1400 európai cigány ember vesz részt a pápai fogadáson

Kitekintő – 2011. június 6., hétfő | 13:28

A Vándorlók és Utazók Lelkigondozásának Pápai Tanácsa bejelentette: június 11-én, szombaton délben 1400 cigány embert fogad a Szentatya a Vatikánban.

Az európai cigányok június 11-én és 12-én zarándoklaton vesznek részt Rómában Boldog Ceferino Giménez Malla spanyol származású cigány vértanú halálának 75., születésének 150. évfordulója alkalmából. A cigány küldöttséget Antonio Maria Vegliò érsek,  a pápai tanács elnöke kíséri el a Szentatyához, beszél a cigányság egyházban betöltött szerepéről és arról, kirekesztettségükben hogyan találhatnak lelki támaszt az egyházban.

Négy rövid tanúságtételre kerül majd sor. Az egyiket Ceia Stojka lovári cigány asszony mondja el, aki túlélte az auschwitz-birkenaui és a bergen-belseni koncentrációs tábort. Szabadulása után Bécsben telepedett le, könyveivel, festményeivel hiteles tanúságot ad népe tragikus sorsáról.

A közlemény megemlíti, hogy VI. Pál pápa is találkozott 1965-ben a cigányokkal a Róma közelében fekvő Pomeziában, II. János Pál pedig a 2000-es jubileumi évben kérte az Úr bocsánatát azokért a bűnökért is, amelyeket az egyház gyermekei a cigányok ellen követtek el – tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja.

Magyar Kurír

(tzs)