Akinek képeit átjárja a világosság – Muzsinszki Nagy Endre, a Biblia festője

A Muzsinszki Nagy Endre (1886–1975) festőművész Jézus életéről készült képeit bemutató album tavaly év végén jelent meg a Veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadványaként.

2018. április 15. vasárnap

A láthatók láthatatlanjának szobrásza – Maria de Faykod evangéliumi esztétikájáról

Maria de Faykod ezúttal is csak néhány napra hagyta el dél-franciaországi, Aups melletti napfényes műtermét és szoborparknak berendezett, vadregényes szabadtéri múzeumát. A hazanézés apropója most is egy kiállításmegnyitó volt.

2018. április 14. szombat

Megújul az egri főszékesegyház – középpontban a liturgia

Az egri bazilika tavaly ünnepelte felszentelésének 180. évfordulóját. Az épület az elmúlt közel két évszázadban több felújításon, átalakításon ment keresztül, s most ismét időszerű egy nagyszabású rekonstrukció. A tervekről, elképzelésekről április 12-én folytattak... »

2018. április 12. csütörtök

Nyíregyházára érkezik az „Ablak az örökkévalóságra” ikonkiállítás

Debrecenből Nyíregyházára érkezik az „Ablak az örökkévalóságra” című ikonkiállítás. Április 12. és 30. között a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán tekinthetik meg az érdeklődők a különleges tárlatot.

2018. április 11. szerda

Gyöngyösi vallásos társulatokat bemutató kiállítás nyílt Egerben

„Vallásos társulatok Gyöngyösön a 18. és 21. század között” címmel nyílt kiállítás április 6-án az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban. A korabeli dokumentumokat, szakrális tárgyakat, öltözékeket bemutató tárlatot május elejéig tekinthetik meg az... »

2018. április 11. szerda

Megújul az Árpád-kori türjei premontrei prépostsági templom

Április 7-én tartották a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony premontrei prépostsági templom búcsúját. Az ünnephez kapcsolódva sajtótájékoztatón mutatták be a türjei templom Árpád-kori épületének helyreállítási projektjét.

2018. április 10. kedd

Lélek-képek: kiállítás az örökösföldi templomban

Szabó Tamás parókus nyitotta meg március 11-én az örökösföldi görögkatolikus templom szakrális tere, formái és tárgyai ihlette kiállítást Nyíregyháza-Örökösföldön.

2018. április 6. péntek

Örmény küldöttséget fogadott Ferenc pápa Nareki Szent Gergely szobrának avatása alkalmából

Ferenc pápa avatta fel és áldotta meg április 5-én Nareki Szent Gergely bronzszobrát a vatikáni kertekben. Ebből az alkalomból magas szintű örmény állami és egyházi delegáció érkezett a Vatikánba.

2018. április 6. péntek

Ötödször rendezik meg a Keresztény Színházi Fesztivált Budapesten

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 6-án, pénteken kezdődik az V. Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban – mondta el Bártfay Rita dramaturg, a rendezvény főszervezője az M1 csatornán. A fesztivál egy hétig tart, és befogad minden pozitív gondolatot közvetítő... »

2018. április 3. kedd

Örök ragyogásban… – Emlékház lesz Udvardi Erzsébet badacsonytomaji műteremlakásából

Udvardi Anna azt tervezi, hogy nagynénje születésnapjának kilencvenedik évfordulójára, 2019. december 27-ére nyílik meg az Udvardi Emlékház, amely az életmű bemutatott képeivel vall majd a fény festőjéről.

2018. április 1. vasárnap

Lehet-e divatikon egy kegyszobor?

„Egészen szép vagy, Mária” címmel nyílt kiállítás a mátraverebély-szentkúti Szűzanya-szobor ruháiból március 23-án az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

2018. március 28. szerda

Mostantól magyarul is énekelhetjük az isteni irgalmasság rózsafüzérét

Az isteni irgalmasság rózsafüzérének magyar nyelvű szövegéhez Kovács Szilárd, a pécsi székesegyház zenei igazgatója komponált könnyen elsajátítható, a tartalomhoz tökéletesen illeszkedő dallamot.

2018. március 27. kedd

Ötéves a szatmárnémeti Keresztény Agora

A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia keretein belül szervez kulturális témájú előadásokat immáron öt éve. Március 24-én Kiss Imola művészettörténész volt a vendégük.

2018. március 27. kedd

Pap segédmotoros kerékpáron – Felavatták Himfy Ferenc plébános szobrát Szolnokon

Március 24-én felavatták Pogány Gábor Benő szobrászművész Himfy Ferenc egykori plébánost ábrázoló alkotását a szolnoki Eötvös téren. A szobrot Máthé György szolnoki esperes-plébános áldotta meg.

2018. március 26. hétfő

„Schottenkreuzigung” – Egy Cranach-téma legkorábbi változata

A képzőművészeti szakirodalom ez idáig tizenöt olyan alkotást tart számon, amelyeken az idősebbik Lucas Cranach, a reformáció legismertebb festője, Wittenberg és a Luther-család, továbbá számos neves reformátor életének, egyéniségének „piktoriális krónikása” Jézus keresztre... »

2018. március 25. vasárnap

Szakrális művészeti heteket rendez a Stuttgarti Magyar Intézet

A szakralitás képzőművészeti, zenei, kulturális és művészeti oktatásban betöltött szerepét mutatják be a felkért alkotók a Stuttgarti Magyar Intézet március 14-én kezdődött, május közepéig tartó rendezvénysorozatán.

2018. március 22. csütörtök

Ír–magyar napokat tartottak a Könnyező Szűzanya búcsúja alkalmából Győrben

A győri Könnyező Szűzanya búcsúja március 16-án kezdődött a helyi Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az egyházi, liturgikus programok mellett ír–magyar napokat is szerveztek az ünnephez kapcsolódva.

2018. március 21. szerda

Várják az idei Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozókat

A XII. Ars Sacra Fesztivált szeptember 15. és 23. között tartják, a Nyitott Templomok Napját szeptember 15-én rendezik meg; mindkettőhöz július 15-ig lehet csatlakozni programokkal, helyszínekkel.

2018. március 19. hétfő

Dés Lászlóval ad koncertet a Szent Efrém férfikar Budapesten

Dés László szaxofonművésszel ad koncertet a Szent Efrém Férfikar egy hónap múlva, április 14-én, szombaton este fél 8-kor az ortodox húsvét alkalmából a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban.

2018. március 16. péntek

Marko Ivan Rupnik jezsuita Ferenc pápa látogatásáról San Giovanni Rotondóba

Ferenc pápa március 17-én, szombaton egynapos látogatást tesz Pietrelcinában és San Giovanni Rotondóban, Szent Pio kapucinus szerzetes stigmatizációjának századik, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából.

2018. március 16. péntek

tovább »