Szilvágyi Zsolt: Alapkövek

Szilvágyi Zsolt Aradon született 1977-ben. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron, Fuldában és Münsterben végezte. A könyv alapjául a 2012 és 2015 között a temesvár-józsefvárosi plébánián elhangzott tematikus szentbeszédek tanítása szolgál a hét szentségről, a tízparancsolatról... »

2019. február 16. szombat

Püspöki szentmise a betegek világnapján Nagyváradon

A betegek világnapján, február 11-én a nagyvárad-olaszi Szentlélek kiáradása-templomban koncelebrált szentmisét mutatott be Böcskei László megyéspüspök. A misén kiszolgáltatták a betegek kenetét; szentbeszédet mondott Giosanu Leonard káplán.

2019. február 16. szombat

Beteg szervek helyett beteg embereket kell gyógyítani – Betegek világnapja Veszprémben

Márfi Gyula veszprémi érsek Felker Zsolt székesegyházi káplánnal és Juhász Csaba kórházlelkésszel együtt mutatott be szentmisét a betegek világnapja alkalmából a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban február 12-én. A szentmise keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét... »

2019. február 15. péntek

Müller bíboros „Hitnyilatkozatot” tett közzé a katolikus tanításról

„Ne nyugtalankodjék szívetek.” Ezzel a János-evangéliumból vett felhívással kezdődik a Gerhard Ludwig Müller bíboros által február 8-án közzétett hitnyilatkozat, amelyben az Egyház szentségekről, a szentáldozásról, a papság szentségéről szóló tanítását foglalja össze a... »

2019. február 14. csütörtök

Püspöki szentmise keretében szolgáltatták ki a betegek szentségét Margittán

A betegek világnapja előtti vasárnap, február 10-én a margittai (Bihar megye) Árpád-házi Szent Margit-templomban Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be szentmisét, amelynek keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét azoknak, akik kérték és felkészültek rá.

2019. február 12. kedd

Megkezdődött a házasság hete

A házasság hete országos rendezvénysorozata február 10-én vette kezdetét. Az egyházmegyék nyitórendezvényeiről nyújtunk beszámolót.

2019. február 12. kedd

Bemutatták az elsőáldozókat Kapuváron

A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola negyvennégy tanulója készül az első szentáldozásra idén. A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódó iskolai szentmisén mutatták be őket a Szent Anna-templomban.

2019. február 8. péntek

Márfi Gyula érsek a veszprémi börtönben megkeresztelt egy fogvatartottat

Márfi Gyula veszprémi érsek keresztelőt tartott a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben február 3-án, vasárnap.

2019. február 7. csütörtök

Fogadalomtételt ünnepeltek a domonkos nővérek a budakeszi konventben

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a megszentelt élet napján szentmise keretében tette le első fogadalmát a soproni származású Hillebrand Barbara Ágota domonkos nővér a budakeszi Sziénai Szent Katalin Konventben.

2019. február 5. kedd

Elsőáldozásra készülő „királyfiak és királylányok” találkoztak Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hittanosai közül közel háromszáz leendő elsőáldozó gyermek együtt készült a nagy találkozásra február 2-án Debrecenben, a Megtestesülés-templomban a „NEKtek! – Veletek!” programsorozat szombati alkalmán.

2019. február 4. hétfő

Krisztus világosságában járni – Görögkatolikus papszentelést ünnepeltek Nyíregyházán

„Krisztus világosságában járni, s ezt a világosságot másoknak megmutatni, átadni: ez a pap feladata” – mondta prédikációjában Szocska A. Ábel megyéspüspök a nyíregyháza-kertvárosi görögkatolikus Szent Kereszt felmagasztalása templomban, ahol február 2-án pappá szentelte ifj.... »

2019. február 3. vasárnap

Ferenc pápa sajtótájékoztatója: A cölibátus ajándék, nem értek egyet, hogy választható legyen

Január 27-én Panamából hazatérőben is elbeszélgetett a Szentatya az újságírókkal a repülőgép fedélzetén. Több aktuális kérdést is érintett: papi cölibátus, a gyermekek szexuális nevelése, a kiskorúakkal szembeni visszaélések elleni fellépés, a bevándorlás összetett... »

2019. január 30. szerda

Jézus tekintete megtérésre hív – Ferenc pápa látogatást tett egy fiatalkorúak börtönében Panamában

Január 25-én, Szent Pál apostol megtérése ünnepén Ferenc pápa bűnbánati liturgiát vezetett a Panamavárostól 42 km-re fekvő Pacorában, a Las Garzas fiatalkorúak börtönében.

2019. január 25. péntek

Csak az esküvőre készülsz, vagy a házasságra is? – A Pécsi Egyházmegye pároknak szóló programjai

Csak az esküvőre készülsz, vagy a házasságra is? – ez a kérdés fogadta a pécsi esküvői kiállításon az egyházmegye pavilonjánál a fiatalokat. Február 11-ig pedig kapcsolatot erősítő nyereményjátékra hívják a párokat, az egyházmegye, a Borostyán Egyesület és a Házas Hétvége... »

2019. január 24. csütörtök

„Ez az én szeretett Fiam” – Urunk megkeresztelkedésének ünnepe a nagyváradi székesegyházban

Január 13-án, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén a nagyváradi székesegyházban mutatott be szentmisét Böcskei László megyéspüspök, melyben köszöntötte a kerek házassági évfordulót ünneplő házaspárokat. Szentbeszédet mondott Kovács F. Zsolt egyházmegyei irodaigazgató.

2019. január 17. csütörtök

„Bölcsőm közönséges deszkából volt” – Vándorbölcsők Márton Áron szülőfalujában

Csíkszentdomokoson január 13-án három vándorbölcsőt adtak át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet égisze alatt működő Székelyföldi Vándorbölcső Program keretében. Az egyik bölcsőn Márton Áron neve és szavai olvashatók.

2019. január 15. kedd

A családban, életpéldátokkal kell átadnotok a hitet! – Újszülötteket keresztelt Ferenc pápa

Január 13-án, Jézus megkeresztelkedésének ünnepén a Szentatya huszonhét gyermeket (tizenöt lányt és tizenkét fiút) keresztelt meg a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén. Rövid, rögtönzött beszédének fordítását teljes egészében közöljük az alábbiakban.

2019. január 13. vasárnap

Jegyessuli indul februárban Pasaréten

A pasaréti jegyessuli keretében február elejétől áprilisig tartó előadás- és beszélgetéssorozatra hívják a házasságra készülő párokat Budapesten, a Kájoni János Ferences Közösségi Házban.

2019. január 9. szerda

Életed az üzenet – Diakónusszentelés Kaposváron

Pisztora Ferenc személyében újabb diakónust szenteltek fel a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban január 5-én. A szertartást Varga László megyéspüspök végezte.

2019. január 8. kedd

Békesség e háznak! – A házszentelés hagyományáról

Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.

2019. január 4. péntek

tovább »