Tucatnyi új füstérzékelőt telepítenek a bécsi Stephansdomba

Modernizálják a bécsi Stephansdom tűzvédelmi rendszerét – írta az osztrák sajtó Toni Fabert, a székesegyház plébánosát idézve április 17-én, két nappal a Notre-Dame-ban pusztító tűz után.

2019. április 19., péntek

Új belvárosi keresztutat áldottak meg Győrben

Április 15-én, nagyhétfőn Veres András megyéspüspök a győri Káptalandombon megáldotta a belvárosi keresztutat, amelynek állomásait tizenkét helyi, illetve helyi kötődésű művész alkotta. A stációkat ábrázoló kortárs alkotásokat magyar fejlesztésű üvegbeton keretek... »

2019. április 18., csütörtök

A megyéspüspök vezetésével járhatták be a látogatók a pécsi püspöki palotát

A pécsi püspöki palota épülete 2015 óta látogatható rendszeresen, megadott időpontokban; április 6-án éppen kétezredik alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, ezért rendhagyó tárlatvezetést tartott Udvardy György megyéspüspök a látogatóknak.

2019. április 16., kedd

Szivárvány a kápolnában – Felújítási munkálatok a budapesti Szent István-bazilikában

Az alabástromfehérre glettelt falon visszatükröződnek az üvegablakok színei a Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnájában. Az ambó vakítóan fehér dobogóján a beáramló természetes fény szivárványos színei csillannak meg.

2019. április 14., vasárnap

Milyen lesz Ferenc pápa miseruhája Csíksomlyón?

Sabău-Trifu Cristina egyházművész tervezte és készíti azt a liturgikus öltözéket, amelyben Ferenc pápa június 1-jén Csíksomlyón celebrálja majd az ünnepi szentmisét.

2019. április 13., szombat

Mennyei ügyekben, itthon és Európában – Születésnapi beszélgetés Prokopp Mária művészettörténésszel

Prokopp Máriával a meghatározó esztergomi gyökerektől, az inspiráló családi közegtől és a rendszer által akadályozott, küzdelmes tanulóévektől indítottuk a pálya- és hivatásfragmentumokat felvillantó életút-beszélgetést.

2019. április 13., szombat

Magyar szentek és boldogok a kaposfüredi templomkertben

A számos köztéri szobráról és szakrális alkotásáról ismert kaposfüredi alkotó, Kling József szobrászművész készíti el a Magyar szentek és magyar boldogok emlékművét, amelyet a kaposfüredi Szent Őrangyalok-templom kertjében állítanak fel 2019 őszén.

2019. április 7., vasárnap

Giovanni Battista Piranesi római látképei az Egri Érseki Palotában

Az egri kiállításon tematikus tárlatvezetésekkel tekinthetők meg az 1761 és 1778 között készült, „Vedute di Roma” című metszetsorozat lapjai.

2019. április 6., szombat

Passió színes álmokkal – Megnyílt Bada Márta kiállítása a budavári Mária Magdolna-toronyban

Az Ars Sacra Alapítvány szervezésében április 3-án nyílt meg Bada Márta roma festőművész Jézus szenvedéstörténetét tizenhat stációképen megjelenítő tárlata a budavári Mária Magdolna-torony földszinti termében.

2019. április 5., péntek

A színjátszás az evangélium, a közösségépítés csodája – Idén is előadják a Pasaréti Passiót

A budapest-pasaréti Páduai Szent Antal-plébánia hetvenfős színjátszóköre 2018 márciusában, a nagyböjti időszakban mutatta be Meskó Zsolt „JK33 Passió” című misztériumjátékát. Idén április 4-én és 5-én lesz négy előadás, mindkét napon 19 órai és 20.15-ös kezdettel.... »

2019. április 1., hétfő

Művészérdem az Örök Városban – Kisléghi Nagy Ádám és az Accademia dei Virtuosi al Pantheon

Kisléghi Nagy Ádám festőművész március 19-én, Rómában az Accademia dei Virtuosi al Pantheon (Pápai Szépművészeti Akadémia) tiszteletbeli tagja lett. A kitüntető cím híre alkalmat adott arra, hogy szóba kerülhessen inspiráció, elköteleződés és a keresztény művész(et) kortárs... »

2019. március 31., vasárnap

Szent László király, Európa határainak védőszentje

Sárközy Péter, a római La Sapienza Tudományegyetem magyar tanszékének nyugalmazott professzora könyvismertetőjét közöljük a Verbum Kiadó gondozásában kiadott „Szent László király – Erdély védőszentje” című kötetről.

2019. március 31., vasárnap

Budapest szolgálatában – Szolnoki Tamás régész a föld alatti Belvárosról

A Budapesti Történeti Múzeum munkatársával, Szolnoki Tamással a főváros fokozatosan feltáruló múltjáról és a régészeti szívügyeiről beszélgettünk.

2019. március 30., szombat

Megújul a bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhely

A magyar kormány és a Székesfehérvári Egyházmegye jelentős anyagi támogatásának köszönhetően megújul az ezeréves bodajki kegyhely. A kétéves tervezési időszakot követően projektnyitó tájékoztatót tartottak március 28-án a Segítő Szűz Mária-plébánia dísztermében... »

2019. március 29., péntek

Milyen lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus monstranciája?

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága pályázatot hirdetett a kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és elkészítésére. A kétfordulós pályázat lezárult, a zsűri meghozta döntését, a győztes terv kivitelezése... »

2019. március 29., péntek

A török elnök a közeljövőben mecsetként nyitná újra a Hagia Sophiát

A görög külügyminiszter reagált Recep Tayip Erdogan török elnök tervére, mely szerint ismét mecsetté alakíttatná át a Hagia Sophiát. Az egykori bizánci székesegyház ma múzeumként üzemel Isztambulban, tervéről pedig a török elnök egy vasárnapi tévéműsorban beszélt.

2019. március 28., csütörtök

„Az életet átjáró biblikusság” – Az örmény vallásosság kincsei a Széchényi Könyvtárban

Néhány éven belül immár harmadszor ad helyet örmény témájú kiállításnak az Országos Széchényi Könyvtár. A március 25-i megnyitón a nemzeti könyvtár, a történészszakma és az örménység számos képviselője mellett jelen volt Szuromi Szabolcs Anzelm, a PPKE rektora és Michael... »

2019. március 27., szerda

„Gyertek, nézzétek meg!” – Szakmai délutánt tartottak a Brenner János-főiskolán

„Gyertek, nézzétek meg!” mottóval nyilvános szakmai délutánt tartottak a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában március 25-én. A rendezvényen részt vett Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

2019. március 26., kedd

Tóth István szobrász művészetéről nyílt fotókiállítás Szombathelyen

Az igaz, a szép, a jó és a szent elválaszthatatlan egymástól – Székely János megyéspüspök szerint ezt üzenik Tóth István szobrászművész alkotásai. A művekről április 13-ig látható tárlat a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

2019. március 26., kedd

Emlékezet – Megnyílt az idei évad első időszaki kiállítása a Keresztény Múzeumban

Március 23-án megnyílt az idei múzeumi évad első időszaki kiállítása az esztergomi Keresztény Múzeumban: Kovács Melinda „Emlékezet” című tárlata.

2019. március 25., hétfő

tovább »