Érzelmi egészség a párkapcsolatban – Mihalec Gábor párterapeuta előadása Székesfehérváron

Mihalec Gábor új, „1+1=3 – Érzelmi egészség a párkapcsolatban” című könyvének bemutatóját február 5-én tartották Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

2019. február 21. csütörtök

Beer Miklós püspök új kötetének bemutatója Aszódon

Február 15-én az aszódi Hitéleti Központ vendége Beer Miklós váci megyéspüspök volt, aki „Most már látom” című kötete kapcsán fejtette ki gondolatait az est résztvevőinek.

2019. február 20. szerda

A világot beragyogó fény nyomában – Johannes Scotus Eriugena: A szellem sasmadarának hangja

Johannes Scotus Eriugena, a Karoling-reneszánsz talán legnagyobb teológusa Írországban született 810 körül, és 877-ben halt meg. Vassányi Miklós filozófus megfogalmazása szerint „ő az egyetlen Alcuin tanítványai, szellemi utódai közül, aki korszakalkotó életművet hagyott maga... »

2019. február 17. vasárnap

Forgatják a Jakab Antal püspökről szóló filmet – Vencser László nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak

Vencser Lászlóval, az ausztriai idegen nyelvű katolikus pasztoráció igazgatójával készített interjút a Vatikáni Rádió február 13-án. Az erdélyi pap jelenleg Rómában forgat dokumentumfilmet Jakab Antal püspökről.

2019. február 16. szombat

Szilvágyi Zsolt: Alapkövek

Szilvágyi Zsolt Aradon született 1977-ben. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron, Fuldában és Münsterben végezte. A könyv alapjául a 2012 és 2015 között a temesvár-józsefvárosi plébánián elhangzott tematikus szentbeszédek tanítása szolgál a hét szentségről, a tízparancsolatról... »

2019. február 16. szombat

Az a nap a tengerparton

Csodálatos képekben elmesélt, kedves, romantikus, olykor kissé szomorkás történet sodró szerelemről, elfedett sebekről és leküzdhetetlennek tűnő nehézségekről, amelyek szálai egyetlen pillanatban futnak össze a tengerparton.

2019. február 16. szombat

Pap bácsi, kösd be a cipőmet! – Anekdotagyűjtemény jelent meg Szent II. János Pál pápáról

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb kötetében Szent II. János Pál életének egy-egy érdekes epizódját idézik fel azok, akik személyesen is ismerték. A történeteket Koncz Éva gyűjtötte és fordította magyar nyelvre.

2019. február 15. péntek

Bemutatták Németh András görög és latin kéziratokat feldolgozó monográfiáját

Az Ókortudományi Társaság és az ELTE BTK Ókortudományi Intézete szervezésében mutatták be február 13-án az ELTE BTK kari tanácstermében Németh András „The Excerpta Constantiniana and the Byzantine Appropriation of the Past” (Cambridge University Press, 2018) című... »

2019. február 14. csütörtök

Kislány, pöttyösben – Szabó Magda élete képekben

A karácsony előtt napvilágot látott Szabó Magda-képeskönyvvel együtt már huszonötre emelkedett a Jaffa Kiadó által példás hűséggel, gondossággal és szeretettel megjelentetett életműsorozat darabjainak száma.

2019. február 10. vasárnap

Lassan lefelé a lépcsőn – Farkas Márta: Sószobor

A nyugati társadalom rohamosan öregszik. Ez nemcsak azért van így, mert kevés gyerek születik, hanem azért is, mert a jólétnek köszönhetően a várható életkor soha nem látott mértékben kitolódott. Ezzel együtt a különféle időskori betegségek gyakorisága is megnőtt.

2019. február 9. szombat

Vukovári Panna: Mennyei Monopoly

A könyv szerzője költő, író, pedagógus; egy olyan társasjátékban való részvételre hív bennünket, ahol minden valóságos, és amelyben megtanulhatjuk, hogyan állítsuk szolgálatunkba az anyagiakat ahelyett, hogy mi szolgálnánk a Mammonnak.

2019. február 9. szombat

A Tűzmadár

Fény és sötétség, jó és gonosz párharcával szembesülünk a Holnap Kiadó gondozásában megjelent legújabb kötetben, „A Tűzmadárban”.

2019. február 9. szombat

Újabb nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat a Megszállottak

Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című filmje a dél-ázsai Aranykor Nemzetközi Művészfilm Fesztiválja (L'Age d'Or International Arthouse Film Festival, LIAFF) januári fordulóján a kritikusok díját nyerte el játékfilm kategóriában.

2019. február 5. kedd

Örömhír: Elkészült a Magyarországon működő száz szerzetesrendet bemutató kiadvány

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája gondozásában jelent meg „A remény emberei” című, fényképekkel gazdagon illusztrált kötet, amely bemutatja a hazánkban jelenleg működő száz szerzetesrendet.

2019. február 4. hétfő

Kő a vízben – A „Mindenki tudja” című filmről

A filmművészetet sok évtizeden keresztül az európai és az amerikai alkotók határozták meg. Természetesen a világ más tájain is készítettek filmeket, ám ezek – egy-egy ritka kivételtől eltekintve – inkább érdekesek voltak, mint színvonalasak. A kilencvenes évektől a helyzet... »

2019. február 3. vasárnap

Sóvárgás a szabadság után – Schiele és Klimt az Uránia Nemzeti Filmszínházban

In medias res – csapjunk a dolgok közepébe: Egon Schiele festő és grafikus nem tartozott a szerény, jámbor katolikusok közé, ahogyan Caravaggio, a nagy manierista festőzseni sem, amint azt a róla szóló cikkünkben korábban már megírtuk.

2019. február 3. vasárnap

Isten műveinek szekértolója – Szerdahelyi Csongor beszélgetése Miocs Józseffel

A kötetben Szerdahelyi Csongor újságíró beszélget Miocs József egyházzenész, paptanárral, aki több mint negyven éve a szabadkai Paulinum kisszeminárium és klasszikus gimnázium rektora.

2019. február 2. szombat

Szombathelyen is bemutatták a Domonkos-rend történetéről szóló sorozat köteteit

Január 30-án mutatták be Szombathelyen, az egyházmegyei levéltárban a „Magyar Domonkos Rendtörténet” című könyvsorozat köteteit.

2019. február 1. péntek

Hiteles szavak, melyek gyógyítani tudnak – Böjte Csaba is részt vett a Vászonkrisztus vetítésén

Vászonkrisztus filmklub címmel új, kilencrészesre tervezett sorozat indult a Párbeszéd Házában a Vászonjézus folytatásaként. Negyedik alkalmán, január 29-én este a román Cristian Mungiu „Négy hónap, három hét, két nap” című, 2007-ben készült filmdrámáját láthatták az... »

2019. január 30. szerda

Társadalmi lelkiismeret-vizsgálat – Megkezdődött az 5. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Ismerjük a mondást, mely szerint a dokumentumfilmet a társadalom lelkiismeretének tekinthetjük. Páratlan lehetőség kínálkozik a lelkiismeret-vizsgálatra január 28. és február 3. között az 5. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), a Cinema City Aréna moziban.

2019. január 30. szerda

tovább »