Eltörpül a szobrász monumentális vatikáni homokbetleheme mellett

A Szent Péter téri, december 7-én leleplezett látványos homokbetlehem alkotója, Rich Varano beszélt a mű hátteréről a Catholic News Agency munkatársának.

2018. december 12. szerda

Megújult a nagykárolyi Szent József-templom egy értékes oltárképe

A Szatmári Egyházmegye szatmárnémeti restaurátorműhelyében újult meg a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templom egyik értékes mellékoltárképe, melyet egy jelentős barokk festő, Johann Ignaz Cimbal készített 1778-ban. A képet a napokban szállítják vissza Nagykárolyba.

2018. december 8. szombat

A pápának nem kell olvasójegy – Váratlan látogatás a Vatikáni Könyvtárban

Ferenc pápa december 4-én felkereste a Vatikáni Könyvtárat. Az intézmény hivatalos Twitter-oldalán tett közzé fotókat a meglepetésvizitről.

2018. december 6. csütörtök

Alkalmas idő a megújulásra – Színes programokat kínál a Pécsi Egyházmegye adventben

December 2-án kezdetét vette a Pécsi Egyházmegye adventi programsorozata. Advent első vasárnapján Udvardy György megyéspüspök celebrált szentmisét a székesegyházban, majd a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar hangversenyére került sor.

2018. december 5. szerda

Egy kiállítás képei – A Vatikánban vendégeskedő orosz művészeti tárlatot tekintette meg Ferenc pápa

Magánlátogatás keretében tekintette meg a pápa november 27-én a moszkvai Tretyakov-képtárból és más orosz múzeumokból érkezett ötvennégy értékes műalkotást a Szent Péter tér Nagy Károly-szárnyában megnyílt, „Az orosz művészet zarándoklata – Dionysiustól Malevicsig” című... »

2018. november 30. péntek

Emlékkonferenciát rendeztek Glattfelder Gyula püspök és Foerk Ernő építész tiszteletére

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében, a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködve szervezte meg november 22-én a Gál Ferenc Főiskola (GFF) a „Tanuljuk meg Szűz Máriától Krisztust hordozni!” című konferenciát Glattfelder Gyula püspök és Foerk Ernő építész... »

2018. november 29. csütörtök

Megáldották Szent Margit szobrát a margitszigeti kolostorromoknál

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa áldotta meg november 22-én Árpád-házi Szent Margit szobrát a Margitszigeten, a domonkos kolostor romjainál.

2018. november 22. csütörtök

A műkincsek Indiana Jonesa ismét akcióban – A Szent Márk-mozaik rejtélye

Arthur Brand holland műkincsnyomozó egy Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű VI. századi, Szent Márkot ábrázoló mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban, az alkotást november 16-án átadta Ciprus hágai nagykövetségének.

2018. november 19. hétfő

Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus kórusa

December 15. és 19. között „Karácsony az ősi Oroszországban” című műsorával Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus világhírű kórusa; fellépnek Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, Győrben és Budapesten.

2018. november 19. hétfő

A Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepe

Egy templom felszentelését ünnepelve a hely névadó szentjét tiszteljük, akinek védelme alá helyezi magát a hívek közössége. Ma, a római Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepén tehát a két fő apostolt, Pétert és Pált tiszteljük, és kérjük,... »

2018. november 18. vasárnap

Elkezdődött a szombathelyi püspöki palota Szent Pál termének restaurálása

A Szombathelyi Egyházmegye Tarr György restaurátort bízta meg a püspöki palota Szent Pál terme festményeinek felújításával. A képsorozatról és a helyreállítás folyamatáról Perger Gyula egyháztörténész, a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont... »

2018. november 11. vasárnap

Az egri latin nyelvű feliratokat mutatja be egy új kiadvány

Havas-Horváth István és Fehér Balázs „Latin nyelvű föliratok Egerben” című könyvét mutatták be az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban november 6-án.

2018. november 11. vasárnap

A gonosz nevei, és amit elárulnak róla

Angyalnak teremtetett, de föllázadt Isten ellen, és szabad akaratából elszakadt Istentől.

2018. november 10. szombat

Az eltűnt Rácváros emlékezete – Kiállítás az egykori tabáni szerb székesegyházról Budapesten

Az egykori tabáni szerb ortodox székesegyháznak emléket állító tárlat nyílt november 8-án a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában, a BTM Vármúzeuma, az újvidéki Matica Srpska Képtár, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum és a budapesti Szerb Intézet közös... »

2018. november 9. péntek

Bemutatták a székesfehérvári székesegyház feltárása során talált limoges-i korpuszt

Szent Imre napján, november 5-én a székesfehérvári városházán mutatták be azt a kimagasló értékű, 800 éves, zománcberakású limoges-i korpuszt, amely a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során került elő.

2018. november 8. csütörtök

Egyedülálló kódexkiállítás nyílt a budai várban – A Vatikáni Könyvtár egyik ritkasága is látható

Új szempontból vizsgálja Mátyás király legendás könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár november 5-én megnyílt kiállítása. „A Corvina könyvtár budai műhelye” című tárlat a Budán készült kódexek történetét mutatja be. A megnyitón jelen volt Michael August Blume... »

2018. november 5. hétfő

Lelkipásztori látogatáson Esztergomban járt Michael August Blume nuncius

Mindenszentek ünnepén, november elsején a magyarországi apostoli nuncius, Michael August Blume alessanói címzetes érsek, verbita szerzetes lelkipásztori látogatást tett Esztergomban, ahol Erdő Péter bíboros, prímás látta vendégül.

2018. november 2. péntek

Új megvilágításban Michelangelo Piétàja

Október 28., vasárnap óta új megvilágításban látható a Szent Péter-bazilikában Michelangelo világhírű szobra, a keresztről levett Jézust ölében tartó Fájdalmas Anyát ábrázoló szoborkompozíció, a Piétà.

2018. november 2. péntek

Mobil templomokká lehetünk – Nyolcvanéves a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom

Október 28-án, vasárnap Márfi Gyula érsek mutatott be ünnepi szentmisét a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom felszentelésének 80. évfordulója alkalmából.

2018. október 31. szerda

Szentmisével ünnepelték a katolikus iskola alapításának évfordulóját Búcsúszentlászlón

A Zala megyei Búcsúszentlászlón mutatott be hálaadó szentmisét Márfi Gyula érsek október 10-én a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Széchenyi István Tagiskolája megalapításának tizenegyedik évfordulója alkalmából.

2018. október 29. hétfő

tovább »