Ferenc pápa találkozott a Nobel-békedíjra jelölt 16 éves környezetvédővel

Ferenc pápa április 17-én, a szerdai általános kihallgatáson találkozott Greta Thunberggel, a 16 éves svéd környezetvédelmi aktivistával, akit idén Nobel-békedíjra jelöltek.

2019. április 18., csütörtök

Szociális szövetkezet fóliasátrait adták át a Délvidéken

A szegedi Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a délvidéki Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indított a tartós munkanélküliség elleni küzdelem és a közösségi kertművelés népszerűsítése jegyében. A projekt keretében megépült két fóliasátrat április 4-én... »

2019. április 15., hétfő

Taposs az egészségedért! – Egy katolikus óvoda is zöldítheti a környezetét

Beltéri Kneipp-taposókat készítettek az óvodák Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több intézményében is a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda felhívására. Az örökös zöld óvoda címet elnyert intézménynek ez az egyik különleges kezdeményezése.

2019. április 15., hétfő

Ötletesen újragondolt baglyok

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az újrahasznosítás jegyében hirdetett pályázatot gyerekek számára, mely során az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) emblémáját gondolhatták újra. A pályázat eredményhirdetését április 12-én... »

2019. április 14., vasárnap

Nevem Dolly – Egy árva németjuhász emlékirata

Mit tehet egy gazda, akinek lelkét birtokba veszi a bánat, mert elpusztult szeretett kutyája, a Dolly névre hallgató németjuhász, aztán egyszer csak váratlanul megjelenik előtte, és arra kéri, hogy írja meg az emlékiratait?

2019. április 13., szombat

Teremtésvédelmi kalendárium – Öcsénk a szél, húgunk a víz?

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezen a héten azon gondolkozhatunk el, hogy jó testvérei vagyunk-e a ránk bízott természetnek.

2019. április 12., péntek

Fát ültettek a bérmálkozásra készülő törökkanizsai és töröktopolyai hittanosok

Március 27-én reggel 9 órakor a törökkanizsai plébánián gyűltek össze a bérmálkozásra készülő hittanosok, hogy együtt ültessenek rózsafákat a virágoskertbe.

2019. április 5., péntek

A víz jelentőségét hangsúlyozza Ferenc pápához írt levelében a FAO főigazgatója

Ferenc pápához címzett, április 1-jén kelt levelében Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója bolygónk vízkészletének megóvását hangsúlyozta, hogy abból a Föld összes országának minden lakója részesedjen.

2019. április 3., szerda

Az egyházi tanítás érvényesülése a műszaki kutatásokban

Április 1-jén megalakult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Korszerű Nemzetközi Bioetika Műszaki és Mérnöki Központja.

2019. április 3., szerda

Gondolatok egy dunántúli mandulafáról

A 2019-es európai év fája versenyen a legtöbb szavazatot a pécsi havihegyi kápolna előtt álló mandulafa kapta. A fa motívumról és a mandulafa Szentírásban megjelenő szimbolikájáról Nyúl Viktor pasztorális helynök gondolatait közöljük.

2019. április 1., hétfő

Az érsek is tésztát gyúrt Edelényben – Földrajzi hét a görögkatolikus iskolában

Március 25–30. között rendezték meg Edelényben, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában a földrajzi hetet „A Föld minden erői” mottóval.

2019. április 1., hétfő

Szentszéki állásfoglalás a nők védelméről és a genderideológiáról – Auza érsek beszéde az ENSZ-ben

A nők helyzetével foglalkozó ENSZ-bizottság 63. ülésszakának kísérőrendezvényén szólalt fel Bernardito Auza érsek március 20-án New Yorkban, ismertetve a Vatikán álláspontját.

2019. április 1., hétfő

Ferenc pápa beszéde Rabatban: Marokkó híd Afrika és Európa között

Március 30-án Rabatban, a Hasszán-toronynál mondott első marokkói beszédében a pápa többek között a vallásközi párbeszédről, a keresztények szerepéről, egymás kölcsönös megbecsüléséről, a vallási fanatizmus és a terrorizmus elleni küzdelemről, az ökológiai megtérésről... »

2019. március 31., vasárnap

Teremtésvédelmi kalendárium – Böjti szelek

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezen a héten egyre szélsőségesebb időjárásunk kerül górcső alá.

2019. március 29., péntek

Georgikonosok a tisztább környezetért Sátoraljaújhelyen

Március 20-án a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai is csatlakoztak az országos szemétszedési akcióhoz.

2019. március 28., csütörtök

Az identitást és a környezettudatosságot erősítette az idei Tesz-Vesz Tavasz

Március 18-án kezdődött és 24-én zárult a Szeged-Csanádi Egyházmegye önkéntes programja, a Tesz-Vesz Tavasz.

2019. március 28., csütörtök

Amikor az érsek is szemetet szed – Teremtésvédelmi akció Egerben

Március 23-án, az idei teremtésvédelmi napon az egri katolikus iskolák az Egerből Egerbakta felé vezető 24-es főút, hagyományos egri elnevezéssel a „vörös kereszt” melletti szemetes földterületet tisztították meg. Az akcióban az egyházmegye főpásztora, Ternyák Csaba érsek is... »

2019. március 26., kedd

Teremtésvédelmi napot rendeztek a kispesti Reménység katolikus iskolában

Teremtésvédelmi napot tartottak március 25-én a budapesti Reménység Katolikus Általános Iskolában. A program a kispesti Nagyboldogasszony-templomban kezdődött Gyümölcsoltó Boldogasszony napi ájtatossággal, majd az iskolában folytatódott a teremtett világ védelmére nevelő... »

2019. március 26., kedd

Menet az életért Nagyváradon

Az élet, a házasság, a család és a magzatok védelmében rendezték meg március 23-án, szombaton Nagyváradon a Szent László térről induló, Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást. A város keresztény felekezeteinek vezetői közül Böcskei László katolikus püspök is... »

2019. március 26., kedd

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökségének közleménye a teremtésvédelemről

Az alábbiakban a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnökségének teremtésvédelemről szóló közleményét olvashatják, amit március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén tettek közzé.

2019. március 25., hétfő

tovább »