51 millió névtelen gyermek

2010. november 18. csütörtök, 14:28

Az UNICEF becslése szerint 51 millió gyermek él a világban, akik hivatalosan nem léteznek, nem rendelkeznek jogokkal. A Sant’Egidio közösség részt vesz abban a hatalmas munkában, amelynek során megpróbálják nyilvántartásba venni őket.

Az olasz Il Venerdì di Repubblica című hetilap adott hírt a kezdeményezésről annak kapcsán, hogy november 20-án ünnepeljük a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezmény aláírásának huszonegyedik évfordulóját.

Közép-Ázsiában és Fekete-Afrikában három kiskorú közül kettő láthatatlan a hivatalok előtt. Nem anyakönyveztetik őket, mert a szülők analfabéták, a hivatalnokokhoz messzire kell menni, a bürokrácia bonyolult. Ebből következően nincs joguk a tanuláshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a jogvédelemhez. Ezek a gyerekek könnyen válnak szexuális kizsákmányolás, szervkereskedelem áldozatává. Õk azok, akiket gyerekkorukban büntetlenül kizsákmányolhatnak a munkaadók: 7-8 éves korukban rabszolgává válnak az ültetvényeken, a gyárakban, a bányákban; ha háború van, gyerekként elviszik őket harcolni, azzal a paranccsal, hogy öljenek. A kizsákmányolóikat nem büntetik meg, hiszen ezek a gyerekek hivatalosan nem is léteznek.

A Sant’Egidio közösség az elsők között vállalta fel néhány éve a gyerekek nyilvántartásba vételét, és ma is aktívan munkálkodik, igyekszik hatni az érdekelt szülőkre és hivatalokra. A Bravo! elnevezésű programjukkal eddig 35 000 gyermeket anyakönyveztettek a világ 35 országában. Bárki segítheti a kezdeményezést, egy gyermek nyilvántartásba vételének költsége öt euro.

Hitelkártyával, vagy Paypal rendszerben lehet fizetni, illetve banki átutalással is: 807040, Comunità di S.Egidio-ACAP Onlus, IBAN: 1T67D07601032000000 00807040 (információ: www.santegidio.org).

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25