„Várjuk a béke és a remény szavait” – Ferenc pápa észtországi látogatásáról

A pápa szeptember 22. és 25. között apostoli látogatást tesz Litvániában, Lettországban és Észtországban. Philippe Jourdan tallinni püspök, apostoli adminisztrátor nyilatkozott a SIR olasz katolikus hírügynökségnek a várakozás légköréről.

2018. március 19. hétfő

Lettország: A pápalátogatás ösztönzést ad a közjó elősegítésére

Bár a baltikumi pápai út részletes programját még nem tette közzé a Szentszék, már lehet tudni, hogy Ferenc pápa szeptember 24-én látogat Lettországba. Apostoli útja során ellátogat Rigába és Aglonába, ahol a helyi bazilikában őrzik az Aglonai Miasszonyunk csodatévő ikonját.... »

2018. március 18. vasárnap

Ferenc pápa Pio atya kegyhelyén: Mindenki csodálja, de hányan követik?

Március 17-én délelőtt a Szentatya San Giovanni Rotondóban mutatott be szentmisét Pietrelcinai Szent Pio atya, a világhírű kapucinus szerzetes stigmái megjelenésének századik és halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ebben a városban hunyt el Pio atya 1968-ban.

2018. március 18. vasárnap

Ferenc pápa Pietrelcinába utazott

Ferenc pápa március 17-én, szombaton reggel a Vatikánból helikopterrel repült Pio atya szülővárosába, Pietrelcinába, ahol Benevento érseke, Felice Accrocca fogadta a város polgármesterével, Domenico Masonéval együtt.

2018. március 17. szombat

Marko Ivan Rupnik jezsuita Ferenc pápa látogatásáról San Giovanni Rotondóba

Ferenc pápa március 17-én, szombaton egynapos látogatást tesz Pietrelcinában és San Giovanni Rotondóban, Szent Pio kapucinus szerzetes stigmatizációjának századik, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából.

2018. március 16. péntek

Tagle bíboros: Ferenc pápa meglep minket, ahogy Isten is meglepi őt

Öt éve választották pápává Jorge Mario Bergogliót. Ebből az alkalomból közöljük a Luis Antonio Gokim Tagle bíborossal készült interjút, mely a Gerolamo Fazzini és Stefano Femminis szerzőpáros „Ferenc. Az első alkalmak pápája” című könyvének utószavaként jelent meg március... »

2018. március 12. hétfő

Ferenc pápa az ötvenéves Szent Egyed Közösséghez: A szegények a ti kincseitek!

Március 11-én késő délután a Szentatya a Santa Maria in Trastevere-bazilikába látogatott, hogy találkozzon a Szent Egyed Közösség (Sant’Egidio) tagjaival, és együtt ünnepeljen velük a közösség alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából. Beszédében a pápa a szolidaritás... »

2018. március 12. hétfő

Ferenc pápa rejtélyes kapcsolata Pio atyával

Ferenc pápa március 17-én Pio atya életének színtereire, Pietrelcinába és San Giovanni Rotondóba utazik. Az Il Sismografo olasz hírportál utánajárt, honnan ered a pápa tisztelete a stigmatizált szent iránt.

2018. március 9. péntek

Szeptemberben a balti államokba látogat Ferenc pápa

A Vatikáni Sajtóközpont március 9-én jelentette be, hogy Ferenc pápa 2018 szeptemberében Litvániába, Lettországba és Észtországba látogat.

2018. március 9. péntek

Genfbe látogat Ferenc pápa

Greg Burke szentszéki szóvivő március 2-án jelentette be, hogy Ferenc pápa június 21-én Genfbe látogat az Egyházak Világtanácsa jubileumára, melyen az ökumenikus szervezet alapításának 70. évfordulójára emlékeznek.

2018. március 3. szombat

Hittani Kongregáció: Az emberi testet és az emberi kapcsolatokat is magára vevő Krisztus az Üdvözítő

Március elsején mutatták be a Szentszék sajtótermében a Hittani Kongregáció „Placuit Deo” kezdetű levelét, amely az üdvösség keresztény felfogásának néhány szempontjáról szól. Arra ad világos választ, milyen veszélyekre utal Ferenc pápa, amikor újpelagianizmusról és... »

2018. március 2. péntek

Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban... »

2018. február 21. szerda

Irakban az Egyház csodát tett – Sako pátriárka az ottani keresztények helyzetéről

Louis Rafaël Sako iraki káld pátriárka részvételével mutatta be február 7-én a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet a február 24-re tervezett kezdeményezését. E napon a Colosseum, valamint két iraki és szíriai templom vörös színbe borul, ezzel hívják fel a figyelmet a... »

2018. február 10. szombat

Az észt miniszterelnököt fogadta a pápa

A Szentatya február 9-én kihallgatáson fogadta Jüri Ratast, az Észt Köztársaság miniszterelnökét és feleségét, majd a miniszterelnök ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Antoine Camilleri prelátussal, a Szentszék államközi kapcsolatainak... »

2018. február 10. szombat

A pápa egyelőre nem látogat szülőhazájába

Oscar Vicente Ojea püspök, az argentin püspöki konferencia elnöke február 3-án az argentin püspöki konferencia végrehajtó bizottságának élén látogatást tett Ferenc pápánál. A találkozó után interjút adott a szentszéki Vatican News hírügynökségnek.

2018. február 6. kedd

Charles Scicluna máltai érsek vezeti a Barros-ügyet vizsgáló bizottságot

Charles Sciclunát, Málta érsekét kérte fel Ferenc pápa január 30-án, hogy vezesse a chilei Juan Barros püspök ügyét vizsgáló bizottságot. A főpásztor azokat az új információkat vizsgálja meg, amelyek a közelmúltban érkeztek az úgynevezett Barros-ügyről.

2018. január 31. szerda

Ferenc pápa perui látogatásának első gyümölcsei

A perui püspökök bejelentették egy bizottság létrehozását, amely azokkal a sürgető kérdésekkel foglalkozik majd, amelyekre a Szentatya is felhívta a figyelmet január 18. és 21. közötti apostoli látogatása során.

2018. január 26. péntek

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőgép fedélzetén, visszaúton Peruból

Január 21-én este, Chilében és Peruban tett hatnapos apostoli látogatása után, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire. Ferenc pápa sajtótájékoztatójának fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2018. január 25. csütörtök

Ferenc pápa: Korrupció itt is van, és veszélyesebb az influenzánál!

Az általános kihallgatás keretében a Szentatya január 24-én délelőtt nem katekézist tartott, hanem hatnapos chilei és perui útjára tekintett vissza. Megemlítette a legfontosabb programpontokat, és elmondta, mire próbálta biztatni az ott élő embereket.

2018. január 24. szerda

Ferenc pápa Limában váratlanul megkeresztelt egy súlyos fogyatékossággal élő lányt

Miután a chilei Iquique felé tartó repülőúton a pápa spontán összeadott egy párt, akik korábban csak polgári házasságot kötöttek, apostoli útja utolsó napján a Szentatya a limai nunciatúra udvarán megkeresztelte Danielitát, a súlyos agyi károsodással, cerebrális parézissel... »

2018. január 23. kedd

tovább »