„Készítsétek elő az Úr útját!”

Nézőpont – 2014. december 6., szombat | 20:00

Advent 2. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 1,1–8)

Az adventi időszak előkészület az Úr jövetelére (adventus Domini). A második vasárnap evangéliuma a Márk-evangélium nyitánya: Jézus nyilvános működése kezdetén az előfutár, Keresztelő János bűnbánatot hirdet, és a megtérőket megkereszteli. Hirdeti, hogy a megjelenő Messiás majd tűzzel, Szentlélekkel keresztel. Hamarosan neki, a próféták által megígért eljövendőnek engedi át a teret.

Jézus megkeresztelkedése után ezzel lép a nyilvánosság elé: „Tartsatok bűnbánatot, térjetek meg: elközelgett az Isten országa. Isten uralma Jézus Krisztusban érkezett el, Ő maga az ország – autobaszileia, Órigenész egyházatya szavai szerint. Jézus eljött, megszületett Betlehemben kétezer évvel ezelőtt, és eljön majd dicsőségben a világ végén, „ítélni eleveneket és holtakat”.

De most is jön, állandóan közelít, bebocsátást kér Ő, az Emmanuel, a Velünk-lakó-Isten: mert a Feltámadott Lelkével a benne hívők közösségében, az egyházban, és minden hívő lelkében él a belénk árasztott szeretet által. Csak meg kell nyílnunk az újjáteremtő, isteni életet adó Lélek előtt! Akik hittel befogadják, azoknak hatalmat ad, hogy már mostantól fogva éljék az istengyermeki életet.

Az egyházatyák nyomán Angelus Silesius (XVII. századi misztikus költő) figyelmeztet bennünket, karácsonyra készülődőket: „Jézus ezerszer megszülethetne Betlehemben, ha lelkedben meg nem születik, mit sem használ neked, hogy elhozta az üdvösséget.” Hittel, bűnbánattal, szívbéli megtéréssel készítjük elő az Üdvözítő misztikus eljövetelének útját.

Imádkozzunk a hitért, hogy befogadjuk Jézust, hogy valóban Jézus, vagyis Üdvözítő legyen számunkra!

Szabó Ferenc SJ