Teremtésvédelmi kalendárium – A sziklagyepek leleményes virágpolgárai

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Egyedül nem megy – ez derül a sziklacsúcsok lakóiról szóló írásunkból.

2018. április 13. péntek

A pécs-tettyei ifjúsági passió szereplőivel találkozott Udvardy György

A virágvasárnap Pécsett bemutatott szabadtéri ifjúsági passió szervezőinek és résztvevőinek mondott köszönetet Udvardy György pécsi megyéspüspök április 10-én a Magtár Látogatóközpontban.

2018. április 12. csütörtök

A cserkészek felelevenítették a szentsír őrzésének hagyományát Szombathelyen

A 387. sz. Szily János cserkészcsapat tagjai nagyszombaton, március 31-én a szentsírt őrizték a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban.

2018. április 11. szerda

Lelkinap Újlakon

A március 24-i lelkinapon Kozma Imre OH és Lendvai Zalán OFM tartott előadást az újlaki Sarlós Boldogasszony-templomban.

2018. április 6. péntek

Új keresztet állítottak Szárliget mellett nagypénteken

A budapesti székhelyű Szentimrevárosi Egyesület Szárliget lakóival közösen helyreállította a tönkrement Magyar Vértanúk Keresztjét a település melletti 384 méter magas Zuppa-tetőn. Az újonnan készített fakeresztet március 30-án, nagypénteken állították fel.

2018. április 4. szerda

A váci székesegyházi kórusiskola nagyböjti zarándoklata

Nagyszerdán, március 28-án Márianosztrára zarándokoltak a Váci Székesegyházi Kórusiskola tanulói. A húsvétra való lelki felkészülésüket Varga László zeneigazgató atya ifjúsági hittanosai játékos feladatokkal, programokkal segítették.

2018. április 4. szerda

Városi keresztutat tartottak Vácon

Több évre visszanyúló hagyomány, hogy virágvasárnap előtti szombaton városi keresztutat imádkoznak a váci hívek. Az idei keresztút elmélkedései a béke üzenetét hordozták magukban.

2018. április 4. szerda

Városi keresztút Győrben – KÉPRIPORT

Március 30-án este Győr belvárosában vezetett nagypénteki keresztutat Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

2018. április 3. kedd

Városi keresztutat jártak Mosonmagyaróváron a megyéspüspök vezetésével – KÉPRIPORT

Március 30-án, nagypénteken Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint a helyi lelkipásztorok vezetésével városi keresztutat jártak a mosonmagyaróvári hívek.

2018. április 3. kedd

Az „Anya órája” – nagyszombat a Santa Maria Maggiore-bazilikában

Nagyszombaton délelőtt fél 11-kor a római Santa Maria Maggiore-bazilikában Stanisław Ryłko bíboros, a bazilika főpapjának a vezetésével tartották meg az „Anya órája” szertartást, amely Mária hitének órájára utal, aki várja Fia feltámadását.

2018. március 31. szombat

Meg nem hajló szálfa – Apor Vilmos püspök vértanúságára emlékeztek Győrben

Március 30-án, a nagypénteki liturgiát követően emlékeztek meg Boldog Apor Vilmos püspök vértanúságáról a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban. A főpásztort 1945 nagypéntekén érték a lövések, melyek április 2-án a halálát okozták.

2018. március 31. szombat

Nagypénteki szertartások egyházmegyéinkben

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján, Krisztus kereszthalálára emlékezünk. Ezen a napon az Egyház az úgynevezett csonka mise szertartásával fejezi ki a Krisztus halála felett érzett gyászt és keresztutat járnak a templomokban, városokban.

2018. március 31. szombat

Erdő Péter nagypénteken: Jézus megmutatta mit jelent Istent teljes szívünkből szeretni

Erdő Péter bíboros, prímás vezette a nagypénteki szertartást március 30-án Esztergomban. Az esztergomi bazilikában elmondott homíliájában a főpásztor hangsúlyozta: Jézus áldozatát nem a szenvedés maga, hanem az Atya iránti szeretet teljessége tette végtelen értékűvé.

2018. március 31. szombat

A Hajléktalan Jézus szobra elől indult a Sant’Egidio közösség nagyvárosi keresztútja Budapesten

A nagypénteki szertartás után Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten, a Bakáts téri templom előtt helyzete el a Hajléktalan Jézus szobrát, innen indult a Sant’Egidio közösség által hagyományosan szervezett nagyvárosi keresztút korunk szenvedéseinek színterein át.

2018. március 31. szombat

Szentmise az utolsó vacsora emlékére a nagyváradi székesegyházban

A nagycsütörtöki esti szentmisével megkezdődik a szent három nap liturgiája. Figyelmünk ilyenkor azokra a titkokra összpontosul, amelyeknek emlékezetét ebben a misében ünnepeljük: az Eucharisztia és a papság megalapítása, valamint a testvéri szeretet parancsa.

2018. március 31. szombat

A pápa megrendítő imája nagypénteken: Jézus add meg nekünk a szégyen, a bűnbánat és remény kegyelmét

Március 30-án, nagypéntek estéjén a hagyományoknak megfelelően a pápa imája és áldása zárta a a Colosseumnál tartott keresztutat.

2018. március 31. szombat

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 31., nagyszombat

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

2018. március 31. szombat

Látlak téged, Jézus – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumnál

A Ferenc pápa által vezetett, március 30-án, nagypénteken este a Colosseumnál tartott keresztút elmélkedéseit idén római középiskolások és egyetemisták írták vallástanáruk, az író, újságíró Andrea Monda vezetésével. A keresztút elmélkedéseit és imádságait teljes... »

2018. március 30. péntek

Ne a világ felé, hanem Jézus felé induljunk! – Nagypéntek a Vatikánban

Március 30-án, nagypénteken délután öt órakor kezdődött a vatikáni Szent Péter-bazilikában Urunk szenvedésének az ünneplése. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon nem Ferenc pápa, hanem a Pápai Ház szónoka, Raniero Cantalamessa mondott homíliát.

2018. március 30. péntek

Olajszentelési szentmisék külhoni egyházmegyéinkben

A határon túli magyar katolikus egyházmegyékben is bemutatták nagycsütörtökön, március 29-én a főpásztorok az olajszentelési szentmisét. Összeállításunkban a külhoni püspökségek beszámolóit olvashatják.

2018. március 30. péntek

tovább »