Újabb nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat a Megszállottak

Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című filmje a dél-ázsai Aranykor Nemzetközi Művészfilm Fesztiválja (L'Age d'Or International Arthouse Film Festival, LIAFF) januári fordulóján a kritikusok díját nyerte el játékfilm kategóriában.

2019. február 5., kedd

Indiai filmfesztiválon díjazzák Kálvin János és Loyolai Szent Ignác elképzelt disputáját

Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című alkotása nyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat az indiai Kalkuttában januárban megrendezendő Calcutta International Cult Film Festivalon – közölte a rendező november 8-án az MTI-vel, miután megkapta az elismerésről szóló... »

2018. november 12., hétfő

„Ne avatkozzál amaz igaz ember dolgába” – Pilátus éjszakája az Újszínházban

A Pilátus éjszakája „szövegcsírája” mindössze egyetlen mondat: „Amint pedig ő az ítélőszékben ül vala, külde ő hozzá a felesége, ezt üzenvén: »Ne avatkozzál amaz igaz ember dolgába; mert sokat szenvedtem ma álmomban ő miatta«” (Máté 27,19). Fazekas István ebből a néhány... »

2018. május 6., vasárnap

Ökumenikus imádságot tartottak wittenbergi és vatikáni sportolók a Szent Péter-bazilikában

A Szent Péter-bazilika altemplomában, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában tartottak ökumenikus imaórát március 12-én, hétfőn a Luther Márton városából, Lutherstadt Wittenbergből érkezett protestáns német maratonfutók és az Athletica Vaticana, a vatikáni alkalmazottakból álló... »

2018. március 14., szerda

Ferenc pápa a finn evangélikus küldöttséghez: Együtt tegyünk tanúságot az élő Istenről!

Ferenc pápa január 25-én, csütörtökön délelőtt a Vatikánban fogadta a finnországi evangélikus egyház küldöttségét. Katolikusok és evangélikusok arra kaptak meghívást, hogy közösen tegyenek tanúságot az élő Istenről az elvilágiasodott társadalmakban – emlékeztetett... »

2018. január 25., csütörtök

Ferenc pápa elmúlt éve dióhéjban

A 2017-es esztendő fontosabb Ferenc pápával kapcsolatos híreit, eseményeit idézzük fel röviden.

2018. január 1., hétfő

Krisztusra tekintve – Két CD a reformáció kezdetének évfordulóján

A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója kapcsán rendezett megemlékezések és események között érdemes odafigyelni két, nemrégiben megjelent lemezre: Gryllus Dániel „Tíz példázat”, valamint a Korál-sziget együttes „Electric” című albuma múltidézés helyett... »

2017. december 18., hétfő

Magyar fényinstalláció látható Rómában

A reformáció kezdetének 500. évfordulója, valamint Szent Luca napja – amikor hagyományosan a fény győzelmét ünneplik – alkalmából december 13-án este a Római Magyar Akadémia díszudvarán elhelyezték Mátrai Erik „Porticus 3.5” című fényinstallációját, amely 2018. január 14-ig... »

2017. december 17., vasárnap

Együtt látogattak Genfbe Debrecen püspökei

Közös zarándokúton vett részt Debrecen három püspöke Genf városában. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Fekete Károly református püspök december 7. és 10. között látogatott a svájci városba, az ökumenikus mozgalom... »

2017. december 14., csütörtök

Az egymáshoz közeledés lépései – Beer Miklós és Fabiny Tamás beszélgetése Vecsésen

Ökumenéről, a közös úrvacsora lehetőségéről, a fiatalok egyháztól való eltávolodásáról és az egyház jövőjéről is beszélgetett a vecsési evangélikus templomban december 8-án Beer Miklós váci megyéspüspök és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház... »

2017. december 12., kedd

Az ima üzemanyag az egység útján – Ferenc pápa találkozott a Lutheránus Világszövetség elnökségével

Ferenc pápa december 8-án fogadta a Lutheránus Világszövetség elnökségét. Beszédében hangsúlyozta: az imádság megtisztítja az emlékezetünket, elmélyíti az egy keresztségben gyökerező közös keresztény eredetünket és megóv attól, hogy megálljunk a párbeszéd útján.

2017. december 8., péntek

Az ember és Isten kapcsolata – A Biblia a képzőművészetben a Várkert Bazár kiállításán

A Várkert Bazár Testőrpalotájában „Ég és Föld között, a Biblia a magyar képzőművészetben” címmel nyílt tárlat a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából.

2017. december 3., vasárnap

Reformáció 500 – Református, evangélikus és katolikus püspök párbeszédkötete a megújulásért

„Hit által” címmel jelent meg az az interjúkötet, melyben Bogárdi Szabó István református, Gáncs Péter evangélikus és Veres András katolikus püspök vall az egységkeresés lelkületével hitről, életről, közös gondokról, megoldásokról. A kiadványt november 8-án mutatták be... »

2017. november 9., csütörtök

Egyházmegyei szinódusi találkozót tartottak Kecskeméten

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében a 2000-ben tartott egyházmegyei szinódus óta évente szerveznek szinódusi találkozót. November 5-én a kecskeméti Szentcsalád-plébánián szervezték meg az összejövetelt, „Reformáció katolikus szemmel” címmel – tájékoztatott Finta József... »

2017. november 7., kedd

Róma püspöke a kálvinista Rómában – II. János Pál pápa beszéde Debrecenben

Szent II. János Pál pápa első magyarországi apostoli látogatása során ellátogatott Debrecenbe, és beszédet mondott a református Nagytemplomban tartott ökumenikus igeliturgián, majd megkoszorúzta az Emlékkertben a gályarabok emlékművét. Az 1991. augusztus 18-án elhangzott beszédét adjuk... »

2017. október 31., kedd

Reformáció 500 – Katolikusok és evangélikusok a közös alapról

A reformáció kezdetének 500. évfordulóján, október 31-én a Lutheránus Világszövetség és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa közös nyilatkozatot tett közzé, melyben értékelik a reformáció emlékévének legfontosabb eseményeit és tanulságait.

2017. október 31., kedd

Reformáció 500 – Az Ágoston-rend elöljárója Lutherről: „Rendtársunk volt, osztozott a karizmánkban”

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük magyar fordításban Alejandro Moral Antónnak, a Szent Ágoston-rend elöljárójának írását, mely a L’Osservatore Romano vatikáni napilap október 26-i számában jelent meg.

2017. október 31., kedd

A magyar Genfben – Reformációs séta Debrecenben

Számos jelzővel illették már Debrecent: a kálvinista Róma, a magyar Genf. A cívisváros, mely a reformáció kezdetének 500. évfordulója programjainak kiemelkedő helyszíne, idén az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) kezdeményezésére „a reformáció városai” közé is... »

2017. október 31., kedd

Varga László püspök beszédet mondott a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából Kaposváron

A Kaposvári Református Egyházközség október 29-én emlékezett meg a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójáról. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Varga László megyéspüspök is, aki beszédében rámutatott: „Csak a szeretet útján járható az egység.”

2017. október 30., hétfő

„Áldjad, lelkem, az Urat!” – Zenés-verses összeállítás protestáns szerzők műveiből

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából a budapesti Kálvin téri református templomban „Áldjad, lelkem, az Urat!” címmel zenés-verses irodalmi műsort mutat be Lázár Balázs és Tallián Mariann október 30-án, 17 órakor.

2017. október 28., szombat

tovább »