A konstantinápolyi patriarkátus feloszlatja nyugat-európai orosz ortodox exarchátusát

2018. november 28. szerda 20:30

A konstantinápolyi patriarkátus feloszlatja a nyugat-európai orosz ortodox egyházközségek exarchátusát – jelentették ukrán és orosz hírügynökségek az Ortodoxie hírportálra hivatkozva.


János kariupoliszi érsek, az exarchátus vezetője

A franciaországi és nemzetközi ortodoxiáról 2005 óta tájékoztató Ortodoxie portál jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntést a konstantinápolyi egyház szinódusának november 27. és 29. között Isztambulban tartott ülésén hozták meg.

A döntés egy 1999. évi patriarkátusi rendeletet érvénytelenít, amelynek értelmében a nyugat-európai exarchátus a konstantinápolyi patriarkátusnak volt alárendelve, de a saját szabályzata alapján működött, és köteles volt megtartani az orosz miserendet.

Az orosz egyházközségek nyugat-európai exarchátusa a konstantinápolyi patriarkátusnak alárendelt részegyház, a központja Párizsban van. Mintegy nyolcvan egyházközség, templom, kolostor és remetelak tartozik hozzá Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Dániában, Olaszországban és Spanyolországban. A papság több mint száz lelkészt számlál – írta a hírről beszámolva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Novemberben vált ismertté, hogy a firenzei Krisztus Születése és Csodatévő Szent Miklós ortodox templom közössége a nyugat-európai exarchátusból a Külföldi Orosz Ortodox Egyházhoz (ROCOR/RPCZ) ment át, mert elégedetlen volt a konstantinápolyi patriarkátussal, amely autokefalitást készül adni a kijevi patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyháznak.

Az egyelőre nem ismert, kihez fognak tartozni a feloszlatott exarchátus egyházközségei.

Forrás: MTI

Fotó: Ortodoxkirke

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: ortodox
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle