A szeged-petőfitelepi Jézus Szíve-templom megáldásának 80. évfordulóját ünnepelték

Kishírek – 2015. december 7., hétfő | 15:49

November 22-én, vasárnap Kiss Rigó László püspök megáldotta a szeged-petőfitelepi templom homlokzatán levő, Boldog Scheffler János szatmári vértanú püspököt ábrázoló új színes ablakot.

A templom ablakát Xantus Géza készítette augusztusban. A szentmisén a szegedi Liszt Ferenc kamarakórus énekelt, vezényelt Illés Mihály karnagy.

* * *

A körtöltés és Tápé közötti mély fekvésű térséget, mely ma Szeged Petőfitelep városrésze, korábban Somogyitelepnek nevezték. Somogyi Szilveszter, Szeged polgármestere kezdett 1921-ben telkeket osztani a területen.

1926. július 1-jén az első lakók a telep Fő terén emlékkeresztet állítottak fel, ezzel jelezve, hogy itt később római katolikus templom épül. A somogyitelepi új egyházközség megalakulásának dátuma: 1928. március 11. Az első plébános Karácsonyi Guidó volt, aki 1933. július 1-jétől 1945. augusztus 31-ig szolgált itt. Az ő ideje alatt épült fel a Jézus Szíve tiszteletére felajánlott templom 1934–35-ben.

A templom főhomlokzatát Fábián Gáspár budapesti műépítész mintázta az első világháború után a Szentföldön, a Tábor hegyén kiásott 4. századi régi alapokon felépített bazilika külseje alapján. A bejárati ajtó domborműveit Tápai Antal szegedi szobrászművész tervezte, és Skultéti János szegedi fafaragó művész készítette. A Jézus Szíve-szobor 1937-ben készült hársfából. 

A templomban lévő orgona 1887-ben készült a pécsi Angster József orgonaműhelyében. Az orgona eredetileg a budapest-krisztinavárosi állami tanítóképző számára készült. Ebben az intézetben ugyanis eredetileg kántortanítókat is képeztek, de 1944-ben a tanszak megszűnt. Ekkor vált ott fölöslegessé az orgona, és vásárolta meg a szeged-petőfitelepi egyházközség.

Forrás és Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria