A Magyar Kánonjogi Társaság tanévzáró ülése

2018. május 17. csütörtök 14:30

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézete az elmúlt huszonkét évhez hasonlóan az Intézet elnökének beszédével és a Magyar Kánonjogi Társaság éves első ülésével zárta le a 2017/2018-as akadémiai évet május 15-én.

Szuromi Szabolcs rektor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének és a Magyar Kánonjogi Társaság elnöke beszédében hangsúlyozta a kánonjogászi hivatást vállalók sajátos küldetését és felelősségét, amelyet a 21. századi társadalomban az Egyház java és a hívek lelki üdvösségének előmozdítása érdekében szükséges gyakorolniuk. Mindezt teszik egy olyan társadalmi környezetben, ahol az Egyház által, a kinyilatkoztatás alapján hirdetett maradandó értékek újra és újra megkérdőjeleződnek; helyükre olyan új szokásokat helyezve, amelyek alapjaiban rázzák meg az erkölcsi rendet, és nagyon sokakban bizonytalanságot eredményeznek. Így azok, akik a kánonjog letisztult normáit lelkipásztori érzékenységgel, kiegyensúlyozottsággal és bölcsességgel mutatják be környezetükben – akár hivatalos, akár személyes tanácsadás vagy életpéldán keresztül – nélkülözhetetlen helyet töltenek be az Egyház Krisztus tanítását hitelesen hirdető, örök értékeket közvetítő életében.

Az idei konferencia Az Egyház hierarchikus felépítése címet viselte. Ennek keretében előadást tartott Szuromi Szabolcs Anzelm A püspöki konferencia szerepe, célja, jogköre; Kuminetz Géza A megyéspüspök sajátos kötelességei és jogai, Kovács József Az általános helynök feladata és jogköre és Szuromi Szabolcs Anzelm A segédpüspök egyedi feladatköre témában. A magyar nyelvű konferencia – megszokott módon – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének, Hittudományi, valamint Jog- és Államtudományi Karának hallgatói; az Intézetben végzett, illetve a régióban tevékenykedő kánonjogászok; továbbá az Egyetem egyes társfakultásainak vezetői és professzorai nagyszámú jelenlétében zajlott. A tudományos eszmecserét megtisztelte jelenlétével Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi és Majnek Antal munkácsi püspök.

Forrás és fotó: PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézet

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek