Kortárs képzőművészek kiállításával ünneplik Aba-Novák Vilmos 125. születésnapját

Aba-Novák Vilmos (1894–1941) festőművész, grafikus születésének 125. évfordulója alkalmából 25 kortárs képzőművész munkáiból rendezi meg századik kiállítását a leányfalui Aba-Novák Galéria.

17:33

Egy fejezet Pest középkorából – A belvárosi templom Mátyás-oratóriuma

A budapesti Belváros talán legizgalmasabb épülete a közel kétezer év lenyomatát őrző Nagyboldogasszony-templom, amely gótikus szentélyével és a barokk átépítés burkán is átsugárzó középkori részleteivel – mérműves ablakain és pálcatagozatos ajtókeretein át – Pest egész... »

2019. február 17. vasárnap

Restaurálták az Esztergomban őrzött Ulászló-graduálét

Restaurálták az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár gyűjteményének hatalmas méretű liturgikus díszkódexét, az úgynevezett Ulászló-graduálét. A műtárgy a könyvtár honlapján digitalizált formában is megtekinthető.

2019. február 15. péntek

Várják az előadók jelentkezését a III. Scriptorium Konferenciára

Az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ, az Egri Főegyházmegye és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Klasszika Filológia Tanszéke tanácskozást szervez Egerben május 22–23-án, melynek középpontjában az egyházi kéziratosság áll.

2019. február 14. csütörtök

Szent Cirill és Szent Metód, Európa társvédőszentjei

Február 14-e Szent Cirill és Szent Metód ünnepe. A görög fivérek a szláv népeknek hirdették Krisztus örömhírét. A keresztény kelet két apostolát, Európa társvédőszentjeit keleten és nyugaton egyaránt tisztelik.

2019. február 14. csütörtök

A látható világ rejtett jelentése – Kákonyi Konstantina nővér művészete

„Látomások feketében, aranyban – Kákonyi Konstantina (1908–1998) művészi világa” címmel tekinthető meg a kiállítás, amelyet Sajgó Szabolcs SJ, Cserháti Ferenc püspök és Prokopp Mária művészettörténész nyitott meg január 18-án Budapesten a Párbeszéd Házában.

2019. február 9. szombat

Pasarétre látogatott a missziós kereszt

A pasaréti Páduai Szent Antal-templomban állították fel február 1. és 4. között a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét, amelyet Ozsvári Csaba ötvösművész készített. A kereszt jelenlétében Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be a gyertyaszentelő... »

2019. február 3. vasárnap

A mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós vatikáni megbeszélésén

Az egyházi kulturális javak védelme, a sport és a hit kapcsolata mellett a mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár február 1-jei megbeszélésén Gianfranco Ravasi bíborossal.

2019. február 2. szombat

Egykori kápolna falára bukkanhattak az Erzsébet hídnál

Vélhetően a Szent Mihály-kápolna néven ismert egykori épület egy újabb részét találták meg a Főtáv földmunkálatai közben az Erzsébet híd pesti lehajtójánál. A budai oldalon korábban egy pincerendszerre bukkantak – mondta el a feltárást vezető régész január 30-án az... »

2019. január 31. csütörtök

Péntektől látogatható a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete

Februártól látogatható lesz Szeged legrégebbi épülete, a Dömötör-torony. A 11. századi alapokon nyugvó épületet a nagyközönség ritkán láthatta – péntektől idegenvezetéssel bárki megnézheti.

2019. január 29. kedd

Megkezdődött a temesvári székesegyház felújítása

Megkezdték a temesvári Szent György-székesegyház felújítási munkálatait január 28-án. A 18. században épült katedrális története során először esik át jelentős mértékű rehabilitáción.

2019. január 29. kedd

Élet a Nap fényével – A 100 éve született Prokop Péter művészete

Prokop Péter (1919–2003) egyike azon kevés magyar képzőművészeknek, akik egyházi szolgálatba álltak, és papi hivatást választottak. Olyan korban élt, amikor még igazából létezett egyházművészet, amely napjainkban csak lassan kezd újjáéledni, sok évvel a rendszerváltás után.... »

2019. január 27. vasárnap

Pálos Frigyest köszöntötték 95. születésnapján

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték Pálos Frigyes címzetes prépostot, a váci Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatóját január 23-án Vácon.

2019. január 24. csütörtök

Restaurálták Molnár-C. Pál „Angyali üdvözlet” című alkotását

Ünnepélyes keretek között átadták január 21-én Molnár-C. Pál (1894–1981) festőművész restaurált „Angyali üdvözlet” című, nagy méretű alkotását szülővárosában, a Békés megyei Battonyán.

2019. január 24. csütörtök

Látható beszéd a végtelenről – Megnyílt Xantus Géza kiállítása a győri Káptalandombon

Veres András győri megyéspüspök és Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg január 18-án Xantus Géza erdélyi festőművész „Út a végtelen felé” című tárlatát a Győri Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár kiállítótermében.

2019. január 24. csütörtök

Különlegességgel gazdagodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye könyvtára

A 2018-as Mátyás-emlékév alkalmából egy corvina hasonmáskiadásával és teljes szövegű fordításával gyarapodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Levél- és Könyvtár gyűjteménye. Flavius Bondus „Az újraálmodott Róma – Roma Instaurata” című műve Győri Corvina néven is... »

2019. január 21. hétfő

Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és... »

2019. január 19. szombat

A kormány megvásárolta Munkácsy „Golgota” című festményét

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály „Golgota” című festményét – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 9-én Budapesten, a Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője és Papp László debreceni polgármester társaságában tartott... »

2019. január 10. csütörtök

A szépség napszámosa – Vízkereszti Prokop Péter-jubileum Kalocsán

Vízkereszt ünnepén, január 6-án, születésének századik évfordulóján a kalocsai Astriceum Érseki Múzeumban, majd szentmise keretében a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban emlékeztek meg Prokop Péterről, a Kalocsáról származó, évtizedekig Rómában élő, nemzetközi hírű pap... »

2019. január 7. hétfő

Ismét bemutatták Sillye Jenő és Kovács Gábor „Perzsa oratórium” című művét Angyalföldön

A Kedves Kartársak Zenei Műhely ismét sikerrel mutatta be január 5-én, vízkereszt vigíliáján az angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap... »

2019. január 6. vasárnap

tovább »