Áprilisig Rómában látható az Esterházy-Madonna

Raffaello „Mária a Gyermekkel és a kis Keresztelő Szent Jánossal” című képe, ismert nevén az „Esterházy-Madonna” a főszereplője a római Barberini-képtárban április 8-ig látható kiállításnak.

2018. február 18. vasárnap

Újjáépítik a földrengés miatt romba dőlt norciai Szent Benedek-bazilikát

Rómában a kormányhivatal épületében február 13-án megállapodási egyezményt írtak alá a norciai Szent Benedek-bazilika újjáépítésére az olasz kormány, Umbria tartomány és a spoleto-norciai főegyházmegye képviselői.

2018. február 16. péntek

Ellopták a budapesti bencés tanulmányi ház kerengőjéből Szent Benedek szobrát

Február 13-ára virradó éjszaka a kelenvölgyi bencés tanulmányi ház kerengőjéből ellopták a ház védőszentjének, Szent Benedeknek a szobrát, Szöllőssy Enikő szobrászművész alkotását.

2018. február 14. szerda

Szent Cirill és Szent Metód, Európa társvédőszentjei

Február 14-e Szent Cirill és Szent Metód ünnepe. A görög fivérek a szláv népeknek hirdették Krisztus örömhírét. A keresztény kelet két apostolát, Európa társvédőszentjeit keleten és nyugaton egyaránt tisztelik.

2018. február 14. szerda

„Ablak az örökkévalóságra” – Kiállítás a debreceni érsekségen

„Ablak az örökkévalóságra” címmel húsz képzőművész alkotásait bemutató vándorkiállítás nyílt február 8-án este Debrecenben, a görögkatolikus érseki hivatal kiállítótermében.

2018. február 9. péntek

Pályázatot hirdetnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus monstranciájának elkészítésére

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága pályázatot hirdet a kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és elkészítésére. A pályázóknak február 28-án tájékoztató szimpóziumon vehetnek részt.

2018. február 9. péntek

Hogyan válhat valakiből egyházatya?

Már valószínűleg sehogy. Ahogy „pestiesen” mondják: ez a vonat már elment. De kik azok az egyházatyák, és hányan vannak végül is? És nő is lehet egyházatya/anya?

2018. február 8. csütörtök

Elkészült a teljes ikonosztázion a miskolci görögkatolikus iskola kápolnájában

A Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola kápolnájában helyére került minden ikon a képállványon. Az ikonosztáziont Orosz Atanáz megyéspüspök szentelte meg Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án.

2018. február 7. szerda

Évszázadokat túlélt, most egy szelfiző tette tönkre a háromkirályok domborművét Genovában

Valószínűleg azért, hogy szelfit készítsen, január utolsó napjaiban egy ismeretlen felmászott a genovai Szent Lőrinc-székesegyház antik főkapujára, és megrongált egy 13. századi domborművet: letörte az egyik napkeleti bölcs fejét és kezét.

2018. február 5. hétfő

Egy bajor budai pesti oltárképe – Stettner Szűz Mária és Szent József eljegyzése című festménye

Örömteli hír, hogy nincs megállás a rendi múltidéző értékmentés terén. A pesti ferencesek ezúttal a bajor származású, 1727-ben Budán letelepedett festőművész és aranyozó mester, Sebastian Stettner (1699–1758) „Szűz Mária és Szent József eljegyzése” című oltárképének... »

2018. február 5. hétfő

Egy festő emléksorai – Bihari Puhl Levente Szilárdfy Zoltánról

Bihari Puhl Levente képzőművész, festő megemlékezését közöljük Szilárdfy Zoltán székesfehérvári egyházmegyés pap, nyugalmazott plébános, művészettörténészről.

2018. február 4. vasárnap

Egy bizánci korból származó medencét állítottak helyre Jeruzsálemben

Négyéves régészeti helyreállítási munkálatok után Jeruzsálemben hamarosan megnyitnak a nagyközönség előtt egy 1500 éves medencét, melyet ingyenesen látogathatnak majd az érdeklődők – adta hírül a „Walla” nevű izraeli honlap január 31-én.

2018. február 4. vasárnap

Restaurálták a velencei Szent Márk-székesegyház mozaikjait

Felújították a velencei Szent Márk téren álló világhírű székesegyház főbejárata fölötti mozaikokat. A 11. században készült egyházművészeti alkotások restaurálását öt évvel ezelőtt kezdték el.

2018. február 1. csütörtök

„A legnagyobb misztérium Isten gondviselő szeretete” – Interjú Varga Lajos váci segédpüspökkel

Varga Lajos váci segédpüspökkel, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGyK) igazgatójával az intézmény munkájáról, a régi rítusú szertartásokról, a misztériumról és saját lelkipásztori szolgálatáról beszélgettünk.

2018. január 30. kedd

A valóságban is tűzvész pusztított a középkori apátságban, amely a „Rózsa nevét” ihlette

A január 24-én, szerdán este keletkezett tűz jelentős károkat okozott a Torino közelében fekvő középkori, évszázadokig bencés, majd rosminiánus Szent Mihály-apátságban (Sacra di San Michele), amely megihlette Umberto Ecót, „A rózsa neve” című sikerkönyv íróját.

2018. január 26. péntek

Online kiállítással készült a Pécsi Egyházmegyei Levéltár Szent Pál megtérésének emléknapjára

Január 25. Pál apostol megtérésének emléknapja. A Pécsi Egyházmegyében különböző korok különböző művészeti ágakban jeleskedő képviselői állítottak emléket a damaszkuszi úton történt eseménynek: az alkotások a levéltár honlapján tekinthetők meg.

2018. január 25. csütörtök

Folytatódik a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyházművészeti előadás-sorozata

A nagy érdeklődésre való tekintettel január 27-től újraindítja szakrális témájú ismeretterjesztő előadás-sorozatát a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), valamint új kurzust is indít, amely a restaurálás szempontjából mutatja be a műtárgyakat.

2018. január 21. vasárnap

Tündöklő liliom – Székely Bertalan freskója Szent Margitról a pécsi székesegyházban

Január 18. Árpád-házi Szent Margit ünnepe. A pécsi székesegyház Mária-kápolnájában Székely Bertalan alkotása állít emléket az ország megmentéséért Istennek ajánlott királylánynak.

2018. január 18. csütörtök

A szépség rajongója volt – Szilárdfy Zoltán lelki üdvéért mutattak be szentmisét Székesfehérváron

Paptársai, egykori hívei és munkatársai a székesfehérvári székesegyházban emlékeztek meg január 15-én a közelmúltban elhunyt Szilárdfy Zoltán művészettörténész-papról.

2018. január 17. szerda

Emlékkiállítás nyílt Bazsonyi Arany festményeiből Szekszárdon

Január 13-án, Bazsonyi Arany festőművész születésének 90. évfordulóján emlékkiállítás nyílt a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. A kiállításmegnyitón bemutatták a festőművész összegyűjtött verseiből készült kötetet is.

2018. január 17. szerda

tovább »