bejelentette, hogy 2018. március 19. és 24. között a szinódusi főtitkárság szinódus előtti megbeszélést hív össze. A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás témájával foglalkozó püspöki gyűlésre 2018 októberében... »

2017. október 5. csütörtök

Ferenc pápa kinevezte Népek Evangelizációjának Kongregációja új tagjait

Ferenc pápa október 4-én szerdán kilenc személyt nevezett ki a Népek Evangelizációjának Kongregációja tagjai közé.

2017. október 5. csütörtök

Újra az Apostoli Szignatúra tagja lett Raymond Leo Burke bíboros

Ferenc pápa újra kinevezte az Apostoli Szignatúra tagjává Raymond Leo Burke bíborost. A kinevezés három évvel azután történt, hogy a pápa elmozdította az Egyház legfelsőbb bíróságának éléről a kritikus hangvételéről ismert főpásztort.

2017. október 2. hétfő

Az olasz rendőrök és vatikáni csendőrök együtt ünnepelték Mihály arkangyal napját

Szeptember 29-én, Mihály, Gábriel és Rafael főangyalok ünnepén, idén első alkalommal együtt emlékezett meg az olasz állami rendőrség és a Vatikánvárosi Csendőrség közös védőszentjéről, Szent Mihály arkangyalról.

2017. október 2. hétfő

Pápai kitüntetéseket adtak át Szent Gábor főangyal ünnepén a vatikáni Kommunikációs Titkárságon

Szeptember 29-e a főangyalok, köztük a hírvivő, Gábriel ünnepe. A tömegtájékoztatásban dolgozók védőszentjét szentmisével ünnepelte a vatikáni Kommunikációs Titkárság.

2017. szeptember 30. szombat

Ferenc pápa az evangelizálásról: Az Egyház legyen mindig az irgalmasság eszköze

Az Egyház ebben a történelmi pillanatban úgy érzi, meg kell újítania erőfeszítéseit és lelkesedését az evangelizálás örökös küldetésében – erről beszélt a pápa szeptember 29-én az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa tagjainak, akik ezekben a napokban tartották ülésüket a... »

2017. szeptember 30. szombat

Sandri bíboros Romániába látogatott

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa szeptember 27-én este Romániába érkezett Lucian Mureşan bíboros, fogaras-gyulafehérvári görögkatolikus nagyérsek meghívására, a Keleti Egyházak Kongregációja önálló pápai hivatallá válásának centenáriuma... »

2017. szeptember 29. péntek

Ferenc pápa elindította a Caritas új kampányát: Osztozzunk a menekültek útjában!

Ferenc pápa szeptember 27-én, szerdán délelőtt a Szent Péter téren elindította a Nemzetközi Karitász új kezdeményezését, amelynek mottója: „Share the journey” („Osztozzunk az útban”). Két éven keresztül, 160 országban zajlik majd a kampány, hogy segítse a találkozás... »

2017. szeptember 28. csütörtök

tovább »