24 óra az Úrral Székesfehérváron

2016. március 7. hétfő 18:49

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök március 4-én, pénteken a fehérvári Szent István-székesegyházban szentmisével nyitotta meg, majd az azt követő napon, március 5-én szentségimádással zárta a „24 óra az Úrért” elnevezésű imaalkalmat.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ferenc pápa idén, az irgalmasság szentévében március 4–5-ét jelölte ki arra, hogy a világ katolikus hívei imádságban 24 órát együtt töltsenek az Úrral. A pápa Misericordiae vultus kezdetű bullájában hirdette meg a „24 óra az Úrért” elnevezésű ájtatosságot, melybe egyházmegyéink is bekapcsolódtak.


„A nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton megtartott 24 óra az Úrért elnevezésű ájtatosság gyakorlatát terjeszteni kell az egyházmegyékben. Sokak számára ez jelentheti a szentgyónás lehetőségét, köztük számtalan fiatalnak, akik gyakran ezen alkalommal találják meg az Úrhoz való visszatérés útját: élik át az elmélyült imádság élményét és fedezik föl életük értelmét. Állítsuk újra meggyőződéssel középpontba a kiengesztelődés szentségét, mert ez teszi kézzelfoghatóvá az irgalmasságot. A gyónás minden bűnbánó számára a valódi belső béke forrása lesz.” (Misericordiae vultus, 17)

Csatlakozva a Szentatya szándékához, a Székesfehérvári Egyházmegye plébániáin is megszervezték az egy napig tartó imaalkalmat.


A fehérvári székesegyházban tartott ájtatosságon Spányi Antal megyéspüspök így fogalmazott: „Szükségünk van arra, hogy az irgalmasság szentévében gondolkodásunkban, érzelmeinkben, emberi kapcsolatainkban, de a hit szerinti életünkben is megújuljunk. Amikor a lelkesedés vagy – a Szentírás szavai szerint – »az első szeretet« már megkopott, és helyét elfoglalta a megszokottság, akkor kérjük Istent, mentsen meg a szokások béklyóitól, emeljen fel bennünket, és szívünk kialudt tüzét gyújtsa lángra újra.”


„Amikor új utakat keresünk, tekintsük végig azokat az evangéliumi történeteket, amelyekben Jézus az emberekkel találkozott. Sokan keresték, mert Isten békéje, szeretete áradt belőle. Olyanok is találkozni akartak vele, akiket nem a felismert hit vezetett Krisztushoz. (…) Sokan türelmetlenek és zaklatottak voltak, bűneik vagy az élet gondjai miatt tele volt a szívük félelemmel, aggodalommal” – hangsúlyozta a megyéspüspök, majd arra buzdított, újítsuk meg kapcsolatunkat Istennel, hogy a mai világban az Ő alkalmas eszközeivé lehessünk, a remény embereivé váljunk. Az evangéliumi történet szerint tapasztaljuk meg Péter Tábor hegyén tett tanúságát: jó nekünk az Úrral együtt lenni.


A „24 óra az Úrért” szentségimádással ért véget Székesfehérváron. Spányi Antal Ferenc pápának az irgalmasság szentévére írt imájával és himnuszával kezdte a szentórát, majd a zsoltáros szavai következtek. Végül Szent Fausztina nővérnek az isteni irgalmasság tiszteletére írt fohászával zárult az imaalkalom.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-boldogok-akik-elik-es-hirdetik-az-irgalmassagot-verbum-dei-ifjusagi-talalkozo-gyorben
„Boldogok, akik élik és hirdetik az irgalmasságot” – Verbum Dei Ifjúsági Találkozó Győrben

A krakkói Ifjúsági Világtalálkozót megelőzően a Verbum Dei Missziós Testvéri Közösség ráhangolódó előtalálkozót szervezett Győrben július 20. és 24. között. A találkozót a fenti mottóval szervezték meg, amelyen többek között Spanyolországból, Portugáliából, Mexikóból, Szingapúrból, Nagy-Britanniából, Tajvanról, Kamerunból, Oroszországból és Olaszországból vesznek részt fiatalok.

2016. július 22. péntek
ahol-sotetseg-van-ott-kell-vilagitani-sajgo-szabolcs-szentjanosbogarak-nyari-lelkinapjairol
Ahol sötétség van, ott kell világítani – Sajgó Szabolcs SJ a Szentjánosbogár-mozgalomról

Idén nyáron is, csakúgy mint az elmúlt több mint húsz esztendőben, országszerte megrendezik a Szentjánosbogár-táborokat gyermekeknek, kamaszoknak és felnőtteknek. A Szentjánosbogár-mozgalom egyik létrehozójával, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel, a Párbeszéd Háza igazgatójával beszélgettünk.

2016. július 21. csütörtök