Pápai előszóval jelent meg a Párizs szegényeit támogató Étienne Pernet atyáról szóló könyv

2018. március 10. szombat 19:15

Paola Bergamini újságíró „Evangélium testközelben” című kötetének előszavát Ferenc pápa látta el kézjegyével. A Piemme olasz kiadónál megjelent könyv Étienne Pernet-nek, a Mennybe felvettről nevezett kisnővérek kongregációja alapítójának életéről szól.

„A mozgalmas, élettörténetekkel teli kötet különféle arcélekből, önfeláldozásból és a szeretet gesztusaiból áll össze.” Így jellemzi a könyvet Ferenc pápa előszavában, amelyben leszögezi, hogy az evangelizáció ma is a lelki közelségről és a szeretetről tett tanúságtételen keresztül valósul meg. Evangelizálni pedig annyit jelent, hogy testközelbe lépünk a szenvedőkkel.

A La Stampa olasz napilap által közzétett exkluzív előzetesben a Szentatya elmesél egy személyes történetet, amely a Mennybe felvettről nevezett kisnővérek kongregációjához kötődik, amelynek tagjai csendes angyalokként lépnek be a rászorulók otthonaiba, türelemmel végzik munkájukat, gondoskodnak másokról, majd csendben visszatérnek a rendházukba.

„Kevesebb mint egy napja születtem meg, amikor a kongregáció egy fiatal novíciája, Antonia, ellátogatott otthonunkba Buenos Aires Flores negyedében, és karjába vett.” A kapcsolat megmaradt a nővérrel egészen haláláig. Jorge Bergoglio édesapjának munkatársa, egy meggyőződésesen egyházellenes ember elkezdte védelmébe venni a nővéreket és Szűz Máriát, miután a rend elöljárója ápolta őt.

Étienne Pernet atyát, a rend alapítóját Szent II. János Pál pápa 1983-ban nyilvánította tiszteletre méltónak. A 19. század közepén, a forradalom utáni Franciaországban Pernet atya életét a párizsi lepusztult városnegyedek legszegényebb családjai támogatásának szentelte. Örökségét az általa alapított rend nővérei a mai napig teljességében megőrizték, hiszen számos országban terjesztik az általa képviselt kedvességet és irgalmasságot.

Ferenc pápa a kötet előszavában emlékeztet, hogy Jézus Krisztus gesztusai jobban hirdetik az evangéliumot, mint bármilyen prédikáció. Megérintik ugyanis a legtávolabb állók szívét is. Az egyetlen erő, amely megnyitja és leoldja a láncokat, nem az eszközök ereje vagy a törvény keménysége, hanem az isteni szeretet mindenható gyengesége. Ez pedig nem más, mint Isten kedvességének ellenállhatatlan ereje és irgalmasságának visszafordíthatatlan ígérete.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-gyermekkent-vagy-rabszolgakent-gondolkodo-keresztenyek-vagyunk
Ferenc pápa: Gyermekként vagy rabszolgaként gondolkodó keresztények vagyunk?

A Szentatya június 20-án folytatta a tízparancsolatról megkezdett katekéziseit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Biblia nem véletlenül „tíz szót” és nem tíz parancsolatot említ: Isten ugyanis nem szolgaságba vető zsarnokként, hanem gondoskodó apaként bánik velünk.

19:25
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

09:01