Szinódus a fiatalokról: Ferenc pápa kinevezte az elnököket

A Szentatya július 14-én, szombaton kinevezte az október 3. és 28. között sorra kerülő püspöki szinódus delegált elnökeit. A vatikáni tanácskozás a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás témájával foglalkozik majd.

2018. július 15. vasárnap

Kinevezték Aldo Moro boldoggáavatási ügyének posztulátorát

Az olasz politikus boldoggáavatási ügyét a közelmúltban a domonkos rendre bízták. Gianni Festa, a domonkos rend boldoggáavatási ügyeinek általános posztulátora nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

2018. július 12. csütörtök

Július 12-én temetik Tauran bíborost

Július 12-én, csütörtökön délelőtt a Szent Péter-bazilika katedraoltáránál Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja vezeti Jean-Louis Tauran bíboros temetési szertartását. A szentmise végén Ferenc pápa végzi a temetési szertartás búcsúvételi részét.

2018. július 11. szerda

Elhunyt Tauran bíboros

Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke július 5-én hunyt el életének 76. évében. Ferenc pápa részvéttáviratot küldött lánytestvérének, emlékeztetve a bíboros hűségére és szeretetére egyházi szolgálata során.

2018. július 6. péntek

Világi hívők hősies erényeit ismerte el Ferenc pápa

A Szentatya július 5-én fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencia során a Szentatya felhatalmazta a kongregációt újabb dekrétumok közzétételére.

2018. július 6. péntek

Vatikáni dokumentumot tettek közzé a szüzek rendjéről

Az „Ecclesia Sponsae Imago” címmel megjelent irat az első szentszéki dokumentum, amely elmélyíti és szabályozza a női megszentelt élet sajátos formáját, amely a szüzek rendje nevet viseli.

2018. július 6. péntek

Hummes bíboros: A pápa az Amazóniával foglalkozó szinódus lelkes előmozdítója

Claudio Hummes, az amazóniai püspöki bizottság elnöke a jövő évi szinódusról nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. A brazil bíboros szerint a 2019-es szinóduson szembe kell nézni az amazóniai egyház problémáival és a közös otthon védelmének feladatával.

2018. július 5. csütörtök

A pápa Paolo Ruffini olasz újságírót nevezte ki a Kommunikációs Dikasztérium prefektusának

Július 5-én nevezte ki Ferenc pápa az új prefektust Paolo Ruffini személyében. A hatvanegy éves újságíró palermói születésű, nős; eddig az Olasz Püspöki Konferencia televízióját igazgatta. Közel negyven éves szakmai múlttal a háta mögött kapta meg a Szentatya bizalmát új... »

2018. július 5. csütörtök

Vallásközi krikett Angliában – a Vatikán csapatának részvételével

A „Hit fénye” turné keretében utazott Angliába a Vatikán krikettcsapata. A canterburyi érsek híres Lord’s Cricket Ground klubjának játékosaival együtt egy muszlim, szikh, hindu, buddhista és zsidó játékosokból álló csapattal is megmérkőznek – a vallásközi párbeszéd... »

2018. július 3. kedd

Együttműködési megállapodást kötött a Mária Út Egyesület és a Vatikán

Együttműködési megállapodást kötött a Mária Út Egyesület és a „Sport az emberiség szolgálatában” vatikáni kezdeményezés a Mária Maraton kapcsán; a július 7–8-i tatai rendezvény az együttműködés első gyümölcse.

2018. július 2. hétfő

Július 1-jén gyűjtik a péterfilléreket

A Magyar Katolikus Egyház június 29., a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnap, idén július 1-jén tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a Szentatya karitatív céljaira fordítják.

2018. június 30. szombat

Konferenciát rendeznek a Vatikánban a teremtésvédelemről három évvel a Laudato si’ megjelenése után

Három éve, 2015. május 24-én tette közzé Ferenc pápa a Laudato si’ kezdetű enciklikáját. Az évforduló alkalmából az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma nemzetközi konferenciát szervez a környezetvédelemről július 5–6-án a Vatikánban.

2018. június 30. szombat

Ferenc pápa Szent Péter és Pál apostol főünnepén: Mi is érintsük meg mások szenvedő testét!

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostol főünnepén a Szentatya a Szent Péter téren mutatott be szentmisét, melynek keretében megáldotta az új érsekek palliumát. A misén jelen volt a tizennégy új taggal bővült bíborosi testület és a konstantinápolyi patriarchátus küldöttsége... »

2018. június 29. péntek

Az új bíborosok ellátogattak XVI. Benedekhez

A június 28-án, csütörtökön megtartott konzisztórium után a Szent Péter-bazilikából Ferenc pápa és a 14 új bíboros két kisbusszal a vatikáni kertekben található Mater Ecclesiae-kolostorhoz hajtott, hogy meglátogassa XVI. Benedek emeritus pápát.

2018. június 28. csütörtök

Ferenc pápa a bíborosoknak: Egyikünk sem érezheti magát „felsőbb rendűnek” senkinél!

Június 28-án délután a Szentatya ünnepélyes szertartás keretében tizennégy új bíborost nevezett ki a Szent Péter-bazilikában a bíborosi testület jelenlétében. Az új bíborosok megkapták a bíbor színű birétumot, a gyűrűt, elmondták a hitvallást és engedelmességet fogadtak a... »

2018. június 28. csütörtök

Bemutatjuk a 14 új bíborost

Június 28-án zajlik a Ferenc pápa által meghirdetett ötödik konzisztórium, pápaságának ötödik évében. Bemutatjuk az új bíborosokat, akikkel együtt a bíborosi kollégium 226 főre emelkedik, közülük 125 választó és 101 nem választó taggal.

2018. június 28. csütörtök

A lateráni bazilika kanonokja lett a francia államfő

Franciaország elnöke, Emmanuel Macron a római püspök bazilikája, a Lateráni Szent János-bazilika tiszteletbeli protokanonoka (első kanonoka) lett. Ez a cím Franciaország mindenkori államfőjét hivatala alapján illeti meg. Kanonoki megbízatását Macron elnök június 26-án délután vette... »

2018. június 28. csütörtök

A pápa kinevezte a Vatikáni Titkos Levéltár új vezetőjét

A portugál José Tolentino Calaça de Mendonça atya, aki a Vatikáni Titkos Levéltár és a Vatikáni Apostoli Könyvtár új vezetőjeként a Római Szentegyház könyvtárosa és levéltárosa címet viselheti majd, szeptemberben kezdi meg munkáját.

2018. június 28. csütörtök

Szerbiába és Montenegróba látogat Parolin bíboros államtitkár

Szerbiába és Montenegróba látogat Pietro Parolin bíboros államtitkár június 27. és 30. között. Utazásának célja, hogy megerősítse a kapcsolatokat a Szentszék, valamint Szerbia és Montenegró között. Ez az első alkalom, hogy a szentszéki államtitkár a Balkán-félszigetnek erre a... »

2018. június 28. csütörtök

Kasper bíboros Szófiában találkozott Neofit bolgár pátriárkával

A család szerepe a társadalomban, Európa gondjai a migrációtól az emberi méltóságig, katolikus–ortodox kapcsolatok Bulgáriában – ezekről a témákról tárgyalt a bolgár Neofit pátriárka Walter Kasper bíborossal, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának nyugalmazott elnökével... »

2018. június 28. csütörtök

tovább »