Henri Morice: Jézus Krisztus személyisége

Henri Morice e könyve először 1932-ben jelent meg magyarul, s a közelmúltban a Jel Kiadó a Sarutlan Kármelita Nővérek rendjével közösen ismét kiadta. A szerző arra keresi a választ, milyen lehetett Jézussal találkozni földi életében, milyen volt a személyisége.

2018. január 20. szombat

Akitől a természet féltette a hatalmát – Raffaello az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A reneszánsz mester életéről és művészetéről szóló dokumentumfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban nem az „Exhibition on Screen” sorozat részeként vetítik, hanem „A művészet templomai” sorozatcímmel láthatja a közönség 3D-ben.

2018. január 15. hétfő

Szőröstül-bőröstül – Menteni a világot, menteni önmagunkat

A norvég újságíró könyve elvezet bennünket az elit éttermek és a bioüzletláncok, továbbá az olcsó élelmiszert kínáló éjjel-nappali boltok világába. Felhívja figyelmünket a világ háztartásainak jelentős részét még ma is fogságban tartó „nagy hármasra”: a sóra, a zsírra... »

2018. január 14. vasárnap

Martin Luther King: Erő a szeretethez

Martin Luther King (1929–1968) Nobel-békedíjas amerikai baptista tiszteletes, politikai aktivista, a fekete amerikaiak polgárjogi mozgalmának egyik vezető személyisége volt, aki 1968. április 4-én Memphisben (Tennessee állam) gyilkos merénylet áldozata lett.

2018. január 13. szombat

Tanulmánykötet jelent meg a jezsuiták 17–18. századi győri jelenlétéről

Január 10-én, szerdán délután a Párbeszéd Házában mutatták be a „Jezsuita jelenlét Győrben a 17–18. században” című könyvet.

2018. január 11. csütörtök

Az igazi csoda

Az év végi filmdömping legkedvesebb darabja egy bájos, elgondolkoztató, vidám és léleksimogató családi mozi.

2018. január 7. vasárnap

Dávid Katalin: A szép teológiája

E kötetében Dávid Katalin a művészi széppel kapcsolatos gondolatait fogalmazza meg, kiemelve, hogy az ezzel kapcsolatos megfontolásokban a teológiai szempontok segítenek kitágítani a vizsgálódás horizontját, másrészt a művészet mint autonóm létező csak saját törvényei szerint... »

2018. január 7. vasárnap

Képzeletének ereje szétfeszíti a falakat – Michelangelo az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Az Uránia Nemzeti Filmszínház szerencsénkre folytatja „Exhibition on Screen” című remek dokumentumfilm-sorozatát, amelyről már több ízben is írtunk. Bosch, Renoir, Monet és Canaletto után most Michelangelo Buonarroti mester életével és művészetével ismerkedhetünk meg.

2018. január 7. vasárnap

„…a Radnóczi név elfogadandó magyar név” – Radnóti Miklós levelezéséből

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni „Naplójának” két kötete és a Radnóti házaspár fényképeinek albuma, az „Árnyékban éles fény vagy” méltó nyitánya volt a „Különben magyar költő vagyok – Radnóti Miklós levelezése” címmel nemrég megjelent kötetnek.

2018. január 6. szombat

Arany 200 – Tamburás öreg úr a karácsonyfa alatt

„Az öreg úrnak van egy tamburája, / S mikor az ihlet s unalom megszállja, / veszi a rozzant, kopogó eszközt / S múlatja magát vele négy fala közt.” Ilyen önarcképet rajzolt magáról Arany János egy bizonyos „kapcsos könyv” oltalma alatt 1877 „áldott nyarán”.

2018. január 6. szombat

Vasárnap látható az amerikai templombezárásokat bemutató magyar dokumentumfilm

Január 7-én, vasárnap 13.50-kor a Duna World csatorna bemutatja az amerikai templombezárási válságról szóló dokumentumfilmet, melyben a Vatikáni Rádió magyar munkatársa, Somogyi Viktória is közreműködött.

2018. január 5. péntek

Egy lélek távozóban – Az „Anyám mozija” című filmről

Haláltagadó korban élünk. Hősi önfeláldozást csak melodrámában vagy szuperhősfilmben tudunk elképzelni (a gonoszok számára pedig csúnya és megérdemelt pusztulást, természetesen), úgy gondoljuk, váratlan baleset csak mással történhet, s rendületlenül áldozunk az örök fiatalság... »

2018. január 3. szerda

Amadeus redivivus – Emlékmozaikok, képek, hangulatok Kocsis Zoltánról

Már első belelapozásra nyilvánvaló, hogy a 2017-es adventi-karácsonyi időszak egyik könyvslágere lesz Juhász Előd Kocsis Zoltán-albuma, a szó legnemesebb értelmében.

2018. január 2. kedd

Marie és Mania

Döbbenetes kötetet tett közkinccsé a Typotex Kiadó, amelynek munkatársai naprakészen ismerik a világ könyvpiacának „nem-bestseller, mégis-sikerlistás” típusú könyveit.

2018. január 2. kedd

Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító

A tihanyi bencés alperjel, Maurus atya újabb és újabb kiadványokkal lepi meg az olvasókat. Szándéka mindig az, hogy a liturgiát követő hívők még mélyebben, intenzívebben kapcsolódjanak bele az Egyház ünneplésébe, hallják, értsék és szívükbe fogadják Isten igéjét.

2018. január 1. hétfő

John testvér, Taizé: Barátok Krisztusban

A szerző a Taizéi Közösség tagja, legújabb könyvében a krisztusi üzenetet szeretné megvilágítani az egyetemes barátság gondolatán keresztül.

2017. december 30. szombat

Matúz Gábor: Nincs kegyelem

Dokumentum-játékfilmjében Matúz Gábor az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz történetét dolgozza fel.

2017. december 29. péntek

Emeljük fel tekintetünket a betlehemi csillagra – A karácsony az irodalomban

A magyar és a világirodalomban számtalan regény, novella jelent meg a karácsonyról. Az írókat, költőket mindig különösen foglalkoztatta a szeretet-Isten, Jézus Krisztus születése. Összeállításunkban ezúttal néhány pózai művet mutatunk be.

2017. december 26. kedd

B. S. Aldrich: És lámpást adott kezembe az Úr

Bess Streeter Aldrich (1881–1954) regénye a világirodalom méltatlanul elfelejtett, klasszikus alkotásai közé tartozik. A Szent István Társulat még az 1980-as években jelentette meg először a könyvet, most pedig ismét kiadta.

2017. december 24. vasárnap

Igazak útján – Nézőpontok a kereszténységről Baktayval

Baktay Ervint olvastam, most is a felfedezés örömével. Az apropó, hogy megjelent a „Keleti levelek” című két kötet, első indiai útjának (1926–1929) naplószerű összefoglalása. Újságcikkek gyűjteménye, melyeket előbb a „Magyarság”, majd az „Ujság”, a „Századunk” és a... »

2017. december 24. vasárnap

tovább »