A konstantinápolyi patriarkátus feloszlatja nyugat-európai orosz ortodox exarchátusát

2018. november 28. szerda, 20:30

A konstantinápolyi patriarkátus feloszlatja a nyugat-európai orosz ortodox egyházközségek exarchátusát – jelentették ukrán és orosz hírügynökségek az Ortodoxie hírportálra hivatkozva.


János kariupoliszi érsek, az exarchátus vezetője

A franciaországi és nemzetközi ortodoxiáról 2005 óta tájékoztató Ortodoxie portál jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntést a konstantinápolyi egyház szinódusának november 27. és 29. között Isztambulban tartott ülésén hozták meg.

A döntés egy 1999. évi patriarkátusi rendeletet érvénytelenít, amelynek értelmében a nyugat-európai exarchátus a konstantinápolyi patriarkátusnak volt alárendelve, de a saját szabályzata alapján működött, és köteles volt megtartani az orosz miserendet.

Az orosz egyházközségek nyugat-európai exarchátusa a konstantinápolyi patriarkátusnak alárendelt részegyház, a központja Párizsban van. Mintegy nyolcvan egyházközség, templom, kolostor és remetelak tartozik hozzá Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Dániában, Olaszországban és Spanyolországban. A papság több mint száz lelkészt számlál – írta a hírről beszámolva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Novemberben vált ismertté, hogy a firenzei Krisztus Születése és Csodatévő Szent Miklós ortodox templom közössége a nyugat-európai exarchátusból a Külföldi Orosz Ortodox Egyházhoz (ROCOR/RPCZ) ment át, mert elégedetlen volt a konstantinápolyi patriarkátussal, amely autokefalitást készül adni a kijevi patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyháznak.

Az egyelőre nem ismert, kihez fognak tartozni a feloszlatott exarchátus egyházközségei.

Forrás: MTI

Fotó: Ortodoxkirke

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: ortodox
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

2019. február 19. kedd
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

2019. február 19. kedd
Útravaló – 2019. február 20.

Útravaló – 2019. február 20.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 20.

Mai evangélium – 2019. február 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,22–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle