Pizzaballa érsek: Abu-Dzabi mérföldkő a keresztények és muszlimok kapcsolatában

A La Stampa olasz napilap munkatársa Abu-Dzabiban, az országalapító Zájed sejk emlékművénél kérdezte Pierbattista Pizzaballa OFM érseket, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus apostoli adminisztrátorát a Szentatya közelmúltbeli arábiai látogatásáról.

2019. február 14. csütörtök

Sako káld pátriárka: Egymillió keresztény hagyta el Irakot az elmúlt években

Az elmúlt években az iraki lakosság migrációs hullámával mintegy egymillió őslakos keresztény hagyta el Irakot. Louis Raphaël Sako káld pátriárka a megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából, január 31-én közzétett üzenetében számolt be erről.

2019. január 31. csütörtök

Az Ige meghallgatása – Már magyar nyelven is olvashatók Pierbattista Pizzaballa érsek homíliái

Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora vasárnapi elmélkedéseinek magyar fordítását a Központi Oltáregyesület teszi közzé honlapján. Az alábbiakban a lelkiségi mozgalom közleményét olvashatják.

2019. január 31. csütörtök

Brenner János nevét viseli február 1-jétől a Győri Hittudományi Főiskola

Január 28-án mutatták be Szombathelyen Gyürki László nyugalmazott plébános „Szent Pál útjain jártam” című kötetét. A könyvbemutatón Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója fontos bejelentést tett.

2019. január 30. szerda

Nagykáptalant tartott a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága január 12-én Székesfehérváron tartotta tizennegyedik nagykáptalanját.

2019. január 15. kedd

Szent Teodósziosz apát

Január 11-én emlékezik az Egyház Szent Teodósziosz apátra, a szerzetesi élet közösségi formájának egyik első szervezőjére.

2019. január 11. péntek

55 éve tett zarándoklatot VI. Pál pápa a Szentföldre – Második rész

1964. január 4. és 6. között Szent VI. Pál pápa apostoli látogatást tett a Szentföldön. A Vatikáni Rádió sorozata az ötvenöt évvel ezelőtti zarándokút főbb eseményeit eleveníti fel.

2019. január 8. kedd

Magyar orgonaművész koncertje is hallható a szentföldi ferences kusztódia új CD-jén

Különleges zenei összeállítás jelent meg a közelmúltban Milánóban, melyben egy magyar orgonaművész előadása is szerepel. Az előadóval, Kovács Róbert orgonaművésszel a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának munkatársa beszélgetett.

2019. január 8. kedd

55 éve tett zarándoklatot VI. Pál pápa a Szentföldre – I. rész

1964. január 4. és 6. között VI. Pál pápa zarándoklatot tett a Szentföldön. 152 év után ő volt az első pápa, aki szabadon hagyta el Itáliát, és elindította a modern kori pápák nemzetközi apostoli látogatásainak sorát.

2019. január 4. péntek

Karácsony Betlehemben

Sok hívő érkezett a Palesztin Hatóság által felügyelt ciszjordániai Betlehembe, Jézus születésének helyére december 24-én, hogy részt vegyenek az éjféli szentmisén, melyet Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora mutatott be a Szent... »

2018. december 27. csütörtök

Betlehem – ahol Jézus született

„És te, Betlehem, Júda földje, semmiképp sem vagy a legkisebb Júda fejedelmi városai között, mert belőled támad majd a fejedelem, aki pásztora lesz népemnek” (Mik 5,1–3). Horváth Zoltán terézvárosi plébános írását olvashatják.

2018. december 24. hétfő

Vörös Győző ókorkutató, régész tart előadást Pécsett

Különleges régészeti előadást szervez a Pécsi Egyházmegye és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat: vízkereszt napján, január 6-án 16 órától Vörös Győző ókorkutató akadémikus, régész tart előadást Pécsett, a Magtár Látogatóközpontban az általa vezetett szentföldi... »

2018. december 21. péntek

Karácsonykor a gázai keresztények nagy része nem látogathatja meg rokonait Ciszjordániában

A Gázai övezetben élő keresztények nagy része idén nem kapott engedélyt az izraeli hatóságoktól, hogy átléphessen az erezi határátkelőn, és meglátogassa Ciszjordániában élő rokonait, barátait karácsonykor.

2018. december 13. csütörtök

Poncius Pilátus nevét fedezték fel egy kétezer éves gyűrűn

Poncius Pilátus római helytartó nevét fedezték fel a kutatók egy több mint kétezer éves rézgyűrűn.

2018. december 9. vasárnap

Ezúttal rendje adta ki Szent Ferenc írásait

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány könyvbemutatót tartott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében december 3-án. Az eseményen a rend elmúlt másfél évi könyvtermésével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

2018. december 5. szerda

A palesztin elnököt fogadta a pápa

Ferenc pápa december 3-án, hétfőn fogadta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki ezt követően találkozott Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

2018. december 4. kedd

Az izraeli hadsereg egyházi földterületet sajátított ki

A Jeruzsálemi Latin Patriárkátus november 28-án közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy izraeli katonai erők egyházi tulajdonban lévő földterületet sajátítottak ki a Jordán völgyének északi részén.

2018. december 2. vasárnap

Sandri bíboros: Mindannyian Jeruzsálemben születtünk

November 26-án kezdődött a szentföldi biztosok és a vatikáni képviselők negyedik nemzetközi kongresszusa, melynek december 2-ig Jeruzsálem ad otthont.

2018. november 27. kedd

Jézus arcának korai ábrázolását találták egy bizánci templomban Izraelben

Jézus arcának korai, szakáll nélküli ábrázolására bukkant egy izraeli művészettörténész a Negev-sivatagban, egy bizánci templom romjában – számolt be a Háárec című újság honlapja november 22-én.

2018. november 26. hétfő

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend közgyűlése a pápánál

Ferenc pápa november 16-án, pénteken fogadta a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend közgyűlésének résztvevőit, közöttük Jungbert Bélát, a rend magyarországi helytartóját.

2018. november 17. szombat

tovább »