51 millió névtelen gyermek

2010. november 18., csütörtök | 14:28

Az UNICEF becslése szerint 51 millió gyermek él a világban, akik hivatalosan nem léteznek, nem rendelkeznek jogokkal. A Sant’Egidio közösség részt vesz abban a hatalmas munkában, amelynek során megpróbálják nyilvántartásba venni őket.

Az olasz Il Venerdì di Repubblica című hetilap adott hírt a kezdeményezésről annak kapcsán, hogy november 20-án ünnepeljük a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezmény aláírásának huszonegyedik évfordulóját.

Közép-Ázsiában és Fekete-Afrikában három kiskorú közül kettő láthatatlan a hivatalok előtt. Nem anyakönyveztetik őket, mert a szülők analfabéták, a hivatalnokokhoz messzire kell menni, a bürokrácia bonyolult. Ebből következően nincs joguk a tanuláshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a jogvédelemhez. Ezek a gyerekek könnyen válnak szexuális kizsákmányolás, szervkereskedelem áldozatává. Õk azok, akiket gyerekkorukban büntetlenül kizsákmányolhatnak a munkaadók: 7-8 éves korukban rabszolgává válnak az ültetvényeken, a gyárakban, a bányákban; ha háború van, gyerekként elviszik őket harcolni, azzal a paranccsal, hogy öljenek. A kizsákmányolóikat nem büntetik meg, hiszen ezek a gyerekek hivatalosan nem is léteznek.

A Sant’Egidio közösség az elsők között vállalta fel néhány éve a gyerekek nyilvántartásba vételét, és ma is aktívan munkálkodik, igyekszik hatni az érdekelt szülőkre és hivatalokra. A Bravo! elnevezésű programjukkal eddig 35 000 gyermeket anyakönyveztettek a világ 35 országában. Bárki segítheti a kezdeményezést, egy gyermek nyilvántartásba vételének költsége öt euro.

Hitelkártyával, vagy Paypal rendszerben lehet fizetni, illetve banki átutalással is: 807040, Comunità di S.Egidio-ACAP Onlus, IBAN: 1T67D07601032000000 00807040 (információ: www.santegidio.org).

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök