35 éves a Nemzetközi Jacques Maritain Intézet

Kitekintő – 2010. március 23., kedd | 16:52

A római székhelyű Nemzetközi Jacques Maritain Intézet (Istituto Internazionale Jacques Maritain) fennállásának 35. évfordulóját ünnepelte március 17. és 20. között Rómában.

Az intézet, amely a neves francia neotomista filozófus (1882-1973) halála után alakult meg, jelentős nemzetközi és interdiszciplináris kutatóközpont, melynek legfőbb kutatási témái az ember mint személyiség (persona), a kultúra és a legfontosabb társadalmi kérdések. A kutatások során a névadó filozófus gondolatai adják a kiindulást.

A rendezvény első napján az intézet történetét feldolgozó frissen megjelent könyv (J.-D. Durand: Un laboratorio per la democrazia, A demokrácia egyik műhelye) bemutatójára került sor stílszerűen a Szent Lajos Francia Kulturális Központban, melyet még maga Jacques Maritain alapított.

Majd „Jacques Maritain, a perszonalizmus filozófusa” címmel egész napos felolvasó ülést tartottak. Egyrészt, kapcsolódva az „Ember és az állam” című maritain-i mű megjelenésének hatvanadik évfordulójához, a szabadság és a demokrácia, az emberi jogok valamint a globalizáció és a béke kérdéseit vették vizsgálat alá, másrészt a vallások, a kultúrák és a politikai rendszerek lehetséges párbeszédének témáját fejtették ki az előadók.

A rendezvénynek a közgyűlést követő záró napján a „Caritas in Veritate” című enciklikával kapcsolatos gondolataikat fejtették ki jeles tudósok egy szeminárium keretében. Itt magyar részről felkért hozzászólóként előadást tartott Frivaldszky János, a PPKE docense. A rendezvénysorozaton részt vett Havas László is, mint a Magyar Jacques Maritain Egyesület elnöke.

Magyar Kurír