A Srí Lanka-i egyház várja Ferenc pápát

Kitekintő – 2014. szeptember 18., csütörtök | 9:05

„A háború szomorú időszakát hagytuk magunk mögött, és a pápa jelenléte valóban erős, kiengesztelődésre bátorító jel lesz” – mondta Malcolm Ranjith bíboros, Colombo érseke szeptember 16-án a Fides missziós hírügynökségnek. A Vatikáni Rádió híradása.

A 2015. január 13. és 15. közötti apostoli látogatás mottója a következő lesz: „Maradjatok meg szeretetemben” (Jn 15,9b), hiszen Ferenc pápa minden gesztusával és szavával arra hívja az embereket, hogy maradjanak meg Isten szeretetében.

„Nagyon örülünk, hogy a Szentatya országunkba látogat. Megtiszteltetés ez számunkra és nagy bátorítás az egész Srí Lanka-i egyház számára” – nyilatkozta Ranjith bíboros. A főpásztor szerint a találkozó témája rávilágít a Szentatya pápaságának fő irányultságára: az egyházat olyan valósággá tenni, ami visszatükrözi és elviszi Krisztus szeretetét testvéreinknek, mindenekelőtt a szegényeknek és a szükséget szenvedőknek.

„A Srí Lanka-i egyház ma arra hivatott, hogy hordozóeszközként szolgáljon a béke, szeretet és kiengesztelődés üzenete számára. A háború szomorú időszakát hagytuk magunk mögött, és a pápa jelenléte valóban erős, kiengesztelődésre bátorító jel lesz. Reméljük továbbá, hogy a pápa látogatásáig lezárul Boldog Joseph Vaz misszionárius szentté avatási pere, és így szentté avatására még a pápa itt-tartózkodása alatt sor kerülhet” – tette hozzá Colombo érseke.

Az interjú készítése óta ismertté vált: a Szentatya a közeljövőben konszisztóriumot hív össze Boldog Joseph Vaz szentté avatása ügyében. Így minden jel arra mutat, hogy a Srí Lanka-i katolikusok Ranjith bíboros által kifejezett vágya beteljesül.

Malcolm Ranjith nem tulajdonít nagy jelentőséget a néhány buddhista és nacionalista vezető által megfogalmazott, a pápa látogatását ellenző nyilatkozatnak: „Csak fel akarnak tűnni. Hiszem, hogy az egész ország és minden felekezet baráti lelkülettel várja Ferenc pápa látogatását” – fogalmazott a bíboros.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria