A mobiltelefon elveheti a szabadságotokat! – Gimnazistákkal találkozott a pápa

2019. április 16., kedd | 10:00

Április 13-án, szombaton délben a VI. Pál aulában fogadta a Szentatya a római Visconti-gimnázium diákjait és tanáraikat.

A látogatásra az „Alajos-jubileum” kapcsán került sor, melyet 2018-ban hirdettek meg a gimnázium egykori diákja, a jezsuita Gonzaga Szent Alajos születésének 450. évfordulója alkalmából. Ferenc pápa beszédében Szent Alajos két jeles tulajdonságára hivatkozva arra biztatta a Visconti-iskola (az egykori Collegium Romanum) diákjait, hogy tudjanak ők is nagy döntéseket hozni az életben, és merjenek szeretni tiszta és szabad szívvel.

A pápa az iskolai közösség nagy, egyesítő erejére emlékeztette a VI. Pál aulát szinte teljesen megtöltő diákságot. Mint mondta, ez a közösség az oktatás és a nevelés által egyszerre nevel állampolgárrá és kereszténnyé. A Szentatya arra bátorította a fiatalokat, hogy ügyeljenek a civil és keresztény embernek erre az egységére, mert e két aspektus közti szövetséget a világban már megszakították.

Utalt Ferenc pápa az iskola ismert öregdiákjaira is: Eugenio Pacellire, a későbbi XII. Piusz pápára és Franco Modiglianira, a későbbi Nobel-díjas közgazdászra, és arra kérte a diákokat, hogy becsüljék ezt a nagy örökséget.

Az iskola ősét Szent Ignác alapította, majd XIII. Gergely pápa szervezte újjá az intézményt. A hit és az értelem párbeszédét valló nagy elődök sora jelentősen hozzájárult a tudomány és társadalom fejlődéséhez. Az evangélium értékei ma is ugyanígy éltethetik az olasz nemzedékek sorát – hangsúlyozta a pápa, majd külön kitért Matteo Riccire, aki szintén a kollégium tanulója volt, később pedig a jezsuita rendbe lépve az elsők között teremtette meg a Kína és Európa közötti barátság hídját úgy, hogy máig érvényes módon tudta az inkulturáció (az evangélium beépítése a népek kultúrájába) révén elvinni a keresztény tanítást az ázsiai országba. 

Szenvedélyes lelkesedéssel vigyétek tovább ezt a feladatot a megváltozott körülmények között is – biztatta a diákokat a Szentatya. – Szenvedéllyel, a közömbösség szellemének ellenállva tegyétek ezt, és mindig nyitottan az együttműködésre! Ne féljetek a különbözőségtől, hiszen a különféle kultúrák és különféle emberek közötti párbeszéd gazdagítja az országot, előnyére válik mindenkinek. Az iskola olyan hely, mely elővételezi az eljövendő közösséget. Ebben jelentős szerepet játszik a vallási tapasztalat, melybe belefér mindaz, ami hiteles, ami emberi. Az Egyház a II. vatikáni zsinat nyomán ma is a testvériség egyetemes értékét hangsúlyozza, mely a szabadságon, az igazság becsületes keresésén, az igazságosság és a szolidaritás előmozdításán alapul, főként a gyengék felkarolásával. Mindez nem könnyű, de ez az egyetlen út, mely gyümölcsöt terem számunkra.

Beszéde második részében a fiatalok védőszentje, Gonzaga Szent Alajos életét állította példaként Ferenc pápa a diákok elé. Emlékeztette őket, hogy Szent Alajos iskolájuk épületében tanult egykor, ugyanazon falak között, mint ők, ott lett szentté, mégpedig az ifjúság védőszentjévé, és az iskola mellett épült Szent Ignác-templomban temették el.

Elsőként azt idézte fel a Szentatya a fiatalon elhunyt szent életéből, hogy tudott nagy döntéseket hozni, anélkül, hogy a karrier vagy a pénz istene vonzásába került volna. „Fontos, hogy a benső dolgainkkal foglalkozzunk, és hallgassunk a lelkiismeretünk hangjára. Ehhez pedig megfelelő hely és idő kell, ahová visszavonulva az ember egyedül és csendben maradhat. Ne féljetek a csendtől!” – kérte a pápa, és a fiatalok lelkére kötötte, hogy álljanak ellen a mobiltelefontól való függésnek. Rámutatott: a telefon önmagában, eszközként véve jó lehet, mert kapcsolatokat teremt, de elragadhatja az ember szabadságát, sőt, mérgezhet is, kábítószerként. „Figyeljetek arra, hogy a csevegés helyett inkább a közösség építésére használjátok!”

Gonzaga Szent Alajos tiszta szívvel és szabadon tudott szeretni. Istenhez csak az jut el, aki szeret. Az ember érzelmi életének két dimenziója van: a szemérem, vagyis a tisztaság és a szabadság. Hűségesnek kell maradni a tiszta és szemérmes szeretetben. A szeretet nem játék, hanem Isten legszebb ajándéka. Ne piszkítsuk be hűtlenséggel! Szeressünk nyitott szívvel! A szívnek szüksége van arra, hogy szolidárisan elinduljon a felebarát, a szegény felé. Ebben nagyon segít a szeretet leleményessége, mely túllendít bennünket a falakon, az akadályokon. Ennek segítségével tudott Gonzaga Szent Alajos is a betegek rendelkezésére állni, akár egy pestisjárvány közepette is. A szeretet mindig túllendít, ne felejtsétek, ezt teszi a leleményes szeretet! – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Ápoljátok az önkéntes szolgálat nemes hagyományát, mely tapasztalatom szerint Olaszország egyik nagy erénye. Tudjatok és merjetek bátran álmodni, akár egészen nagy dolgokról is! A nagyhetet használjátok fel a lélek megújítására! – kérte beszéde zárásaként a pápa, majd a mai iskolákat fenyegető egyik nagy veszélyre is emlékeztette a diákokat, mégpedig a bullizmusra (az angol bullying kifejezésből – a szerk.), az iskolatárs fenyegető terrorizálására. „Küzdjetek a másikat fenyegető erőszak ellen” – biztatta a diákokat a Szentatya, majd áldását adta rájuk.

Gonzaga Szent Alajos életéről ITT olvashatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle