24 óra az Úrral Székesfehérváron

2016. március 7. hétfő 18:49

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök március 4-én, pénteken a fehérvári Szent István-székesegyházban szentmisével nyitotta meg, majd az azt követő napon, március 5-én szentségimádással zárta a „24 óra az Úrért” elnevezésű imaalkalmat.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ferenc pápa idén, az irgalmasság szentévében március 4–5-ét jelölte ki arra, hogy a világ katolikus hívei imádságban 24 órát együtt töltsenek az Úrral. A pápa Misericordiae vultus kezdetű bullájában hirdette meg a „24 óra az Úrért” elnevezésű ájtatosságot, melybe egyházmegyéink is bekapcsolódtak.


„A nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton megtartott 24 óra az Úrért elnevezésű ájtatosság gyakorlatát terjeszteni kell az egyházmegyékben. Sokak számára ez jelentheti a szentgyónás lehetőségét, köztük számtalan fiatalnak, akik gyakran ezen alkalommal találják meg az Úrhoz való visszatérés útját: élik át az elmélyült imádság élményét és fedezik föl életük értelmét. Állítsuk újra meggyőződéssel középpontba a kiengesztelődés szentségét, mert ez teszi kézzelfoghatóvá az irgalmasságot. A gyónás minden bűnbánó számára a valódi belső béke forrása lesz.” (Misericordiae vultus, 17)

Csatlakozva a Szentatya szándékához, a Székesfehérvári Egyházmegye plébániáin is megszervezték az egy napig tartó imaalkalmat.


A fehérvári székesegyházban tartott ájtatosságon Spányi Antal megyéspüspök így fogalmazott: „Szükségünk van arra, hogy az irgalmasság szentévében gondolkodásunkban, érzelmeinkben, emberi kapcsolatainkban, de a hit szerinti életünkben is megújuljunk. Amikor a lelkesedés vagy – a Szentírás szavai szerint – »az első szeretet« már megkopott, és helyét elfoglalta a megszokottság, akkor kérjük Istent, mentsen meg a szokások béklyóitól, emeljen fel bennünket, és szívünk kialudt tüzét gyújtsa lángra újra.”


„Amikor új utakat keresünk, tekintsük végig azokat az evangéliumi történeteket, amelyekben Jézus az emberekkel találkozott. Sokan keresték, mert Isten békéje, szeretete áradt belőle. Olyanok is találkozni akartak vele, akiket nem a felismert hit vezetett Krisztushoz. (…) Sokan türelmetlenek és zaklatottak voltak, bűneik vagy az élet gondjai miatt tele volt a szívük félelemmel, aggodalommal” – hangsúlyozta a megyéspüspök, majd arra buzdított, újítsuk meg kapcsolatunkat Istennel, hogy a mai világban az Ő alkalmas eszközeivé lehessünk, a remény embereivé váljunk. Az evangéliumi történet szerint tapasztaljuk meg Péter Tábor hegyén tett tanúságát: jó nekünk az Úrral együtt lenni.


A „24 óra az Úrért” szentségimádással ért véget Székesfehérváron. Spányi Antal Ferenc pápának az irgalmasság szentévére írt imájával és himnuszával kezdte a szentórát, majd a zsoltáros szavai következtek. Végül Szent Fausztina nővérnek az isteni irgalmasság tiszteletére írt fohászával zárult az imaalkalom.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
babel-balazs-tempfli-jozsef-puspok-emlekezete
Bábel Balázs: Tempfli József püspök emlékezete

Tempfli József nyugalmazott nagyváradi megyéspüspök május 25-én, hosszú betegség után, a szentségekkel ellátva elhunyt, végső nyugalomra május 30-án helyezték a nagyváradi székesegyház kriptájában. Tempfli József püspöktől Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek emlékező soraival búcsúzunk.

2016. május 30. hétfő
igy-unnepeltek-az-urnapjat-egyhazmegyeinkben
Így ünnepelték az Úrnapját egyházmegyéinkben

Krisztus testének és vérének főünnepét, vagyis Úrnapját, amelyet a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön ül meg a világegyház, Magyarországon a Szentháromság-vasárnapot követő vasárnapon ünnepeljük, amely idén május 29-re esett. Az alábbiakban hírt adunk az egyházmegyei ünnepi szentmisékről.

2016. május 30. hétfő