A Biblia hitünk igazságairól, misztériumairól – Székely János válogatása

Székely János szombathelyi megyéspüspök serkent gondolkodásra a katolikus és apostoli hit igazságairól és misztériumairól a Szentírásból válogatott idézetekkel.

2017. november 14. kedd

Biblia- és imakönyvosztás a szolnoki Hetényi Géza Kórházban

A Magyarországi Gedeon Társaság kiadásában megjelenő Újszövetséget és a Nehéz Márta Mirjam által felajánlott Vigasztalás imakönyvét vitték el önkéntesek a szolnoki kórház dolgozóinak és betegeinek november 7-én.

2017. november 14. kedd

A Szentírás volt a témája Udvardy György októberi katekézisének

Október 26-án az esti szentmisét követően ismét püspöki katekézisen vehettek részt az érdeklődők a pécsi Dóm Kőtárban. Udvardy György megyéspüspök ez alkalommal a Szentírásról beszélt.

2017. október 27. péntek

Ha nő vagy, szeretni fogod Lukács evangéliumát

Október 18-án Szent Lukácsra emlékezünk, aki orvosként Krisztusban fedezte fel az emberiség gyógyítóját. Evangéliumában – a központi témák, az irgalmasság és a bűnbocsánat mellett – kiemelkedő szerepet töltenek be az asszonyok. Ennek okán az „asszonyok evangéliumának” is... »

2017. október 18. szerda

A pápa szolgálatuk folytatására biztatja a Szentföldön nyolcszáz éve jelen lévő ferenceseket

Ferenc pápa október 17-én levelet küldött Francesco Patton szentföldi ferences kusztosnak abból az alkalomból, hogy a rend nyolcszáz éve van jelen és szolgál a Szentföldön, „azokon a helyeken, ahol Isten megtestesült és közöttünk élt”.

2017. október 18. szerda

Másolják és illusztrálják is a Bibliát Makón

Egyedülálló ötletet valósít meg a makó-belvárosi katolikus egyházközség: nemcsak lemásolják, de saját illusztrációkkal is ellátják a Szentírás részleteit. „A mi Bibliánk” elnevezésű akcióban már elkészült öt kötet, és adventre várható a hatodik is.

2017. október 16. hétfő

Ferenc pápa: Rideg szívvel nem értjük meg Isten irgalmasságát

A liturgia már második napja a Jónás próféta könyvéből vett olvasmányt (Jón 3,1–10) tárja elénk, elgondolkodtatva Isten irgalmasságáról, amely megnyitja szívünket, és mindent legyőz. Ferenc pápa erről elmélkedett október 10-én reggel, a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában... »

2017. október 10. kedd

A Bibliatársulatok Világszövetségének küldöttségével találkozott Ferenc pápa

„A keresztényeknek az egész világon félelem nélkül kell hirdetniük az evangéliumot, ahogyan arról az üldözött hívek is tanúskodnak” – a pápa ezekkel a szavakkal fordult a Bibliatársulatok Világszövetségének (United Bible Societies) küldöttségéhez október 5-én a Vatikánban.... »

2017. október 6. péntek

Bibliadélután Körmenden

Október elsején, Szent Jeromos ünnepéhez kötődően a Szentírás körül gyűltek össze kicsik és nagyok a körmendi Szent Erzsébet-templomban.

2017. október 4. szerda

Terménybetakarítási hálaünnep Vámoscsaládon

Október elsején, vasárnap terménybetakarítási hálaadást tartottak a vámoscsaládi templomban.

2017. október 4. szerda

Ötszáz év élő tárgyai – Ige-idők a Magyar Nemzeti Múzeumban

„Ige-idők – A reformáció 500 éve” címmel a protestantizmus fél évezredét bemutató kiállítás nyílt idén tavasszal a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az emlékév legjelentősebb kiállításáról annak egyik kurátorával, Kiss Erikával beszélgettünk.

2017. szeptember 30. szombat

Szent Jeromos áldozópap és egyháztanító

Szent Jeromos egyháztanító élettörténetét idézzük fel szeptember 30-án, liturgikus emléknapján. Betlehemi remeteségében ő fordította az akkori latin köznyelvre (vulgata versio) a Szentírást.

2017. szeptember 30. szombat

Újabb emlékplakettek kerültek fel a szegedi Szent Gellért-templom kapujára

A bölcsesség kezdete, hogy az Istent féljük, s ebben az istenfélelemben találjuk meg a helyes utat – fogalmazott Szakács Tibor kalocsa-kecskeméti egyházmegyés pap a Szentírás vasárnapján, szeptember 24-én a szeged-tarjáni Szent Gellért-plébániatemplom búcsúján.

2017. szeptember 28. csütörtök

A 147. zsoltár magyarázata

Luther Mártonnak ez a zsoltármagyarázata most jelenik meg először magyarul. A fordítás Szaszákné Sebők Viola munkája. Könyvecskéjét a reformátor Hans Lösernek, „jóindulatú” gazdájának és barátjának ajánlotta.

2017. szeptember 17. vasárnap

17. századi magyar prédikációtöredéket mutattak be a feltámadásról

Mintegy 350 éves magyar nyelvű protestáns prédikációszöveget és könyörgést mutattak be a kézirat tárolására használt, szintén 17. századi, feltehetően Nürnbergben kiadott gyűjteményes kötettel együtt szeptember 11-én Budapesten.

2017. szeptember 14. csütörtök

28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia – Fröhlich Ida kapta a Gnilka-díjat

„A Római levél értelmezése az ortodox teológiában, a reneszánszban, a reformáció korában és a mai bibliatudományban” címmel rendezték meg a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát augusztus 28. és 30. között. Az eseményen került sor a Gnilka-díj átadására, melyet idén... »

2017. augusztus 30. szerda

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 30-án

A Szentatya az alábbi üzenetet tette közzé Twitter-oldalán.

2017. augusztus 30. szerda

Dér Katalin: Édentől Bábelig – A bibliai őstörténet

Dér Katalin klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora a Biblia első tizenegy fejezetét – a teremtés, a bűnbeesés, Káin és Ábel, Noé és a vízözön, Bábel tornya – elemzi, kiemelve, hogy a szöveg Izrael történetének legtragikusabb szakaszában, a babiloni fogság... »

2017. augusztus 27. vasárnap

Bemutatták az „500 hangú Biblia” CD-változatát Szegeden

Szegeden augusztus 17-én mutatták be a magyar nyelvjárásokat is dokumentáló hangos Biblia CD-változatát. Az „500 hangú Biblia” ötszáz, a Kárpát-medence különböző tájegységeiről származó önkéntes részvételével született meg.

2017. augusztus 21. hétfő

Hollai Antal: Szemlélni és befogadni – Gondolatok a Jelenések könyvéről

Hollai Antal (1958–2014) pápai káplán, címzetes apát, esperes, az albertfalvai plébániatemplom egykori plébánosa halálának harmadik évfordulóján jelent meg ez a kötet, a Szent István Társulat gondozásában.

2017. augusztus 12. szombat

tovább »