Ablakokat és ikonparkot áldottak meg a nyírpazonyi templombúcsún

A Nyírpazonyi Görögkatolikus Egyházközség templombúcsúját szeptember 30-án ünnepelték. A Szent Liturgia keretében megáldották az új ablakokat és a templom körüli ikonparkot.

2018. október 17. szerda

Olyan lett, mint egy kis ékszerdoboz – Hamarosan befejeződik az esztergomi kerektemplom felújítása

Várhatóan október végére befejeződik a kerektemplomként ismert esztergomi Szent Anna-templom felújítása, amely 2015. január végén kezdődött meg.

2018. október 16. kedd

Bemutatták a nemrég elhunyt Sághy Marianne Szent Márton-kötetét

Október 11-én az ELTE bölcsészkarának Horváth János termében bemutatták a szeptember 21-én fiatalon elhunyt történész, Sághy Marianne utolsó könyvét. A Szent Márton-kötetet Dejcsics Konrád OSB ismertette.

2018. október 12. péntek

Ahol múlt és jövő találkozik – Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai konferenciája Budapesten

„Élő muzeális gyűjtemények – Élő egyházi könyvtárak” címmel szervezett szakmai napot az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) október 2-án Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK) konferenciatermében.

2018. október 12. péntek

Megáldották a megújult veszprémi érseki palotát

Márfi Gyula érsek Assisi Szent Ferenc ünnepén, október 4-én áldotta meg a kívül teljesen, belül részlegesen megújult érseki palotát. Az ünnepségen jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius, valamint a főegyházmegye papjai, intézményvezetők, városi és megyei vezetők.

2018. október 6. szombat

Megáldották a győri Szent Kamillus-templom mellékoltárait

Szeptember 30-án Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi szentmise keretében megáldotta a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom restaurált mellékoltárait.

2018. október 3. szerda

A „máriás” Mátyás emlékezete – Kamarakiállítás nyílt a budavári Nagyboldogasszony-templomban

Kamarakiállítás nyílt „Mátyás király és az egyház” címmel szeptember 28-án a harangtornyot újraépíttető reneszánsz uralkodóról elnevezett és a Hunyadi-család hollós címerével díszített budavári Mátyás- (Nagyboldogasszony-) templom Gara-kápolnájában.

2018. szeptember 28. péntek

Ferenc pápa fogadta a Vatikáni Múzeum támogatóit

Szeptember 28-án a Szentatya találkozott a Vatikáni Múzeumban őrzött műkincsek restaurálását támogató szervezet vezetőivel. A szervezet most ünnepli alapításának 35. évfordulóját.

2018. szeptember 28. péntek

Nyitott templomok napja Siófok-Balatonkilitin

A Nyitott templomok napja keretében a bizánci liturgikus és egyházművészeti hagyományokkal ismerkedhettek a siófok-balatonkiliti plébánia hívei és az érdeklődők szeptember 22-én.

2018. szeptember 28. péntek

Az alázattal imádkozó ember számára semmi sem lehetetlen – Szent Ritára emlékeztek Kecskeméten

A szeptember 27-én Kecskeméten rendezett emlékkonferencián Szent Rita, „Umbria gyöngye”, a kétségbeesett emberek, a lehetetlenségek szentje, az anyaság, a meddőségtől szenvedők védőszentje, a házassági gondoktól szenvedők patrónája életpéldájával foglalkoztak az... »

2018. szeptember 28. péntek

Isten barátainak barátja – Elhunyt Sághy Marianne

Sághy Marianne történészre, egyetemi tanárra Baán Izsák OSB emlékezik.

2018. szeptember 25. kedd

Püspökök a csíksomlyói levéltárban

Szeptember 19-én a csíksomlyói levéltárba és könyvtárba, valamint az intézmény restaurátor-műhelyébe látogattak a Romániai Püspöki Konferencia tagjai, akik Csíksomlyón tartották őszi ülésüket szeptember 18. és 20. között.

2018. szeptember 24. hétfő

Fényúton ég és föld között – Kontsek Ildikó a Pesti Vigadóban rendezett kiállításról

A helyszínen, a Pesti Vigadó hatodik emeleti termében beszélgettünk az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatójával, Kontsek Ildikóval az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállításról.

2018. szeptember 16. vasárnap

Hitelesen jelenik meg nála az isteni, a szent – Kákonyi Júlia kiállítása a Párbeszéd Házában

Szeptember 14-én, pénteken este, az Ars Sacra Fesztivál nyitónapján a Párbeszéd Háza dísztermében hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg Kákonyi Júlia iparművész „Különféle, mégis egy” című, kerámiákból, batik és selyem monotípiákból álló kiállítása.

2018. szeptember 15. szombat

A jó templom vonzásának nem lehet ellenállni – Kocsis Fülöp az evangélikus szabadegyetemen

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a budavári evangélikus szabadegyetem vendégeként tartott előadást a bizánci templomról és a liturgiáról szeptember 10-én a budavári gyülekezet kápolnájában.

2018. szeptember 14. péntek

Amikor a pápa lemondott a tiaráról, hogy a szegényeket támogassa

1964. november 13-án VI. Pál a szegényeknek ajándékozta tiaráját a Szent Péter-bazilikában, I. János Pál pápa pedig már nem is engedte megkoronázni magát.

2018. szeptember 11. kedd

„Tekints az égre…” – Ars Sacra fesztivál 2018-ban is

Szeptember 15. és 23. között idén is megrendezik az Ars Sacra művészeti fesztivált. Az esemény sajtótájékoztatóján jártunk.

2018. szeptember 4. kedd

„Veletek vagyok minden napon...” – Fotókiállítás nyílt az egri érseki palotában

„Veletek vagyok minden napon...” címmel nyílt kiállítás Balla Árpád Zoltán székelyudvarhelyi fotóművész alkotásaiból augusztus 29-én, a magyar fotográfia napja alkalmából az Egri Érseki Palota Turisztikai, Kulturális és Látogatóközpontban.

2018. szeptember 2. vasárnap

Beomlott az Ácsok Szent József-templomának teteje Rómában

Augusztus 30-án, csütörtökön beomlott a római Forum Romanum tőszomszédságában álló barokk templom tetőszerkezete. Az Ácsok Szent József-templomának egyik főgerendája roppant össze.

2018. szeptember 1. szombat

Számos érték veszett oda a nagyváradi tűzben

Antik kályhák és szecessziós csillárok váltak a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában keletkezett tűzvész martalékává. A teljes kárt nehéz felbecsülni – áll a püspökség közleményében.

2018. augusztus 28. kedd

tovább »