A legfontosabb, amit tudnunk kell

2019. február 16., szombat | 16:00

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

Egy nagy tudású ember egy hajóutón vett részt. A hosszú napok alatt több utastársával is szóba elegyedett. Este egy sétáló hölgynek a csillagokról tartott kiselőadást: rengeteg csillagászati adatot sorolt fel a fényről, az ultraibolya sugárzásról meg az űrtávcsövekről, az asszonynak szinte beleszédült a feje a sok, számára ismeretlen tudnivaló hallgatásába. Egy másik utasnak a történelmi tudásával kérkedett az utazó, a vacsoraasztalnál pedig a matematikai ismereteit csillogtatta a társaság előtt. Amikor az analízisről és a topológiáról beszélt, néhányan szívesen elhallgattatták volna az öntelt lángelmét. A történet szerint az út során a hajó meghibásodott, és az utasokat kisebb bárkákon vitték ki a partra. Ettől aztán ugyancsak pánikba esett a hencegő lángész, akiről kiderült, hogy nem tud úszni. Az utastársai közül valaki bátran meg is kérdezte tőle: hogy lehet, hogy annyi mindent megtanult az évek során, csak éppen úszni nem, holott ez a képesség szinte nélkülözhetetlen az életben?

Könnyen így járhatunk mi is, amikor annyi mindent megismerünk, látunk, megtanulunk, felfedezünk, rutinná teszünk, csak éppen azt nem tudjuk, hogyan legyünk boldogok, pedig ez az egyik legfontosabb kérdés az életünkben. Lukács evangéliumában a boldogmondások Jézus tanítványaira emelt pillantása nyomán születnek meg: a Mester tanítványaira tekint, és az ő példájukból kiindulva foglalja össze, mi jelent boldogságot a Jézus-követők számára. Ezeket kell eltanulnunk tőlük: a szegénységet, a lemondást, a szenvedésben rejlő erőt, az üldözés elviselését, mert ezek a mi boldogságaink. Ezek a hétköznapi keresztény élet értékei, ezekben kell megélnünk a boldogságot, ami Krisztushoz és keresztjéhez vezet el bennünket. És pontosan ez a célunk. Jaj nekünk, ha életünk értelme a gazdagság, a jóllakás, a szórakozás és a dicséretek. Nagy baj, ha ezek lesznek számunkra az értékek, amelyekért élünk.

Assisi Szent Ferenc, amikor Krisztus radikális követője lett, minden vagyonáról lemondott, még az apjától kapott ruháit is levetette, és püspöke lába elé tette. Szinte az egész város jelen volt ekkor. A ruhátlan Ferencre a püspök azon nyomban ráterítette értékes palástját, s ezzel a gesztusával a bizalom csodájának közvetítője lett. Isten képviselője volt ő, azé az Istené, aki a mezők virágait is szebb ruhába öltözteti, mint Salamon legdíszesebb öltözéke volt, s amikor a ruhátlan Ferencet betakarta palástjával, e tettében Istennek a feltétel nélküli bizalomra adott válasza nyilvánult meg. Csak ezzel a bizalommal lehet megtanulni a szegénység, a lemondás, a szenvedés és az üldözöttség boldogságát, ami szabaddá tesz, nyitottá Krisztus iránt, és képessé arra, hogy elinduljunk a Krisztushoz való hasonlóvá válás útján. Ez a legfontosabb, amit tudnunk kell!

Pék Sándor

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle