Roma–magyar imaestet tartottak a szegedi dómban

Ötödik alkalommal rendeztek közös roma–magyar áhítatot a szegedi dómban április 8-án, szombaton. A nemzetközi roma napon a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség együtt hívta imára a város fiataljait.

2017. április 11. kedd

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg a jánosházi közösségi Dorottya-kertet

Március 24-én áldotta meg a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász által kialakított kertet Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a jánosházi plébánia udvarán. Az ünnepi avatást megelőzően szentmisét mutatott be. A program cigány családtalálkozóval és műsorokkal folytatódott... »

2017. április 3. hétfő

Egyházi és civil szervezetek együttműködését támogatja az állam

„A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” című felhívással kapcsolatban rendeztek sajtótájékoztatót Székesfehérváron február 24-én Spányi Antal püspök, valamint Soltész Miklós és Schanda Tamás... »

2017. március 1. szerda

A magyarországi görögkatolikus és evangélikus egyház vezetőinek történelmi találkozása

Baráti találkozóra hívta meg a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a Görögkatolikus Metropólia hierarcháit február 6-ára Budapestre, a felújítás után nemrég átadott Evangélikus Országos Múzeum tanácstermébe.

2017. február 7. kedd

A Máltai Szeretetszolgálat szociális programmal járul hozzá Tatabánya fejlődéséhez

Január 28-án rendezték meg a „Társadalmi együttműködés erősítése Tatabányán” című projekt nyitó eseményét. A segélyszervezet és Tatabánya Város Önkormányzatának közös szociális programja a közösségépítés eszközével segíti a rászoruló emberek... »

2017. február 3. péntek

Cigányságuk áldás legyen, és ne átok – Tízéves a Váci Egyházmegye romapasztorációs hálózata

Tíz éve jött létre a Ceferino Ház, a Váci Egyházmegye cigánypasztorációs központja, amely az elmúlt évtizedben hálózattá nőtte ki magát, és Gyömrőről nemrég a Rétság közeli piciny faluba, Szátokra tette át a székhelyét. A jubileumot január 25-én ünnepelték meg a nógrádi... »

2017. január 27. péntek

A teremtésről képekben – Bemutatták Bada Márta festőművész könyvét Gödöllőn

Hogyan lettünk cigányok? – „A Teremtés” című könyv Bada Márta krétarajzaival erre a kérdésre ad választ szövegben és képben. A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat gondozásában megjelent könyvet október 28-án mutatták be Gödöllőn, a Szentháromság-plébánián.

2016. október 29. szombat

Szakmai napot tartottak a piaristák Gödön a szakképzésről

A 25 éves fennállását ünneplő Gödi Piarista Szakképző Iskola jubileumi rendezvénysorozatának következő állomásaként október 21-én párbeszédet kezdeményezve szakmaira napra hívta a szakképzésben szerepet vállaló egyházi intézményeket, a szakképzés állami felelőseit és a... »

2016. október 22. szombat

A cigánypasztoráció tapasztalatairól szólt a KÉSZ körmendi előadása

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportjának félévnyitó összejövetelén, szeptember 20-án Orsos Zoltán csákánydoroszlói plébános beszélt a cigánypasztoráció alapjairól, irányairól, személyes tapasztalataival kiegészítve.

2016. szeptember 26. hétfő

A magyar görögkatolikus egyház oktatási rendszerének történetéről tartottak előadást Dublinban

Az augusztus 23–26. között Dublinban rendezett Európai Neveléstudományi Konferencián (European Conference on Educational Research – ECER) Inántsy Pap Ágnes, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola tanára a magyar görögkatolikus egyház oktatási-nevelési rendszerének történetéről tartott... »

2016. szeptember 1. csütörtök

Ökumenikus imádságot tartottak a Pharrajmos és a kislétai gyilkosság évfordulóján

A Szent Egyed közösség szervezésében került sor a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban augusztus 2-án este nyolc órakor arra a közös imaestre, melyen a 2008-ban és 2009-ben romák ellen elkövetett gyilkosságokra, illetve a pharrajmosra, vagyis a roma holokausztra emlékeztek a... »

2016. augusztus 3. szerda

A magyar válogatottal találkozhattak a Máltai SE gyermek focistái

A május 20-i Magyarország–Elefántcsontpart Eb felkészülési mérkőzésen a MOL jóvoltából a Máltai Szeretetszolgálat által felkarolt halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kísérhették be a magyar válogatottat a Groupama Arénába. A fiúkról és a bevonulásról film is... »

2016. június 9. csütörtök

Apáczai Csere János-díjat kapott a nyíregyházi Sója Miklós-iskola igazgatója

Apáczai Csere János-díjat vehetett át kiváló munkájáért Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől június 7-én a Pesti Vigadóban Mező-Halász Krisztina, a nyíregyházi Huszár-telepi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója.

2016. június 9. csütörtök

A Sója Miklós-iskola diákjai is részt vettek a nyíregyházi roma integrációs napon

„Gyere közelebb!” címmel tartottak roma integrációs napot június 3-án Nyíregyházán. A rendezvényen részt vett Szocska A. Ábel apostoli kormányzó, valamint a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanulói is bemutatkoztak.

2016. június 7. kedd

Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete ellátogatott a hajdúdorogi cigánytelepre

A május 21-i hajdúdorogi családpasztorációs konferencia után Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete Kocsis Fülöp érsek-metropolita kíséretében felkereste a hajdúdorogi cigánytelepet.

2016. május 26. csütörtök

A Szent Atanáz-főiskola tanulmányi napot tartott a miskolci görögkatolikus roma szakkollégiumban

Április 18-án a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hittanár szakos hallgatói tanulmányi kirándulás keretében a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumba látogattak.

2016. április 20. szerda

Cigánypasztorációs szimpóziumot szervezett Budapesten a Jezsuita Roma Szakkollégium

A nemzetközi roma nap alkalmából a Jezsuita Roma Szakkollégium cigánypasztorációs szimpóziumot tartott április 8-án, pénteken a budapesti Párbeszéd Házában. Az eseményen a történelmi egyházak vezetőivel és képviselőivel beszélgettek a cigánypasztorációs és cigánymissziós... »

2016. április 12. kedd

Esztergomban tartották a nemzetközi cigánypasztorációs konferenciát

Április 8. és 10. között nemzetközi cigánypasztorációs konferenciát tartottak Esztergomban „Európa, az egyházak és kultúrák találkozása az irgalmassággal” címmel. Szombaton Székely János püspök köszöntötte a konferencia részvevőit, Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét... »

2016. április 10. vasárnap

Actio Radius – konferencia társadalmi problémákról fiataloknak

Actio Radius címmel szervezett konferenciát a Magyar Schönstatt Családon belül működő Erős Fiatalokért Egyesület Budapesten, a Tamás Alajos Közösségi Házban. A konferencia többek között a szegénység, hajléktalanság és migráció kérdését állította a középpontba.

2016. április 9. szombat

A CEC és a CCEE közös üzenete a nemzetközi roma nap alkalmából

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) közös közleményt adott ki az április 8-án tartott nemzetközi roma nap alkalmából.

2016. április 8. péntek

tovább »