A Magyar Kánonjogi Társaság tanévzáró ülése

2018. május 17. csütörtök 14:30

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézete az elmúlt huszonkét évhez hasonlóan az Intézet elnökének beszédével és a Magyar Kánonjogi Társaság éves első ülésével zárta le a 2017/2018-as akadémiai évet május 15-én.

Szuromi Szabolcs rektor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének és a Magyar Kánonjogi Társaság elnöke beszédében hangsúlyozta a kánonjogászi hivatást vállalók sajátos küldetését és felelősségét, amelyet a 21. századi társadalomban az Egyház java és a hívek lelki üdvösségének előmozdítása érdekében szükséges gyakorolniuk. Mindezt teszik egy olyan társadalmi környezetben, ahol az Egyház által, a kinyilatkoztatás alapján hirdetett maradandó értékek újra és újra megkérdőjeleződnek; helyükre olyan új szokásokat helyezve, amelyek alapjaiban rázzák meg az erkölcsi rendet, és nagyon sokakban bizonytalanságot eredményeznek. Így azok, akik a kánonjog letisztult normáit lelkipásztori érzékenységgel, kiegyensúlyozottsággal és bölcsességgel mutatják be környezetükben – akár hivatalos, akár személyes tanácsadás vagy életpéldán keresztül – nélkülözhetetlen helyet töltenek be az Egyház Krisztus tanítását hitelesen hirdető, örök értékeket közvetítő életében.

Az idei konferencia Az Egyház hierarchikus felépítése címet viselte. Ennek keretében előadást tartott Szuromi Szabolcs Anzelm A püspöki konferencia szerepe, célja, jogköre; Kuminetz Géza A megyéspüspök sajátos kötelességei és jogai, Kovács József Az általános helynök feladata és jogköre és Szuromi Szabolcs Anzelm A segédpüspök egyedi feladatköre témában. A magyar nyelvű konferencia – megszokott módon – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének, Hittudományi, valamint Jog- és Államtudományi Karának hallgatói; az Intézetben végzett, illetve a régióban tevékenykedő kánonjogászok; továbbá az Egyetem egyes társfakultásainak vezetői és professzorai nagyszámú jelenlétében zajlott. A tudományos eszmecserét megtisztelte jelenlétével Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi és Majnek Antal munkácsi püspök.

Forrás és fotó: PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézet

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap