Henszlmann-díjat kapott Spányi Antal székesfehérvári püspök

2009. május 26. kedd, 15:02

A kiemelkedő elismerésben idén Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök részesült a műemlékek példaértékű felújításáért, nagyszabású kultusztörténeti, művészettörténeti konferenciák, kiállítások szervezéséért, valamint műtárgyvásárlások, restaurálások támogatásáért. A díjátadásra a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, május 25-én, hétfőn, délután került sor.

A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat vezetősége 1989-ben döntött a Henszlmann Imre díj alapításáról azon magánszemélyek, intézmények jutalmazására, akik kiemelkedő szinten támogatják a magyar régészet, művészettörténet, iparművészet és műemlékvédelem ügyét.

A Társulat először ítélte oda a Henszlmann-díjat megyéspüspöknek. 1994-ben a székesfehérvári egyházmegye papja, Szilárdfy Zoltán művészettörténész tanár vehette át az elismerést.

1878. március 31-én, azaz 130 éve alakult meg az Országos Régészeti és Embertani Társulat, amely a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat jogelődje (mai nevüket 1970 óta használják). Pulszky Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, volt a Társulat első elnöke. A Társulat tevékenysége kiterjed a régészet és a művészettörténet minden területére. Előadásokat, vitaüléseket, szakvezetéssel egybekötött kiállítás-látogatásokat, évente szakmai vándorgyűléseket szerveznek, közgyűlésünkön kitüntető érmeket adnak át az egyes szakterületeken kiváló teljesítményt nyújtó tagjainknak és támogatóinknak. A társulat tagjai régészek, művészettörténészek, műemlékvédelmi szakemberek és olyan civilek, akik érdeklődnek kulturális örökségünk iránt. A szakmai munka a szakosztályok keretein belül zajlik, ezek: a Művészettörténeti, a Régészeti, az Archaeometriai és a Búvárrégészeti Szakosztályok.

A Társulat feladatának tekinti, hogy mindazokat a társadalmi tevékenységeket számon tartsa, a maga szakmai tekintélyével elismerje és támogassa, amelyek a magyar régészetet, művészettörténetet és műemlékügyet szolgálják, előbbre viszik. Az elért kimagasló eredményeket e célra alapított Henszlmann Imre díjjal ismeri el.

A Székesfehérvári Egyházmegye honlapján további képek láthatók az eseményről, valamint elolvasható Mikó Árpád művészettörténész laudációja is.

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25