A Nagyboldogasszony-templom búcsúját ünnepelték Ajakon

2018. augusztus 10. péntek, 15:20

Augusztus 5-én ünnepelték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak római katolikus hívei a Nagyboldogasszony-templom búcsúját és alapkőletételének 200. évfordulóját. A szabadtéri szentmisét Gáspár Mátyás plébános mutatta be.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szentmise kezdetén Gáspár Mátyás köszöntötte Szenes Istvánt, a Vianney Testvérek közösségének priorját; a szerzeteseket, a helyi felekezetek elöljáróit és a híveket. Szenes István mondott szentbeszédet.

„Mire tanít bennünket a Boldogságos Szűz Mária ezen az ünnepen? – kezdte homíliáját a szónok. – A Szűzanya megtanít bennünket keresztényként élni, mert egyetlen vágya, hogy egyesüljünk Krisztusban, mindnyájan egy családdá az örökkévalóságban. Isten a Szűzanyának is azt a szolgálatot adja, hogy a Mennyországba segítsen bennünket. Ezért meg kell tanulnunk kereszténynek lenni, ahogy ő is megtanult azzá lenni, és látjuk, hogy az ő példáját érdemes komolyan vennünk, mert be is bizonyította, hogy az ő élete a mennyországba vezető élet testestől, lelkestől. Az első, amit megtanulhatunk Máriától, hogy kereszténynek lenni azt jelenti: találkozunk Istennel. Ennek a felfedezésére mindennap szükségünk van.”

Szenes István egy gyermekkori történetét is megosztotta a hívekkel; első istenélményét, mely egy körtefához kapcsolódott. „A hétköznapi csodák meglátásáról van itt szó. Mindenünk, amink van, az Istennel együtt van. El kell tudnunk mondani, hogy találkoztunk Istennel, és ha ezt megtapasztaljuk, szüntelen hálát is kell adnunk, mert Isten egész nap jelen van az életünkben. Ha egész életünk ezekben a nagy és egészen apró találkozásokban zajlik, akkor keresztények leszünk. Az Istennel való találkozásunkat meg is kell osztani – ez a másik, amire tanít bennünket a Szűzanya. Közösségben, családban, egyházközségben kell gondolkodni, így mélyül a hit, aminek a lángja fölragyog, és szeretetet szül.”

Ez a vágy – vágyni arra, hogy széppé legyünk – az egyik mozgatórugója a közösségalapításnak. Ösztökélni kell önmagunkat és testvéreinket, hogy legyenek szépek, hogy Isten terve minél mélyebben és jobban megvalósulhasson életünkben. Jézus vágya van bennünk. Érezzük, hogy nem lehet az Úr Jézust a vágyában magára hagyni – hangzott el a búcsúi prédikációban. „Legyünk ott, és lássuk az ő dicsőségét már itt a földön, azáltal, hogy keresztényekké leszünk.”

A szentmisét körmenet zárta. Három hordozható Mária-szobor is útra kelt az ajaki népviseletbe öltözött máriáslányok vállán; őket a rózsafüzért vivő asszonyok követték, majd a felekezetek elöljárói, illetve Szenes István az Oltáriszentséggel. A körmenet megkerülte a Báró-kertet, majd visszatértek a templom udvarára.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

19:59
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

19:29