90 éves a Szociális Testvérek Társasága

Megszentelt élet – 2013. július 25., csütörtök | 14:37

A Szociális Testvérek Társasága Föderációja augusztus elsején ünnepi szentmisével emlékezik meg a Társaság alapításának kilencvenedik évfordulójáról Budapesten, a Boldog Salkaházi Sára-templomban. A 10:30-kor kezdődő szentmisét Alberto Bottari di Castello apostoli nuncius mutatja be latin nyelven.

A Szociális Testvérek Társaságát Slachta Margit alapította 1923. május 12-én Budapesten. Már az alakulás pillanatában voltak testvérek Romániában és az USA-ban is. Az idők folyamán a társaság Kanadában (1923), Szlovákiában (1927), majd Kínában (1946–1948) és 1963-tól Taiwanon), Kubában (1951), Mexikóban (1963) és a Fülöp-szigeteken (1994) is letelepedett.

A társaság 1953-ban két ágra vált: Los Angeles és Buffalo központtal. 1977-ben a kanadai szociális testvérek is önállósodtak, így a Szociális Testvérek Társasága Föderációjába szervezetileg három ág tartozik: a Budapest (korábban Buffalo) központú ág, amelyhez a magyarországi, szlovákiai, romániai, kubai és buffalói szociális testvérek tartoznak; a Los Angeles központú ág, amely az egyesült államokbeli testvéreken kívül a mexikói, fülöp-szigeteki és taiwani testvéreket is tömöríti, és a Toronto központú kanadai ág.

A föderációs összejöveteleken a testvérek a közös gyökereket és a közös karizmát ünneplik.

Az alapítás kilencvenedik jubileuma alkalmából szervezett idei találkozón a testvérek azt keresik és osztják meg egymással, hogy milyen válaszokat adnak a globalizáció kihívására a különböző kultúrákban.

A programot Budapesten megnyitó ünnepélyes szentmise után a testvérek az alapító Slachta Margit szülővárosába, Kassára utaznak, ahol először előadásokon és műhelyeken foglalkoznak a témával. Ezután a szlovákiai, romániai és magyarországi testvérek tizennégy különböző helyszínen fogadják a csoportokat, ahol a vendégeket saját, helyi apostoli projektjeikbe vonják be.

A föderációs összejövetel résztvevői a programot augusztus 14-15-én Budapesten fejezik be a remélhetőleg gazdag tapasztalatok integrálásával. Ennek keretében helyszíni tapasztalataik alapján, az európai testvérek változatos apostoli szolgálatainak tükrében fogalmazzák meg a globalizációra adott lehetséges szociális testvéri válaszokat – tájékoztatta szerkesztőségünket Pataki Ágnes SSS általános elöljáró.

Magyar Kurír