Egyházi és civil szervezetek együttműködését támogatja az állam

„A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” című felhívással kapcsolatban rendeztek sajtótájékoztatót Székesfehérváron február 24-én Spányi Antal püspök, valamint Soltész Miklós és Schanda Tamás... »

2017. március 1. szerda

A magyarországi görögkatolikus és evangélikus egyház vezetőinek történelmi találkozása

Baráti találkozóra hívta meg a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a Görögkatolikus Metropólia hierarcháit február 6-ára Budapestre, a felújítás után nemrég átadott Evangélikus Országos Múzeum tanácstermébe.

2017. február 7. kedd

A Máltai Szeretetszolgálat szociális programmal járul hozzá Tatabánya fejlődéséhez

Január 28-án rendezték meg a „Társadalmi együttműködés erősítése Tatabányán” című projekt nyitó eseményét. A segélyszervezet és Tatabánya Város Önkormányzatának közös szociális programja a közösségépítés eszközével segíti a rászoruló emberek... »

2017. február 3. péntek

Cigányságuk áldás legyen, és ne átok – Tízéves a Váci Egyházmegye romapasztorációs hálózata

Tíz éve jött létre a Ceferino Ház, a Váci Egyházmegye cigánypasztorációs központja, amely az elmúlt évtizedben hálózattá nőtte ki magát, és Gyömrőről nemrég a Rétság közeli piciny faluba, Szátokra tette át a székhelyét. A jubileumot január 25-én ünnepelték meg a nógrádi... »

2017. január 27. péntek

A teremtésről képekben – Bemutatták Bada Márta festőművész könyvét Gödöllőn

Hogyan lettünk cigányok? – „A Teremtés” című könyv Bada Márta krétarajzaival erre a kérdésre ad választ szövegben és képben. A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat gondozásában megjelent könyvet október 28-án mutatták be Gödöllőn, a Szentháromság-plébánián.

2016. október 29. szombat

Szakmai napot tartottak a piaristák Gödön a szakképzésről

A 25 éves fennállását ünneplő Gödi Piarista Szakképző Iskola jubileumi rendezvénysorozatának következő állomásaként október 21-én párbeszédet kezdeményezve szakmaira napra hívta a szakképzésben szerepet vállaló egyházi intézményeket, a szakképzés állami felelőseit és a... »

2016. október 22. szombat

A cigánypasztoráció tapasztalatairól szólt a KÉSZ körmendi előadása

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportjának félévnyitó összejövetelén, szeptember 20-án Orsos Zoltán csákánydoroszlói plébános beszélt a cigánypasztoráció alapjairól, irányairól, személyes tapasztalataival kiegészítve.

2016. szeptember 26. hétfő

A magyar görögkatolikus egyház oktatási rendszerének történetéről tartottak előadást Dublinban

Az augusztus 23–26. között Dublinban rendezett Európai Neveléstudományi Konferencián (European Conference on Educational Research – ECER) Inántsy Pap Ágnes, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola tanára a magyar görögkatolikus egyház oktatási-nevelési rendszerének történetéről tartott... »

2016. szeptember 1. csütörtök

Ökumenikus imádságot tartottak a Pharrajmos és a kislétai gyilkosság évfordulóján

A Szent Egyed közösség szervezésében került sor a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban augusztus 2-án este nyolc órakor arra a közös imaestre, melyen a 2008-ban és 2009-ben romák ellen elkövetett gyilkosságokra, illetve a pharrajmosra, vagyis a roma holokausztra emlékeztek a... »

2016. augusztus 3. szerda

A magyar válogatottal találkozhattak a Máltai SE gyermek focistái

A május 20-i Magyarország–Elefántcsontpart Eb felkészülési mérkőzésen a MOL jóvoltából a Máltai Szeretetszolgálat által felkarolt halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kísérhették be a magyar válogatottat a Groupama Arénába. A fiúkról és a bevonulásról film is... »

2016. június 9. csütörtök

Apáczai Csere János-díjat kapott a nyíregyházi Sója Miklós-iskola igazgatója

Apáczai Csere János-díjat vehetett át kiváló munkájáért Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől június 7-én a Pesti Vigadóban Mező-Halász Krisztina, a nyíregyházi Huszár-telepi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója.

2016. június 9. csütörtök

A Sója Miklós-iskola diákjai is részt vettek a nyíregyházi roma integrációs napon

„Gyere közelebb!” címmel tartottak roma integrációs napot június 3-án Nyíregyházán. A rendezvényen részt vett Szocska A. Ábel apostoli kormányzó, valamint a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanulói is bemutatkoztak.

2016. június 7. kedd

Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete ellátogatott a hajdúdorogi cigánytelepre

A május 21-i hajdúdorogi családpasztorációs konferencia után Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete Kocsis Fülöp érsek-metropolita kíséretében felkereste a hajdúdorogi cigánytelepet.

2016. május 26. csütörtök

A Szent Atanáz-főiskola tanulmányi napot tartott a miskolci görögkatolikus roma szakkollégiumban

Április 18-án a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hittanár szakos hallgatói tanulmányi kirándulás keretében a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumba látogattak.

2016. április 20. szerda

Cigánypasztorációs szimpóziumot szervezett Budapesten a Jezsuita Roma Szakkollégium

A nemzetközi roma nap alkalmából a Jezsuita Roma Szakkollégium cigánypasztorációs szimpóziumot tartott április 8-án, pénteken a budapesti Párbeszéd Házában. Az eseményen a történelmi egyházak vezetőivel és képviselőivel beszélgettek a cigánypasztorációs és cigánymissziós... »

2016. április 12. kedd

Esztergomban tartották a nemzetközi cigánypasztorációs konferenciát

Április 8. és 10. között nemzetközi cigánypasztorációs konferenciát tartottak Esztergomban „Európa, az egyházak és kultúrák találkozása az irgalmassággal” címmel. Szombaton Székely János püspök köszöntötte a konferencia részvevőit, Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét... »

2016. április 10. vasárnap

Actio Radius – konferencia társadalmi problémákról fiataloknak

Actio Radius címmel szervezett konferenciát a Magyar Schönstatt Családon belül működő Erős Fiatalokért Egyesület Budapesten, a Tamás Alajos Közösségi Házban. A konferencia többek között a szegénység, hajléktalanság és migráció kérdését állította a középpontba.

2016. április 9. szombat

A CEC és a CCEE közös üzenete a nemzetközi roma nap alkalmából

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) közös közleményt adott ki az április 8-án tartott nemzetközi roma nap alkalmából.

2016. április 8. péntek

Görögkatolikus közösségi házakat áldottak meg Hodászon és Kántorjánosiban

Március 29-én Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci püspök és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója közösen áldották meg a két újonnan átadott görögkatolikus intézményt: Hodászon a Hagyományok Házát és Kántorjánosiban a... »

2016. március 30. szerda

Cigánymissziós honlapot indított a Miskolci Egyházmegye

A Miskolci Egyházmegye Cigánykoordinációs és Missziós Irodája új honlapot indított azzal a céllal, hogy bemutassa Borsod-Abaúj-Zemplén megye görögkatolikus romapasztorációs tevékenységét.

2015. december 8. kedd

tovább »