Ferenc pápa interjúja az El País spanyol napilapnak

Január 20-án, pénteken ugyanabban az órában, amikor Donald Trump letette elnöki esküjét Washingtonban, Ferenc pápa a Vatikánban hetvenöt perces, nagyon érdekes interjút adott az El País spanyol napilapnak.

2017. január 25. szerda

Elhunyt Gilberto Agustoni bíboros

Életének 95. évében, január 13-án Rómában elhunyt Gilberto Agustoni bíboros, az Apostoli Szignatúra, a Szentszék legfelsőbb bírósága nyugalmazott prefektusa. Ferenc pápa az elhunyt bíboros unokahúgának, Luisa Santandreának részvéttáviratot küldött január 14-én.

2017. január 16. hétfő

Ferenc pápa – Hogyan folyik a római kúria reformja?

Megtudhatjuk Ferenc pápának abból a beszédéből, amelyet december 22-én délelőtt mondott a vatikáni Apostoli Palota Kelemen termében, amikor fogadta a római kúria bíborosait és hivatalvezetőit a hagyományos karácsonyi köszöntés alkalmából.

2016. december 24. szombat

Interjú Ferenc pápával a svéd jezsuita Signumban: Nehézség akkor támad, amikor valaki bezárkózik!

Svédországi apostoli útját megelőzően Ferenc pápa interjút adott Ulf Jonsson svéd jezsuitának, aki az uppsalai Newton Intézet filozófiatanára, a svéd jezsuiták Signum című folyóiratának főszerkesztője. Az interjút közölte a svéd Dagens Nyheter napilap, az Osservatore Romano és a... »

2016. október 30. vasárnap

Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek közös nyilatkozata

Október 5-én Rómában Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek nemcsak közösen imádkoztak az anglikánok és katolikusok közötti teljes egységért, hanem közös nyilatkozatot is kiadtak. Ennek szövegét most teljes terjedelmében közöljük.

2016. október 7. péntek

Nursiai Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje

Szent Benedekre, a nyugati szerzetesség atyjára, kontinensünk nagy patrónusára emlékezünk ünnepén, július 11-én.

2016. július 11. hétfő

Konferenciával emlékeznek Marcell atyára a budapesti kármelita rendházban

Május 28-29-én a Huba utcai Kármelhegyi Boldogasszony-templomban és rendházban kétnapos konferencián emlékezik meg a magyarországi kármelita rend arról, hogy ötven évvel ezelőtt, 1966. május 29-én adta vissza lelkét a Teremtőnek Marcell atya, kármelita szerzetes.

2016. május 28. szombat

Ferenc pápa interjúja a repülőn Mexikóból hazafelé – I. rész

Miközben február 17-én este Ferenc pápa mexikói útja befejeztével Rómába repült, a fedélzeten sajtótájékoztató keretében a média hetvenhat munkatársával találkozott. Az őszinte, nyílt hangvételű beszélgetést két részletben közöljük.

2016. február 20. szombat

Magyar zarándokokat is fogadott a pápa az európai cigánytalálkozón

Mintegy hétezer roma zarándokolt Rómába október 24. és 26. között, hogy részt vegyenek az európai cigány zarándoklaton és találkozzanak Ferenc pápával. Magyarországról közel százötvenen vettek részt a pápai fogadáson Székely János püspök és Kocsis Fülöp érsek-metropolita... »

2015. október 26. hétfő

Ferenc pápa záróbeszéde a családszinóduson

Október 24-én, a záródokumentum megszavazásával véget ért a püspöki szinódus munkája Rómában. A kilencvennégy pontból álló zárójelentést (Relatio Finalis) kétharmados minősített többséggel megszavazta a szinóduson részt vevő 270 püspök. Ferenc pápa szavazást követően... »

2015. október 25. vasárnap

Interjú Veres Andrással a szinódus második munkahetét követően

Ferenc pápa október 4-én a Szent Péter-bazilikában szentmisével nyitotta meg a XIV. rendes püspöki szinódust. A főpásztorok október 25-éig tartó gyűléséről a második hét tükrében kérdeztük Veres András püspököt, az MKPK elnökét, a szinódus résztvevőjét Rómában.

2015. október 19. hétfő

Ferenc pápa a Paris Match-nak: Amikor megölelem a híveket, tudom, hogy Jézus tart karjában engem!

Október 15-én francia nyelvű exkluzív interjú jelent meg Ferenc pápával a Paris Match című folyóiratban. A fotókkal gazdagon illusztrált beszélgetésre október 9-én, a Vatikánban került sor. A Caroline Pigozzi által készített interjú magyar fordítását teljes terjedelmében... »

2015. október 16. péntek

Erdő Péter bíboros főrelátori megnyitó jelentése a szinódus első közgyűlésén

Ferenc pápa szinódust megnyitó beszédét Erdő Péter bíboros szinódusi főrelátor relatiója, jelentése követte október 5-én.

2015. október 5. hétfő

Ferenc pápa beszéde az ENSZ New York-i székházában

Ferenc pápa szeptember 25-én New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) székhelyén megrendezett fenntarthatósági csúcstalálkozón beszédet intézett a világszervezet közgyűléshez. A Szentatya spanyol nyelven elmondott beszédének magyar fordítását teljes terjedelmében... »

2015. szeptember 26. szombat

Szent Maximilián Kolbe áldozópap és vértanú

„Senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki életét adja barátaiért.” Kolbe atya is ezt tette, az egész életét átható Isten iránti szeretetből adta életét társa helyett. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 14-én.

2015. augusztus 14. péntek

Budapesten tanácskozik a Lutheránus–Római Katolikus Közös Bizottság

Budapesten tartja közös konferenciáját a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa – tájékoztat a Magyarországi Evangélikus Egyház sajtószolgálata nyomán az MTI.

2015. július 15. szerda

Erdő Péter: Krisztusban lássuk meg a jövőt és a reményt!

Tanuljuk meg Mindszenty Józseftől, hogy fáradt korunkban is, amikor, a költővel szólva, sokan úgy érzik, hogy már „mindent szabad, de nincs értelme semminek”, Krisztusban lássuk meg a jövőt és a reményt! – mondta Erdő Péter Csehimindszenten, a bíboros újmiséjének centenáriumán... »

2015. július 4. szombat

Mindszenty József öröksége időtálló, az egész nemzeté

A júniusi ünnepi könyvhét kiemelkedő eseményeként a Helikon Kiadó megjelentette Mindszenty József: Emlékirataim című visszaemlékezéseinek csonkítatlan változatát. Június 22-én a budapesti Párbeszéd Házában Sajgó Szabolcs SJ vezetett beszélgetést a kötetről.

2015. június 23. kedd

Josefina Molina: Avilai Szent Teréz

Avilai Szent Teréz (1515-1582) a keresztény misztika legismertebb női alakja, VI. Pál pápa 1970-ben egyházdoktorrá avatta. Josefina Molina csaknem nyolcórás filmje az ő nem mindennapi, küzdelmes életét dolgozza fel, fiatal korától kezdve egészen a haláláig.

2015. március 29. vasárnap

Teréz 500

500 évvel ezelőtt, 1515. március 28-án született Avilai Szent Teréz. Török Csaba teológus írását közöljük a nagy kármelita szent életéről és életművéről.

2015. március 27. péntek

tovább »