Ferenc pápa: Nem létezik fotelből végzett evangelizálás

Az április 19-i reggeli szentmisén a pápa arról beszélt, hogy a Szentlélek miként ösztönzi a keresztényeket az evangelizálásra. Az evangelizáció három felszólító módú ige köré épül: kelj fel, lépj közel, és indulj ki a konkrét helyzetből.

2018. április 19. csütörtök

Ferenc pápa az irgalmasság 550 misszionáriusát fogadta

Április 10-én az irgalmasság misszionáriusait fogadta a Szentatya. A világ különböző területein szolgáló 550 missziós pappal való találkozó szentmisével zárult.

2018. április 10. kedd

Ferenc pápa a fiatalokhoz: Kérlek titeket, döntsetek, mielőtt a kövek kiáltanának!

Március 25-én délelőtt a Szentatya a Szent Péter téren mutatta be a virágvasárnapi szentmisét. Homíliájában a Jézust választó emberek kiáltását állította szembe az őket elhallgattatni akarók kiáltásával. Azt kérte, engedjük, hogy Jézus kérdőre vonja szándékainkat és... »

2018. március 25. vasárnap

Ferenc pápa hamvazószerdán: Itt az alkalmas idő – állj meg, nézz, és térj vissza!

Február 14-én, hamvazószerdán este a Szentatya a római Szent Szabina-bazilikában mutatott be szentmisét. Ferenc pápa homíliájának fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2018. február 14. szerda

Ferenc pápa: A keresztény türelem nem belenyugvás vagy a legyőzöttség érzése

„Kérjük az Úrtól a türelem erényét, ami azé, aki úton van, és vállára veszi a nehézségeket, megpróbáltatásokat, mint sok üldözött keresztény testvérünk a Közel-Keleten” – mondta Ferenc pápa február 12-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2018. február 12. hétfő

Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliája: A halál tény, örökség és emlékezet

„A halál gondolata megment bennünket attól az illúziótól, hogy az idő urai vagyunk” – figyelmeztetett Ferenc pápa február 1-jén a Szent Márta-ház kápolnájában tartott reggeli szentmisén.

2018. február 1. csütörtök

Ferenc pápa: Nincs valódi alázat megaláztatás nélkül

Az alázat nem egy öltözet, nem azt jelenti, hogy lehajtott fejjel közlekedünk, ez nem hoz üdvösséget. Az alázat útja a megaláztatások elviselése – mutatott rá Ferenc pápa január 29-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén, melyen Dávid király életútjáról... »

2018. január 29. hétfő

Ferenc pápa Trujillóban: Mennyi könnyet töröltél le ma?

Peru látogatásának második napján, január 20-án a Trujillo nagyváros melletti Huanchaco tengerpartján mutatott be szentmisét a Szentatya, amelyen mintegy kétszázezer hívő vett részt.

2018. január 21. vasárnap

Ferenc pápa a perui őslakossághoz: Életetek kiáltás minden ember lelkiismeretéhez!

Perui látogatásán a Szentatya első útja (január 19-én este) az amazóniai őslakosokhoz vezetett: Puerto Maldonadóban a sokféle népcsoport mintegy ötezer képviselőjével találkozott. Felemelte szavát a térség kizsákmányolására, az ott élők kultúrájának eltörlésére irányuló... »

2018. január 20. szombat

Ferenc pápa a fiatalokhoz Chilében: Szükségünk van arra, hogy kérdőre vonjatok minket!

Január 17-én este a Szentatya a chilei fiatalokkal találkozott a maipúi nemzeti Mária-kegyhelyen. A tőle megszokott közvetlen hangnemben arra biztatta a fiatalokat, hogy tevékeny szerepet vállaljanak az Egyház életében, és maradjanak kapcsolatban Jézussal, hogy el ne veszítsék kedvüket és... »

2018. január 20. szombat

Ferenc pápa Iquiquében: Kezdjük el mi a csodát, Jézus majd befejezi!

Chilei látogatásának utolsó napján, január 18-án a Szentatya a Kármelhegyi Boldogasszony, Chile anyja és királynője tiszteletére mutatott be szentmisét.

2018. január 18. csütörtök

Ferenc pápa: A hit átadására a család szeretetnyelvére van szükség!

Január 7-én, Jézus megkeresztelkedésének ünnepén a Szentatya harmincnégy gyermeket (tizennyolc lányt és tizenhat fiút) keresztelt meg a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén. Rövid, rögtönzött beszédét teljes egészében közöljük.

2018. január 7. vasárnap

Ferenc pápa vízkeresztkor: A Gyermek megtalálásával újra megtaláljuk önmagunkat

Vízkereszt ünnepén Ferenc pápa az evangéliumban szereplő bölcsek három gesztusáról elmélkedett a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén. Ezek a gesztusok a mai keresztények életében is nélkülözhetetlenek. A Szentatya homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

2018. január 6. szombat

Ferenc pápa az újévi szentmisén: A csendben Istennel megőrizhetjük szabadságunkat!

2018. január elsején délelőtt a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét. Beszédében arról az egy mondatról elmélkedett, amely Máriára vonatkozik a napi evangéliumban: „Megőrizte mindezeket a dolgokat, és gyakran elgondolkodott rajtuk szívében.”

2018. január 1. hétfő

Ferenc pápa homíliája a fiataloknak Rangunban: Életetekkel, szívetekkel kiáltsatok!

November 30-án a Szentatya a ranguni Szűz Mária-székesegyházban mutatott be szentmisét a fiataloknak. Ez volt mianmari apostoli útjának utolsó programja. Ferenc pápa homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

2017. november 30. csütörtök

Ferenc pápa: A lelkifurdalás az üdvösség jele

„Ne féljünk kimondani az igazságot az életünkről, vállaljuk bűneinket, és gyónjuk meg az Úrnak, hogy megbocsásson!” – buzdított szentbeszédében Ferenc pápa szeptember 28-án reggel, a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. szeptember 28. csütörtök

Ferenc pápa: A Jézushoz tartozás szabaddá tesz minket

„Akik Isten igéjét hallgatják, és tettekre is váltják” – így határozza meg Jézus a család fogalmát. Ez a család tágabb, mint az, amelyben a világra jövünk – mutatott rá a pápa a szeptember 26-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában.

2017. szeptember 26. kedd

Ferenc pápa: A katolikusok sokszor megbotránkoznak az irgalmasságon

„Az ajtó, amelyen keresztül találkozhatunk Jézussal, akkor nyílik meg, ha elismerjük bűnösségünket” – mondta Ferenc pápa szeptember 21-én, csütörtök reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. szeptember 21. csütörtök

Ferenc pápa: Szalonkeresztények vagy úton lévő apostolok vagyunk?

Június 29-én, Szent Péter és Pál napján a Szentatya a bíborosi testülettel együtt mutatta be az ünnepi szentmisét, amelynek keretében harminchat (az elmúlt egy év során) kinevezett érsek vehette át a palliumot.

2017. június 29. csütörtök

Hat új boldogság Ferenc pápától

A Szentatya a Malmőben bemutatott szentmisével fejezte be svédországi apostoli látogatását november 1-jén. Homíliájában a nyolc boldogságról elmélkedve hat új boldogságmondást fogalmazott meg. Olyan modern élethelyzeteket jelölt meg, „melyeket megújult és mindig időszerű lelkülettel... »

2016. november 2. szerda

tovább »