Párbeszédben a természettudomány és a teológia

A közelmúltban jelent meg Bagyinszki Ágoston és Mészáros Lukács szerkesztésében az Apóriák: természettudomány és teológia párbeszédben című tanulmánykötet, amely a teológus és biológus szerkesztők által koordinált ötfős egyetemi team másfél évtizedes kutatói-oktatói... »

2018. december 9. vasárnap

Észak Mona Lisája – „Leány gyöngy fülbevalóval” az Uránia mozi műsorán

Nagyon jó látni, ahogyan a hágai Mauritshuis múzeum munkatársai kicsomagolják a Hollandiába visszaérkezett, milliókat érő, világhírű festményeket. Fehér kesztyűben dolgoznak, finoman, de biztos kézzel emelik ki a képeket a ládákból. Pörögnek a csavarhúzók, lekerül a festményekről... »

2018. december 9. vasárnap

Egy mozdulat – Az „Egy nap” című filmről

Kényelmetlen érzés távoli fantáziavilágok és mindenható szuperhősök helyett a saját rögvalóságunkkal szembesülni a mozivásznon. Szilágyi Zsófia filmje éppen ezért emlékezetes élmény: mindvégig hiteles tud maradni, miközben sulykolás helyett megfigyel és láttat.

2018. december 9. vasárnap

Prohászka Ottokár: Legyetek világító emberek

A kötet a 160 éve született Prohászka Ottokár (1858-1927) egykori székesfehérvári püspök rövid elmélkedéseit tartalmazza, melyeket „legkedvesebb leányainak”, a Szociális Missziótársulat nővéreinek tartott.

2018. december 8. szombat

Bemutatták Dolhai Lajos az Eucharisztiáról szóló új könyveit

Dolhai Lajos az Eucharisztiáról szóló két könyvét mutatták be december 7-én az egri érseki palotában. Az eseményen köszöntőt mondott Ternyák Csaba érsek. A köteteket Krakomperger Zoltán teológiatanár, valamint Csizmadia István plébános, teológiatanár ismertette.

2018. december 8. szombat

Északi tónus nehézlégzéssel – Az „X – A rendszerből törölve” című filmről

Az „X – A rendszerből törölve” az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmje lett. Ujj Mészáros Károly sokat tanult a skandináv krimikből.

2018. december 8. szombat

Ő a jobbik felem – Újra megjelent Gyökössy Endre házasságról és családról szóló népszerű kötete

A nagy érdeklődésre tekintettel a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában advent kezdetére időzítve újra megjelentettük Gyökössy Endre népszerű, „Ketten – hármasban, Házasság- és családlélektan” című kötetét.

2018. december 5. szerda

Ezúttal rendje adta ki Szent Ferenc írásait

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány könyvbemutatót tartott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében december 3-án. Az eseményen a rend elmúlt másfél évi könyvtermésével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

2018. december 5. szerda

Király Kelemen OFM: Naplóm 1944–1947

Király Kelemen ferences szerzetes 1944. október 14-én írta első bejegyzését naplójába, az utolsót pedig 1947. május 31-én, Amerikába való megérkezésekor. Ezeket a feljegyzéseket sokáig csak őrizgette, mígnem egy rendtársa határozott nógatására 1974-ben Clevelandben magyar nyelven... »

2018. december 4. kedd

Ötödik alkalommal jelent meg Fekete István adventi és karácsonyi elbeszéléseinek kötete

A nagy érdeklődésre tekintettel a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában advent kezdetére időzítve újra megjelentettük Fekete István „Régi karácsony” című elbeszéléskötetét.

2018. december 3. hétfő

Pásztó feltárt középkora – Valter Ilona fő művének bemutatója a Nemzeti Múzeumban

Augusztusi helyszíni debütálását követően, november 30-án a Nemzeti Múzeumban mutatták be Valter Ilona „Pásztó a középkorban” című – fél évszázadnyi feltáró munkát összegző – reprezentatív könyvét.

2018. december 3. hétfő

Ki a hibás és ki a bűnös? – „A sértés” című filmről

„A sértés” bátor film. A libanoni születésű rendező, Ziad Doueiri, egy nagyon nehéz és érzékeny témáról szól úgy, hogy a cselekményt talán a lehető legforróbb közegbe helyezi. Bizonyára majdnem mindannyiunkat bántottak már, vagy előfordult, hogy akarva-akaratlan mi magunk... »

2018. december 2. vasárnap

A B oldalhoz érve

Annie (Rose Byrne) negyven felé közeledve azon kapja magát, hogy sehová sem tart az élete. Barátja, Duncan (Chris O’Dowd) még mindig nyafogó kisfiúként viselkedik kapcsolatukban, s érzelmeinek nagyját Tucker Crowe-ra (Ethan Hawke), a visszavonult rockénekesre pazarolja, akiért megszállottan... »

2018. december 2. vasárnap

Kránitz Mihály: Az Úr közel van

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Karának dékánja adventi útikönyvet ad a kezünkbe, amely minden napra tartalmaz egy rövid mondatot a napi szentírási olvasmányokból és ezek feldolgozását az elmélkedés útján.

2018. december 1. szombat

Megjelent Szent Gellért püspök egyetlen írott örökségének hasonmás kiadása

​A csanádi egyházmegye első püspöke, Szent Gellért egyetlen fennmaradt művének fakszimile kiadását Temesváron, az Adam Müller Guttenbrunn Ház nagytermében mutatták be november 27-én.

2018. november 28. szerda

Három új könyvet mutatott be a Vigilia Kiadó

A Vigilia Kiadó három új kiadványát mutatták be november 26-án a budapesti Piarista Gimnáziumban: „DOCAT – Mit kell tennünk?” és „YOUCAT Gyónás – Megújulás” címmel, valamint Walter Kasper „Az Amoris laetitia üzenete – Ferenc pápa apostoli buzdításának hiteles... »

2018. november 27. kedd

Az evangéliumi normalitás követe – Itthon is bemutatták Wim Wenders Ferenc pápáról szóló filmjét

A VII. Keresztény Film- és Könyvnapok keretében tartották meg november 24-én Wim Wenders Ferenc pápa – Egy hiteles ember című filmjének magyarországi bemutatóját a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A bemutató előtt beszélgetést szerveztek a Szentatya személyéről,... »

2018. november 26. hétfő

Isten szava minden napra 2019 – Lelki iránytű az év minden napjára

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában az adventi idő kezdetére időzítve jelentettük meg Vincenzo Paglia érseknek az év minden napjára javasolt bibliai részekhez írt kommentárjait. A szerző a Pápai Életvédő Akadémia elnöke, a Sant’Egidio közösség spirituális... »

2018. november 26. hétfő

Honvári Erzsébet: A Lélek gyümölcsei

Honvári Erzsébet (1936) NIVÓ-díjas költő 1980-ban, 44 éves korában kezdett el verset írni, hogy így dolgozza fel szeretett édesanyja elvesztését. Első kötete 1991-ben jelent meg, ez a mostani a 12. könyve. A versek nagy részét a még meg nem jelent költeményei adják – a 2015 és 2017... »

2018. november 26. hétfő

Az ártatlanság apoteózisa – „A szent és a farkas” című filmről

Ahogyan Jessica Hausner filmje, a Lourdes azt feszegeti, mit kezd a mai ember a csodával, úgy járja körül Alice Rohrwacher legújabb alkotása, „A szent és a farkas” (Lazzaro felice) azt a témát, hogy vajon mit jelent számunkra a szent.

2018. november 25. vasárnap

tovább »