Felszentelték a kelenföldi Szent Gellért-templomot

2005. november 20. vasárnap 14:00

November 20-án, vasárnap délelőtt szentelte fel a budai Szent Gellért-templomot Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A most elkészült templomban már 1992 karácsonya óta mutatnak be szentmisét.

A Szent Gellért-templom és plébánia épületének alapkövét Krichenbaum József plébános szolgálata idején, 1984. szeptember 24-én, Szent Gellért ünnepnapján tették le. 1992 karácsonyán Urunk születését már az új templomban ünnepelték, ez volt egyúttal a templom első szentmiséje.

A templomot az urnatemetővel Kiss András Ybl-díjas építész tervezte. 1997-től a templom melletti telken a kolumbárium tovább bővült, amely 2003 őszére készült el, nevét a Szent Sírról kapta. 1999 augusztusára épült meg a templom harangtornya, és nyílt meg Varga Imre szobrászművész alkotásaival az Árpád-házi szentek szoborkertje.

A szoborkertben öt magyar szent: Szent István király, Szent László király, Szent Imre herceg, Árpád-házi Szent Erzsébet, valamint Árpád-házi Szent Margit bronzból készült mellszobra látható.

A templom oromzatán Varga Imre alkotása, a Szent Gellért vértanúságát ábrázoló szobor látható. Az alkotás egyrészt emlékeztet a hősiesség, az életet
feláldozó szeretet nagyságára, továbbá emlékeztet arra, hogy a látszólagos emberi kudarcok, a legnagyobb emberi elesettség mögött is ott van egy másik világ, Isten az ő angyalával a saját világába emel be minket.

A templom belső terének kialakítása Forgács Alajos plébános szolgálata idején az oltár készítésével fejeződött be. 

A templom zárt, belső tere az oldaltermek megnyitásával bővíthető, zsúfoltság nélkül 1500 embert  képes befogadni.

Erdő Péter a vasárnapi evangéliumhoz, Krisztus Király ünnepének evangéliumához (Mt 25,31–46) kapcsolódó szentbeszédében hangsúlyozta, hogy Krisztus tudatos döntésink alapján ítél majd meg minket:  az arra rászorulók, az elesettek nagylelkű támogatását várja követőitől és azt, hogy ezeket a tetteket önzetlenül, Jézusért tegyék.

Az ünnepélyes templomszentelésen a környező egyházközségek plébánosai is jelen voltak.

A templom Budapest XI. kerületében, a Bartók Béla úton, a Kelenföldi pályaudvarhoz közel található. A plébánia honlapja a
http://szentgellert.plebania.hu/ címen érhető el.

MK

Fotók: Fehér János

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle