A kiégésen innen és túl – Bemutatták Versegi Beáta új könyvét

2017. május 16. kedd 16:02

Versegi Beáta Mária „Lehetőségek – a kiégésen innen és túl” című kötetét a szerző mellett Füzes Ádám katolikus pap, szupervizor, Rottenhoffer Ágota coach, szupervizor és a könyv illusztrátora, Kovács Gergely ismertette a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtárában május 15-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A könyvbemutatóra érkezett érdeklődők – többek között szerzetes-elöljárók, klerikusok, szerzetesek, teológusok, pszichológusok, coachok, szupervizorok – megtöltötték a főiskola könyvtárát.

A kiadó részéről Kuzmányi István főszerkesztő köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, ez a könyv pszichológiai, mentálhigiénés, teológiai és spirituális szempontból tárgyal egy olyan kérdéskört, mely nagyon sok embert érint. Remélhetőleg kulcsot adhat ahhoz, hogy a magunk által felépített falakban rejlő ajtókat kinyithassuk. A főszerkesztő azt is kiemelte, hogy a szerző nagy bátorsággal vállalta fel érintettségét, ez a személyesség pedig hitelessé teszi a könyvet.

Füzes Ádám a kötetet bemutatva rámutatott, hogy abban több találkozási pont is fellelhető. Versegi Beáta keresztény antropológus, ugyanakkor szupervizor is, az ő személyében két eltérő megközelítési irány találkozik. Ugyanakkor nagy erénye a könyvnek, hogy képes elválasztani egymástól a különféle – mentálhigiénés és spirituális – elemeket. A kötet arra figyelmeztet, hogy meg kell tudnunk különböztetni magunkat attól, akik vagyunk, attól, amit csinálunk.

A kiégés örvényébe leginkább a segítő foglalkozást gyakorlók kerülnek bele. A szerzetesek, papok is veszélyeztetettek, különösen azért, mert nekik „intézményesült magánszférájuk” van.

Füzes Ádám azt is kiemelte, hogy a párbeszédes formában megírt könyv nem csak azt mutatja be, miként lehet kijutni a kiégés folyamatából, hanem a helyes életvezetésben is segítséget nyújt az olvasóknak.

Rottenhoffer Ágota coach, szupervizor – aki a kötet létrejöttében is közreműködött – személyes élményeit osztotta meg a könyvbemutató népes közönségével. A lelki gondokkal küzdő ember leginkább azt szeretné, ha valaki nevén nevezné a problémáját. Versegi Beátával folytatott beszélgetése során merült fel, hogyha sikerülne könyv formában összefoglalni mindazt, amin átment, az másokat is segíthetne abban, hogy – nevet adva a problémának – kilábaljanak a kiégésből.

Kovács Gergely – akinek művészi illusztrációi segítik a szöveg befogadását – arról beszélt, hogy a grafikák egy történetet szeretnének elmesélni, azt mutatják be, mit él át az, aki a kiégés során lejut a gödör aljára, majd kikászálódik onnan.


A könyv szerzője, Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja először köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek neki kilábalni a kiégés folyamatából. A kötet létrejöttéről elmondta, hogy több esemény, előadás adott inspirációt, valamint az Új Ember hetilapban és a Magyar Kurír hírportálon megjelent interjúja iránti nagy érdeklődés adott megerősítést ahhoz, hogy belevágjon megírásába.


Végül Kuzmányi István köszönetet mondott Versegi Beáta mellett a szerzői munkafolyamatot segítő, elmélyítő kérdésekért Kámán Veronikának, Rottenhoffer Ágotának és Baranyai Bélának, továbbá a grafikai munkáért Kovács Gergelynek. A könyvbemutató dedikálással ért véget.

A kiadvány Pál Feri katolikus pap, mentálhigiénés szakember ajánlásával jelent meg. 

A könyv a Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember-kiadványok sorozatban jelent meg, megtalálják az Új Ember könyves- és webboltban, valamint megvásárolhatják a május 22-én kezdődő Szent István Könyvhéten.

Fotó: Merényi Zita

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
pecsi-rita-az-ertekeles-nagy-hatalom2
Pécsi Rita: Az értékelés nagy hatalom

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő Életre nevelő címmel havonta jelentkező rovatot indított. Első alkalommal az iskolai év végéhez közeledve az értékelés lehetőségeit tárja elénk, hogy valóban annak a kifejezése legyen, amit értéknek tartunk.

10:58
iranytu-dontesekhez-elsoaldozok-talalkozoja-mariagyudon
Iránytű a döntésekhez – Elsőáldozók találkozóját tartották Máriagyűdön

Közel hatszázan vettek részt a Pécsi Egyházmegye elsőáldozóinak találkozóján Máriagyűdön május 27-én. A második alkalommal megszervezett eseményre a 270 gyermeket, akik idén találkoznak először az Úrral az Eucharisztiában, szüleik és hitoktatóik is elkísérték.

09:01