A konstantinápolyi patriarkátus feloszlatja nyugat-európai orosz ortodox exarchátusát

2018. november 28., szerda | 20:30

A konstantinápolyi patriarkátus feloszlatja a nyugat-európai orosz ortodox egyházközségek exarchátusát – jelentették ukrán és orosz hírügynökségek az Ortodoxie hírportálra hivatkozva.


János kariupoliszi érsek, az exarchátus vezetője

A franciaországi és nemzetközi ortodoxiáról 2005 óta tájékoztató Ortodoxie portál jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntést a konstantinápolyi egyház szinódusának november 27. és 29. között Isztambulban tartott ülésén hozták meg.

A döntés egy 1999. évi patriarkátusi rendeletet érvénytelenít, amelynek értelmében a nyugat-európai exarchátus a konstantinápolyi patriarkátusnak volt alárendelve, de a saját szabályzata alapján működött, és köteles volt megtartani az orosz miserendet.

Az orosz egyházközségek nyugat-európai exarchátusa a konstantinápolyi patriarkátusnak alárendelt részegyház, a központja Párizsban van. Mintegy nyolcvan egyházközség, templom, kolostor és remetelak tartozik hozzá Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Dániában, Olaszországban és Spanyolországban. A papság több mint száz lelkészt számlál – írta a hírről beszámolva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Novemberben vált ismertté, hogy a firenzei Krisztus Születése és Csodatévő Szent Miklós ortodox templom közössége a nyugat-európai exarchátusból a Külföldi Orosz Ortodox Egyházhoz (ROCOR/RPCZ) ment át, mert elégedetlen volt a konstantinápolyi patriarkátussal, amely autokefalitást készül adni a kijevi patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyháznak.

Az egyelőre nem ismert, kihez fognak tartozni a feloszlatott exarchátus egyházközségei.

Forrás: MTI

Fotó: Ortodoxkirke

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: ortodox
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

19:59
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

15:26