A világot beragyogó fény nyomában – Johannes Scotus Eriugena: A szellem sasmadarának hangja

Johannes Scotus Eriugena, a Karoling-reneszánsz talán legnagyobb teológusa Írországban született 810 körül, és 877-ben halt meg. Vassányi Miklós filozófus megfogalmazása szerint „ő az egyetlen Alcuin tanítványai, szellemi utódai közül, aki korszakalkotó életművet hagyott maga... »

2019. február 17. vasárnap

Szilvágyi Zsolt: Alapkövek

Szilvágyi Zsolt Aradon született 1977-ben. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron, Fuldában és Münsterben végezte. A könyv alapjául a 2012 és 2015 között a temesvár-józsefvárosi plébánián elhangzott tematikus szentbeszédek tanítása szolgál a hét szentségről, a tízparancsolatról... »

2019. február 16. szombat

Müller bíboros „Hitnyilatkozatot” tett közzé a katolikus tanításról

„Ne nyugtalankodjék szívetek.” Ezzel a János-evangéliumból vett felhívással kezdődik a Gerhard Ludwig Müller bíboros által február 8-án közzétett hitnyilatkozat, amelyben az Egyház szentségekről, a szentáldozásról, a papság szentségéről szóló tanítását foglalja össze a... »

2019. február 14. csütörtök

Jézus tanítása és csodái – Rendhagyó püspöki katekézis Pécsett

„Jézus Krisztus a próféta: a tanítása, a csodái (Mt 7,24–29)” címmel január 31-én folytatódott a szokásos püspöki katekézis a pécsi székesegyházban. Ez alkalommal kivételesen nem Udvardy György megyéspüspök, hanem Nyúl Viktor pasztorális helynök katekézisét hallhatták az... »

2019. február 1. péntek

Brenner János nevét viseli február 1-jétől a Győri Hittudományi Főiskola

Január 28-án mutatták be Szombathelyen Gyürki László nyugalmazott plébános „Szent Pál útjain jártam” című kötetét. A könyvbemutatón Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója fontos bejelentést tett.

2019. január 30. szerda

Szent Gergely-nap Selyeben

A Miskolci Egyházmegyéhez tartozó település görögkatolikus iskolájának védőszentje, Nazianzi Szent Gergely tiszteltére január 25-én bibliadráma-találkozót rendeztek Selyeben. Az eseményt Orosz Atanáz püspök is megtisztelte jelenlétével.

2019. január 29. kedd

Isten dicsősége és a teremtés szépsége – Teológiai tanárok tartottak konferenciát Budapesten

Teológiai tanároknak rendeztek konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán (PPKE HTK) január 24. és 25. között. A tanácskozás előadói Isten dicsőségét és a teremtés szépségét vizsgálták. Tudósításunk a konferencia első napját mutatja be.

2019. január 25. péntek

Zsidók és keresztények egymás testvérei – A pápa előszót írt „A barátság Bibliája” című könyvhöz

A San Paolo Kiadó gondozásában január 18-án megjelenő, „A barátság Bibliája. Részletek a Tórából/Pentateuchusból zsidó és keresztény kommentárokkal” című könyv előszavát az L’Osservatore Romano vatikáni napilap közölte január 16-i számában.

2019. január 18. péntek

Magyar ókorkutatók Keresztelő Szent János nyomában – Vörös Győző előadása Pécsen

Vörös Győző ókorkutató, akadémikus tartott előadást január 6-án a pécsi Magtár Látogatóközpontban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, a Pécsi Egyházmegye támogatásával.

2019. január 10. csütörtök

Ferenc pápa megrendítően szép tanítása az imádságról: Jézus az Atyánál ma is imádkozik értünk!

Január 9-én a Szentatya folytatta a Miatyánkról elkezdett katekézissorozatát. A kitartó ima fontosságát hangsúlyozta, mert az mindig megváltoztatja a valóságot, az emberi szívet, legyőzi a magányt és a kétségbeesést. Atyánk minden imánkat hallja, és hinnünk kell, hogy minden utunk... »

2019. január 9. szerda

Mindvégig Jézus mellett – A „Názáreti Mária” című filmről

Jean Delannoy filmjében Szűz Mária törékeny alkatú, szép arcú, derűs, vidám teremtés, akit mindenki szeret. Természet adta jóság sugárzik belőle és közvetlenség; ahogy könnyed léptekkel halad végig a falu piacterén, mindenkihez van egy kedves szava.

2019. január 6. vasárnap

Ismét bemutatták Sillye Jenő és Kovács Gábor „Perzsa oratórium” című művét Angyalföldön

A Kedves Kartársak Zenei Műhely ismét sikerrel mutatta be január 5-én, vízkereszt vigíliáján az angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap... »

2019. január 6. vasárnap

Hogyan legyünk boldogok? – Szent Család ünnepe Debrecenben

December 30-án, Szent Család vasárnapján a debreceni Szent Anna-székesegyházban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét. Az ünnepen a jelen lévő családok áldást kértek életükre. Isten akarja, hogy családjaink boldogok legyenek. De hogyan érhetjük ezt... »

2019. január 1. kedd

„Emmausz” címmel jelent meg az új piarista evangéliumos könyv

December 18-tól kapható a 2019-es évre szóló piarista evangéliumos könyv. A kiadvány tartalmazza a napi evangélium szövegét, melyekhez tizenöt piarista szerzetes írt elmélkedést, imát, köztük Pedro Aguado generális. A zsebkönyv méretű kötet elsősorban középiskolásoknak és... »

2018. december 19. szerda

Miért éppen az alma lett a tiltott gyümölcs?

Ez az értelmezés Szent Jeromostól származik: a tiltott gyümölcs akár barack vagy füge is lehetett volna.

2018. december 13. csütörtök

Poncius Pilátus nevét fedezték fel egy kétezer éves gyűrűn

Poncius Pilátus római helytartó nevét fedezték fel a kutatók egy több mint kétezer éves rézgyűrűn.

2018. december 9. vasárnap

Adventi lelkigyakorlatot tartott Zalaegerszegen Székely János püspök

A zalaegerszegi Mária Magdolna-templomban tartott adventi lelkigyakorlatot Székely János szombathelyi megyéspüspök november 30-tól december 2-ig.

2018. december 6. csütörtök

Lektorokat és akolitusokat avattak a budapesti Egyetemi templomban

November 25-én, Krisztus király főünnepén Budapesten, az Egyetemi templomban a 10 órakor kezdődő szentmisén a Központi Papnevelő Intézet három harmadéves növendékét lektorrá, két negyedéves növendékét akolitussá avatta Cserháti Ferenc püspök.

2018. december 4. kedd

Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra,... »

2018. november 21. szerda

A Biblia diákalkotók szemével – Kamarakiállítás nyílt Győrben

A tizenhét éves Apor Vilmos Művészeti Iskola kamarakiállítással készült anyaintézménye, a győri Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont alapításának huszonötödik évfordulójára. A tárlaton a művészeti oktatási intézmény diákjainak alkotásai láthatók.

2018. november 21. szerda

tovább »