Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek Budapesten

2017. április 4. kedd 19:58

Spányi Antal püspök és Marton Zsolt, a Központi Papnevelő Intézet rektora ünnepi könyvbemutatóra és konferenciára várták az érdeklődőket Prohászka Ottokár halálának évfordulója alkalmából április 1-jén a szeminárium díszteremében; ezt követően hálaadó szentmisét mutattak be az Egyetemi templomban.

A Székesfehérvári Egyházmegye minden évben konferenciával és szentmisével emlékezik meg Prohászka Ottokárról halálának évfordulóján.

A Székesfehérvári Püspöki Székeskáptalani Levéltár ezúttal, a 90. évfordulóra kiadta a Prohászka-tanulmányok nyolcadik kötetét. A tudományos igényességgel készült munkák felbecsülhetetlen értékűek, a bennük megjelent írások évtizedek kényszerű hallgatása után frissítették fel a Prohászka-ismeretet.

A most megjelent kötet Mózessy Gergely gyűjteményigazgató, püspöki levéltáros szerkesztésében készült el, és a 2015 és 2017 között született Prohászka-tanulmányokat összegzi.

A Prohászka Ottokár halálának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a konferencia elnöke, Mózessy Gergely elmondta: Prohászka polihisztor egyénisége bőségesen teremt lehetőséget – akárcsak a forrásokban gazdag kor, amelyben élt –, hogy a kutatók számos megközelítésben bemutassák a püspök óriási szellemi-lelki hagyatékát.

A kötet szerkesztése során először olyan szövegekkel találkoztunk, amelyek a püspök látásmódját próbálják meg részletezni, akár korokon átívelve annak alakulását is tovább vizsgálni, hogyan gondolkodott a protestantizmusról, antropológiáról, gazdaságbölcseletről, Amerikáról, nemzetiségi kérdésről, cionizmusról – mondta a gyűjteményigazgató.

Majd hozzátette, új kutatási irányt hoztak a Prohászka-életmű feldolgozásában a megnyíló vatikáni levéltárak, amelyekből pontosan kiolvasható, hogyan gondolkodott Róma a székesfehérvári püspökről. A Prohászka-kutatások mindig reflektálnak aktualitásokra, centenáriumokra is. Az újdonságokkal teli, érdekes írások közül terjedelmében kiemelkedik Kuminetz Gézának, a PPKE Hittudományi Kara professzorának Prohászka Ottokár püspök gazdaságbölcseleti felfogásáról és annak aktualitásáról írt tanulmánya.

A konferencián Tóth Krisztina egyháztörténész, a MTA „Lendület” kutatócsoportjának tagja Prohászka Ottokár kalocsai érseki jelöltségét vizsgálva mutatta be, hogyan pozicionálhatjuk a püspököt saját korában, miként vélekedett róla a kormány, a kormányzó, a nuncius és a Szentszék.

A nagyböjti időhöz, de Prohászka gondolkodásához, életfelfogásához méltóan Stella Leontin kanonok, plébános Átélni Istent a szenvedésben című elmélkedésében kifejtette: Prohászka a szó legnemesebb értelmében misztikus ember volt, mert megtapasztalta Istent az ünnepnapokban, hétköznapokban, az életnek minden szép és kevésbé szép területén. Krisztus-hordozóként felvette a keresztet magáért, másokért, Egyházért, nemzetért. A szenvedésben eggyé vált Jézussal.

A mai ember a Prohászka-tanulmányokat olvasva rádöbben arra, hogy a püspök megnyilatkozásai mennyire elevenek, érvényesek napjainkban is – fogalmazott Balogh Margit, az MTA tudományos főmunkatársa, aki az évfordulóra megjelent tanulmánykötet kapcsán kiemelte: több évtizedes kutatás után sem tudta még feltárni – csak egyre közelebb hozni – a püspök polihisztor személyiségét.

A konferencia után szentmisét mutattak be az Egyetemi templomban, ahol Prohászka, a nagy szónok és lelkivezető elmondta utolsó szentbeszédét 1927-ben.

Spányi Antal püspök, a szentmise főcelebránsa köszöntötte a megjelenteket, a Prohászka-tisztelőket, a Prohászka Imaszövetség tagjait, akikkel együtt elmondta a papokért szóló napi imát. Marton Zsolt rektor pedig a szenvedés és a halál titkáról beszélt a néhai főpásztor gondolatai nyomán.

A szentmise után az ünneplő közösség Spányi Antal vezetésével a szeminárium udvarára vonult, ahol az egykori papnevelő tanár, Magyarország apostola és tanítója szobránál elhelyezték az emlékezés virágait. A papnövendékekkel együtt imádkoztak Prohászka Ottokár boldoggá avatásáért, a püspök közbenjárásáért, a magyar Egyházért és a papi hivatásokért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

21:04
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

17:20