A Nagyboldogasszony-templom búcsúját ünnepelték Ajakon

2018. augusztus 10., péntek | 15:20

Augusztus 5-én ünnepelték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak római katolikus hívei a Nagyboldogasszony-templom búcsúját és alapkőletételének 200. évfordulóját. A szabadtéri szentmisét Gáspár Mátyás plébános mutatta be.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szentmise kezdetén Gáspár Mátyás köszöntötte Szenes Istvánt, a Vianney Testvérek közösségének priorját; a szerzeteseket, a helyi felekezetek elöljáróit és a híveket. Szenes István mondott szentbeszédet.

„Mire tanít bennünket a Boldogságos Szűz Mária ezen az ünnepen? – kezdte homíliáját a szónok. – A Szűzanya megtanít bennünket keresztényként élni, mert egyetlen vágya, hogy egyesüljünk Krisztusban, mindnyájan egy családdá az örökkévalóságban. Isten a Szűzanyának is azt a szolgálatot adja, hogy a Mennyországba segítsen bennünket. Ezért meg kell tanulnunk kereszténynek lenni, ahogy ő is megtanult azzá lenni, és látjuk, hogy az ő példáját érdemes komolyan vennünk, mert be is bizonyította, hogy az ő élete a mennyországba vezető élet testestől, lelkestől. Az első, amit megtanulhatunk Máriától, hogy kereszténynek lenni azt jelenti: találkozunk Istennel. Ennek a felfedezésére mindennap szükségünk van.”

Szenes István egy gyermekkori történetét is megosztotta a hívekkel; első istenélményét, mely egy körtefához kapcsolódott. „A hétköznapi csodák meglátásáról van itt szó. Mindenünk, amink van, az Istennel együtt van. El kell tudnunk mondani, hogy találkoztunk Istennel, és ha ezt megtapasztaljuk, szüntelen hálát is kell adnunk, mert Isten egész nap jelen van az életünkben. Ha egész életünk ezekben a nagy és egészen apró találkozásokban zajlik, akkor keresztények leszünk. Az Istennel való találkozásunkat meg is kell osztani – ez a másik, amire tanít bennünket a Szűzanya. Közösségben, családban, egyházközségben kell gondolkodni, így mélyül a hit, aminek a lángja fölragyog, és szeretetet szül.”

Ez a vágy – vágyni arra, hogy széppé legyünk – az egyik mozgatórugója a közösségalapításnak. Ösztökélni kell önmagunkat és testvéreinket, hogy legyenek szépek, hogy Isten terve minél mélyebben és jobban megvalósulhasson életünkben. Jézus vágya van bennünk. Érezzük, hogy nem lehet az Úr Jézust a vágyában magára hagyni – hangzott el a búcsúi prédikációban. „Legyünk ott, és lássuk az ő dicsőségét már itt a földön, azáltal, hogy keresztényekké leszünk.”

A szentmisét körmenet zárta. Három hordozható Mária-szobor is útra kelt az ajaki népviseletbe öltözött máriáslányok vállán; őket a rózsafüzért vivő asszonyok követték, majd a felekezetek elöljárói, illetve Szenes István az Oltáriszentséggel. A körmenet megkerülte a Báró-kertet, majd visszatértek a templom udvarára.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle