Pápai előszóval jelent meg a Párizs szegényeit támogató Étienne Pernet atyáról szóló könyv

2018. március 10. szombat 19:15

Paola Bergamini újságíró „Evangélium testközelben” című kötetének előszavát Ferenc pápa látta el kézjegyével. A Piemme olasz kiadónál megjelent könyv Étienne Pernet-nek, a Mennybe felvettről nevezett kisnővérek kongregációja alapítójának életéről szól.

„A mozgalmas, élettörténetekkel teli kötet különféle arcélekből, önfeláldozásból és a szeretet gesztusaiból áll össze.” Így jellemzi a könyvet Ferenc pápa előszavában, amelyben leszögezi, hogy az evangelizáció ma is a lelki közelségről és a szeretetről tett tanúságtételen keresztül valósul meg. Evangelizálni pedig annyit jelent, hogy testközelbe lépünk a szenvedőkkel.

A La Stampa olasz napilap által közzétett exkluzív előzetesben a Szentatya elmesél egy személyes történetet, amely a Mennybe felvettről nevezett kisnővérek kongregációjához kötődik, amelynek tagjai csendes angyalokként lépnek be a rászorulók otthonaiba, türelemmel végzik munkájukat, gondoskodnak másokról, majd csendben visszatérnek a rendházukba.

„Kevesebb mint egy napja születtem meg, amikor a kongregáció egy fiatal novíciája, Antonia, ellátogatott otthonunkba Buenos Aires Flores negyedében, és karjába vett.” A kapcsolat megmaradt a nővérrel egészen haláláig. Jorge Bergoglio édesapjának munkatársa, egy meggyőződésesen egyházellenes ember elkezdte védelmébe venni a nővéreket és Szűz Máriát, miután a rend elöljárója ápolta őt.

Étienne Pernet atyát, a rend alapítóját Szent II. János Pál pápa 1983-ban nyilvánította tiszteletre méltónak. A 19. század közepén, a forradalom utáni Franciaországban Pernet atya életét a párizsi lepusztult városnegyedek legszegényebb családjai támogatásának szentelte. Örökségét az általa alapított rend nővérei a mai napig teljességében megőrizték, hiszen számos országban terjesztik az általa képviselt kedvességet és irgalmasságot.

Ferenc pápa a kötet előszavában emlékeztet, hogy Jézus Krisztus gesztusai jobban hirdetik az evangéliumot, mint bármilyen prédikáció. Megérintik ugyanis a legtávolabb állók szívét is. Az egyetlen erő, amely megnyitja és leoldja a láncokat, nem az eszközök ereje vagy a törvény keménysége, hanem az isteni szeretet mindenható gyengesége. Ez pedig nem más, mint Isten kedvességének ellenállhatatlan ereje és irgalmasságának visszafordíthatatlan ígérete.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
babel-balazs-ersek-baja-varos-diszpolgara-lett
Bábel Balázs érsek Baja város díszpolgára lett

December 15-én a bajai városháza dísztermében adták át az elismeréseket azoknak, akik sokat tettek Bajáért. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a várostól díszpolgári címet kapott.

2018. december 17. hétfő
ferenc-papa-82-eves-szuletesnapi-jokivansagok-vilag-minden-tajarol
Ad multos annos, Franciscus! – Ferenc pápa 82 éves

Ferenc pápa december 17-én betöltötte 82. életévét; ez a hatodik születésnapja, amelyet pápaként ünnepel. A tényleges ünneplés tegnap történt: a vatikáni gyermekkórház kis betegeivel fogyasztott el egy hatalmas tortát.

2018. december 17. hétfő