Pápai előszóval jelent meg a Párizs szegényeit támogató Étienne Pernet atyáról szóló könyv

2018. március 10. szombat 19:15

Paola Bergamini újságíró „Evangélium testközelben” című kötetének előszavát Ferenc pápa látta el kézjegyével. A Piemme olasz kiadónál megjelent könyv Étienne Pernet-nek, a Mennybe felvettről nevezett kisnővérek kongregációja alapítójának életéről szól.

„A mozgalmas, élettörténetekkel teli kötet különféle arcélekből, önfeláldozásból és a szeretet gesztusaiból áll össze.” Így jellemzi a könyvet Ferenc pápa előszavában, amelyben leszögezi, hogy az evangelizáció ma is a lelki közelségről és a szeretetről tett tanúságtételen keresztül valósul meg. Evangelizálni pedig annyit jelent, hogy testközelbe lépünk a szenvedőkkel.

A La Stampa olasz napilap által közzétett exkluzív előzetesben a Szentatya elmesél egy személyes történetet, amely a Mennybe felvettről nevezett kisnővérek kongregációjához kötődik, amelynek tagjai csendes angyalokként lépnek be a rászorulók otthonaiba, türelemmel végzik munkájukat, gondoskodnak másokról, majd csendben visszatérnek a rendházukba.

„Kevesebb mint egy napja születtem meg, amikor a kongregáció egy fiatal novíciája, Antonia, ellátogatott otthonunkba Buenos Aires Flores negyedében, és karjába vett.” A kapcsolat megmaradt a nővérrel egészen haláláig. Jorge Bergoglio édesapjának munkatársa, egy meggyőződésesen egyházellenes ember elkezdte védelmébe venni a nővéreket és Szűz Máriát, miután a rend elöljárója ápolta őt.

Étienne Pernet atyát, a rend alapítóját Szent II. János Pál pápa 1983-ban nyilvánította tiszteletre méltónak. A 19. század közepén, a forradalom utáni Franciaországban Pernet atya életét a párizsi lepusztult városnegyedek legszegényebb családjai támogatásának szentelte. Örökségét az általa alapított rend nővérei a mai napig teljességében megőrizték, hiszen számos országban terjesztik az általa képviselt kedvességet és irgalmasságot.

Ferenc pápa a kötet előszavában emlékeztet, hogy Jézus Krisztus gesztusai jobban hirdetik az evangéliumot, mint bármilyen prédikáció. Megérintik ugyanis a legtávolabb állók szívét is. Az egyetlen erő, amely megnyitja és leoldja a láncokat, nem az eszközök ereje vagy a törvény keménysége, hanem az isteni szeretet mindenható gyengesége. Ez pedig nem más, mint Isten kedvességének ellenállhatatlan ereje és irgalmasságának visszafordíthatatlan ígérete.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-homiliaja-tallinnban-le-kell-gyoznunk-felelmeinket-el-kell-hagynunk-bezart-tereinket
Ferenc pápa homíliája Tallinnban: Le kell győznünk félelmeinket, el kell hagynunk bezárt tereinket!

Szeptember 25-én délután a Szentatya a tallinni Szabadság téren mutatott be szentmisét, észtországi látogatásának utolsó programjaként. Beszédében arról elmélkedett, hogy mit jelent „választott, papi, szent népnek” lenni.

00:03
zala-megye-diszpolgara-lett-marfi-gyula-veszpremi-ersek
Zala megye díszpolgára lett Márfi Gyula veszprémi érsek

Márfi Gyula veszprémi érsek a Zala Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén szeptember 22-én a megye díszpolgára címet vehette át.

2018. szeptember 25. kedd